Spastische dikke darm

Laatste Update: 27 oktober 2022

Spastische Darm Syndroom

Een spastische darm of colon is een andere benaming voor prikkelbare darm syndroom (PDS) en de meest herkenbare symptomen zijn o.a. maagkrampen, maagpijn, boeren, winderigheid, verstoppingen tot diarree.

Bij een spastische darm /colon wordt voedsel niet goed of met zeer veel moeite verteerd waardoor veel klachten ontstaan!

In dit artikel ga ik het explictiet hebben over een spastische darm en wat je er tegen kunt doen.

Wat is een spastische darm

Een spastische darm/colon is één van de meest voorkomende aandoeningen wereldwijd (1). Steeds meer mensen krijgen last van darmklachten en het kan heel lang duren voordat je eindelijk de juiste diagnose krijgt. Regelmatig lees ik verhalen of ontvang ik e-mails van mensen die jaren lang al last hebben van darmklachten zonder oplossing.

Het traject is vaak als volgt:

spastische darm behandel traject

Niet Psychosomatisch

Een spastische darm is geen psychologische aandoening, het een lichamelijke aandoening die direct invloed heeft op de darmen. De oorzaak is nog niet geheel duidelijk, maar gedacht wordt dat het met name te maken heeft door een miscommunicatie tussen de hersenen en de darmen.

Mogelijke oorzaken

 1. Het kan een serotonine probleem zijn (2). Serotonine zorgt ervoor dat de darmwerking goed gaat. Nieuwe medicijnen proberen deze werking te bevorderen en kan helpen.
 2. Het kan een genetische afwijking zijn. Veel mensen met darmklachten of een ‘’zwakke maag’’ hebben dat vaak gekregen van de ouders.
 3. Het kan komen door een ontsteking ergens in de darmen waardoor het immuunsysteem niet goed werkt. Het gevolg kan zijn dat je dan dit probleem hebt (3).
 4. Het kan komen door een onbalans in de darmflora. Wanneer de evenwicht in de darmen verstoort raken kunnen er veel darmklachten optreden. Een verstoorder van de darmflora is vaak een schimmelinfectie en kan komen door een antibiotica kuur. Het op peil houden van een goede darmflora met bijvoorbeeld probiotica en voeding is zeer belangrijk!

Spastische Darm Symptomen

De symptomen verschillen per persoon en heeft mee te maken hoe erg je last hebt van een spastische darm. Bij de één is het af en toe verstoppingen, terwijl iemand anders extreme maagkrampen heeft en er niet meer van kan slapen.

spastische darm symptomen

Voordat je zeker weet of je last hebt van een spastische darm moet er een onderzoek plaatsvinden. In dit onderzoek wordt er gekeken naar de klachten en indien veel van de symptomen overeenkomen kan er een correcte diagnose gesteld worden.

Bij PDS wordt dit gedaan volgens de Rome III richtlijn.

Het belangrijkste tijdens de diagnose is om goed te kijken of je niet last hebt van andere maagaandoeningen. Indien dat niet het geval is heb je last van een spastische darm en kan een behandeling starten.

Behandeling spastische darm

Wanneer je last hebt van een spastische darm zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Niet elke behandeling / medicijn werkt omdat de exacte oorzaak nog niet gevonden is. Een relatief nieuwe behandeling is door serotonine medicijnen om de darmwerking te bevorderen. Wat betreft de werking is meer onderzoek noodzakelijk.

Daarnaast zijn er medicijnen om ontstekingen tegen te gaan in de colon en kan helpen bij de behandeling van PDS.

Naast medicijnen kan een natuurlijke aanpak ook erg goed werken tegen klachten.  Daarbij is het nog maar de vraag of medicijnen ook werken op lange termijn. Ook duurt het erg lang voordat nieuwe medicijnen goedgekeurd zijn voor de massa. Het gevolg is dat veel mensen onnodig last hebben van een prikkelbare darm, dat terwijl er een goed natuurlijk alternatief is.

Natuurlijke Behandeling

Vanwege het feit dat de klachten afkomstig zijn uit de darmen moet daar ook de behandeling op gericht zijn. Gelukkig kun je dit heel goed doen aan de hand van een PDS dieet en supplementen. Hiermee verminder je de belasting op de darmen en langzaam versterk je de darmen totdat de klachten zullen afnemen.

Een goed voorbeeld van een sterke natuurlijke aanpak is door probiotica. Doordat (vaak) de evenwicht in de darmen verstoort is geraakt moet dit hersteld worden. Probiotica zorgt ervoor dat de ‘’goede bacterien’’ aangevuld worden en gaan ontstekingen tegen.

Persoonlijk drink ik elke dag een paar glazen kefir en houd mijn eigen darmflora in balans. Als je last hebt van een spastische darm en je neemt nog geen probiotica, probeer het dan tenminste!

Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voordat de evenwicht hersteld is.

Voor meer informatie en een concreet stappenplan om van je darmklachten af te komen. Neem dan een kijkje op de PDS Stoppen Methode pagina.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508501391151
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2006.02858.x
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6159811/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb vreselijke last van spastische darm wel `4 keer naar toillet altijd diaree,durf amperbuitenhuis te gaan.ik moet dan meteen kan niet ophouden.pijn in mijn onderbuik bugroet t.smit de haanikpijnhevige krampen,de mensen om mij heen begrijpen het niet,denkt dat ik mij aanstel.

  1. Hallo,

   Wat vervelend om te horen. Darm krampen en hevige buikpijn kan erg vervelend en pijnlijk zijn.
   Het probleem is dat mensen het niet aan de buiten kant kunnen zien, maar dat betekent niet dat er geen klachten zijn.

   Heeft u al gekeken naar uw voedingspatroon? Voeding heeft een grote invloed op de gezondheid van uw darmen.
   Misschien bent u wel allergisch voor bepaalde voedingsstoffen waardoor uw darmen zo heftig blijven reageren.
   Probeer eens op te schrijven wat u eet, en kijk dan of het verergert bij bepaalde voedingsmiddelen.
   Blijf ook vooral voldoende water drinken.

   Succes!!

 2. vraag; kunnen er beginklachten ontstaan als iemand overstapt op glutenvrije voeding?
  Kan dit PDS in de hand werken? zo ja, hoelang duurt het dan voordat de darmen weer gewend/rustig zijn? MVG

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share