Gezondheidsklachten

Laatste Update: 3 maart 2017

De 12 beste tips tegen een verstopte neus

Heb je last van een verstopte neus die maar blijft lopen? Vrijwel elke Nederlander heeft tenminste eenmaal per jaar te kampen met een verkoudheid die gepaard gaat met een verstopte neus of loopneus. Hoewel een verkoudheid over het algemeen erg onplezierig is, is een verstopte neus waarschijnlijk het ergste aan de gehele situatie.

Een loopneus is een veel voorkomend en vervelend probleem en wordt veroorzaakt door een verhoogde slijmproductie, juist daarom komt dit vaak voor tijdens een echte verkoudheid. Deze verhoogde slijmproductie is een manier van het lichaam om zich te ontdoen van een verkoudheid en griepvirussen, irriterende stoffen en allergenen.

Maar een verstopte neus hoeft niet per se alleen maar veroorzaakt te worden door een verkoudheid, een loopneus kan namelijk ook in verband staan met een allergische reactie, een sinus-infectie en een plotselinge verandering in het weer. Doe je niets aan je klachten dan zullen ze waarschijnlijk vanzelf weggaan, maar soms kan een verstopte neus leiden tot hoesten, oorpijn, hoofdpijn en andere problemen.

Er zijn verschillende geneesmiddelen voor een verstopte neus die je zomaar bij de drogist kunt halen, maar deze hebben vaak vervelende bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld slaperigheid. Veel eenvoudige huismiddeltjes kunnen echter onmiddellijke verlichting geven en de intensiteit van je klachten te verminderen, zonder enige bijwerkingen.

Om je te helpen je symptomen zoveel mogelijk te verlichten zonder terug te vallen op medicijnen heb ik hier een lijst van maar liefst 12 tips voor je op een rij gezet om op natuurlijke wijze je verstopte neus te behandelen.

Laten we beginnen...
1. Water met zout

Water met zout is het beste huismiddeltje voor het verlichten van de irritatie die gepaard gaat met een verstopte neus. Water met een lepeltje zout helpt om het slijm te verdunnen, waardoor het gemakkelijker en sneller verwijderd kan worden. Het zal ook helpen de neus van irriterende stoffen te ontdoen.

De methode:

Meng een halve theelepel keukenzout in twee kopjes gedistilleerd warm water.
Met behulp van een druppelaar, doe je een paar druppels van de oplossing in ieder neusgat met je hoofd naar achteren.

Adem heel voorzichtig in om de oplossing verder te trekken in je neus. blaas dan door je neus uit om overtollig slijm en de oplossing te verwijderen.
Doe dit een paar keer totdat je opluchting voelt. Herhaal dit een paar keer per dag tot je toestand verbetert.

2. Een stoombad

Stoom is ook een effectieve manier om je klachten te verlichten zonder medicijnen te moeten slikken. Het helpt je het overtollige slijm kwijt te raken dat een loopneus en niezen veroorzaakt.

De methode:

Houd je gezicht boven een kom pas gekookt water, met een handdoek over je hoofd om de stoom op te vangen. Adem de stoom in gedurende ongeveer 10 minuten, en snuit je neus goed uit. Doe dit drie of vier keer per dag.

Je kunt ook een paar druppels eucalyptusolie of menthol toevoegen aan het warme water voor het inademen van de stoom. Als alternatief kun je een warme douche of een bad nemen.

3. Mosterdolie

Mosterdolie heeft antibiotische, antivirale en antihistaminicum eigenschappen die onmiddellijke verlichting kunnen bieden voor de verschillende symptomen van een loopneus.

De methode:

Verhit een kleine hoeveelheid mosterdolie totdat deze enigszins warm is. Met behulp van een druppelaar druppel je een of twee druppels van de olie in elk neusgat. Dit zal helpen bij het schoonmaken van de neusholtes. Doe dit twee of drie keer per dag.

Voeg 2-3 eetlepels mosterdolie en een eetlepel karwijzaad aan een pot met kokend water toe. Inhaleer de stoom. De sterke geur van mosterdolie zal de luchtwegen opwarmen, wat resulteert in een onmiddellijke verlichting van een verstopte neus. Doe dit twee keer per dag.

Let op: Mosterdolie is eetbaar, de olie smaakt ook erg lekker in een roerbakgerecht of in een saladedressing!

4. Kurkuma

Kurkuma werkt als een tegengif voor veel gezondheidsproblemen, met inbegrip van een verstopte neus. Het kruid heeft sterke ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen die zeer effectief zijn voor het behandelen van een verstopte neus en een verkoudheid.

