Stress is levensgevaarlijk!2016-10-29T13:28:42+01:00

Laatste update:

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Stress is levensgevaarlijk

De titel van dit artikel is Stress levensgevaarlijk”. Op het eerste moment zal je waarschijnlijk denken dat het allemaal wel mee valt. En daar heb je ook helemaal gelijk is. In normale hoeveelheden zijn er zelfs gezondheidsvoordelen aan stress verbonden.

Stress houdt je scherp en alert op momenten dat het belangrijk is. Zo kijken de meeste mensen tegen stress aan. Maar er is helaas ook nog een donkere kant die de meeste mensen niet kennen.

Dit zijn de punten die je in dit artikel gaat leren

 • Wat is stress?
 • Waarom is stress gevaarlijk?
 • Soorten stress
 • Hoe kan ik er mee omgaan?
 • Stress tips

Wat is stress

Laten we bij het begin beginnen, wat is stress?  Ik wil je graag eerst meedelen dat stress bij ieder persoon anders wordt ervaren. Sommige mensen vinden dit fijn, andere mensen kunnen er absoluut niet tegen. Het hebben van stress is het gevoel dat je onder druk komt te staan (mentaal of fysiek) en deze prikkel wordt veroorzaak door een externe factor. Deze externe factor kan van alles zijn; van personen tot dieren, en van een televisie programma tot een verkeersbord.

Het feit dat stress (in definitie) wordt geprikkeld door een externe bron maakt het juist moeilijk om er mee om te gaan. Juist omdat je er compleet (indirect natuurlijk wel) geen invloed op kan uitoefenen. Wat je wel kunt doen is beter leren om te gaan met stress.

Onderzoek (1) laat bijvoorbeeld zien dat er nogal een groot verschil bestaat tussen hoe stressgevoelig iemand kan zijn. In het onderzoek kwam naar voren dat mensen met bepaalde karaktereigenschappen veel minder in staat zijn om stress onder controle te krijgen.

Het gevolg is dan ook dat deze ''stressgevoelige'' mensen een aanzienlijk hoger risico lopen op stress gerelateerde gezondheidsklachten.

Waarom is stress gevaarlijk?

Het mag duidelijk zijn dat in het drukke en hectische leven van nu er meer langdurige stress is dan ooit tevoren. Vooral dat laatste is de donkere kant van stress. Dat je langdurig altijd wel wat stress hebt, dit kan een drukke baan zijn, deadlines, familieproblemen, financiële problemen, gezondheidsklachten of irritante gebeurtenissen zoals files, flitspalen etc.

Laat ik dat even toelichten:

Op het moment dat je stress ervaart gebeuren er allerlei dingen met je lichaam. Je raakt gespannen, je hebt jezelf niet in de hand, stresshormonen komen vrij, bloedglucosespiegel gaat omhoog, bloeddruk gaat omhoog en nog veel meer processen.

De intensiteit zal verschillen per persoon. Echter, de reden waarom al deze fysiologische veranderingen plaatsvinden is om je te beschermen.

Van oudsher had stress als doel om je overlevingskans te vergroten. Wanneer er plotseling een grote tijger uit de bosjes springt moet je natuurlijk snel handelen! Vandaar dat er stresshormonen vrij komen zodat je tijdelijk sneller kunt reageren.

Zodra het gevaar verdwenen is kun je weer rustig aan doen.

Echter, tegenwoordig hebben steeds meer mensen constant stress en de niveau's gaat nooit helemaal omlaag. Hierdoor blijft je lichaam voor een langere tijd in een noodtoestand.

Dit is natuurlijk alles behalve gezond!

Een mens heeft een enorm overlevingsdrang en een hoge pijngrens. Hierdoor kunnen we fysieke externe "aanvallen" goed verweren. Stress is een externe factor waarbij het menselijk lichaam niet alleen fysiek, maar mentaal wordt aangevallen. En dat is nu juist het punt waarom stress gevaarlijk is.

Als iemand gewond is, al is het maar een kleine wond, zal er direct een pleister of iets dergelijk worden aangebracht. Een fysieke wond zal per direct verzorgd worden. Waarom? Nou omdat dit kan. Als iemand stress ervaart kunt je er niet simpelweg iets aan doen. Je kunt het niet zo maar oplossen, een pleister op plakken of een pilletje slikken.

