Rosacea

Laatste Update: 16 november 2020

Rosacea Prikkels Uitgelegd

Rosacea is een erg lastige chronische huidaandoening(1) om goed te behandelen en uit mijn eigen ervaring werken de meeste medicijnen van de dermatoloog of huisarts maar minimaal. Bij mij werd vastgesteld dat ik acne had en daar was ook de behandeling opgericht. Ik kreeg antibiotica voorgeschreven en een topische zalf om de bulten en rode vlekken tegen te gaan. De pukkels gingen weliswaar weg maar de rode vlekken op mijn wangen, neus en voorhoofd werden alleen maar erger. Vandaar ben ik geen grote fan van medicijnen gezien de bijwerkingen en simpelweg het gevoel dat ik pillen moet slikken.

Rosacea genezing bestaat niet

Wat mij erg opvalt wanneer ik op het Internet aan het zoeken ben en dan met name websites uit Amerika zijn de zogenaamde wondermiddelen of beloven zelfs genezing. Laat ik hier direct duidelijk over zijn, er is momenteel geen rosacea geneesmiddel. Wel zijn specialisten druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en het kan best zijn dat in de nabije toekomt er een betere oplossing komt dan de huidige lijn medicijnen.

[pullquote]''Wees sceptisch met producten die teveel beloven'' [/pullquote]

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het belangrijk is om ZO SNEL mogelijk te beginnen  met het behandelen van je rosacea zodat het niet erger wordt. Want als je er snel bij bent kun je de symptomen direct onder controle krijgen voordat het van een lichte vorm naar een zware vorm gaat. Zelf had ik last van een matige vorm van rosacea met rode vlekken en bulten op mijn voorhoofd, neus en wangen. Maar door een gezonde lifestyle waarbij ik rosacea prikkels zo veel mogelijk vermijd(2) heb ik het terug kunnen dringen naar een milde vorm met alleen lichte rode wangen.

Wat is de oorzaak van rosacea

Rosacea verschilt per persoon en momenteel zijn er een aantal algemeen bekende rosacea prikkels waardoor de roodheid en uitbarstingen toenemen:

  • Alcohol, met name bier en wijn verergeren rosacea symptomen
  • Koffie, zelf drink ik eenmaal koffie per dag met melk en zonder suiker.
  • Gekruid voedsel, vooral rode pepers en andere kruiden maken rosacea erger.
  • Te warm of koud klimaat, zo kan scherpe zon roodheid verergeren.
  • Stress, heeft direct invloed op je immuunsysteem en indirect weer op je huid.(3)

Het grote probleem bij rosacea is dat de prikkels niet bij iedereen hetzelfde zijn, zo heb ik bijvoorbeeld geen problemen met koffie, maar alcohol kan ik niet goed verdragen. Waar ik ook achter ben gekomen in de strijd tegen mijn eigen rosacea is de link tussen rosacea en het verteren van voedsel.

----------------

[poll id="41"]

-----------------

Spijsverteringsprobleem

Uit onderzoek is gebleken (en mijn ervaring) dat mensen met rosacea problemen hebben met het verteren van voedsel. Wellicht heeft het te maken met  lage hoeveelheid maagzuur en voedseintoleranties waardoor je lichaam niet in staat is goed te verteren en problemen met de huid worden veroorzaakt. Ook is er een tekort aan bepaalde vitamines (vitamine B) en voldoende ‘’goede bacteriën’’ in de darm waardoor er problemen ontstaan.

Hieronder heb ik een filmpje geplaatst over een onderzoek wat betreft problemen in de darm en rosacea. In het onderzoek kwam naar voren dat mensen met rosacea inderdaad een probleem is met een bacteriële overgroei in de darm waardoor er teveel bacteriën op de huid komen en rode vlekken / pukkels het gevolg zijn.

Ik kan het onderzoek met mijn eigen rosacea onderbouwen want wanneer ik ‘’ongezond eet’’ merk ik dat per direct in mijn vertering en de volgende dag heb ik een paar rode vlekken erbij. Kleine maaltijden op basis van groente, trage gezonde koolhydraten, weinig suikers en gezonde vetten werkt bij mij het beste omdat mijn maag en spijsvertering minder belast wordt.

maakt rosacea erger!

Dit is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk er vereist veel doorzettingsvermogen om vol te houden. Vooral wanneer je vriendenkring gewoon kan eten wat ze willen zonder bijwerkingen. Ook neem ik elke dag havermout met magere yoghurt om de goede bacteriën op pijl te houden en bevatten een gezonde dosis vitamine B om de huid sterk te houden.

Rosacea behandelen

Er zijn verschillende oorzaken en rosacea prikkels en niet iedereen is hetzelfde. Als jij last hebt van rosacea is de eerste stap om uit te zoeken wat jouw rosacea prikkels zijn. Vervolgens aan de slag met een gezond dieet zo schoon en organisch mogelijk omdat er een verband is tussen rosacea en je spijsvertering.

Hou me op de hoogte over je vordering!

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962214018751
  2. https://www.jabfm.org/content/15/3/214.short
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2700634/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Met name bij de vorming van acne gerelateerde symptomen. Ik heb zelf geen problemen met kleine hoeveelheden magere yoghurt en kefir. Echter, vette zuivelproducten (helemaal met toegevoegde suikers) is zeker niet aan te bevelen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share