Algemeen

Laatste Update: 4 juni 2023

Stinkende urine: Wat zegt dat?

Je denkt waarschijnlijk niet al te vaak na over je plas, hoe dit eruit ziet en hoe het ruikt. Voor jou idee heb je misschien altijd stinkende urine.

Kijk eens goed, en ruik eens goed: Als je een plotselinge verandering in de geur van je urine hebt opgemerkt, is het natuurlijk wel belangrijk om te bekijken wat de oorzaak van die verandering in je urine is. Soms kan het te wijten zijn aan een gezondheidsprobleem, dat mogelijk door een arts moet worden bekeken, dus stel het niet uit om dit verder te onderzoeken.

Tip van OptimaleGezondheid:
Ontdek de kracht van zuivere en natuurlijke D-mannose - goed voor de blaas en veilig voor diabetici. Haal hier de beste D-mannose in huis 👈

Het is belangrijk dat je een aantal symptomen en de meest voorkomende oorzaken van stinkende urine kent, zodat je weet waarop je moet letten. Het kan echter ook voorkomen dat het gebruik van medicijnen of bepaalde gezondheidstoestanden, die uniek voor jou dit probleem veroorzaken. Om die reden is het van cruciaal belang dat je je arts op de hoogte stelt als je iets ongewoons ontdekt.

Waarom heb je stinkende urine?

Urine die normaal en gezond is, mag geen sterke geur hebben. Soms merk je echter dat het toch een sterke geur heeft of dat het naar ammoniak ruikt. Soms kan het zelfs heel zoet ruiken. Dit kunnen allemaal symptomen zijn van een onderliggende medische aandoening, die moet worden behandeld.

Nierstenen

Nierstenen kunnen resulteren in urine die naar ammoniak ruikt. Nierstenen en blaasstenen kunnen beide leiden tot een ammoniakachtige geur.

Nierstenen kunnen als gevolg van geconcentreerde urine waardoor er zich kristallen kunnen ontwikkelen voorkomen en komen meestal alleen bij mannen voor. De urine is ook erg donker en het kan soms gepaard gaan met wat bloed. Nierstenen kunnen resulteren in een constante behoefte aan plassen, het vermogen om slechts een beetje tegelijk te plassen, pijn tijdens het urineren en mogelijk zelfs bloed in de urine.

Urineweginfectie/blaasinfectie

Urineweginfecties (UTI's) en blaasinfecties vereisen soms dringende medische aandacht, dus wees alert op de symptomen. Naast stinkende urine, zijn er ook andere tekenen van een UTI zoals dat je de behoefte voelt om vaker te plassen, plotselinge aandrang hebt om te plassen, het gevoel hebt dat de blaas niet helemaal leeg is, zelfs nadat je hebt geplast, pijn in je onderbuik en pijn en vermoeidheid. Als je rugpijn, koorts, koude rillingen of een brandende pijn hebt wanneer je plast, is het verstandig dat je meteen een afspraak met je arts maakt.

Cystitis

Een ontstoken blaas kan er in dit specifieke type UTI bij vrouwen ook voor zorgen dat je urine raar ruikt. Degenen met het probleem klagen over urine die naar vis ruikt of sterk ruikende plas. Je kunt ook pijn of stekende gevoelens ervaren als je plast. Een grotere urgentie om te plassen en een behoefte om vaker te gaan zijn andere tekenen dus let hierop. Je kunt ook het gevoel hebben dat je ziek of moe en prikkelbaar bent. De urine zelf kan ook donker en troebel zijn.

Uitdroging

Je urine bevat afvalproducten die samen met vocht uit het lichaam moeten worden verdreven. Wanneer je minder water drinkt, wordt de afvalstof geconcentreerder en kan de urine sterker ruiken dan normaal. Deze donkere, meer geconcentreerde urine kan vroeg in de ochtend wanneer je ’s avonds niet veel water hebt gedronken verschijnen of wanneer je niet genoeg water hebt gehad en het lichaam is uitgedroogd.

Diabetische ketoacidose

Bij mensen met diabetische ketoacidose gebruikt het lichaam vet in plaats van suiker of glucose om het lichaam van brandstof te voorzien. Als resultaat hiervan hopen er zich ketonen of bloedzuren op in het systeem, wat kan resulteren in urine die subtiel anders ruikt en niet helemaal helder is.

