PDS behandelingen

Laatste Update: 9 augustus 2016

Spastische darm: De 16 beste tips bij Spastische Darm Syndroom

Spastische darmExplosieve diarree, obstipatie, buikkrampen, veeg-voor-altijd-poep, winderigheid of een maag die maar niet stil kan zijn. In veel gevallen van het spastische darm syndroom kunnen deze symptomen voorkomen en elkaar afwisselen. Een spastische darm is erg vervelend doordat hij soms onvoorspelbaar kan zijn. Dit kan je dagelijkse leven behoorlijk onderbreken waardoor het lastig is om alle dingen te doen die ervoor zorgen dat je een normaal leven kunt leiden.

Daarom ga ik in dit artikel in op de beste tips die een spastische darm kunnen voorkomen en de symptomen kunnen verminderen als je er al last van hebt.

Spastische darm syndroom zelfde als prikkelbare darm syndroom

Om verwarring te voorkomen wil ik direct duidelijk maken dat het spastische darm syndroom over hetzelfde gaat als het prikkelbare darm syndroom. Artsen spreken meer van het prikkelbare darm syndroom terwijl de spastische darm ook bekend is in de volksmond. Daarnaast wordt ook vaak de afkorting PDS gebruikt en de algemene term spastische darm.

Uiteindelijk gaat het allemaal om hetzelfde probleem: een darm die niet normaal functioneert.

Wat is spastische darm syndroom?

Het spastische darm syndroom is een aandoening die vrij vaak voorkomt in de Westerse wereld. Tussen de 3 tot 15 procent van de bevolking heeft last van het prikkelbare darm syndroom (pds).

Als je last hebt van een spastische darm functioneert deze niet normaal. De darmbewegingen worden bijvoorbeeld niet goed uitgevoerd waardoor je voeding te snel door je darmen gaat en je last kunt krijgen van diarree of waardoor je last krijg van obstipatie wanneer je darmbewegingen te langzaam gaan.

Normaal gesproken zijn er kleine spieren in je darm die je voeding erdoor drukken, maar die spieren kunnen door allerlei factoren beïnvloed worden, zoals de algehele gezondheid van het lichaam, activiteit van het lichaam en zelfs je mentale gezondheid.

Volgens gezondheidswetenschappers is de brein-darm as verstoord als je last hebt van een spastische darm. De serotonineniveaus kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de werking van de darmen evenals adrenaline en andere hormonen. Deze hormonen worden over het algemeen beïnvloed door stress.

Er wordt daarom ook gekeken naar medicijnen die invloed hebben op de hersenen om de klachten van een spastische darm te verminderen.

Spastische darm syndroom klachten

Zoals kort aangestipt kun je van het spastische darm syndroom last krijgen van fysieke klachten, zoals:

Daarnaast kun je ook last krijgen van psychische symptomen, zoals:

 • Angst
 • Somatische aandoening (fysieke klachten zonder duidelijke oorzaak)
 • Angst die gerelateerd is aan de fysieke symptomen

Deze psychische klachten kunnen leiden tot stress waardoor de darmen zich weer onjuist gedragen waardoor je in een vicieuze cirkel kunt belanden.

Je kunt bijvoorbeeld per sé ’s ochtends naar het toilet willen gaan omdat je bang bent voor gênante problemen op het werk, waardoor je te laat komt en daar weer stress van krijgt, waardoor je situatie weer verergert.

Daarom kunnen de klachten van het prikkelbare darm syndroom chronisch zijn of na verloop van tijd terugkeren. Door de langdurigheid van de aandoening kunnen angsten zich ontwikkelen en veel mensen met een spastische darm zoeken daardoor ook regelmatig hulp bij een arts. Tot wel de helft van de mensen die er last van heeft doet dit. Dus het is niet raar als je hulp zoekt tegen deze symptomen en om de aandoening compleet te laten verdwijnen.

Oorzaken spastische darm syndroom

De exacte oorzaak van het spastische darm syndroom is niet bekend. Het is alleen duidelijk dat de hersenen en spijsvertering een verstoring hebben in de communicatie waardoor de darmen hun werk niet altijd naar behoren uitvoeren.

Door die abnormale communicatie kun je last krijgen van spastische darmbewegingen, waarbij de darmen opeens besluiten dat er beweging moet komen. Hierdoor kun je last krijgen van pijn en diarree of op een andere manier krijg je last van constipatie.

Oorzaken kunnen zijn:

Tips voor een spastische darm behandeling

Het spastische darm syndroom kan dus genetisch aangelegd zijn, maar ook worden veroorzaakt door voeding en mentale problemen. De klachten kunnen ook door mentale oplossingen en aanpassing van het dieet verminderd worden, daarom krijg je nu tips over aanpassingen van de voeding, mentale aanpassingen en meer.

Voedingstips tegen spastische darm

Een van de eerste oorzaken die genoemd worden zijn voeding, maar je kunt natuurlijk niet stoppen met eten. Wel speelt voeding een belangrijke rol en daarom kun je ook naar voeding kijken om de symptomen van een spastische darm te verminderen.

