Rosacea

Laatste Update: 14 december 2016

Rosacea en Alzheimer, is er een link?

rosacea en alzheimerRosacea is een huidaandoening die vooral te herkennen is aan rode vlekken in het gezicht en soms bepaalde vormen van acne met veel gele koppen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door bepaalde eiwitten die mensen met rosacea te veel aanmaken. Deze eiwitten spelen ook een rol in de oorzaak van Alzheimer en dementie.

Maar dit betekent gelukkig niet dat er een 1 op 1 correlatie is van rosacea en Alzheimer. Uit Deens onderzoek blijkt namelijk dat je kans op dementie met 7% hoger wordt dan als je geen rosacea hebt. Je kans op Alzheimer wordt met 25% hoger als je ook last hebt van rosacea. De kans blijft daardoor nog steeds klein, maar hij is wel iets hoger. Ook is her risico pas vanaf het 60ste levensjaar echt groot.

Als je aandoening in het ziekenhuis is vastgesteld wordt de correlatie wel een stuk groter. De kans wordt dan 2 keer zo groot op Alzheimer en bijna een half keer zo groot op dementie, maar ook hier geldt dat dit pas na het 60ste levensjaar van invloed is op de ontwikkeling van Alzheimer en/of dementie.

Een subtype van rosacea waarbij je ook vaak een branderig gevoel hebt in de huid en last hebt van migraines laat ook zien dat er een band kan zijn met neurologische aandoeningen.

Onderzoekers geven wel aan dat er meer onderzoek uitgevoerd moet worden naar de link tussen rosacea en Alzheimer en dementie voordat je écht kunt zeggen dat de twee aan elkaar gelinkt zijn, maar in dit onderzoek waaraan 5 miljoen mensen hebben meegedaan blijkt wel dat er een verhoogde kans is op het krijgen van deze neurologische aandoeningen als je last hebt van rosacea.

Rosacea diagnose

De diagnose voor rosacea bestaat vooral uit het bevragen wat je symptomen zijn en het uitsluiten van andere oorzaken voor die symptomen. Een arts kan ervoor kiezen om je huid te onderzoeken op andere aandoeningen zoals psoriasis, lupus, eczeem of een vorm van acne.

De symptomen van rosacea zijn:

 • Rode huid
 • Opgezwollen aderen
 • Acne achtige bultjes
 • Grotere neus dan normaal
 • Een branderig gevoel aan de huid
 • Droge ogen of irritatie bij de ogen.

Alzheimer symptomen

Alzheimer komt meestal pas veel later in het leven naar voren dan rosacea, maar zoals hiervoor beschreven is de kans niet 1 op 1 dat als je rosacea hebt je ook Alzheimer krijgt. De kans op Alzheimer door rosacea is pas iets verhoogd na het zestigste levensjaar.

De symptomen van Alzheimer zijn:

 • Geheugenverlies die het dagelijks leven beïnvloedt, zoals het vergeten van verjaardagen.
 • Problemen met het oplossen van dagelijks problemen, zoals het bereiden van voeding.
 • Concentratieproblemen.
 • Verwarring van plaats en tijd.
 • Problemen met praten of schrijven, totaal niet op woorden kunnen komen.
 • Spullen kwijtraken doordat ze niet op een logische plaats worden neergezet, met beschuldigingen van diefstal tot gevolg.
 • Terugtrekking van het werk en sociale leven.
 • Veranderingen in emoties en persoonlijkheid.

Rosacea behandeling

Er is op het moment nog geen behandeling van rosacea die ervoor zorgt dat het permanent weggaat. Dit kan te maken hebben met de eiwitten die voor rosacea klachten zorgen.

Het voornaamste dat gedaan wordt om rosacea te behandelen in om triggers van rosacea te vermijden.

