Gezond Gebit

Laatste Update: 11 februari 2016

Tanden bleken wel of niet doen?

Tanden bleken wel of niet doen_Wist je dat zelfs de oude Romeinen al hun huismiddeltjes hadden om witte tanden te krijgen. Dit deed men in het oude Rome met jawel, urine!

Dus ook toen hadden mensen er wat voor over om witte tanden te krijgen.

De oude Egyptenaren bleekten hun tanden met een mix van puimsteen en wijnazijn, dus je kunt wel stellen dat het bleken van tanden van alle tijden is.

Het hebben van mooie witte tanden straalt schoonheid, verzorgdheid en gezondheid uit. Eigenlijk raar, want over het algemeen zijn licht gelige tanden het gezondst.

Maar goed, aangezien witte tanden door iedereen als ideaal wordt gezien is dit wat we allemaal nastreven. En een goede gezondheid is niet alleen gezond eten en leven, het is ook belangrijk dat je je goed voelt.

Oorzaak gele tanden

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus als je nog mooie witte tanden hebt, of je hebt ze net gebleekt dan wil je die tanden zo lang mogelijk wit houden. Vrijwel iedereen begint zijn leven met een mooi setje witte tanden.

Tenzij je als kind bepaalde medicijnen hebt gehad, zoals een sterke antibioticakuur of dat je ernstige koorts hebt gehad, hierdoor worden je tanden niet voorzien van een goede glazuurlaag en als je tanden dan doorkomen zijn ze geel en zwak, de zogenaamde kaaskies.

Daarnaast zijn een goede mondhygiëne van invloed op de witheid van je tanden. Poets netjes twee keer per dag je tanden, en goed flossen, dan weet je dat het daar niet aan ligt.

Een veelvoorkomende oorzaak van een verkleurde tand is dat de tand dood is. Een dode tand wordt na verloop van tijd grijs ,of geel, en dit kan alleen voorkomen worden door de tand direct na de wortelkanaalbehandeling inwendig te bleken.

Ook kan het zijn dat je ’s nachts met je mond open slaapt. Misschien weet je het zelf niet eens. Maar doordat je de hele nacht met de mond open ademt drogen je tanden uit, dit is een reden waarom je tanden sneller hun mooie witte shine verliezen omdat het glazuur aangetast raakt.

Gele tanden door voeding

Voeding speelt ook een grote rol op de kleur van je tanden. Eten en drinken dat voor gele tanden zorgt is:

 • Frisdrank omdat het je glazuurlaag afbreekt
 • Koffie zorgt voor vlekken op je tanden
 • Thee zorgt voor vlekken op je tanden
 • Rode wijn zorgt voor vlekken op je tanden
 • Witte wijn zorgt voor verkleuring van je tanden
 • Bieten zorgen voor donkere vlekken op je tanden
 • Bessen zorgen voor donkere vlekken op je tanden
 • Sojasaus zorgt voor donkere vlekken op je tanden
 • Tomatensaus zorgt voor donkere vlekken op je tanden
 • Ketjap zorgt voor donkere vlekken op je tanden
 • Citrusvruchten tasten het glazuur op je tanden aan waardoor ze geel worden
 • Augurken tasten het glazuur op je tanden aan waardoor ze geel worden

Witte vlekken op je tanden

Andersom kan je ook kleurverschil krijgen, je tanden vertonen van die hele witte vlekjes. De oorzaak daarvan kan ook liggen in je kindheid. Je kunt blootgesteld zijn aan teveel fluoride, dit noemt men fluorose.

Ook kan een hoge koorts in je jeugd ervoor zorgen dat het glazuur op je tanden een afwijkende opbouw krijgt en daardoor witte plekjes vertoont. Natuurlijk zijn suiker en slecht poetsen ook een oorzaak van witte vlekjes op je tanden.

Suiker in je mond voedt bacteriën die je glazuur aantasten en je kunt daardoor ook die witte ontkalkingsplekken krijgen.

Dus je tanden kunnen zowel witte vlekken krijgen als geel worden. Als je daarbij ook nog rookt dan worden je tanden natuurlijk extra bruin, net als je longen.