Tip 1: Voeding die je niet moet eten

Sommige voeding heeft meer invloed op de darm dan andere voeding. Voeding met weinig vezels ondersteunen de darmfunctie niet en kunnen daardoor de darmfunctie ondermijnen.

Laat daarom staan:

 • Wit brood
 • Witte pasta
 • Witte rijst
 • Koekjes en chips

Daarnaast heeft cafeïne ook invloed op de darmen en zijn er mensen die door koffie de darmen stimuleren. In het geval van het spastische darm syndroom kan koffie daarom ook de verkeerde uitwerking hebben.

Laat daarom staan:

 • Koffie
 • Dranken met prik

Nu ik toch dranken heb genoemd, laat alcoholische drank ook staan. Alcohol kan namelijk je darmflora op negatieve wijze beïnvloeden. Een sober leven kan ook heel prettig zijn, vooral als je dan minder last hebt van klachten van het spastische darm syndroom.

Eiwitten zijn belangrijk voor je spieren, maar als je darmproblemen hebt kunnen ze zorgen voor maagpijn. Probeer daarom niet te veel eiwitten te eten.

Eiwitten zit vaak ook in zuivel. Daarnaast is zuivel een bron van lactose dat kan zorgen voor darmklachten.

Laat daarom staan:

 • Melk
 • Kaas

Tip 2: De beste voeding bij pds

Vezels zijn belangrijk om de darmfunctie te ondersteunen. Daarom is het belangrijk om volkorenproducten te eten. Eet daarom wel:

 • Volkoren brood
 • Volkoren pasta
 • Groente
 • Bonen
 • Fruit

In groente en fruit zitten ook veel vezels. Het is wel verstandig om de schil van het fruit te verwijderen omdat die vezels weer lastig te verwerken zijn voor de darmen; hierdoor kan diarree ontstaan. Dus schil die appel! Ook zitten op de schil de meeste bestrijdingsmiddelen, dan eet je die ook niet op. Win-win!

Tip 3: Drink water

Als je door je prikkelbare darm vooral last hebt van constipatie is het belangrijk om voldoende water te drinken. Koffie en alcohol drogen je bijvoorbeeld sneller uit dan gewoon puur water. Pak naast je normale drinken een liter fles water en zorg dat je die in ieder geval op drinkt gedurende de dag, naast al je andere drinken.

Als je merkt dat je door de fles water niets anders meer drinkt, maak dan gebruik van twee literflessen water die gedurende de dag opgedronken moeten worden.

Tip 4: Gebruik lijnzaad

Als je last hebt van constipatie door je spastische darm kun je lijnzaad gebruiken om je ontlasting dunner te maken. Je kunt dit op je brood doen, maar er zijn ook lijnzaad supplementen te eten.

Tip 5: Andere suiker tegen diarree

Als je juist diarree hebt in plaats van constipatie is het onder andere belangrijk om andere suikers te eten. Fructose en andere toegevoegde suikers kunnen ervoor zorgen dat je darmen niet goed reageren waardoor je last krijgt van diarree, probeer het echt bij natuurlijke suiker of Stevia te houden.

Tip 6: Vermijd vette voeding

Vette voeding glijdt zo heerlijk naar binnen, door de hele maag, darm en opeens heb je diarree. Probeer daarom de vette hap te laten staan en ga voor mager vlees, zoals kip of kalkoen.

Tip 7: Vermijd gluten

Als je gevoelig bent voor gluten kan dit bij het spastische darm syndroom tot diarree leiden. Probeer daarom gluten te laten staan als dit bij jou het geval is.

Tip 8: Blijf van de kool af

Als je last hebt van diarree kun je broccoli, bloemkool, ui en witte kool het beste tijdelijk laten staan. Deze kunnen je een opgeblazen gevoel geven wat op dat moment de situatie alleen maar erger maakt.

Tip 9: Eet kleinere porties

Als je last hebt van diarree door de spastische darmen is het verleidelijk om grote porties te eten met de gedachte dat je dan wel iets substantieels in je darmen moet krijgen. Dit kan de situatie erger maken doordat je darmen niet alle voeding optimaal in zich kunnen opnemen.

Eet daarom liever kleinere porties, gebruik bijvoorbeeld een ontbijtbord voor het diner zodat je tussendoor meer pauzes hebt. Daarnaast kan het ook helpen als je na elke hap je bestek weer op de tafel legt waardoor de snelheid waarmee je eet trager wordt.

Tip 10: Laat je controleren door een arts

Als je denkt dat je een allergie of intolerantie hebt voor lactose, kun je je arts vragen om dit te controleren met behulp van een bloedtest. Hij/zij kan je onderzoeken en je vertellen welke voeding jij persoonlijk moet laten staan.