Tip van OptimaleGezondheid:
Ontdek de kracht van zuivere en natuurlijke D-mannose - goed voor de blaas en veilig voor diabetici. Haal hier de beste D-mannose in huis 👈

Diabetes Type 2

Als je als patiënt met diabetes Type 2 je diabetes niet onder controle kunt houden, kun je last krijgen van een stinkende urine. Dit komt doordat glucose of suiker uit je lichaam in de urine terechtkomt omdat hun niveaus in je systeem te hoog zijn. Andere signalen, die mogelijk met diabetes verbonden zijn, zijn je erg dorstig voelen en vaker moeten plassen (vooral 's nachts), vermoeidheid, gewichtsverlies, langzaam genezende wonden, wazig zien en een terugkerende spruw.

Stinkende urine: Wat zegt dat?

Een gastro-intestinale blaas fistel

Een fistel is een abnormale verbinding tussen twee lichaamsdelen, die zich als gevolg van een verwonding, een infectie, een operatie of een ontsteking kan ontwikkelen. Een fistel kan zich tussen de blaas en de darmen ontwikkelen en kan de darminhoud en de inhoud van de blaas vermengen, waardoor de urine behoorlijk sterk ruikt. Je kunt, als je dit hebt, ook deeltjes (hoofdzakelijk uitwerpselen) in je urine zien. Dit kan gebeuren bij mensen met een inflammatoire darmaandoening zoals de ziekte van Crohn of bij een ernstige vorm van diverticulitis (ontsteking van het spijsverteringskanaal of een infectie). Het kan ook optreden in het geval van sommige soorten kankers of als gevolg van radiotherapie in dat gebied. Raadpleeg als je urine stinkt altijd onmiddellijk een arts, vooral als je een van deze reeds bestaande aandoeningen hebt.

MSUD (maple syrup urine disease)

Een zeldzame genetische aandoening, het Maple syrup urine disease, veroorzaakt problemen met het afbreken van enkele aminozuren in de eiwitten die je consumeert. Het resultaat is dat je plas als de chemische opbouw van onverteerde leucine, isoleucine en valine verandert en naar ahornsiroop gaat ruiken. Vanwege het risico op hersenbeschadiging in gevallen van koorts, infectie of andere fysieke stress, is een tijdige diagnose belangrijk. Lethargie, toevallen, braken en voedingsproblemen zijn allemaal waarschuwingssignalen. Het kan er zelfs voor zorgen dat iemand in coma raakt.

Fenylketonurie

Een andere oorzaak van een muf ruikende urine is fenylketonurie of PKU. Dit is een genetische aandoening die de opbouw van fenylalanine, een aminozuur dat niet kan worden verwerkt, in het bloed en zelfs in je hersenen veroorzaakt. Aangezien deze opeenhoping niet wordt gecontroleerd, kan dit hersenbeschadiging veroorzaken en moet daarom zo snel mogelijk worden behandeld. Gedragsproblemen zoals driftbuien, braken, eczeem, epilepsie, trillen en een muf ruikende adem zijn andere tekenen van deze kwaal.

Een leverziekte

Leverproblemen kunnen ook leiden tot urine, die muf ruikt. Omdat je lever in het lichaam ureum moet afbreken, veroorzaakt dat als het niet naar behoren werkt de overmatige opbouw van ammoniak. De ammoniak komt dan in je urine waardoor deze gaat stinken.

Eten en supplementen

Bepaalde voedingsmiddelen of supplementen kunnen de urine ook laten ruiken. Asperges zijn bijvoorbeeld een bekende boosdoener, die er niet alleen voor zorgt dat de urine een groenachtige tint krijgt, maar ook dat de urine vies ruikt. Andere sterk ruikende voedingsmiddelen zoals knoflook of bier en zelfs koffie kunnen dit effect hebben. Naast dergelijke voedingsmiddelen kunnen vitamine B6-supplementen, die ervoor zorgen dat het lichaam overtollig afval via de urine afvoert, ook laten stinken.

Veel koffie drinken.

Heb je op een bijzonder vermoeiende dag weleens heel veel koffie gedronken en dacht dat je gek werd omdat je je verbeelde dat je plas misschien een beetje als de koffie rook? Nou, je hebt het je niet zomaar verbeeld. Niemand weet de exacte reden. Ik denk niet dat iemand de tijd heeft gehad of het geld heeft besteed om erachter te komen waarom, maar waarschijnlijk komt het door een soort bijproduct dat blijft hangen nadat de koffie is afgebroken en die geur kun je nog steeds herkennen nadat het is uitgescheiden.

Je hebt knoflook en uien gegeten.

Ze laten je adem niet alleen stinken, maar knoflook en uien kunnen ook je urine laten stinken. Nogmaals, iets dat het lichaam produceert wanneer het iets afbreekt, behoudt de geur zelfs in de urine. Het is geen verrassing dat je, als je bedenkt hoe blijvend de stank in je mond lijkt te zijn, op de een of andere manier je dit ook in je urine moet ruiken.

