Afvallen

Laatste Update: 18 januari 2017

10 valkuilen over voeding en afvallen

Soms houden we onszelf voor de gek. We vertellen onszelf en iedereen die het horen wil dat we proberen gewicht te verliezen maar in de praktijk maken we dagelijks foute keuzes in ons dieet die we dan met valkuilen en halve waarheden vergoelijken en die ervoor zorgen dat de overtollige kilo's maar niet kwijtraken.

Ons lichaam kunnen we echter niets wijsmaken: dat ziet alleen wat we erin stoppen en hoe we het metaboliseren. Hier een lijstje met de tien meest voorkomende valkuilen die er voor zorgen dat gewichtsverlies niet altijd even goed gaat!

1. Ach, het is maar één hapje

Hier een stukje taart, daar een paar frietjes, zo slecht kan dat toch niet zijn? Fout gedacht: voor elke 100 calorieën die je dagelijks extra consumeert win je er 5 kilo bij op jaarbasis. Wat meer is, we eten vaak niet omdat we honger hebben maar omdat iets er zo lekker uitziet of gewoon omdat het voorhanden is.

2. Het is toch met fruit gemaakt

Zo vaak zie je op de verpakking afbeeldingen van fruit staan: fruitsappen, koekjes met vruchten, ontbijtgranen... Maar dat fruit is vaak maar een erg klein percentage van het totale product dat voor de rest voor een groot deel uit suikers bestaat. De verpakkingen moeten ons laten geloven dat het gezond is maar als je een gezonde snack wil dan kies je best simpelweg voor... een stuk fruit. Echt fruit bevat bovendien vezels die helpen bij de vertering, ons een gevuld gevoel bezorgen en onze bloedsuiker onder controle houdt.

3. Ik heb net gesport dus ik heb koolhydraten nodig om terug energie te krijgen

Veel mensen zien op hun fitnesstoestel staan dat ze net 300 calorieën verbrand hebben en denken dat ze daarna het recht hebben om te snacken zoveel ze willen. Maar uiteraard helpt het geen zier als je een snack van 600 caloriën eet onmiddellijk na een workout. Het is inderdaad verstandig om voor je spierherstel een snack die koolhydraten en proteïnes combineert te eten na het sporten.

Maar dan kan je bijvoorbeeld beter voor magere yoghurt met fruit gaan. En steeds de calorieën tellen!

4. Ik mag dit nu wel eten als ik straks het avondeten oversla

Een maaltijd overslaan is geen goede manier om af te vallen. Je wordt enkel extra hongerig en je lichaam gaat schreeuwen om eten. En dan wordt het erg moeilijk om te controleren hoeveel je eet. Uit een recente studie bleek zelfs dat mensen die vaker maaltijden overslaan ook vaker erg calorierijke snacks eten.

5. Als ik maar regelmatig een vitaminepilletje neem ben ik gezond

Hoewel er nog altijd wetenschappelijke discussie is over het nut en gezondheid van vitaminepillen hebben ze in elk geval één onbedoeld neveneffect. Uit een studie die in 2011 in Psychology Science verscheen bleek dat mensen die dagelijks een multivitamine-pil namen minder sportten en minder gezond aten dan mensen die dat niet deden. De pilletjes geven ons dus een vals gevoel van bescherming en gezondheid.

6. Het is gezond

We blijken slecht in te schatten hoeveel calorieën we dagelijks eten. In 2013 verscheen een studie in het British Medical Journal waaruit bleek dat mensen die fasfood aten hun calorie-inname met gemiddeld 175 onderschatten. En vreemd genoeg: hoe gezonder het imago van een bepaald voedingsproduct, hoe meer mensen de calorieën onderschatten. Zo werden de calorieën van een 'Subway'-broodje veel meer onderschat dan die van een Mc Donalds hamburger.

7. Nu ik die wafel gegeten heb is mijn dieet toch om zeep

Enig perspectief: een extra snack van 250 calorieën zal je dieet niet niet om zeep helpen. Het probleem zit hem meer in het feit dat je denkt dat je dieet voor die dag om zeep is, waarna je jezelf helemaal laat gaan en al gauw 1000 of meer calorieën bijeen snackt op één dag. Jezelf een keer verwennen mag best maar hou je dan de rest van de dag best strikt aan je dieet.

8. Het maakt toch niet uit hoe laat ik eet

Een vroege vogel zijn heeft zo z'n voordelen. Een studie van het International Journal of Obesity liet zien dat mensen die hun lunch voor 15 uur 's middags aten meer gewicht verloren op een periode van 20 weken dan mensen die laat lunchen, hoewel het totale aantal calorieën en de uren lichaamsbeweging bij de twee groepen hetzelfde waren.

Indien je agenda je niet toelaat op regelmatige tijdstippen te eten zodat je soms grote pauzes tussen de maaltijden moet laten zorg dan voor een kleine proteïne snack tussen twee maaltijden door. Op die manier ben je minder geneigd te overeten als het tijd is voor je maaltijd. Indien je echt gedwongen bent laat te eten kies dan voor lichte maaltijden.

9. In de weekends neem ik even vrij van m'n dieet

Acht weekenddagen per maand dat je niet op je dieet let zou willen zeggen dat je bijna een derde van de maand niet aan het diëten bent! Hou je 'dagen vrij' voor de feestdagen, trouwpartijen en andere feestjes. Indien je weekdieet zo gelimiteerd is dat je het nodig vindt hier in het weekend van af te wijken pas dan je dieet beter zo aan dat je het alle dagen van de week kan volhouden.

10. Met weinig vetten of calorie-arm wil zeggen dat ik er veel van kan eten

Het probleem met calorie-arme producten is dat ze vaak enorm veel suiker bevatten om ze goed te laten smaken. En hun gebrek aan voedingsstoffen zorgt ervoor dat je onverzadigd achterblijft. Je eet beter kleine porties van 'echte' voedzame producten dan verschillende porties van deze dieetproducten. Kijk op de verpakking ook eerder naar de ingrediëntenlijst dan naar de calorieën. Alles waar geraffineerde suikers en granen inzitten als belangrijkste ingrediënten is zoveel mogelijk te mijden.

Maak jij jezelf soms dingen wijs at betreft je dieet waarvan je weet dat ze eigenlijk niet waar zijn. Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1