Suiker

Laatste Update: 22 maart 2018

De overeenkomsten tussen suiker, junkfood en drugs

Dit artikel gaat over suiker, junkfood en drugs. Totaal verschillende producten, maar ze hebben meer gemeen dan je in eerste instantie zou denken.

Veel mensen denken dat afvallen alléén maar om calorieën en om wilskracht draait.

Hier ben ik het niet mee eens: Niet omdat je dat niet nodig hebt om gezond te leven, maar vooral ook omdat er zo vreselijk veel andere elementen zijn die hierin meespelen.

De meest belangrijke elementen die hierin meespelen zijn toch wel het overmatig eten van suiker en junkfood. Beide zijn ontzettend slecht voor je gezondheid, en daarnaast zijn ze ook nog eens verslavend.

Ja, je leest het goed: Verslavend. Mensen die verslaafd zijn aan suiker en junkfood, hebben exact dezelfde gedragssymptomen. Daarnaast lijken de verslavingsprocessen ook heel sterk op elkaar.

Hier zijn tien verontrustende overeenkomsten tussen suiker, junkfood en drugs.

  1. Ongezonde voeding overspoelt de hersenen met dopamine

Onze hersenen sturen ons lichaam aan om bepaalde gedragingen uit te voeren.

Meestal zijn dit gedragingen, die belangrijk zijn om te kunnen overleven... zoals eten.

Als we eten komt er in een deel van de hersenen, dat het beloningssysteem wordt genoemd, een hersenhormoon dat dopamine heet vrij.

We interpreteren dit dopaminesignaal als ‘plezierig’ en de programmering in ons brein verandert om ons dat gedrag weer te laten uitvoeren.

Dit is één van de manieren waarop het brein is geëvolueerd om ons door onze natuurlijke omgeving te helpen navigeren en ons te motiveren om dingen te doen, die onze soort hebben geholpen om te overleven.

Dit is eigenlijk een goede zaak... zonder dopamine zou het leven alleen maar ellendig zijn.

Maar het probleem is dat sommige moderne dingen kunnen functioneren als ‘superstimuli’ - ze overspoelen onze hersenen met dopamine, veel meer dan we ooit in de evolutie hebben gezien.

Dit kan ertoe leiden dat deze hersenbanen door het intense dopaminesignaal ‘gekaapt’ worden.

Een goed voorbeeld hiervan is de drug cocaïne... wanneer mensen het innemen, overlaadt het de hersenen met dopamine en het brein verandert zijn programmering om steeds weer cocaïne te willen krijgen.

De dopaminebanen, die mensen moeten helpen om te overleven, zijn nu overgenomen door de nieuwe stimulus, die meer dopamine afgeeft en een veel sterkere gedragsmatige versterking is dan alles in de natuurlijke omgeving.

Maar hier wordt het pas echt heel interessant... suiker en sterk bewerkt junkfood kunnen hetzelfde effect hebben als drugs.

Ze functioneren ook als ‘superstimuli’ - ze overspoelen de hersenen met veel meer dopamine dan we zouden krijgen door echt voedsel zoals een appel of een ei te eten.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat dit waar is. Junkfood en suiker overspoelen het beloningssysteem met dopamine, in het bijzonder een hersengebied genaamd de Nucleus accumbens, dat sterk betrokken is bij verslaving.

Suiker heeft ook enkele effecten op de opioïde banen in de hersenen, hetzelfde systeem dat wordt gemanipuleerd door drugs zoals heroïne en medicijnen zoals morfine.

Dit is de reden waarom (sommige) mensen door sterk bewerkt, met suiker overladen voedsel de controle over hun consumptie verliezen. Ze kapen dezelfde hersenbanen als die van drugs.

In het kort:

Onderzoeken hebben aangetoond dat suiker en junkfood het beloningssysteem in de hersenen met dopamine overspoelen en dezelfde gebieden stimuleren als bijvoorbeeld de drug cocaïne.

  1. Ongezonde kost kan leiden tot krachtige verlangens

Hunkeren is een krachtig gevoel.

Mensen verwarren het vaak met honger... maar deze twee zijn niet hetzelfde.

Honger wordt veroorzaakt door verschillende complexe fysiologische signalen, die betrekking hebben op de behoefte van het lichaam aan energie en voedingsstoffen.

Mensen krijgen echter vaak ondanks het feit dat ze net een voedzame maaltijd hebben genuttigd hunkeringen.

De reden hiervoor is dat het hunkeren niet gaat over het bevredigen van de energiebehoefte van je lichaam, maar dat je hersenen schreeuwen om een 'beloning'.

Met andere woorden, je hersenen drijven je naar dat dopamine/opioïde-signaal.

Het krijgen van dit soort behoefte aan zeer lonend voedsel, zelfs wanneer het lichaam wordt gevoed (en misschien zelfs te goed wordt gevoed), is absoluut niet natuurlijk en heeft niets met echte honger te maken.