Triggers van een rosacea uitbraak kunnen veelzijdig zijn en zijn niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn wel een aantal overeenkomsten, zoals:

 • Roken
 • Sporten
 • Alcohol drinken
 • Extreme temperaturen
 • Zonlicht
 • Wind
 • Emoties
 • Stress
 • Make-up
 • Sommige bloeddrukmedicatie
 • Pittige voeding
 • Menopauze

Over het algemeen wordt aangeraden om een dagboek bij te houden om daarmee triggers die voor jou van belang zijn te achterhalen.

Daarnaast zijn er ook verschillende crèmes die kunnen helpen om rosacea te verminderen. Crème die ook bescherming tegen UV-straling biedt is van belang voor het beschermen van de huid om rosacea getriggerd door licht te verminderen.

Een arts kan er ook voor kiezen om je medicatie te geven die helpt tegen de roodheid van rosacea, die een antibiotische werking heeft of een medicijn tegen acne dat ook tegen sommige vormen van rosacea kan werken. Dit zijn allemaal medicijnen die de symptomen verminderen, maar die het onderliggende probleem niet kunnen oplossen.

Rosacea dieet

Ik zeg vaak dat je bent wat je eet. Door je voeding geef je jouw lichamen de bouwstenen om alle cellen en systemen in je lichaam te voorzien van brandstof en bouwstenen om naar behoren te functioneren.

Dat pittige voeding en andere soorten voeding rosacea kunnen triggeren laat al zien dat er een relatie kan zijn in het dieet en de conditie van je huid.

Dieet voor goedwerkende darmen

De darmen en je huid hebben ook een bijzondere band met elkaar. Als je een ontsteking in je darmen hebt kunnen ongezonde stoffen sneller je lichaam binnenkomen en dat kan ook weer effect hebben op de rosacea die je hebt.

Uit onderzoek blijkt ook dat een bepaald enzym, alkalische fosfatase, in de darmen minder actief is bij mensen met rosacea dan bij mensen die daar geen last van hebben. Dit kan ook verklaren waarom ze meer van die eiwitten aanmaken die voor rosacea kunnen zorgen.

Constipatie is ook een probleem dat kan correleren met rosacea. Dit laat allemaal zien dat als je darmen wel naar behoren functioneren dit ontzettend kan helpen om de rosacea te verminderen.

Je helpt je darmen ontzettend door veel vezels te eten. Vezels ondersteunen namelijk de darmwerking en zorgen ervoor dat je stoelgang goed verloopt, minder kans op obstipatie en minder kans op ontstekingen als je veel vezels eet.

Vezelrijke voeding bestaat vooral uit groenten, fruit en volkorenproducten.

Bij volkorenproducten moet wel de aantekening worden gemaakt dat suikers en snelle koolhydraten de darmen niet altijd goed doen. Als je hier teveel van eet kan dit ervoor zorgen dat de slechte bacteriën in de darmen de overhand krijgen.

Dus volkorenproducten in plaats van wit brood en groente en fruit kun je zoveel je wilt eten.

Vezels en Alzheimer

Het eten van veel vezels en vis kan ook de kans op Alzheimer verlagen. Dit blijkt ook uit onderzoeken in Noord-Europa en de Verenigde Staten. Ouderen die ontbijtgranen eten hadden daar minder last van cognitieve achteruitgang dan ouderen die minder vezels aten.

Vezels eten is dus niet alleen goed voor de darmen en daarmee de huid en is ook goed voor je hersenen.

Ketogeen dieet tegen Alzheimer

Door suiker en koolhydraten uit je dieet te weren zal je ook een andere verbranding in de cellen krijgen. Voor de meeste mensen zijn suikers en koolhydraten belangrijk voor de verbranding in je cellen. Als je die niet meer eet krijg je een ketogene verbranding. Je mag dan nog wel vet eten, maar alleen maar onverzadigde vetten.

Uit onderzoek bij ratten blijkt dat een ketogeen dieet de kans op Alzheimer kan verlagen. Dit komt doordat dit dieet bepaalde cholesterolafzettingen en andere afzettingen in de aderen kan verminderen die kunnen leiden tot Alzheimer.

Door veel fruit, groente, noten en voedingsstoffen zonder suiker te eten kun je dus je huid een stuk verder helpen en ook de kans op Alzheimer verlagen, maar dit betekent niet dat er géén kans meer is.

