Aambeien

Laatste Update: 22 juni 2020

Sporten met aambeien: is het te doen?

Sporten met aambeien kan een hele goede zaak zijn, mits je bepaalde sporten even achterwege laat. Het doen van oefeningen biedt natuurlijk een groot aantal voordelen voor de gezondheid. Het verhoogt namelijk je cardiovasculaire en respiratoire gezondheid, het versterkt je spieren, het verbetert de immuniteit en het verbrandt calorieën. Regelmatige lichamelijke activiteit zorgt ook voor een regelmatige stoelgang, wat aambeien kan voorkomen en wat zelfs helpt om het genezen van aambeien te bevorderen. Bepaalde vormen van lichaamsbeweging kunnen aambeien ook verergeren, dus pas hiervoor op. Het hebben van aambeien hoeft je niet te weerhouden van het doen van oefeningen, zolang je er maar voor zorgt dat je de juiste oefeningen doet.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en veilig van aambeien af? Dit helpt direct >>

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn vergrote aderen rond de anus of in het rectum - het laatste deel van je dikke darm. Symptomen zijn onder meer bloeden tijdens de stoelgang, vaak opgemerkt door helder rood bloed op het toiletpapier, samen met pijn, jeuk of zwelling.

Aambeien kun je krijgen door situaties, die de aderen in het rectale of anale gebied onder druk zetten - zoals voor langere tijd op het toilet zitten of hard persen tijdens de ontlasting. Andere veel voorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld zwangerschap gerelateerde druk op de rectale aderen en leeftijdsgebonden verzwakking van de de spieren en het bindweefsel. Terwijl sommige oefeningen leiden tot overbelasting en de aambeien kunnen verergeren, is regelmatige lichaamsbeweging juist wel aanbevolen om de aambeien te helpen genezen en om het ontstaan te voorkomen.

Oefeningen om aambeien te verlichten

Het belangrijkste doel van het doen van deze oefening is om het krijgen van aambeien te voorkomen en om voor een normale stoelgang te zorgen, wat op zijn beurt constipatie en persen, wanneer je probeert om de ontlasting naar buiten te drukken, zal verminderen. Daarnaast kan het doen van oefeningen je spieren ook versterken en de doorbloeding verbeteren, waardoor er meer voedingsstoffen en zuurstof naar het getroffen gebied kunnen stromen - wat ontsteking kan verminderen en genezing kan bevorderen. De meeste soorten cardiovasculaire oefeningen, zoals wandelen, lopen op een loopband of zwemmen, werken goed en zullen niet voor ongemak zorgen.

Yoga of soortgelijke oefeningen kunnen ook de spiertonus verbeteren en het abdominale en rectale weefsel versterken. Oefeningen die je sluitspieren trainen en versterken kunnen ook behulpzaam zijn - zoals het aanspannen en het ontspannen van je bilspier, terwijl je staat of zit.

Sporten met aambeien, is het te doen?

  • Zwemmen: de meest geschikte vorm van sport bij aambeien. Tijdens het zwemmen wordt de belasting van de spieren van het lichaam gelijkmatig verdeeld en verdwijnt de grote druk op het bekken en de buikholte. Het verbetert ook aanzienlijk in de veneuze bloedvaten de bloedcirculatie, waardoor congestie verdwijnt. Zwemmen kan door mensen van alle leeftijden gemakkelijk worden gedaan en ook door zwangere vrouwen, die lijden aan aambeien. Zwemmen zou moeten worden verplicht voor mensen die vatbaar zijn voor het ontstaan van deze ziekte. Deze sport kan het het jaar door worden gedaan.
  • Hardlopen: Doe dit als je last hebt van aambeien. Het zal niet alleen de bloedtoevoer naar de aderen in het bekken verhogen, maar ook de buikspieren versterken. En het helpt om de belangrijkste oorzaak van aambeien, constipatie, te bestrijden. Hardlopen is dus niet alleen noodzakelijk om de ziekte te voorkomen, het vermindert ook het risico op het krijgen van de ziekte. Tijdens het hardlopen wordt het arteriële bloed met zuurstof verzadigd en zal de bloedsomloop verbeteren. Door de intense samentrekking van de spieren in de benen en de billen stroomt het bloed goed door de aderen en kan stagnatie worden voorkomen. Ook zal de doorbloeding van het weefsel van het rectum verbeteren, zal het genezingsproces van beschadigde weefsels en slijmvliezen versnellen en zal de conditie van de bloedvaten verbeteren. Regelmatig hardlopen en sporten zal helpen om congestie te elimineren en het risico op het ontwikkelen van een ontsteking te verminderen.
  • Wandelen: Wandelen is een perfecte sport voor als je last hebt van aambeien. Het versterkt en verstevigt de buikspieren en de spieren in de benen, zorgt voor een goede conditie van de bloedvaten, waardoor het bloed sneller door de aderen kan stromen en niet zal stagneren in het bekken. Dagelijks 2-3 km lopen is de minimale afstand, die wordt aanbevolen. Na verloop van tijd kan dit worden verhoogd tot 5-7 km wat niet alleen zal helpen om de symptomen van aambeien te verminderen, maar ook ervoor zal zorgen dat je die extra ponden zult verliezen.
  • Yoga: Dit is een geschikte sport om je te ontdoen van de symptomen van aambeien. De basishoudingen van yoga (asana's) zijn gericht op een betere bloedsomloop, het verbeteren van de drainage van het bekken en de normalisering van de werking van de darmen. Eén van deze essentiële asana’s is de Sarvangasana (de schouderstand). Hierbij zul je staan en de benen omhoog tillen. Binnen yoga zijn er nog veel meer effectieve houdingen, die gunstig zijn voor iemand die lijdt aan aambeien.