De methode:

Doe een halve theelepel droge, gemalen kurkuma in een kop lijnzaadolie en laat dit even weken. Houd het mengsel over vuur tot het begint te roken. Adem de rook langzaam in door een neusgat en dan het andere. Doe dit twee keer per dag.

Je kunt ook twee keer per dag kurkuma poeder in een glaasje water. Dit zal helpen het slijm te verwijderen uit het lichaam. Of meng een theelepel kurkuma poeder met een glas warme melk en drink het mengsel voor het slapen gaan. Dit zal snel verlichting bieden bij een loopneus, hoesten, verkoudheid, keelpijn en zelfs astma. Door een snufje zwarte peper toe te voegen wordt het geheel nog sterker.

5. Gember

Gember heeft een breed scala aan anti-oxidanten, evenals antivirale en schimmelwerende eigenschappen die helpen te zorgen voor een snelle verlichting van de verschillende symptomen van een loopneus.

De methode:

Kauw op kleine stukjes verse gember bestrooid met zout - doe dit meerdere keren per dag voor een snelle en effectieve verlichting.

Snij gemberwortel in dunne plakjes, leg de plakjes in een kopje water en kook het water enkele minuten om een thee te maken. Voeg een beetje honing naar smaak toe en drink een kopje van de thee drie of vier keer per dag.

Kook een theelepel gemberpoeder in twee kopjes water en inhaleer de stoom.
Gember kan ook worden genomen in de vorm van zuigtabletten, die beschikbaar zijn bij de drogist, om een loopneus te voorkomen.

6. Knoflook

Knoflook heeft sterke antibacteriële en antiseptische eigenschappen waardoor het geweldig is voor vrijwel elke bacteriële aandoening.

De methode:

Bereid een zoete knoflooksoep door drie of vier teentjes knoflook in een kopje water te koken gedurende een aantal minuten. Zeef de oplossing, voeg een lepeltje suiker of stevia toe en drink de soep twee keer per dag.

Kauw op een klein stukje knoflook drie of vier keer per dag om je lichaam op te warmen. De etherische oliën die vrijkomen maken je neus weer open.

Knoflooksupplementen die regelmatig genomen worden kunnen ook een verstopte neus en een verkoudheid helpen voorkomen of de frequentie ervan verminderen.

7. Eucalyptusolie

Eucalyptus olie is een decongestivum en biedt onmiddellijke verlichting bij een verstopte neus.

De methode:

Verhit een grote kom met water. Voeg zeven druppels eucalyptusolie en vier druppels elk van lavendelolie en pepermuntolie toe. Bedek je hoofd met een handdoek en leun over de kom om de geparfumeerde stoom in te ademen. Doe dit twee of drie keer per dag.

Je kunt ook een paar druppels eucalyptusolie op een zakdoek doen en dit gedurende de dag inhaleren om je klachten te verminderen.

8. Honing

Honing heeft sterke antibacteriële en antivirale eigenschappen. Het is dan ook geen wonder dat honing vooral een populaire keuze is bij de behandeling van wonden. Maar ook bij een gewone verkoudheid kan het goed van pas komen.

De methode:

Doe twee lepels honing in een kopje. Voeg een snufje kaneelpoeder en een halve eetlepel citroensap toe. Neem dit mengsel twee keer per dag.

Meng twee theelepels honing in een glas warm water. Drink dit twee keer per dag.
Of meng een eetlepel honing en drie of vier druppels vers citroensap in een glas warm water. Drink het mengsel terwijl het nog warm is, tweemaal daags. Deze remedie kan bijdragen aan de versterking van je immuunsysteem dat zoveel mogelijk steun kan gebruiken in de strijd tegen je verkoudheid.

Let op: Te veel honing is niet geschikt voor diabetici. Lijd je aan diabetes is het beter om voor een van de andere tips in dit artikel te kiezen.

9. Basilicum

Hoewel we dit overheerlijke kruid voornamelijk van salades kennen, bezitten de groene blaadjes ook antibacteriële, antischimmel en antivirale evenals sterke helende eigenschappen die je lichaam van binnen opwarmen en je helpen je verstopte neus vaarwel te zeggen.

De methode:

Kauw drie of vier blaadjes basilicum vóór het ontbijt elke ochtend en voordat je naar bed 's gaat nachts.

Eet 2-3 blaadjes basilicum met een beetje honing voor een extra effectief middel tegen een verkoudheid.