Wat maakt het nu uit? Als je stress ervaart hoeven er niet direct de sirenes worden aangezet, stress is pas gevaarlijk om het moment dat je dit een langere tijd achter elkaar ervaart. Stress heeft namelijk een directe invloed op je immuunsysteem, het systeem wat “ons mensen op de been houd”.

Als je lange tijd stress ervaart zal je merken dat je minder energie hebt, minder lekker in je velStress op lange termijn zit, verminderde weerstand, kortom je zult je “minder” voelen.

Op den duur loop je een vergroot risico op de ontwikkeling van de volgende klachten:

Verschillende soorten stress

Niet iedereen is over een kam te scheren en dus, zo ook stress niet. Er zijn verschillende soorten stress en er zijn ook vormen van stress die wel goed voor je zijn.

Als je een belangrijke wedstrijd moet spelen of iets dergelijk zul je altijd een vorm van stress ervaren, dit is goed, dit zal je namelijk scherp houden.

Als je erge werkdruk hebt als je bijvoorbeeld deadlines moet halen, je baas zit achter je aan, of het bedrijf wat je hebt gestart loopt niet helemaal soepel meer zal er erg veel druk op je schouders komen te staan. Af en toe deze druk voelen is prima, maar op ten duur zal je dit niet aankunnen en zal je gezondheid hier onder gaan lijden. Uit onderzoek(2) is gebleken dat stress afkomstig van de werkvloer de slechtste vorm van stress is die er bestaat.

Verder is er ook nog de vorm van stress afkomstig uit emoties. Deze vorm van stress heeft 2 kanten. Als je gespannen bent omdat je een nieuwe “vlam” ontmoet is het goed om stress te kennen, dit is ook een teken van gezonde stress! Maar als je ruzie hebt met een vriend en die is nooit opgelost, dat dit altijd aan je blijven knagen. Je zult er altijd mee zitten. Ongeacht dat je deze vorm van stress heel simpel kan verhelpen, zit het in ons mensen om liever negatieve stress te ervaren in plaats van de telefoon op te pakken om die “ene” vriend of familie lid op te bellen.

Hoe kan ik met stress omgaan?

Het vervelende van stress is, is dat je geen invloed hebt op het feit dat je op een gegeven moment stress hebt. Iedereen heeft stress en niemand kan hieraan ontlopen. Het verschil zit het hem in het feit dat sommige mensen beter met stress om kunnen gaan en sommige mensen compleet de weg kwijt raken op het moment dat ze onder druk komen te staan.

Niemand  kan stress ontlopen, het enige efficiënte wat je er tegen kunt doen, het enige wapen wat je hebt en jezelf er tegen te weren, is dat je er mee moet leren omgaan.

Stress tips

Tip # 1
Als je stress hebt, heb je vaak veel verschillenden dingen aan je hoofd, er gaat van alles door je heen, en je kunt het slecht een plaatsje geven. Pak pan en papier en schrijf alles (maar dan ook echt alles) op waar je op dat moment mee zit. Vaak is het zo dat wanneer mensen alle frustratie punten op papier zetten, dat ze alleen hiervan al rustiger worden. Dit komt omdat het op papier feitelijk niets voor stelt.

Tip # 2
Dit is eigenlijk het gevolg van tip nummer 1. Op het moment dat je een rijtje hebt gemaakt met de punten waar je mee zit, de factoren die er voor zorgen dat jij stress ervaart, heb je en duidelijk overzicht van wat het probleem nu eigenlijk is. Wat je nu gaat doen is het volgende.

1. Zet achter elke factor een kruisje, waar je op dit moment invloed op kan uitoefenen.

2. Zet achter elkaar factor waar je geen invloed op kan uitoefenen een streepje achter. Op het moment dat je dit gedaan hebt, kun jij precies zien wat nu feitelijk je "echte probleem" is.

De punten waar je een streepje achter hebt gezet, zijn niet de moeite waard om je druk over te gaan maken, aangezien je er toch geen invloed op hebt. De factoren waarbij je een kruisje hebt geplaatst heb je wel invloed op, en dit zijn nu juist de punten die je wilt gaan aanpakken.