Tip 11: Houd een eetdagboek bij

Van sommige voeding kan een arts niet exact zeggen of je het wel of niet kunt eten. Daarom kun je ook een eetdagboek bijhouden. Hierin zet je wat je wanneer eet en welk gevolg dit heeft voor je darmen; worden ze rustig, krampachtig, pijnlijk? Krijg je constipatie of diarree? Schrijf het allemaal op en bekijk het eens per week om te zien of er een patroon is.

Schrap dan bepaalde voeding om te achterhalen welk dieet het beste bij jou past.

Tips voor mentale veranderingen tegen pds

Hormonen hebben invloed op de werking van je darmen. Hormonen worden in sommige gevallen weer beïnvloed door emoties en stress. Juist daarop kun je invloed uitoefenen en daarom heb ik een aantal mentale tips die je kunt gebruiken om een spastische darm te kalmeren.

Tip 12: Slaap in ieder geval 8 uur per nacht

Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je meer stress ervaart dan nodig is. Veel mensen slapen 6 uur per nacht, maar het is gezonder om minimaal 7 uur per nacht te slapen. Voor sommige mensen is 10 uur zelfs nodig om compleet uit te rusten, maar voor de meeste mensen geldt dat 8 uur per nacht slapen je stress al behoorlijk kan verminderen.

Spastische darm

Tip 13: Beweeg regelmatig

Bij stress komt ook adrenaline vrij. Vooral als de stress voorkomt op je werkomgeving kun je die adrenaline niet altijd kwijt, daarom is regelmatig bewegen belangrijk om de hormonen die je helpen om snel te bewegen kwijt te raken.

Als je merkt dat stress door je werk komt, kun je proberen om tijdens je lunch een wandeling te maken.

Probeer in ieder geval dagelijks minimaal 30 minuten beweging te krijgen, al is het maar een wandeling.

Tip 14: Stel duidelijke grenzen

Werkstress komt vaak door overbelasting. Daarom is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen, vooral als je taken toebedeeld krijgt die niet in je taakomschrijving staan of waar andere mensen meer geschikt voor zijn is het niet erg om eens nee te zeggen.

Ook in je privéleven is het belangrijk om grenzen te stellen. Als je merkt dat jij de enige bent die de woning schoon houdt, kun je proberen om met je andere medebewoners afspraken te maken over het huishouden.

Tip 15: Gebruik meditatie

Meditatie kan ontzettend goed helpen tegen stress. Meditatie helpt je om stress te verminderen en verschillende soorten meditatie, zoals mindfulness meditatie en yoga meditatie, leren je ook technieken die je kunt gebruiken om te kalmeren tijdens stressvolle momenten, zoals ademhalingsoefeningen.

Medicatie spastische darm

Er wordt doordat ook mentale veranderingen helpen tegen het spastische darm syndroom ook gekeken naar medicatie voor de behandeling van de spastische darm. Medicatie kan daardoor verschillende rollen hebben voor iemand met een spastische darm omdat het de situatie ook kan verergeren.

Tip 16: Let op de bijwerkingen van medicatie

Antibiotica, antidepressiva en sommige drankjes tegen een verkoudheid kunnen ervoor zorgen dat je meer last krijgt van het syndroom. Lees daarom altijd de bijsluiter op bijwerkingen.

Als je merkt dat je er last van krijgt neem dan contact op met je arts voor een ander medicijn.

Tot slot…

Het spastische darm syndroom is erg vervelend. Ten eerste kan het pijnlijk zijn en voor gênante momenten zorgen. Daardoor kun je ook nog eens last krijgen van stress wat de situatie weer kan verergeren. Het is daarom erg belangrijk om tijdig iets te doen aan het prikkelbare darm syndroom voordat het je leven overhoop haalt.

Er zijn praktische zaken die je kunt toepassen als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom en mentale trucs die je kunt toepassen om er minder last van te hebben.

Ten eerste kun je jouw dieet aanpassen waardoor voeding minder invloed heeft op de vorming van de stoelgang.

Ten tweede kun je jouw levensstijl aanpassen waardoor je via beweging minder last van stress en de daarbij behorende spastische darm klachten hebt.

Ten derde kun je stress verminderen door hierover te communiceren met anderen, zoals het weigeren van werk waardoor je dag minder stressvol verloopt.

Ten vierde moet je letten op de bijwerkingen van medicatie, zowel van de medicatie die je voor het spastische darm syndroom neemt als bijwerkingen van medicatie voor andere problemen.

Het is het beste om op natuurlijke wijze de klachten van het spastische darm syndroom te verminderen. Deze tips zijn daarvoor een goede stap. Ik wil je aanmoedigen om vandaag nog aan de slag te gaan met een voedingsdagboek. Succes met de uitvoering ervan!

Bron:

http://link.springer.com/article/10.2165/00003495-200666080-00004

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp0801447

http://www.webmd.com/ibs/guide/irritable-bowel-syndrome-ibs-cause

http://www.drfranklipman.com/4-foods-that-may-be-messing-with-your-digestion/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin7
Share