Voeg acht tot tien blaadjes basilicum en vijf kruidbagels toe aan een kopje water. Kook het geheel gedurende 10 minuten. Voeg wat suiker, honing of stevia naar smaak toe. Laat de oplossing afkoelen tot kamertemperatuur en drink het op. Doe dit twee keer per dag.
10. Cayennepeper

Cayennepeper fungeert als een antihistaminicum voor het leegmaken van een verstopte neus en helpt bij het oplossen van een loopneus. Cayennepeper verhoogt de slijmvloei, zodat je lichaam de blokkade en giftige stoffen die de oorzaak van je verstopte neus zijn eruit kan spoelen.

Het helpt ook de bloedsomloop te verbeteren waardoor je lichaamstemperatuur stijgt. Lijd je dus onder een verkoudheid, loopneus of verstopte neus, probeer dan cayennepeper bij de bereiding van je maaltijden

De methode:

Hou je niet van pittige gerechten en vermijd je liever het gebruik van cayennepeper in je maaltijden, drink dan elke ochtend een glaasje lauwwarm water met een snufje cayennepeper voor het ontbijt.

Een loopneus zal normaal na een paar dagen na het gebruik van cayennepeper opgelost zijn. Duurt het langer of begin je hoge koorts of pijn te ontwikkelen, maak dan een afspraak bij je huisarts.

11. Een luchtbevochtiger

Als je verstopte neus wordt veroorzaakt door of verandert in een congestie, kan de droge lucht in je slaapkamer de boosdoener zijn. Deze kan namelijk een verdikking en uitdroging van het slijm in je neus en keel veroorzaken.

De methode:

Probeer een luchtbevochtiger in je slaapkamer te zetten voor wanneer je slaapt om je sinussen te bevochtigen, zodat je niet elke nacht geplaagd wordt door een verstopte neus!

12. Uien

We weten al dat knoflook geweldig is bij een verstopte neus, maar verreweg de beste manier om een goede nachtrust te garanderen is door middel van uien naast je bed op je nachtkastje te plaatsen als je slaapt. Uien bevatten sterke etherische oliën die je luchtwegen en je neus goed open houden, zodat jij rustig kunt slapen. Je weet vast al hoe sterk deze oliën zijn, want de meesten van ons moeten elke keer huilen wanneer we een ui snijden. Hou er wel rekening mee dat je kamer naar uien stinkt de volgende ochtend!

De methode:

Heel eenvoudig. Snij een ui simpelweg doormidden en plaats hem op een bord. Zet het bord vervolgens zo dicht mogelijk bij je op je nachtkastje.

Tot slot...

Een verkoudheid is vervelend, maar een verstopte neus is dat nog veel meer. Je neus zit dicht, je kunt niet slapen, je moet steeds je neus optrekken en waarschijnlijk voel je hierdoor ook een constant kriebelen in je keel.

Jammer genoeg is er nog geen middel uitgevonden om een verkoudheid geheel uit ons leven te bannen. In de tussentijd moeten we er dus maar mee leven en zo goed het kan de symptomen verminderen.

Onthou wel: ondanks dat de tips die ik je hierboven gegeven heb heel effectief zijn, de beste remedie voor een verstopte neus en een verkoudheid is nog altijd rust en slaap. Probeer zoveel mogelijk te rusten terwijl je je niet lekker voelt, vermijd zware maaltijden en maak jezelf een lekkere pan met kippensoep om op te slurpen. Voor je het weet voel je je alweer stukken beter!

En blijft je verstopte neus aanhouden, ga dan even naar je huisarts voor een allergietest, de kans is namelijk groot dat dit niet door een virus wordt veroorzaakt, maar juist door een allergie.

Succes en beterschap!

Bronnen:

https://ufhealth.org/stuffy-or-runny-nose-children/research-studies

http://www.foodallergysolutions.com/food-allergy-news0309.html

http://www.pitt.edu/~cjm6/sccong.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik vind die van het zout met water het best, meestal heb je zoiezo wel zout in huis en een kraan. Goede tips!

 2. Die van gember is het best. Bijna iedereen heeft gember in huis en het is ook nog eens heel effectief!

 3. Super last van hooikoorts... en dat terwijl ik in m'n kamer zit.. kan jaast niet ademhalen en dus niet slapen... ga denk ik maar de ui methode proberen... lekker simpel

  1. Ik adviseer je op je dieet aan te passen en granen en melk te vermijden, probeer ook eens zwartzaadolie,. Zoek maar op aip dieet.

 4. Zout met water helpt word ook gebruikt na een neus operatie dus dat is best een goede methode voor een verstopte neus... ( denk ik )

 5. Trouwens, fijne adviezen! Mijn verloofde is dankzij pipetje met zout wateroplossing gelukkig in slaap gevallen. In combinatie met extra kussens zodat zijn hoofd niet alle snot opvangt. --------/ Morgen de Kurkuma stoom methode uitproberen.

