Acne

Laatste Update: 5 april 2024

Steenpuist: De 14 beste behandelingen en tips

steenpuistEen steenpuist hebben is erg vervelend. Ondanks al mijn gezonde gewoonten heb ik er zelfs een keer last van gehad. Daarom wil ik er alles aan doen om het in de toekomst te voorkomen en om jou te helpen om er ook nooit last van te krijgen.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en pijnloos van een steenpuist af? Dit heb je nodig

Mocht je toch last hebben van een steenpuist dan geef ik in dit artikel ook informatie over de bestaande behandelingen en natuurlijk tips om ervan af te komen en om een steenpuist te voorkomen.

Een steenpuist is eigenlijk een infectie in je huid. Meestal begint een steenpuist in een haarzakje dat ontstoken raakt. Daardoor komen ze vaak voor op de behaarde plekken in je lichaam, zoals op het gezicht, in de oksels, je nek en bij je billen of lies.

De plaats rond de steenpuist wordt rood en je krijgt ook een gevoelige bult, die heel erg lijkt op een normale puist, maar het gewoon niet is.

Als je meerdere steenpuisten bij elkaar hebt dan is er sprake van een ernstigere infectie die ook karbonkel wordt genoemd. In dat geval wordt er soms ook chirurgisch ingegrepen. Als je een karbonkel in de nek hebt moet je die laten behandelen, anders kan hij dodelijk zijn doordat de infectie zich in de hersenen kan verspreiden.

De oorzaak van een steenpuist

Je zou misschien denken dat een steenpuist een uit de hand gelopen pukkel is door te veel afscheiding van talg, maar de oorzaak van een steenpuist moet je juist zoeken bij bacteriën. Meestal is een steenpuist het gevolg van stafylokokken. Dat is een bacterie die besmettelijk is en kan via het haar je lichaam binnentreden. Ook via kleine beschadigingen, zoals wanneer je jezelf gesneden hebt tijdens het scheren.

Een steenpuist is te herkennen aan rode huid rondom een soort knobbel. Die kan wel een centimeter groot zijn. Die knobbel is hard en pijnlijk. Na verloop van tijd kan de knobbel groter worden en ook zachter, maar hij blijft pijnlijk.

Een ernstige infectie is te herkennen aan een groter gebied rond de puist dat rood wordt en opzwelt. Daarbij is het ook heel warm. Er kunnen zich meerdere steenpuisten vormen naast de eerste steenpuist, het begin van een karbonkel. Er kan zich uiteindelijk ook een koorts ontwikkelen en je lymfeklieren kunnen opgezwollen raken.

Ga altijd naar een arts als je bij een steenpuist een van deze symptomen hebt!

Ook als je diabetes hebt of immuunsysteem onderdrukkende medicatie neemt moet je altijd contact opnemen met je arts als je een steenpuist hebt. De kans dat het verergert is dan veel groter dan bij mensen die geen medicatie nemen of diabetes hebben.

Steenpuist behandeling

Je kunt thuis al veel doen om een steenpuist zelf te behandelen. Daarom ga ik nu in op wat je wel en niet moet doen om van een steenpuist af te komen.

Steenpuist uitknijpen: Niet doen!

Misschien denk je dat je een steenpuist net als een normale puist gewoon moet uitknijpen. Doe dit niet! Dit kan de infectie juist verergeren. Ook niet met een naald prikken.

Een warm kompres: Wel doen!

Een warm kompres helpt om de pijn van een steenpuist te verlichten. Daarbij trekt het de pus naar het oppervlakte waardoor de puist uit zichzelf kan spletten. Dit gebeurt meestal vanzelf na 10 dagen ook zonder warm kompres, maar met het kompres kun je dit versnellen.

De makkelijkste manier om een warm kompres te maken is door een handdoek met warm water nat te maken en die op de plaats van de steenpuist te leggen. Deze vervang je dan weer als hij afgekoeld is tot een soort lauwe temperatuur.

Antibacteriële zeep: Wel doen!

Als de steenpuist de pus begint te verliezen is het belangrijk om deze schoon te houden met antibacteriële zeep of om er alcohol op te doen. Net zo lang totdat de steenpuist helemaal leeg en weg is. Niet alle pus komt er in 1 keer uit. Daarom moet je dit proces herhalen. In de tussentijd kun je na het schoonmaken met zeep en alcohol er betadine op doen en een bandage. Was de steenpuist twee tot drie keer per dag.

Antibiotica: Wel doen!

Een arts kan je antibiotica voorschrijven om van de steenpuist af te komen. Aangezien een steenpuist bestaat uit bacteriën is dit een logische behandeling. Daarnaast kan de arts een punctie uitvoeren om te controleren om welke bacteriën het precies gaat en of de juiste antibiotica wordt voorgeschreven of niet.