Het hunkeren naar junkfood lijkt veel op het hunkeren naar drugs, sigaretten en andere verslavende middelen. De obsessieve aard en de denkprocessen zijn identiek.

In het kort

Hunkeren is als het gaat om zowel junkfood als verslavende drugs een veel voorkomend symptoom en het heeft heel weinig te maken met echte honger.

  1. Junkfood activeert dezelfde hersengebieden als drugs

Het volgen van een activiteit in de hersenen is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Onderzoekers gebruiken vaak apparaten, die functionele MRI-scanners worden genoemd, om veranderingen in de bloedstroom in specifieke gebieden in de hersenen te kunnen observeren.

Omdat de bloedstroom direct gekoppeld is aan de activering van neuronen, kunnen ze deze apparaten gebruiken om te meten welke gebieden in de hersenen worden geactiveerd.

Met behulp van dergelijke apparaten hebben onderzoeken aangetoond dat zowel voedsel als drugs dezelfde hersenregio's activeren en dat dezelfde gebieden worden geactiveerd wanneer mensen hunkeren naar junkfood of drugs.

In het kort:

Wetenschappers hebben functionele MRI-scanners (fMRI) gebruikt om aan te tonen dat dezelfde hersenregio's worden geactiveerd als reactie op signalen en hunkeringen naar zowel junkfood als drugs.

  1. Er wordt een tolerantie voor de 'belonende' effecten opgebouwd

Wanneer de hersenen worden overspoeld met dopamine, ontstaat er een beschermend mechanisme.

De hersenen beginnen om de dingen in balans te houden het aantal dopamine-receptoren te verminderen.

Dit wordt ‘neerwaartse regulatie’ genoemd en is de reden waarom we een tolerantie ontwikkelen.

Dit is een bekend kenmerk van drugsgebruik. Mensen hebben steeds grotere doses nodig omdat de hersenen het aantal receptoren verminderen.

Er zijn aanwijzingen dat hetzelfde ook geldt voor junkfood. Dit is de reden waarom voedselverslaafden soms enorme grote hoeveelheden eten.

Dit betekent ook dat mensen die verslaafd zijn aan junkfood, niet persé meer genot krijgen van het eten... omdat hun hersenen als reactie op herhaalde overstimulatie terugvallen op de dopamine-receptoren.

Tolerantie is één van de kenmerken van verslaving. Het komt bij alle vormen van drugsgebruik voor... en geldt ook voor suiker en junkfood.

In het kort

Wanneer het beloningssysteem van de hersenen herhaaldelijk wordt overgestimuleerd, reageert het door het aantal receptoren te verminderen. Dit leidt tot tolerantie, één van de kenmerken van verslaving.

  1. Veel mensen zijn bang voor junkfood

Wanneer verslaafden tolerant worden voor de effecten van een drug, beginnen ze de dosering te verhogen.

In plaats van één pil, nemen ze er twee... of tien.

Omdat er nu minder receptoren in de hersenen zijn, is een grotere dosis nodig om hetzelfde effect te kunnen bereiken.

Dit is de reden waarom sommige mensen zich overeten aan junkfood.

Overeten is een bekende eigenschap van een voedselverslaving, evenals andere eetstoornissen die gemeenschappelijke symptomen met drugsgebruik gemeen hebben.

Er zijn ook talloze onderzoeken bij ratten gedaan, die laten zien dat ze bij zeer smakelijk junkfood zich zullen overeten, net zoals ze zouden meer zouden gebruiken bij drugs.

In het kort:

Overeten is een veel voorkomend symptoom van voedselverslaving. Het wordt veroorzaakt door de tolerantie, waardoor de hersenen een grotere dosis nodig hebben dan daarvoor om hetzelfde effect te kunnen bereiken.

  1. Kruisgevoeligheid: Overschakelen van drugs naar suiker en omgekeerd

Kruisgevoeligheid is een kenmerk van verslavende middelen.

Het betekent dat je gemakkelijk van de ene naar de andere verslaving kunt ‘overschakelen’.

Onderzoeken hebben aangetoond dat proefdieren, die afhankelijk zijn geworden van suiker, gemakkelijk kunnen overschakelen naar amfetamine of cocaïne. Dit feit is een ander sterk argument voor het feit dat suiker en junkfood in het algemeen verslavend zijn.

In het kort:

Onderzoeken hebben aangetoond dat verslaafde ratten kunnen schakelen tussen suiker, amfetamine en cocaïne. Dit wordt 'kruisgevoeligheid’ genoemd en is een kenmerk van verslavende middelen.

  1. Geneesmiddelen, die verslavingen bestrijden, worden gebruikt voor gewichtsverlies

Een ander argument voor de verslavende aard van junkfood, is dat dezelfde medicijnen die verslaving bestrijden ook mensen helpen om af te vallen.

Een goed voorbeeld hiervan is het medicijn Contrave, dat onlangs door de FDA werd goedgekeurd als middel om af te vallen.

