In mijn hoge bloeddruk nieuwsbrief heb ik al een keer aangeraden om selderij te eten om de bloeddruk te verlagen (1). Maar tot mijn verrassing werkt selderij ook zeer effectief tegen jicht om de urinezuur levels te verlagen waardoor de pijn van jicht zal afnemen (2).
De beste behandeling tegen jicht is om de hoeveelheid urinezuur in het lichaam te laten afnemen. Teveel urinezuur veroorzaakt de kristallen en krijg je jicht (3). Het probleem is dat deze kristallen ervoor zorgen dat je immuunsysteem het niet kan oplossen waardoor je per direct pijn zult ervaren.
Vanzelfsprekend zijn er genoeg jicht medicijnen om een acute jicht aanval te stoppen, maar de beste behandeling is om ervoor te zorgen dat je geen jicht aanval meer krijgt. Dat begint met een effectieve jicht behandeling waarbij de focus ligt om ervoor te zorgen dat het urinezuur niet het niveau gaat halen waardoor er problemen ontstaan.
Selderij kan juist daarbij helpen, het ongelooflijke van selderij is dat het bestandsdelen heeft waardoor purine omgezet wordt in urinezuur door het lever, hierdoor komt er minder urinezuur vrij in het bloed waar juist het probleem heerst van jicht.
Daarbij bevat selderij veel vocht en kun je zien als een soort natuurlijke diureticum (cholesterol verlagers) waardoor grote hoeveelheden urinezuur sneller wordt afgebroken via urine. Vanzelfsprekend verlaagt dit ook je bloeddruk, want veel mensen die last hebben van jicht hebben ook te kampen met een verhoogde bloeddruk.
Tevens zit selderij vol met een actieve bioflavonoïde en gaat ontstekingen tegen en bevat antioxidanten hetzij belangrijk tegen vrij radicalen in het lichaam. Daarbij verhoogt selderij je immuunsysteem waardoor je minder snel ziek wordt.
Vers of als Supplement
Bereid tee met hele selderij zaden.
- Voeg selderij zaden toe wanneer het water is gekookt en laat het 15 minuten trekken.
- Drink 3x per dag een kopje selderij tee.
Alternatief
Je kunt ook selderijzaad nemen als selderij zaad olie, selderij capsules en selderij zaad extract en kan zeker de klachten van jicht verminderen. Allemaal verkrijgbaar bij de natuurwinkel zoals de Tuinen.
Let op: het komt vrijwel niet voor, maar het kan zijn dat je allergisch bent voor selderijzaad en daarom is het altijd verstandig om dit van te voren uit te zoeken. Tevens mogen zwangere vrouwen geen selderijzaad nemen vanwege bepaalde bestandsdelen die schadelijk zijn voor het kind. Natuurlijk altijd eerst even overleggen met een professional voordat je je voedingspatroon aanpast.
Bronnen:
ik wil graag op de hoogte blijven
Dat kan door u aan te melden voor de nieuwsbrief of door de jicht blog in de gaten te houden (www.optimalegezondheid.com/jicht).
Succes!
Beste Jack,
Dank voor de uitgebreide info op deze site, zeer leerzaam.
Ik ben een vrouw van 49 jaar die op haar 32e dus geen podotherapeut nodig had voor de stekende pijnen in haar grote teen, maar aanpassingen in voeding en levensstijl.
Hoewel ik eerst dacht "mijn hemel, 17 jaar voor niets gezeuld bij de podo en hannessen met schoenen en zooltjes" begrijp ik nu ook wel dat het niet gebruikelijk is dat een arts bij een vrouw van 32 aan jicht denkt. Bij mij is het denk ik vooral erfelijk, mijn vader had ook jicht.
Wat ik je wil meegeven is een tip van mijn Ayurveda arts: een aftreksel van groene papaya met groene thee. Ik had zoveel pijn in (inmiddels) knobbel van linker grote teen, dat ik al 1,5 jaar geen hakken meer had gedragen en ook zolen/heen en terug/aanpassingen etc hielpen niet genoeg. Na een week waarin ik 4x dit aftreksel heb gedronken, was ik vrijwel pijnvrij en heb met plezier een dag op kantoor pumps gedragen.
En nee, dat doe ik niet dagelijks, nooit gedaan ook, maar wat was het leuk om gewoon weer eens een dag pumps te dragen.
Het recept?
Koop groene papaya bij een toko of op de markt bij toko-achtige kramen (ik woon in Almere, gelukkig makkelijker verkrijgbaar) Vraag specifiek naar groene papaya: wit/groen vruchtvlees met witte pitten. De gewone papaya heeft oranje/geel vruchtvlees en zwarte pitten.
Je hebt verschillende soorten, maar voor dit aftreksel hoef je echt niet de dure Thaise te nemen die in salades gebruikt worden. Per thee-voor-een-dag gebruik ik 2 handen, ca. 350-400 gram.
Koop zoveel groene papaya's als je kunt krijgen, was ze, snij ze in stukken en portioneer ze en vries ze per portie in. Dan hoef je alleen maar 's avonds een portie in de koelkast te leggen voor de volgende ochtend.
* portie groene papaya in 400 ml water aan de kook brengen, en op laag vuur 5 min. laten trekken
* 400 ml water koken, iets afkoelen (anders thee te bitter) dan 2 zakjes pure groene thee ook laten trekken.
* thee bij papaya in pan en roeren
* dan houd ik het makkelijk, ik giet met deksel iets open de thee in het glazen 1/2 ltr maat-kannetje en vandaar in de (voorverwarmde) thermosfles. (eerst gebruikte ik nog zeef, maar is dus niet nodig)
Verdeeld over de dag drinken.
-> eerst zoveel mogelijk dagelijks (afhankelijk van de groene papaya-aanvoer) en wanneer de pijn afgenomen is en je pijnvrij bent, nog maar 1 of 2 keer per week. Soms sla ik ook 1 of 2 weken over. Zelf even kijken, zal individueel verschillen en zal ook afhankelijk zijn denk ik van de mate/ernst van jicht.
Hartelijke groet,
Astrid Timmerhuis
Beste Astrid,
Bedankt voor het delen van je verhaal en het delen van de geweldige tip.
Ik denk dat er veel baat bij kunnen hebben.
Groetjes!