Je hebt asperges gegeten.

Het is de klassieke boosdoener van stinkende urine, hoewel niet iedereen last heeft van een stinkende plas nadat er asperges zijn gegeten. Het gebeurt, denken we, omdat er een enzym in het lichaam van sommige mensen zit dat asperges op een bepaalde manier afbreekt, waardoor het een bepaalde geur krijgt. Deskundigen suggereren dat sommige mensen dat enzym gewoon niet hebben en daarom nooit zullen weten waar de rest van ons over klaagt.

Andere oorzaken: Stinkende urine door twaalf voedingsmiddelen

Er zijn veel redenen waarom je urine opeens anders gaat ruiken en meestal is er echt geen reden tot paniek. Hoe vaak moet je eigenlijk plassen? Hoewel urine geen bepaalde geur zou moeten hebben, kan het 's ochtends of als je uitgedroogd bent sterker ruiken. Maar er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die de urine tijdelijk een sterkere geur kunnen geven - hier zijn de meest waarschijnlijke boosdoeners.

Bananen, zalm, kalkoen en kip

Voedingsmiddelen, die veel vitamine B-6 bevatten, kunnen als je er genoeg van eet ervoor zorgen dat de urine sterk ruikt. Vitamines die het lichaam verwerkt of niet gebruikt, worden via de urine afgegeven wat tot de geur leidt. Het innemen van vitaminesupplementen of bepaalde medicijnen kan een soortgelijk effect hebben of zelfs je urine een fluorescerende gele of groene kleur geven.

Alcohol en koffie

Deze dranken kunnen omdat ze een diuretica zijn leiden tot urine met een geur. Het is niet een bepaald merk of een soort alcohol of koffie dat dit effect geeft, het is het feit dat je meestal vaker gaat plassen en als je daardoor uitgedroogd raakt, is een van de gevolgen dat de urine dan sterker ruikt.

Asperges

De meeste mensen associëren asperges met stinkende urine, maar de geur is eigenlijk een metaboliet, een stof die wordt geproduceerd tijdens het metabolisme. Slechts enkele mensen kunnen het ruiken, dus het kan zo zijn dat je het helemaal niet zult opmerken. Heb jij even geluk.

Broccoli, bloemkool en spruitjes

Kruisbloemige groenten kunnen een sterke geur in de urine veroorzaken. Dit komt omdat ze een chemische stof bevatten die ook wel methylmercaptan wordt genoemd en na consumptie een bittere geur afgeeft.

Curry

De komijn en koriander in een curry behouden de geurveroorzakende chemicaliën, die door de nieren worden verwerkt. Dit kan resulteren in een penetrante ruikende urine.

Gepofte tarwe

Gepofte tarwe is een klassieke ontbijtgraan maar de gepofte tarwe kan een geur zoals mout afgeven - die vergelijkbaar is met de manier waarop het in je kommetje ruikt.

Tip van OptimaleGezondheid:
Ontdek de kracht van zuivere en natuurlijke D-mannose - goed voor de blaas en veilig voor diabetici. Haal hier de beste D-mannose in huis 👈

Andere tekenen, die je vertellen dat er een probleem is

 1. Het teken: donkergele kleur

Je bent uitgedroogd, maar dat wist je waarschijnlijk al. Wat je misschien niet weet, is dat zelfs uitdroging op de korte termijn, zoals het niet drinken van voldoende vocht tijdens je werkdag of training, je op weg kan helpen naar serieuze aandoeningen aan je blaas. Wanneer je uitgedroogd bent, probeert je lichaam vocht te sparen waardoor je urine geconcentreerder wordt. De chemicaliën in je urine komen in contact met de bekleding van je blaas en kunnen dan irritatie veroorzaken, wat kan leiden tot incontinentie of een infectie. Idealiter zou je plas consistent helder of lichtgeel moeten zijn. Verhoog om de hydratatie te helpen herstellen je H2O-inname als het donker is.

 1. Het teken: rode urine

Er zit bloed in je plas en meestal wijst dat op een aandoening, die hematurie wordt genoemd. Dat is nooit normaal, dus je moet het zo snel mogelijk laten nakijken. Oorzaken van bloederige urine zijn een ziekte, nierziekte of kanker, ontsteking of een infectie in de nieren en meer. Het gebruik van bloedverdunners kan je urine ook rood maken, maar ook dan is het belangrijk om een ​​arts te bezoeken.