Bij een ernstige steenpuist wordt hij gedraind en krijg je alsnog antibiotica om de laatste restjes op te ruimen.

Trekzalf: Wel doen!

Trekzalf werkt eigenlijk net zo als het warmtekompres. Let wel op dat als het pus er eindelijk uit komt je de steenpuist goed schoonmaakt. Breng de trekzalf op en rond de steenpuist aan en wrijf het er voorzichtig op.

Trekzalf maakt de huid waarop het gesmeerd wordt zachter waardoor het lichaam de pus eenvoudiger uit de huid kan krijgen. Daarbij stimuleert het ook de bloedtoevoer waardoor er meer pus wordt gemaakt door het lichaam om de bacteriën te verwijderen en te isoleren.

Knoflook eten: Wel doen!

Knoflook is een natuurlijk middel dat werkt tegen bacteriën en ontstekingen. Dus je kunt alvast beginnen met de “antibiotica kuur” door rauwe knoflook te eten. Bij verhitting gaat het stofje tegen ontstekingen en bacteriën namelijk vervliegen.

Daarnaast kun je ook een soort pasta van de knoflook maken die je op de steenpuist kunt aanbrengen. Daarvoor gebruik je drie teentjes knoflook. Die je perst en vermengt met water. Dan kun je hem vervolgens drie keer per dag aanbrengen bij de steenpuist. Vanwege de geur is het wel aan te raden om dit alleen thuis te doen en niet op je werk.

steenpuist knoflook

Steenpuist voorkomen

Het voorkomen van een steenpuist is natuurlijk het allerbeste zodat je al het hierboven geschreven gehannes niet hebt. Omdat de bacteriën die een steenpuist veroorzaken besmettelijk zijn, is het belangrijk om vooral de besmettelijkheid te verminderen.

Was kleding en beddengoed van een gezinslid met een steenpuist zorgvuldig en zonder zelf geïnfecteerd te raken.

Om de verspreiding van de bacteriën tegen te gaan is het belangrijk om gedragen kleding en gebruik beddengoed te wassen. Hierbij is het van belang dat je niet tijdens het wassen alsnog zelf besmet raakt. Dus doe dit voorzichtig.

Maak kleine wondjes schoon

Iedereen snijdt zich weleens tijdens het scheren. Iedereen heeft weleens een onhandig moment waardoor er een kleine wond kan ontstaan. Om de kans op infectie te verkleinen is het belangrijk om de wond te wassen en er eventueel een pleister op te doen zodat niets erbij kan komen.

Houd je eigen hygiëne in de gaten

Een pyjama-dag op zijn tijd is altijd fijn, maar het blijft belangrijk om je eigen hygiëne in de gaten te houden. Regelmatig douchen, na het plassen je handen wassen en zeker na een ziekenhuisbezoek kan geen kwaad.

Blijf zo gezond mogelijk

Uiteindelijk is je immuunsysteem dag en nacht in gevecht met virussen en bacteriën die onder andere een steenpuist kunnen veroorzaken. Voor het voorkomen van een steenpuist is het daarom aan te bevelen zo gezond mogelijk te leven om je immuunsysteem sterk te houden. Dit betekent gezonde voeding die je immuunsysteem ondersteunt, zoals voeding met veel vitamine C. Fruit, zoals kiwi, mandarijn, mango en meloen zitten vaak vol vitamine C. Ook zijn groene bladgroenten een goede bron van vitamine C.

Verminder je stress

Langdurige stress heeft een slechte invloed op je immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om regelmatig te ontstressen. Er zijn meerdere manieren om te ontstressen. Dagelijkse meditatie kan al veel doen om je stressniveau te verlagen.

Als je het lastig vindt om stil te zitten je te focussen op je ademhaling kan yoga ook een goede manier zijn om dezelfde effecten te krijgen als bij het mediteren, bovendien wordt je er ook nog sterker van.

Beweeg

Daarnaast kan regelmatig sporten ook veel doen om je stress te verminderen en je immuunsysteem te versterken. Dagelijks een wandeling van een half uur kan al wonderen doen. Of een paar keer per week naar de sportschool waarna je de sauna in kunt duiken. Ga dan wel altijd op je handdoek zitten.

Vermijd huidcontact met plekken waar de bacterie kan zitten

In het verlengde van de vorige tip. In een dorpje in Alaska was er een uitbraak van mensen die opeens allemaal last hadden van steenpuisten. Omdat deze gemeenschap zo klein was werd er een onderzoek uitgevoerd naar de besmettelijkheid van steenpuisten.

An sich zijn steenpuisten niet besmettelijk, maar de bacteriën waardoor ze ontstaan wel. Als je steenpuist net knapt en de bacteriën ergens blijven liggen waar een ander ermee in contact kan komen is de besmettelijkheid natuurlijk groot.