Het volgende ga je doen. Je gaat het rijtje langs met de kruisje en je gaat punt voor punt deze “stress factoren” aanpakken. Zet ze op volgorde van prioriteit en werk ze 1 voor 1 af. Vind je een stress factor niet de moeite waard om je tijd er energie in te steken, zorg en dan voor dat je die stress factor “bewust” vaarwel zegt.

Vaak is het zo dat stress ook andere vervelende gedachten “activeert”. Zorg er daarom voor dat je op het moment dat je “het ziet aankomen” dat jij jezelf hier tegen gaat weren.

Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in de andere artikelen op mijn website of je kunt de gratis stress cursus volgen.

Heb je nog een vraag of aanvullende tip? Laat het mij zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten![/vc_column_text][vc_toggle title="Onderzoeken:" open="false"]1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23251943
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11728512[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

14 Reacties

 1. Alya 20 juni 2013 om 16:26- Antwoorden

  Hoe komt het dat door strest je dik maakt, terwijl je weinig eet

  • Robert Jan Hendriks 11 augustus 2014 om 10:03- Antwoorden

   Dit komt omdat langdurig stress de natuurlijke ritme van stresshormonen in je lijf beïnvloeden. Zo zal langdurig veel cortisol je bloedsuikerspiegel verhogen, hierdoor kun je een insuline resistentie in de cellen krijgen. Daarnaast kan stress het slapen beïnvloeden wat weer verschillende klachten kan veroorzaken, waaronder dat je dikker wordt.

   Ik zal een apart artikel wijden waarom stress je dik kan maken.

   Succes!

 2. Trix Eversen 21 augustus 2014 om 09:07- Antwoorden

  Hoi Jack,

  Heb zéker (was zelf ook al 'n dagboekje aan 't bijhouden) wat aan je verhaal gehad. Zal even bij 't begin van m'n verhaal beginnen: half maart van dit jaar heb ik 'n zware verkoudheid gehad en deze sluimerde naar míjn idee te lang door. Ging toen aan iets ergs denken (dit heb ik ook vrij snel: hypochondrisch denken) en dit leverde weer extra spanning op. Momenteel is de angst voor iets ergs wel weg, maar nu zit ik eigenlijk 'n beetje met "toekomstangst": krijg ik misschien morgen slecht nieuws of 'n duidelijke "nee" op 'n antwoord (is nog helemaal niets duidelijk, moest ik van mezelf ook al mezelf inprenten). Maar...jouw tips ga 'k zéker ook gebruiken. Heb 'r wat aan denk ik.

 3. monique 22 september 2014 om 22:50- Antwoorden

  hoi jack

  ik zit best vol met stres en dan bedoel ik ook ergveel stres kleine voorbeeld ik heb gedaan wat je zij over dat je een lijst moet maken met al je stres punten maar hoe pak ik dat dan verder aan ik heb totaal 7 stres punten in mijn leven waarvan 4 met een streep en 3 met een kruisje zo als jij zeg ik snap best dat ik eerst die plusjes aan moet paken maar wat moet je dan met die anderen stres punten en hoe maak ik me daar dan niet druk om ? want het gaat wel om mijn kinderen moeder en vader en geld enzz snapt u

  • Robert Jan Hendriks 23 september 2014 om 19:10- Antwoorden

   Hoi Monique,

   Ik kan me heel goed voorstellen dat alle problemen niet in één keer opgelost zijn. Bij het schrijven van je lijstje ben je natuurlijk niet direct alles kwijt. De functie van het lijstje is dan ook meer om inzicht te krijgen in de oorzaken van de stress. Schroom bijvoorbeeld niet om al je stresspunten op papier verder uit te werken: Wie zijn er bij betrokken? Wat zijn mogelijke oplossingen? Wie zou me hier bij kunnen helpen?
   Als geld bijvoorbeeld een stresspunt is, kun je bijvoorbeeld overwegen om al je financiën op een rijtje te zetten, eventueel nog besparen wanneer mogelijk, hulp van buitenaf in te schakelen etc. etc. Alleen op zo'n manier kom je steeds dichter bij een mogelijke oplossing. Het is een manier om structureel te denken.
   Een laatste tip: Schroom beslist niet om externe hulp in te roepen. Een frisse kijk op de zaken kan voor onverwachte oplossingen zorgen.

