• Wat is smetvrees? + 10 tips

Wat is smetvrees? + 10 tips

2018-05-29T17:58:18+01:00juni 6th, 2018|Mentale Gezondheid|0 Reacties

Smetvrees wordt ook wel Mysofobie genoemd: In het Grieks betekent Myso kiemen en hobo wordt vaak aangeduid als angst. Wanneer een persoon dus bang is om door ziektekiemen geïnfecteerd te raken of angst heeft voor microben, heeft deze persoon last van een aandoening die kan worden aangeduid als mysofobie oftewel smetvrees.

Wat is smetvrees?

Smetvrees ontstaat meestal wanneer mensen last hebben van overmatige angst om door ziektekiemen besmet te raken en waardoor ze deze wereld als heel vies ervaren. Vandaar dat ze hun handen vaak blijven wassen en maar blijven schoonmaken. Daarnaast kopen veel mensen ook andere producten, die effectief zijn voor het reinigen van de handen. Zo worden ze door het te vaak te wassen en het ontsmetten van hun handen vaak het slachtoffer van schadelijke chemicaliën, die aanwezig zijn in deze gels, zeep en andere producten om je mee te wassen.

Mensen die lijden aan smetvrees zijn overdreven bang voor schadelijke stoffen en ziektekiemen. Irritatie, een onredelijke angst voor ziektekiemen plus ongerustheid leiden vaak tot het ontwikkelen van de smetvrees. Mensen die hier last van hebben denken in allerlei omstandigheden alleen maar aan de microben. Ze zijn zelfs bang om besmet te raken met vuil of bacterien die in de lucht zijn gekomen door mensen die hoesten of ziek zijn en ze zijn bang voor stof. Dit alles kan de dagelijkse routine beïnvloeden.

Hoe vaak komt smetvrees voor?

Veel mensen hebben vaak last van smetvrees. Er zijn ook veel psychische gezondheidsproblemen zoals een obsessieve compulsieve stoornis, hypochondrie en nosofobie, die gepaard kunnen gaan met smetvrees. Veel populaire beroemdheden in Hollywood hebben echter ook extreme angst om besmet te raken met ziektekiemen.

De oorzaken van smetvrees

Er is geen exacte oorzaak voor smetvrees. Volgens gezondheidsdeskundigen zijn er maar weinig theorieën over dergelijke psychische aandoeningen en er zijn ook geen logische redenen voor dergelijke fobieën. Fobieën kunnen als gevolg van angst worden ontwikkeld. Mensen die lijden aan smetvrees reageren op bepaalde situaties heel erg raar.

Ervaringen uit het verleden van een persoon kunnen ook leiden tot het ontwikkelen van smetvrees. De onnatuurlijke dood van een dierbare, een kinderziekte of een pijnlijke behandeling kunnen redenen zijn voor extreme angst voor ziektekiemen.

  • Smetvrees kan worden veroorzaakt door OCD oftewel een obsessieve compulsieve stoornis. Een persoon heeft altijd het gevoel zijn handen en voeten regelmatig te moeten wassen. Bij OCD volgen de patiënten handen wassen als een routine terwijl mensen met smetvrees zijn of haar handen wassen vanwege een angst voor ziektekiemen of microben. Vaak heeft een patiënt dan ook last van beide ziekten. Met behulp van een medische test kan het verschil tussen beide ziektes gemakkelijk worden vastgesteld.
  • Erfelijkheid is ook een belangrijke factor bij het veroorzaken van smetvrees. Als een familielid lijdt aan een dergelijk probleem kunnen kinderen of mensen in de omgeving hier ook vaak aan gaan lijden.
  • Smetvrees kan door zowel willekeurige als door traumatische gebeurtenissen worden veroorzaakt.
  • In contact komen met geïnfecteerde mensen en het versterken van bepaalde overtuigingen hebben ook geleid tot de ontwikkeling van een dergelijke ziekte.
  • Verschillende traumatische gebeurtenissen in het verleden kunnen ook de oorzaak zijn van het veroorzaken van smetvrees.

Symptomen van smetvrees

De tekenen en de symptomen bij iemand met smetvrees kunnen voor iedereen anders zijn. Vaak hebben mensen last van een soort paniekaanval en dat veroorzaakt een droge mond, trillen, misselijkheid, zweten, onregelmatige en snelle hartslagen, enz. Sommige andere gedragingen, zoals die hieronder worden beschreven, zijn ook kenmerkend voor mensen met smetvrees:

  • Het gebruik van openbare toiletten ten koste van alles vermijden.
  • Weigeren om persoonlijke bezittingen zoals zeep, een kam, een