Vegetarisch eten

Vegetarisch eten kan ook helpen om minder last te hebben van rosacea. Dit komt omdat je dan minder vetten en eiwitten eet die kunnen zorgen voor problemen in de darmen. Daarnaast eet je dan automatisch meer vezels en plantaardige voeding die goed kan zijn voor de huid.

Vis en rosacea

Omega 3 en omega 6 vetzuren hebben een goed effect op rosacea. Van omega 6 vetzuren krijgen de meeste mensen dagelijks meer dan voldoende binnen, maar van omega 3 vetzuren niet. Het eten van meer vis kan daarom een goede manier zijn om meer omega 3 te eten.

In olijfolie zit ook meer omega 3 en dat is daarom ook een goede plantaardige bron van dit vetzuur.

Je kunt er ook voor kiezen om omega 3 supplementen te nemen.

Vis en Alzheimer

Uit Italiaans onderzoek blijkt ook dat het Mediterrane dieet, dat ook rijk is aan vis, ouderen kan beschermen tegen achteruitgang van hun hersenen. Die Hollandse haring die vol goede vetten zit is dus zo slecht nog niet.

Mediterraan dieet en rosacea

Een Mediterraan dieet wordt bij veel aandoeningen gebruikt om symptomen te verminderen of oorzaken weg te halen. Het dieet wordt bijvoorbeeld aangeraden om cholesterol te verlagen en om hoge bloeddruk te verlagen.

Het Mediterrane dieet kan ook bij rosacea voor verlichting van de symptomen zorgen. Olijfolie kan er namelijk heel goed voor zorgen dat je minder last krijgt van deze aandoening. Niet alleen door het te eten, maar ook door het op de plaatsen te smeren waar rosacea vlekken je gezicht ontsieren.

Dit dieet heeft soms wel pittige elementen, die elementen kun je het beste vermijden om de rosacea niet te triggeren.

Mediterraan dieet en Alzheimer

Uit Italiaans onderzoek blijkt ook dat het Mediterraan dieet de kans op Alzheimer verlaagt. Dit komt doordat het Mediterraan dieet, in tegenstelling tot een vegetarisch of veganistisch dieet, meer voedingsstoffen bevat die belangrijk zijn voor de werking van je hersenen.

Je hersenen kunnen er namelijk last van hebben als je een tekort hebt vaan vitamine B6, B12, foliumzuur en vitamine E en C. Vooral vitamine B12 is een vitamine waarvoor je bij een vegetarisch en veganistisch dieet een tekort kunt krijgen.

Bovendien is het Mediterrane dieet rijk aan vezels en omega 3 vetzuren.

rosacea en alzheimer

Voeding in het Mediterraan dieet

Het Mediterrane dieet is net even wat anders dan het westerse (of Nederlandse) dieet. In de Mediterrane keuken wordt er veel vis gegeten, meer gebruik gemaakt van noten en zijn bladgroenten van belang.

Vlees wordt rond de Mediterrane zee ook gewoon gegeten. Alleen het verschil met het vlees in Nederland is dat dit dieet alleen magere vleessoorten toestaat. Dus kip, mager rundvlees, kalkoen en lam.

Daarnaast wordt vis veel vaker gegeten dan in Nederland. Waar wij Nederlanders al veel vis eten bij 1 vis per week kan dat in het Mediterrane dieet vaker dan 1 keer per week voorkomen. Dit kan ook verklaren waarom er meer omega 3 in het dieet zit.

Groenten zijn in het Mediterrane dieet ook van belang. Bij het Westerse dieet is het heel normaal om alleen tijdens het diner groenten te eten, maar niet in het Mediterrane dieet. Groenten worden ook rauw gegeten en een salade voor de lunch is erg normaal. Daar wordt gebruikgemaakt van allerlei soorten bladgroenten en groenten die daar weer in verwerkt worden.