 6. Als je last hebt van hooikoorts, koop dan een pot honing bij een imker die het dichts bij je in de buurt zijn bijen houdt. Beste en natuurlijkste, logische remedie. Honing werkt ontstekingsremmend en de pollen die in je buurt zweven zijn een match met de bijen die bestuiven. Beste anti'gif' ever.

  ps koop geen gifplanten bij zogenaamde tuinland/plant winkels of action/supermarkt crap. Ze maken de bijen zwak door de gebruikte bestrijdingsmiddelen. Negeer de tegenstrijdige gifbloemenconsumptie en geef de bijen zuivere planten. Bijen worden net als ons misleid door marketing en consumptie bedrog. Wees kritisch bij bloemen/tuin winkels. Vraag naar herkomst en productie van zaden/planten en gewassen. De verkopers hebben vaak geen idee hoe een plant behandelt is om zo ''mooi'' en lang houdbaar is Gemaakt voor consumptie.

  Tuinlandmedewerkers (sorry dat ik het vermoed) hebben geen oog voor wat de natuur voedt. Het gaat om de verkoop, dus misleiding. Mooie plantjes voor in de tuin zijn vaak giftig voor de dieren, bijen, vlinders, allerlei insecten die misleid en vergiftig worden!

  Dat wil je toch juist niet? Koop gezonde zaden als je graag de bijen wilt helpen en de insecten, die we nodig hebben een plek in je tuin wilt geven.

  Wees oprecht in je keuze en koop geen rommel. Check gewoon even voordat je op het punt staat de natuur te vergiftigen. Misschien ontstaat er een mooi gesprek met de verkoper die misschien geen idee heeft hoezeer er geknoeid word met ''producten'' die ze verkopen onder het mom van 'Liefde voor tuinieren''. Een tuin is geen plaatje!! Het is plek waar insecten op af komen om te kunnen leven. Noodzaak en voeding, bestuiving, leven. Geen bullshit namaak tuin die er mooi uitziet maar totaal geen nut heeft en juist vernield. De paradox in ons verlangen en behoefte aan bloemen en ‘natuur’. Je denkt en wilt iets doen met je tuin, lokt met bepaalde planten insecten omdat je iets goeds wilt doen. Omdat je hebt gehoord van de bijensterfte en de kritieke situatie van de insecten. Het risico dat jij en je stukje tuin en het leven daar genaaid worden is focking groot.
  Massaproductie tuincentra’s en supermarkten verkopen en profiteren van mensen die denken bij te dragen aan behoud. Aan esthetische nep heeft een bij geen fuck. Poison Free! 😉

 7. Hoi,

  Ik ben een meisje van 13 en ik heb onwijs vaak een verstopte neus
  En hij gaat maar niet weg

  MAAR NU!!! Danzij jullie geweldige tips werkt het perfect

  Ik heb nu bijna zelfs geen verstopte neuzen meer

  1 tip

  1. Pas op met het opsnuiven van het water als het in de keel komt kan het branden en dus leiden tot kokhalsen en misschien zelf overgeven

  Maar hartelijk bedankt doegggg

  1. Geen dank, Eliza.
   Ben ontzettend blij voor je dat je nu eindelijk verlost bent van die vervelende verstopte neus!

 8. allemaal schitterende waarnemingen hier .fijn dat je elkaar zo kan helpen.
  Alleen een tip blijf niet te lang zelf dokteren .
  Blijf je last houden ga dan gewoon even naar je huisarts.
  Beter iets bij de bron bestrijden.
  Dan van alles blijven proberen en het help maar tijdelijk.

  dit is niet negatief bedoeld op alle tips die hier staan hoor .
  Allemaal beterschap

 9. Bij mij was de luchtvochtigheid 15% te laag (ultrasoon verdamper aangezet met 1 druppel tea tree), en heb ik ook even een klein hapje gegeten (lijf te leeg denk ik).

  1. Dank voor deze tip, Maria

   Iemand die dit ooit gedaan heeft? iemand die kan bevestigen dat dit werkt?

 10. Zout water heeft bij mij geen enkel effect. Al veel sprays met zoutoplossingen (ook met menthol enzo) geprobeerd. Kurkuma ook niet, boter al helemaal niet (maar dat had ik natuurlijk ook niet verwacht) teatree olie ook geprobeerd, blijft potdicht......... alleen xylometazoline neuspray helpt, maar dat heb ik al te vaak gebruikt.....mag eigenlijk niet meer..... maar na een paar nachten 2, 3 uurtjes slapen, doe ik het komende nacht toch echt weer.....

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

10 Shares
Tweet
Pin10
Share