Sporten met aambeien: Is het te doen?

Sporten die je beter niet kunt doen als je last hebt van aambeien

Matige fysieke activiteit is gunstig als je aambeien hebt, maar overmatige lichaamsbeweging kan een verergering van de ziekte veroorzaken, de negatieve symptomen laten toenemen en bijdragen aan een verergering en aan het naar buitenkomen van de knooppunten in de darmen. Wanneer je aambeien hebt, kun je de volgende sporten beter niet doen:

Ze worden gekenmerkt door té intense fysieke oefeningen.

Het doen van buikspieroefeningen en een krachttraining verhoogt de intra-abdominale druk en dit heeft een negatieve invloed op de bloedcirculatie in de organen in het bekken. De overdruk is de reden waarom er in het gebied van de veneuze plexus van het rectum de bloedstroom verhoogt en de uitstroom blijft steken.

Als gevolg hiervan komen de knooppunten in de darm onder druk te staan en komen dan uit het rectum. Een verhoogde intra-abdominale druk en een verstoring in de spiertonus van het anale kanaal kunnen niet alleen leiden tot een verergering van de aambeien, maar ook tot zeer ernstige complicaties.

Sporten die je beter ook niet kunt doen als je aambeien hebt, zijn paardrijden en fietsen. Dit komt omdat er dan tussen het lichaam van de atleet en de zitting van de fiets of het zadel een zogenaamd warm gebied wordt gevormd, wat leidt tot stagnatie in de organen van het bekken en wat de druk op de probleemgebieden verhoogt. Deze sporten kunnen de aambeien echt verergeren en de sporter kan dan ook maar beter overschakelen naar een mildere sport.

Tijdens de verergering van aambeien wordt er sterk geadviseerd om te stoppen met het trainen in sportscholen en professionele atleten moeten zich onthouden van intensieve trainingen totdat er een verbetering merkbaar is. Bij de eerste symptomen van aambeien wordt atleten geadviseerd om de belasting te verminderen en om een paar basisregels te volgen:

  • om oefeningen die leiden tot de opkomst van de intra-abdominale druk (sit-ups met gewichten, deadlifts) te vermijden;
  • om een groter aantal herhalingen uit te voeren, maar dan met minder gewicht;
  • om persen en heftig ademen tijdens de oefeningen te vermijden;
  • de druk op de endeldarm tijdens het doen van de oefeningen te verminderen;
  • om gewichtstraining uit te sluiten als je erge last hebt van de aambeien.

Daarom moet je, als je last hebt van aambeien, matige oefeningen doen die de ziekte niet zullen verergeren. Na een eventuele operatie, om de aambeien te verwijderen, zal je arts je waarschijnlijk adviseren om tijdens je herstelperiode niet te sporten, zwaar tillen te voorkomen en om zware fysieke arbeid te vermijden.

Waarschuwing!

Als meer vezels eten, meer vloeistoffen drinken en meer lichaamsbeweging niet voldoende zijn om een zachte ontlasting te bevorderen en constipatie te vermijden, kan je arts je het gebruik van emollient aanraden. Bovendien kunnen er dan kalmerende middelen of pijnstillers worden geadviseerd om je te helpen bij het beheren van het ongemak en de pijn door aambeien.

Soms moeten de aambeien operatief worden verwijderd, dus raadpleeg een arts als je het idee hebt dat de aambeien heel erg zijn of niet overgaan. Ook kan bloed in de ontlasting een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand is, zoals bijvoorbeeld het hebben van kanker, dus negeer dit symptoom absoluut niet. Als je een bloederige of kastanjebruine ontlasting hebt, ga dan meteen naar een arts.

Tot slot…

Aambeien zijn niet gevaarlijk of levensbedreigend, maar wel heel erg vervelend. Die vervelende jeuk en de pijn kunnen soms onhoudbaar zijn.

Hoewel bovenstaande sport-tips helpen, zijn er verschillende manieren om je aambeien te bestrijden. Niet alleen om ze te laten verdwijnen, maar ook om sowieso te voorkomen dat je ze krijgt.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en veilig van aambeien af? Dit helpt direct >>

Al mijn ervaring en de resultaten van mijn research heb ik samengevat in mijn nieuwe eBook ‘Weg met aambeien’ wat je gratis kunt downloaden.

In dit eBook leer je hoe je aambeien kunt bestrijden, en hoe je kunt voorkomen dat ze wéér terugkomen.

Je kunt hier het GRATIS eBook ‘Weg met aambeien’ downloaden! >>>

Bronnen

hdtreatmentcenterofraleigh.com/exercises-help-hurt-hemorrhoids/

www.dealwithhemorrhoids.com/3-exercises-that-will-help-you-with-hemorrhoids/

www.pelvicexercises.com.au/hemorrhoid/

breakingmuscle.com/learn/hemorrhoids-and-the-athlete-how-to-keep-training

www.edgarcayce.org/the-readings/health-and-wellness/holistic-health-database/therapies-stretching-exercise-for-hemorrhoids

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1