Kruiden zijn ingrediënten waarvoor je wellicht wilt oppassen als je last hebt van rosacea, maar gelukkig biedt dit dieet ook veel kruiden die niet pittig zijn. Basilicum en peterselie zijn ook heerlijk!

Een tussendoortje is rond de Middellandse zee ook niet een snoepreep, maar gewoon een handje noten of een handje verse olijven. Noten worden ook vaak verwerkt in de salade.

Toen ik tijdens mijn vakantie in Spanje een tussenstop maakte in een wegrestaurant stond ik wel even te kijken van een bouwvakker die binnenkwam en alleen een klein bordje met een handje verse olijven wilde hebben.

Waar ik in mijn omgeving gewend ben dat mensen die zware arbeid verrichten gewoon een saucijzenbroodje eten als tussendoortje kwam hier iemand met een totaal tegenovergestelde voorkeur. Hij had overigens ook totaal geen last van overgewicht.

Nu moet ik wel toegeven dat het in Nederland vrij lastig is om verse olijven te vinden zoals ik die in Spanje heb gehad, maar ook de olijven die je hier in de winkel kunt halen zijn heerlijk en gezond.

Op het moment heb ik de beste ervaringen met olijven van de markt, in plaats van olijven uit de supermarkt.

Zoals gezegd kan olijfolie ontzettend veel doen voor mensen met rosacea en in het Mediterrane dieet is bijna geen maaltijd compleet zonder olijfolie. Er wordt mee gebakken en het zit in bijna elke salade als smaakmaker.

Het dessert is in het Mediterrane dieet ook anders. Er wordt meestal gekozen voor een stuk vers fruit in plaats van yoghurt of vla.

Tot slot…

Rosacea en Alzheimer hebben een kleine link door bepaalde eiwitten die voor beide aandoeningen kunnen zorgen. Gelukkig betekent dit niet automatisch dat je Alzheimer krijgt als je last hebt van rosacea, maar de kans is wel iets groter. Vooral na je 60ste levensjaar. Voor het 60ste levensjaar is er geen verschil te zien in de kans op het krijgen van dementie of Alzheimer voor mensen met of zonder rosacea.

De behandeling van rosacea is totaal anders dan die van Alzheimer. Wel worden mensen die last hebben van rosacea aangeraden om hun dieet en levensstijl aan te passen. Deze aanpassingen in het dieet kunnen er ook voor zorgen dat de kans op Alzheimer lager wordt.

Het belangrijkste van de dieetaanpassingen is dat de ontstekingswaarden in het lichaam verlaagd worden en dat je lichaam vooral gevoed wordt met gezonde voedingsmiddelen die je lichaam voeden in plaats van verstoren.

Bronnen:

http://www.medicaldaily.com/common-skin-disorder-rosacea-alzheimers-disease-risk-384296

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.24645/full

http://www.alz.org/10-signs-symptoms-alzheimers-dementia.asp

The Role of Diet in Acne and Rosacea

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987709003715

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/diagnosis-treatment/diagnosis/dxc-20235185

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-rosacea-treatment

https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-2-28

http://link.springer.com/article/10.1007/s00702-002-0766-8

https://www.mysciencework.com/publication/show/267e76a1698449bd226983b4c6595dc1

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Minder vetten en eiwitten? welke worden hier bedoeld? eiwitten zitten toch in alle bonen en noten. mag je die dan wel? dierlijke eiwitten niet? waarom krijg je dan bij een dietiste veel kippeneiwit...ter aansterking.
  Welke eiwitten in de darmen zijn dan niet goed voor Rosacea?

 2. Bedankt voor alle info. eerst dacht ik dat ik rosacea had. Zelf zoeken op het net ontdekte ik dat ik misschien demodicosis heb. Ik wordt nu behandeld met ivermectine crème . Ik moet zeggen, de klachten blijven al drie maanden weg. Kun je iets zeggen over of de connectie rosacea en alzheimer ook op gaat bij de demodicosis. ik eet al een half jaar koolhydraatarm. voel me er erg goed bij. onbewust dus goed voor de huid bezig, daar wordt ik blij van.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share