Uit dit onderzoek bleek dat veel mensen uit dat dorpje die last hadden van steenpuisten een stoombad bezochten en daar lekker in hun blote kont gingen zitten. Het advies was om toch vooral op je eigen handdoek te gaan zitten, om zo contact met eventuele bacteriën te voorkomen en daardoor ook geen steenpuist op de bil te krijgen.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en pijnloos van een steenpuist af? Dit heb je nodig

Verminder je alcohol inname

Vooral als je meer dan 2 glazen alcohol per dag drinkt. Als je regelmatig te veel alcohol drinkt heeft dit een verzwakkende werking op je immuunsysteem waardoor de kans op een steenpuist groter wordt. Drink maximaal 1 glas alcohol per dag en liever helemaal niets.

Scheer jezelf met de juiste middelensteenpuist scheren

Scheerschuim bestaat niet voor niets, het zorgt ervoor dat je scheermesje soepeler over je lichaam gaat en minder snel achter je huid blijft haken waardoor er een klein wondje ontstaat. Als je geen scheerschuim hebt scheer je dan tenminste met een schuimende zeep en water.

Ook helpen botte scheermesjes niet dus vervang ze op tijd om wondjes te voorkomen.

Tot slot…

Een steenpuist is erg vervelend. Het maakt je er niet mooier op, het is pijnlijk en als die knapt (yes!) is die besmettelijk waardoor je hem goed schoon moet houden en je regelmatiger dan normaal je handen moet wassen en je kleding na het dragen.

Als je steenpuist erg pijnlijk is, niet binnen twee weken weg is, of je er meerdere steenpuisten bij krijgt is het belangrijk om naar een arts te gaan voor een snellere behandeling.

Ook als je diabetes hebt en een verzwakt immuunsysteem, door bijvoorbeeld medicatie of een ziekte, is het belangrijk om naar een arts te gaan als je last hebt van een steenpuist.

Je kunt zelf al veel doen om sneller van je steenpuist af te zijn. Bijvoorbeeld door de steenpuist te behandelen met een warm kompres of trekzalf.

Om een steenpuist te voorkomen is hygiëne en een sterk immuunsysteem nodig. Vergeet jezelf daarom niet te wassen op een pyjama-dag en eet en beweeg gezond. Ontstressen is ook belangrijk om je immuunsysteem sterk te houden.

Bronnen:

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/boils

Drawing Salve

http://search.proquest.com/openview/3ea8f4fd8f5c33b9de8bfc210b4ae827/1?pq-origsite=gscholar

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Als kind had ik veel steenpuisten en karbonkel. Had nog geen haar. Alles geprobeerd tot een oom zei haal 2 zakjes krenten en eet die opgewassen in een weekend weg moest eerst de maaien eruit vissen. Nooit geen last meer gehad tot nu ben een vrouw van 68 en probeer het nu met knoflook

 2. Vroeger werd de steenpuist als hij rijp was open gemaakt en ineen heet bad meet soda of biotex gedompeld. Dit werd herhaald tot pus er uitwas en de wond schoon was. Is dit nog zo of totaal fout.

   1. Soda en biotex badjes ken ik nog uit mijn tijd als verpleegkundige. Beide zijn overigens prima om ontstekingen te voorkomen of te genezen.
    Ook honing schijnt te werken.

 3. Mijn zoon kamt al jaren met pijnlijke steen puisten van alles geprobeerd tot zware medicatie niets helpt hij verrekt van de pijn wat kunnen we doen mvg

 4. Ik heb er altijd last van niet alleen komen ze van zelf maar ook door t scheren je kan er een stuk ui op leggen en vast maken met pleisters ook kan je tandpasta gebruiken dan droogt ie uit

 5. warme compres en goed je zelf verzorgen elke dag douchen en schone kleren aan handen wassen na eke toilet bezoek en heb je heel veel pijn zo als iemand hier boven ga dan even langs de huisarts voor een medicijn sterkte

 6. Ik heb een beginnende steenpuist gedurende twee dagen ingesmeerd met Voltaren (diclofenac) en hij verdween probleemloos.

 7. waarom wordt de antibiotica uitsluitend oraal gegeven bij een steenpuist? je zou denken dat in het (verharde) gebied rond de steenpuist heel veel bacterien zitten die kapot gemaakt moeten worden, en die zijn echt niet zo gemakkelijk bereikbaar, dus zou je daar plaatselijk met een injectie de antibiotica kunnen inbrengen ... weet je dit soort kwaaltjes, daar wordt nauwelijks wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, want het is niet sexy genoeg, ik vind dat dom

 8. een oude buurvrouw gaf mij en m'n zus de opdracht brandnetels te plukken en daar thee te van koken en deze geheel op te drinken... was niet echt lekker maar heb ze nooit weer gehad

  1. Wat een mooi resultaat.
   Zijn er meer lezers die een soortgelijke ervaring hebben met brandnetelthee?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share