• paddenstoelen eten

Meer informatie over het eten van paddenstoelen

2016-11-28T09:52:10+01:00maart 2nd, 2013|Voedingsadvies|1 Reactie

Laatste update: door

Meer informatie over het eten van paddenstoelen

Hoewel ze over het algemeen worden beschouwd als een groente, zijn paddenstoelen in feite eigenlijk een schimmel. Daarbij komt ook nog eens dat veel paddenstoelen zowel lekker als voedzaam zijn. Paddenstoelen worden vaak toegevoegd aan een salade of gepresenteerd als een bijgerecht bij een hoofdmaaltijd.

Zelden worden paddenstoelen erkend als een bron van vele gezondheidsbevorderende voedingsstoffen, waaronder vitaminen en mineralen, voedingsstoffen die zijn gekoppeld aan een verminderde kans op chronische ziekten en een betere algemene gezondheid. W

e kijken naar een paar van de verschillende voordelen van paddenstoelen, waarom ze zo gezond zijn, en waarom ze alsnog met mate moeten worden gegeten.

Meer informatie over paddenstoelen

Paddenstoelen hebben altijd een deel uitgemaakt van onze geschiedenis. Van de vele duizenden paddenstoel varianten zijn er slechts een paar eetbaar, maar deze paddenstoelen worden dan ook al zo lang als we schriftelijke bronnen hebben geoogst en gegeten.

Egyptische farao’s beschouwden paddenstoel als een dergelijke delicatesse dat ‘gewone mensen’ geen paddenstoelen mochten eten. Paddenstoelen, de hallucinogene soort, werden waarschijnlijk geassocieerd met religieuze activiteiten en de giftige paddenstoelen werden gebruikt door huurmoordenaars om hun slachtoffers te doden.

Het commerciële kweken van paddenstoelen is een veel recenter fenomeen dan mensen waarschijnlijk denken. De Fransen begonnen paddenstoelen te kweken in grotten in de 17e eeuw. Het eerste gezaghebbende artikel over de teelt van paddenstoelen werd geschreven door een Fransman, monsieur Tourefort, in 1701.

Vanuit Frankrijk verspreide de paddenstoelen zich langzaam naar Engeland en van Engeland uiteindelijk door de rest van de wereld.

Nutriëntendichtheid

Nutriëntendichtheid is de term die wordt gebruikt om de concentratie van voedingsstoffen per calorie van een bepaald levensmiddel te beschrijven. Er zijn verschillende boeken en wetenschappelijke studies die aangeven wat de nutriëntendichtheid is van bepaalde voedingstoffen.  In een recent boek van Dr. Joel Fuhrman geeft hij de nutriëntendichtheid van een verscheidenheid van voedsel.

Hij rangschikt deze voedingstoffen op basis van hun nutriëntendichtheid, en paddenstoelen scoren 134. Dit is een hogere score dan de meeste vruchten zoals bosbessen en frambozen, sommige groenten, en alle vlees producte