Gezonde Recepten

Laatste Update: 10 mei 2016

Slowjuicer: De 10 beste tips voor je groentesapjes

Slowjuicer: De 10 beste tips voor je groentesapjesslowjuicer

Als je je ook maar een beetje bezighoudt met gezondheid en welzijn, dan heb je vast al eens van juicen gehoord. Juicen houdt gewoonweg in dat je sapjes maakt door het sap uit groenten en fruit te persen. Enkele jaren geleden werd juicen een hele trend en werd toen met name populair gemaakt als onderdeel van bepaalde detox-diëten.

Zo kwam in 2010 bijvoorbeeld de film 'Fat, Sick and Nearly Dead' uit, wat eigenlijk een documentaire is over een man die 60 dagen lang alleen groente- en fruitsapjes drinkt om zijn gewicht en gezondheid onder controle te krijgen, en gedurende deze tijd door Amerika reist om zijn verhaal met anderen te delen. Joe Cross, de maker en hoofdpersoon van de film, verloor toen niet alleen ruim 30 kilo in deze 2 maanden, maar maakte ook een belangrijke stap richting de genezing van zijn auto-immuunziekte.

Kortom, sapjes drinken en juicen is enorm effectief. Maar natuurlijk is het helemaal niet nodig om niets anders dan sapjes te drinken om de maximale gezondheidsvoordelen hiervan te plukken. Eigenlijk is een sapdieet alleen in extreme gevallen een optie, maar voor mensen die gezond zijn of simpelweg wat gewicht willen verliezen is een gezond dieet veel belangrijker.

Waar we het allemaal over eens zijn is dat een gezond dieet een ruime portie groente en fruit dient te bevatten, maar voor de meesten van ons kan het een hele uitdaging zijn om met name genoeg groenten op een dag te eten. Juicen biedt dan de uitkomst. Het is namelijk veel gemakkelijker om twee glazen sap naar binnen te werken, dan de eigenlijke kilo aan groenten en fruit. Je krijgt met sapjes dus gelijk een mega boost van zeer geconcentreerde voedingsstoffen en fytonutriënten en daar wordt je lichaam heel blij van.

Maar hoe zit het dan met de vezels?

Het klopt inderdaad dat het grootste gedeelte van de vezels achterblijft in de pulp. Echter, dit zijn de onoplosbare vezels. Het grootste gedeelte van de oplosbare vezels zitten echter wel in het sap, omdat deze in water oplosbaar zijn. Juist deze vezels bieden de belangrijkste gezondheidsvoordelen, zoals de bevordering van het immuunsysteem. Doordat er dus wel nog vezels in het sap aanwezig zijn, is het niet zo dat je bloedsuikerspiegel plotseling drastisch stijgt. Wel is het belangrijk dat je sapjes voornamelijk uit groentesap bestaan met een stuk fruit voor extra smaak en zoetheid.

Wat is een slowjuicer?

slowjuicer

Om je sapjes te maken heb je natuurlijk wel een juicer nodig. Normaal gesproken vind je in de winkel voornamelijk de zogenaamde sapcentrifuges. Deze bevatten een ronddraaiende schijf om het sap uit de groente te onttrekken. Het nadeel hiervan is dat zo redelijk wat sap in de groente en het fruit achterblijft en dat je dus meer nodig hebt om dezelfde hoeveelheid sap te maken. Ook worden producten blootgesteld aan behoorlijk veel zuurstof, waardoor je meer voedingsstoffen kwijtraakt.

Een slowjuicer pakt deze taak anders aan. Hij perst als het ware het sap direct uit je groenten en fruit, waardoor deze niet aan veel zuurstof worden blootgesteld en je een stuk meer sap uit je producten krijgt. Zo ben je dus uiteindelijk voordeliger uit en krijg je nog een stuk meer voedingsstoffen binnen ook!

En wees gerust, anders dan de naam doet vermoeden, gaat het juicen nog steeds behoorlijk snel. Het is dus niet zo dat je er uren op moet wachten.

Aan de slag met je nieuwe slowjuicer: 10 tips voor de beste sapjes

Je hebt inmiddels de sprong gewaagd en je een nieuwe slowjuicer aangeschaft om te kunnen genieten van meer energie en alle gezondheidsvoordelen die hiermee gepaard gaan. Maar hoe nu verder? Waar moet je op letten als je je sapjes maakt en wat zijn de lekkerste combinaties om mee te beginnen? Om deze vragen te beantwoorden heb ik onderstaande 10 tips voor je op een rij gezet.

Tip #1:

Sap smaakt altijd het beste wanneer je het net geperst hebt. Bovendien  oxideren veel voedingsstoffen wanneer je het sap te lang laat staan. Heb je geen tijd om in de ochtend een vers sapje te persen met je slowjuicer, doe het dan hooguit de avond ervoor en zorg ervoor dat je het drankje goed afsluit en in de koelkast plaatst.

Tip #2:

Spinazie en andere donkergroene bladgroenten zijn ontzettend gezond. Echter, ze bevatten een stof die in rauwe vorm niet goed voor je is wanneer je er te veel van consumeert. Af en toe een sapje met wat spinazie is prima, maar zorg verder voor afwisseling. Spinazie is het gezondst wanneer je hem gekookt eet.