Dit medicijn is eigenlijk een combinatie van twee andere medicijnen:

  • Bupropion: ook bekend als Wellbutrin, dit is een antidepressivum waarvan is aangetoond dat het effectief is tegen nicotineverslaving.
  • Naltrexon: dit is een medicijn dat vaak wordt gebruikt voor de behandeling van alcoholisme en verslaving aan opiaten, waaronder morfine en heroïne.

Het feit dat dezelfde soorten medicijnen mensen kunnen helpen om minder calorieën te eten en af te vallen, impliceert dat voedsel een aantal van dezelfde biologische banen deelt als narcotica.

In het kort:

Geneesmiddelen die worden gebruikt om verslavingen zoals roken, alcoholisme en een heroïneverslaving te bestrijden, zijn ook effectief voor gewichtsverlies. Dit geeft aan dat voedsel op dezelfde manier invloed heeft op de hersenen als deze drugs.

  1. Onthouding kan leiden tot ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen zijn een ander belangrijk kenmerk van een verslaving.

Dit is wanneer verslaafde personen nadelige symptomen ervaren wanneer ze stoppen met het innemen van de stof waaraan ze verslaafd zijn.

De overeenkomsten tussen suiker, junkfood en drugs

Een opvallend voorbeeld is het verminderen van cafeïne. Veel mensen die verslaafd zijn aan cafeïne krijgen hoofdpijn, voelen zich moe en worden prikkelbaar als ze zich voor langere tijd onthouden van koffie.

Er zijn aanwijzingen dat dit ook geldt voor junkfood.

Ratten, die afhankelijk zijn gemaakt van suiker, ervaren duidelijke ontwenningsverschijnselen wanneer de suiker wordt verwijderd of wanneer ze een medicijn krijgen dat de effecten van suiker in de hersenen blokkeert.

Deze symptomen zijn onder meer klappertanden, hoofdschudden en trillen van de voorpoten die vergelijkbaar zijn met de ontwenningsverschijnselen, die worden ondervonden door een opiaatverslaving.

In het kort:

Er is voldoende bewijs bij ratten dat onthouding van suiker en junkfood kan leiden tot duidelijke ontwenningsverschijnselen.

  1. Ongewenste voedingsmiddelen zijn erg schadelijk voor de fysieke gezondheid

Junkfood is ongezond... daar bestaat geen twijfel over.

Ze bevatten veel schadelijke ingrediënten zoals suiker, geraffineerde tarwe en geraffineerde oliën.

Tegelijkertijd bevatten ze zeer lage hoeveelheden gezonde ingrediënten zoals vezels, eiwitten en micronutriënten.

Junkfood zorgt ervoor dat mensen meer eten dan ze zouden moeten doen en de ingrediënten erin (zoals de suiker en geraffineerde koolhydraten) zijn sterk verbonden met het ontwikkelen van hartaandoeningen, het metabool syndroom en diabetes Type 2.

Dit is niet controversieel en is eigenlijk algemeen bekend. Iedereen weet dat junkfood ongezond is.

Maar zelfs als mensen dit besef hebben, eten ze nog steeds tegen beter weten in overmatige hoeveelheden junkfood.

Dit komt ook vaak voor bij drugsgebruik. Verslaafden weten dat de drugs hen fysiek schade berokkenen, maar ze nemen ze hoe dan ook in.

In het kort:

Het is algemeen bekend dat junkfood schadelijk is, maar veel mensen zijn nog steeds niet in staat om hun consumptie te beheersen.

  1. Symptomen van voedselverslaving voldoet aan de officiële medische criteria voor verslaving

Er is geen gemakkelijke manier om een verslaving te meten.

Er is geen bloed-, adem- of urinetest, die kan bepalen of iemand verslaafd is.

In plaats daarvan is de diagnose gebaseerd op een reeks gedragssymptomen.

Als je naar de criteria voor "Stoornis bij gebruik van substantie" kijkt, kun je de gelijkenis met veel voedselgerelateerd gedrag zien.

Bijvoorbeeld... niet in staat zijn om te minderen ondanks dit wel te willen (ooit geprobeerd om regels te stellen voor smokkel-maaltijden/-dagen?), hunkeren naar en aandrang om de substantie te gebruiken en ondanks fysieke problemen blijven gebruiken (gewichtstoename is een fysiek probleem).

Klinkt dit allemaal bekend? Dit zijn klassieke symptomen van verslaving.

Tot slot…

De waarheid is dat er geen fundamenteel verschil is tussen een junkfoodverslaving, een suikerverslaving, en een drugsverslaving. Het is gewoon een andere substantie en de sociale gevolgen zijn minder ernstig, maar voor de rest komen ze alle drie perfect overeen.

Herken jij jezelf hierin? Laat hier beneden een commentaar achter…


Bronnen

naturalsociety.com/science-confirms-junk-food-is-addictive-like-drugs/

www.thealternativedaily.com/new-evidence-says-yes-junk-food-is-8x-more-addictive-than-cocaine/

abcnews.go.com/GMA/Weekend/junk-food-addictive-illegal-drugs/story?id=9083548

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share