   Ik wens je ontzettend veel sterkte, en als je nog vragen hebt of gewoon even van alles van je af wilt schrijven, weet je me te bereiken.
   Jack

  • Michiel Mulders 19 december 2014 om 15:59- Antwoorden

   Hoi Monique
   Ik heb een gouden tip voor je om de stress draagbaar te maken: Knuffel je dierbaarste personen tijdens stressmomenten. Je kinderen, je man, ... Dit doet echt wonderen geloof me! Dit is zelfs bewezen door een Amerikaanse universiteit dat je stress kan vermijden door je dierbaren te knuffelen.

   Het lijstjes systeem is ook een zeer goede tip en ook een goed artikel.
   Andere tips die ik volg zijn:
   1. Zoek ritme
   2. Plan lege plekken in je agenda
   3. Doe dom werk

   Wil je meer goede tips? Op onze website kan je de overige 27 tips vinden.
   http://stressplein.eu/stress-verminderen-30-tips/

 4. Boy 15 april 2016 om 09:52- Antwoorden

  Hallo,

  Ik heb door een hevige stress periode oorsuizen gekregen. Dit heb ik nu al 5 weken, ik ben pas 23 jaar, kan dit nog overgaan als de stress weg is?. Ik heb ook last van harde geluiden en duizeligheid. Verder ben ik gezond.

  Is het mogelijk dat allerlij stress stofjes in mijn hoofd deze klachten veroorzaken en dit dus van tijdelijke aard is?

  Ik heb er behoorlijk last van

  • Team OptimaleGezondheid 17 april 2016 om 19:23- Antwoorden

   Stress kan inderdaad een belangrijke rol spelen bij het oorsuizen. Of het in jouw geval zo is, kan ik natuurlijk niet zeggen. Maar als het gerelateerd is, dan zal het oorsuizen weer overgaan als de stress ook verdwenen is.

 5. Ronald 14 juni 2016 om 06:07- Antwoorden

  'Germaanse Geneeskunde' gaat heel diep in op stress gerelateerde vragen. Het lichaam heeft vele automatische reacties op specifieke situaties en men heeft het steeds over 'stresshormonen' en dergelijke. Wat men voor zover ik weet enkel in de Germaanse Geneeskunde vermeldt is dat stress (conflict shocks/trauma's) ook programma's in gang zet met als gevolg 'cel-toename en -afname' blijft me verbazen. Deze programma's zijn, net zoals alle biologische noodprogramma's, heel tijdelijk bedoeld en zo werkt dat ook in de natuur. Echter, bij ons mensen blijven deze programma's nogal eens langdurig lopen en als men dan, bijvoorbeeld, tijdens een van de talloze 'preventieve onderzoeken' zo'n lopend proces ontdekt (vooral bij cel-toename) wordt men al heel snel opgenomen voor extreme behandelingen zoals chemotherapie. Ik hoop dat iemand iets met deze informatie aankan, hoewel de ervaring leert dat deze vorm van 'omdenken' voor de meeste mensen een brug te ver is...

 6. Leyyy 26 juni 2016 om 21:48- Antwoorden

  Hoi

  Ik heb al zeker 15 j enorm veel stress. Mijn ouders zitten al van mijn kinderen jaren met stress. Ik heb er veel onder geleden. Nu heb ik zelf 2 kleine kinderen. Maar nog altijd de stress van mijn ouders meeleven. Er zijn periodes geweest zonder hun en met hun. Nu weer zonder hun. Ma ik trek me vanalles iets aan. Ik drf geen medicatue te pakken. Ik blijf bijkome, maar ik blijf ook wel eten. Heb een super echtgenoot! Hij ziet dat ik biet goed bn. Hij probeert zijn normale leven verder te levzn wat ook super normaal is. Maar ik wet niet wat ik moet doen. Ik zit echt vast. En ben heel bang wat het gaat worden.. ik maak me ook gek van mijn gewicht. Ma ik kan niet stoppen met eten!

  Hopeloos

 7. miranda 30 mei 2017 om 13:24- Antwoorden

  kan het voorkomen dat je een halfzijdige verlamming krijgt door stress?

  • Team OptimaleGezondheid 2 juni 2017 om 16:42- Antwoorden

   Daar heb ik nog nooit van gehoord.
   Is er een lezer die hier een antwoord op kan geven?

Reactie achterlaten