Tip #3:

Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, maar je sapjes smaken het beste met groente en fruit die nog net niet klaar zijn voor de composthoop. Dit ligt eraan dat het meeste fruit op dat moment meer zetmeel in suiker heeft omgezet, waardoor het zoeter smaakt. De ideale manier om deze producten dus niet te hoeven weggooien is dus door ze door de juicer te halen.

Tip #4:

Het gezondste sapje bestaat voor 80% uit groenten en alleen voor 20% uit fruit. Deze hoeveelheid fruit voegt voldoende smaak toe, maar niet te veel suiker. Ook voor diabetici is dit een goede balans.

Tip #5:

De slowjuicer geeft je de mogelijkheid om de voedingsstoffen uit groenten binnen te krijgen die je normaal wellicht niet zo snel rauw zou eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paprika of broccoli. Probeer nieuwe combinaties uit om je sapje zo gezond mogelijk te maken.

Tip #6:

Pas op met bieten. Deze groente bevat veel nitrieten wat juist weer nadelig is voor je gezondheid als je het te vaak drinkt.

Tip #7:

Drink je sapjes het beste in de ochtend op een lege maag. Sap verteert namelijk sneller dan andere voedingsmiddelen en door sap als laatste te consumeren kan dit zorgen voor een slechte spijsvertering met alle gevolgen voor je gezondheid van dien.

Tip #8:

Vers sap kan niet alleen gebruikt worden om direct te drinken, maar werkt ook geweldig als alternatief voor kant-en-klare bouillonblokjes voor de soep. Met name wortelsap is erg lekker en voegt en geheel nieuwe dimensie aan smaak toe aan je soepen en stoofschotels.

Tip #9:

Over het algemeen hebben slowjuicers twee filters. Een filter is voor sap zonder enige pulp en de andere filter produceert sap met nog wat pulp erin (wordt voornamelijk gebruikt voor fruit met wat dikker vruchtvlees). Voor een smoothie-achtig drankje kun je het beste de tweede filter gebruiken. Zo krijg je ook nog een mooie portie vezels binnen.

Tip #10:

Juicen kan redelijk duur zijn, zeker in de winter wanneer de meeste groenten en vruchten geïmporteerd moeten worden. Denk eraan dat het helemaal niet nodig is om de hele dag te juicen om van alle voordelen te kunnen genieten. Om de andere dag een sapje biedt ook al vele voordelen voor je gezondheid. Ook is het niet nodig exotische producten te kopen. Wortels en appels zijn bijvoorbeeld een stuk goedkoper maar net zo gezond als de duurdere producten!

Hoewel ik het in dit artikel met name over groente- en vruchtensapjes heb, kun je een slowjuicer ook gebruiken om thuis notenmelk te maken! Hiervoor dien je de noten liefst overnacht te weken en ze vervolgens met het vocht in de juicer te gooien. Zeef het mengsel dan om de restjes te verwijderen.

Favoriete saprecepten voor je slowjuicer

vers sap

Het beste is om je eigen favoriete sapjes samen te stellen. Dit vergt echter wat ervaring, dus hieronder kun je om te beginnen al eens mijn drie favoriete sapcombinaties vinden. En wie weet, misschien vind je ook jouw favoriet!

Wortel-appel-gember sap:

Juice 2 grote wortelen, 1 appel en een stuk verse gember van ongeveer 2 cm. Giet het mengsel vervolgens in een groot glas met ijsblokjes en geniet!

Het groene monster:

Juice 1 appel, 1 komkommer, 4 stengels bleekselderij en een bosje boerenkool. Giet het in een glas en drink op!

Zoete verleiding:

Juice 1 zoete aardappel (inderdaad, gewoon rauw!), 1 rode biet, 1 wortel en een sinaasappel. Doe flink wat ijsklontjes in een glas en geniet van je sap! Met name smakelijk in warm weer.

Wat te doen met je pulp?

Weggooien is niet nodig! Ook het pulp kun je nog prima voor allerlei toepassingen gebruiken. Het pulp is behoorlijk droog en bestaat met name uit vezels, maar bevat ook nog veel smaak! Gebruik het bijvoorbeeld in muffins, trek er groentebouillon van, doe het in je smoothie of gooi het in de compostbak. Wortel- en tomatenpulp is ook erg lekker in soepjes en pastasauzen.

Tot slot...

Laten we even helemaal duidelijk zijn: juicen is niet nodig voor een optimale gezondheid. Je moet je niet gedwongen voelen een groen sapje naar binnen te werken elke ochtend omdat het gezond is. Maar het geeft je wel een goede boost en vooral in deze tijden waar we het alsmaar druk hebben en te weinig tijd hebben om onze portie fruit en groente te consumeren, is een sapje een prima alternatief.

Vind je groene sapjes niet lekker, begin dan eerst met wat meer fruit en begin vervolgens steeds meer groente toe te voegen, totdat je nog maar 20% fruit in je sapjes drinkt. Uiteindelijk passen je smaakpapillen zich vanzelf aan is smaakt dat groene monstertje in de toekomst heerlijk!

Bronnen:

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/juicing/faq-20058020

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150119083300.htm

http://www.pbs.org/wnet/need-to-know/health/juicing/10814/

http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20121212/beetroot-juice-blood-pressure

http://www.newhealthguide.org/Tomato-Juice-Benefits.html

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin
Share3