 1. Het teken: stinkende urine

Ga allereerst alle voedingsmiddelen of dranken die je onlangs hebt gehad eens na. Het klassieke voorbeeld is asperge. Sommige mensen hebben een enzym dat asperges afbreekt tot een verbinding met een sterke geur die je binnen 20 tot 30 minuten na het eten van de groente kan gaan opvallen. Dat is niets om je zorgen over te maken. Koffie kan de urine ook sterk laten ruiken, vooral als je uitgedroogd bent. Bacteriën, die een urineweginfectie (UTI) veroorzaken, kunnen ook een vieze geur produceren. Als je andere tekenen van een UTI zoals branden tijdens plassen, koorts of troebele urine ervaart, bezoek dan je arts. Je hebt dan mogelijk een antibioticum nodig om de infectie te bestrijden.

 1. Het teken: schuimende of bruisende urine

Je zou een nieraandoening kunnen hebben. Wanneer de filtereenheden van je nier niet goed werken, kan dat leiden tot een opeenhoping van eiwit in je urine. Het eiwit zorgt vervolgens voor een schuimend uiterlijk van de urine wanneer het het vocht de toilet raakt. Je loopt als je een hoge bloeddruk, diabetes of een familielid met de aandoening hebt mogelijk risico op een nieraandoening.

 1. Het teken: verhoogde urgentie of frequentie

Mogelijk heb je een vergrote prostaat, ook wel bekend als goedaardige prostaathyperplasie (BPH). De prostaatklier omringt de urethra waardoor de urine het lichaam verlaat. Naarmate de klier groter wordt, kan deze op de urethra drukken en veroorzaken dat je steeds moet plassen. Verhoogde urgentie betekent dat je meteen moet gaan en misschien zelfs wel moeite hebt om het op te houden. Met een verhoogde frequentie voel je de behoefte om vaker te gaan en kan je 's nachts meerdere keren wakker worden om naar het toilet te gaan.

Veel mensen denken dat het drinken van minder water helpt bij de problemen met de urgentie en de frequentie, maar uitdroging kan juist urinewegproblemen veroorzaken. BPH kan ook leiden tot onvolledige lediging van je blaas, waardoor je nog steeds het gevoel hebt dat je moet gaan, zelfs nadat je net bent geweest. Neem altijd contact op met je arts als je veranderingen in het plassen opmerkt. Er zijn, indien nodig, veel behandelingen waaronder Kegel-oefeningen, medicijnen en chirurgie beschikbaar voor BPH maar ook veranderingen in de levensstijl, zoals bijvoorbeeld meer fysieke activiteit en het beperken van het drinken van alcohol en cafeïne. Bovendien kan je arts je huidige medicatieregime evalueren omdat bepaalde decongestiva en antihistaminica de symptomen van BPH kunnen verergeren.

 1. Het teken: er komt lucht of gas mee

Bacteriën in je blaas kunnen gas produceren dat vrijkomt wanneer je plast. Als je tekenen van een UTI hebt, overleg dan even met je arts. Hoewel het niet echt waarschijnlijk is, kun je een fistel, een abnormale opening in de blaas of tussen de blaas en de dikke darm hebben. Als je een voorgeschiedenis hebt van de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom hebt, loop je mogelijk een risico om een ​​fistel te ontwikkelen en mogelijk is er dan een operatie nodig om de aandoening te corrigeren.

Tot slot…

Normaal gesproken mag urine niet sterk ruiken, en moet een normale gele kleur hebben. Alles wat hiervan afwijkt, dus stinkende urine of urine met een vreemde kleur, duid op een achterliggende oorzaak die vaak behandeld moet worden.

Maar vergis je niet: Je urine kan ook tijdelijk veranderen na het eten van sommige soorten voedingsmiddelen. Check dit wel even voordat je met een potje urine naar de huisarts gaat…

Tip van OptimaleGezondheid:
Ontdek de kracht van zuivere en natuurlijke D-mannose - goed voor de blaas en veilig voor diabetici. Haal hier de beste D-mannose in huis 👈


Bronnen

www.berkeleywellness.com/self-care/preventive-care/slideshow/whats-making-your-urine-smell

www.iflscience.com/health-and-medicine/why-does-asparagus-make-some-people-s-pee-smell-not-others/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Overzichtelijke uitleg. Begrijpbare artikels.

  Ben er door weer wat slimmer geworden en weet meteen de symptomen van vele ziekten. Nog veel succes met jullie artikels

  Proficiat

  1. Dankjewel hoor! Daar doen we het ook zeker voor! Het is altijd fijn om meer te weten over de achtergrond van een bepaalde aandoening en door kennis te delen kunnen we elkaar helpen! Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share