Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 25 november 2022

Roken tijdens zwangerschap verhoogt kans op eczeem

Tijdens de zwangerschap kan de vrouw ervoor zorgen dat de ongeboren baby een verlaagde kans krijgt om eczeem te ontwikkelen. Dit betekent dus ook dat de vrouw ervoor kan zorgen dat de kans op eczeem groter wordt! Veel vrouwen weten niet welke factoren ervoor kunnen zorgen dat de kans op eczeem groter wordt en hierdoor krijgen teveel baby nog steeds te maken met eczeem op zeer vroege leeftijd zonder dat dit noodzakelijk zou hoeven zijn.


Een nieuwe studie laat zien dat wanneer een zwangere vrouw in de laatste 3 maanden van haar zwangerschap in contact komt met tabak, dat dit de kans op allergische reactie bij de baby kan verhogen. Allergische huidaandoening zoals eczeem en zelfs als het kind wat ouder is (1).

Lees meer: Eczeem behandelen bij baby

Er zijn al vele onderzoeken naar voren gekomen dat zwangere vrouwen beter niet kunnen roken (of in aanraking komen met tabak) omdat dit de kans op astma en andere infecties kan vergroten. Dat tabak en rook ook medeplichtig zou zijn voor de ontwikkeling van de huidaandoening eczeem was niet bekend.

Het onderzoek
Het onderzoek was gebaseerd op meer dan 1500 baby tussen de 12 en 18 maanden oud. Er werd informatie verzameld wat betreft de omstandigheden in de familie wat betreft de blootstelling aan rook en andere vormen van tabak.

Het onderzoeksteam heeft een duidelijke correlatie gezien tussen het rookgedrag van de moeder in de laatste 3 maanden van de zwangerschap en de kans op eczeem en de bijbehorende jeukende huid. Wanneer een zwangere vrouw in het begin stadia van de zwangerschap rookt, heeft dit ook een invloed op de baby, echter dit percentage ligt een heel stuk lager.

De oorzaak?

De reden waarom de kans op een huidaandoening groter is ligt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem. Blootstelling aan tabak zal het immuunsysteem van de ongeboren baby belemmeren waardoor eczeem direct na de geboorte kan worden geprikkeld.

Je kan dus ook concluderen kan de kans op ziek worden en andere infecties groter is door het niet optimaal ontwikkelde immuunsysteem. In de buik van wordt het kind beschermt door de moeder. Op het moment dat de baby geboren is, zal het immuunsysteem dit moeten doen. Wanneer deze niet optimaal is, is de kans op infectie vele malen groter.

Noodzakelijk dat vooral in de laatste 3 maanden van de zwangerschap (eigenlijk tijdens de hele zwangerschap) de toekomstige moeder niet wordt blootgesteld of in aanraking komt met tabak en/of rook!

Belangrijk om te weten is dat het roken tijdens de zwangerschap niet de oorzaak is van eczeem bij een baby, maar wel dat er een belangrijke correlatie te vinden is tussen deze 2!

Ook is onderzocht of roken tijdens de zwangerschap na het 16e levensjaar nog voor allergieën kan zorgen. Uit dit onderzoek bleek dat kinderen van rokende moeders na hun 16e meestal niet meer last hebben van eczeem dan kinderen van niet-rokende moeders, maar wel dat astma een groot probleem blijft. Roken tijdens de zwangerschap kan dus in het vroege leven voor eczeem klachten zorgen én in de rest van het leven zorgen voor astma. Het is dus echt belangrijk om tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap niet te roken voor de levenslange gezondheid van je kind.

Het effect van roken voor of na de zwangerschap

Japans onderzoek heeft ook gekeken naar de effecten van roken op eczeem als je als vrouw voor de zwangerschap rookt, tijdens de zwangerschap en als je baby na de zwangerschap in een omgeving van een rokende ouder is. Wat betreft eczeem heeft roken voor en na de zwangerschap geen effect, astma echter wel. Ook in dit onderzoek komt naar voren dat roken tijdens de zwangerschap de kans op eczeem bij de baby verhoogd (1).

Stoppen met roken?

Om de kans op eczeem en asthma te verminderen is het dus belangrijk om voor je zwangerschap te stoppen met roken en dit wat betreft eczeem in ieder geval 9 maanden vol te houden.

Sommige mensen hebben er veel moeite mee, anderen toevallig weer niet. Maar het blijft een feit dat het stoppen met roken een enorme boost is voor je gezondheid. Daarnaast is het roken tijdens en na de zwangerschap nooit goed voor de baby. Om maar even een voorbeeld te noemen is de kans op astma en andere problemen met de luchtwegen enorm vergroot wanneer een baby in aanraking komt met rook.

Stoppen met roken is een "kwestie" van en slechte routine afbouwen en een nieuwe goede routine inbouwen. Heb je hier moeite mee? Andere mensen kunnen je hier zeker bij helpen!

Immuunsysteem versterken tijdens de zwangerschap

Naast het stoppen met roken, wat de belangrijkste stap is, zijn er ook andere manieren om tijdens je zwangerschap je immuunsysteem te versterken en de kans op eczeem te verminderen. Alcoholconsumptie is bijvoorbeeld ook een no-go tijdens de zwangerschap. Alcoholinname, ook als je alleen maar kookt met alcohol, kan zelfs tot het 5e levensjaar van je kind tot eczeem leiden (2).

Het nemen van gezonde voeding, zoals groente, fruit, vis en noten, ondersteunt juist wel je immuunsysteem. Je krijgt hierdoor meer vitaminen zoals vitamine C en foliumzuur wat gezonde voedingsstoffen zijn voor je ongeboren kind.

Ook jezelf blootstellen aan de natuur stimuleer je jouw immuunsysteem en daarmee ook het immuunsysteem voor je baby. Dit is al mogelijk door lange wandelingen in het bos te maken. Daarbij is lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap ook erg gezond voor je immuunsysteem en houdt het je lichaam sterk voor de bevalling.

Voor meer informatie om te stoppen met roken, klik dan hieronder op de link:

Stoppen met roken is goed voor je gezondheid

Tot slot...

Roken tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat je kind meer last heeft van atopisch eczeem dan als je niet rookt tijdens de zwangerschap ook het nuttigen van alcohol verzwakt het immuunsysteem van je ongeboren kind waardoor deze meer last van eczeem krijgt. Het is daarom echt belangrijk om niet te roken en te drinken tijdens de zwangerschap. Het is juist van belang dat je jouw immuunsysteem opbouwt en daarmee ook het immuunsysteem van je ongeboren baby. Dit doe je door gezonde voeding en beweging.

Wil je meer weten over het verminderen van eczeem? Download dan dit gratis e-book boordevol tips tegen eczeem.

Bronnen:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2222.2005.02374.x
  2. https://academic.oup.com/ntr/article-abstract/19/7/804/2354624/Pre-and-Postnatal-Smoking-Exposure-and-Risk-of?redirectedFrom=fulltext
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acer.13048

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share