Maar goed, je hebt dus niet die shiny witte tanden die filmsterren hebben, maar je wilt er graag wat aan doen, wat zijn dan je opties? Zoals altijd heeft elk voordeel ook zijn nadelen en het nadeel van je tanden bleken is dat ze gevoelig worden en dat het voor de tand an sich natuurlijk niet bevorderlijk is.

Laten we het er maar op houden dat ze er in ieder geval niet sterker van worden.

Je tanden en je zelfvertrouwen

Maar alleen de gezondheid of de sterkte van je tanden is niet alleszeggend. Wat veel belangrijker is, is dat jij tevreden bent met je tanden. Kijk ik heb zelf geen perfect gebit, maar ik ben wel tevreden.

Als ik in de spiegel kijk zie ik geen wittere of gelere tanden of een tand die opvalt, oftewel gewoon Malcolm in the middle, niets opvallends.

Maar het wordt anders als jij je niet goed voelt bij hoe je tanden er uitzien. Als jouw tanden erg geel zijn dan kan dat een deuk in je ego zijn. Het tast je zelfverzekerdheid aan en het zal je onderbewust stress geven.

Wellicht staat het je prestaties in de weg omdat je bijvoorbeeld minder gezien wil worden bij netwerken of dat je onder presentaties uit probeert te komen omdat je maar probeert om je gebit niet te laten zien.

In werkelijkheid ben je misschien wel heel goedlachs maar vanwege die gele tand lach je niet en denken mensen dat je een kreng bent.

Ik zeg dit omdat het echt kan gebeuren, ik overdrijf niet.

Een goede vriendin van me had een prachtig gebit op een voortand na, die was iets geler dan de rest. En daar had ze toch behoorlijk last van. Het maakte haar onzeker over haar werk en elke keer als ze een foto van zichzelf zag, zag ze natuurlijk maar 1 ding, een enorme grote gele tand!

Nu kun je wel zeggen van je ziet er fantastisch uit en die ene tand dat ziet niemand. Feit is dat heel veel mensen wel meteen kijken naar je tanden als ze je voor het eerst ontmoeten. Of je het nou leuk vindt of niet. En dat gevoel kan je blijven achtervolgen.

Wel grappig is dat in onderzoek gedaan naar of mensen iemand knapper vinden met witte tanden dit geen significant verschil uit bleek te maken. Maar toch vond 40% van de mensen zichzelf wel knapper als de tanden witter waren.

Dat het witter maken van je tanden meer iets is vooor je eigen zelfvertrouwen lijkt uit dit onderzoek bevestigde worden.

Zelfs Enrique Iglesias heeft die moedervlek op zijn wang weg laten halen jaren nadat hij beroemd werd. De hele wereld was al aan die moedervlek gewend, maar het zat hem blijkbaar toch dwars. Zo kan dat ook zo zijn met tanden.

Ik ken de dame met de verkleurde tand nu een jaar of vijf, en in die vijf jaar is de tand waar we het over hebben langzaam aan geler geworden. En met elke extra tint geel werd er minder gelachen. Dit gebeurde heel onbewust en heel subtiel.

Maar nu ik er aan terugdenk heeft die gele tand voor een enorme verandering in spontaniteit en karakter gezorgd.

Gelukkig had ze zelf ook door dat haar humeur en ook de manier van omgaan met mensen subtiel minder aan het worden was. Eerst twijfelde ze of het nu echt aan die tand lag of dat het toch iets anders was. Maar dat was het niet.

Dus daarom heeft die vriendin van mij zelfs een facing laten zetten omdat bleken niet hielp. Want wat was het geval, ze was in haar jeugd gevallen met sport, plat op haar voortanden. Dus tand los, tand dood en direct een wortelkanaalbehandeling gegeven en een interne bleking.

Maar door de jaren werd de dode tand steeds geler, dus uiteindelijk maar een afspraak gemaakt met de tandarts om er wat aan te doen. Wat blijkt, de gele tand was niet de dode tand die in de jeugd is behandeld, dat was de tand ernaast, keurig wit.

De gele tand was door het ongeval ook beschadigd, maar dat is toen in alle commotie nooit opgemerkt. Dus de gele tand is als het ware langzaam opgelost door het lichaam, je kunt het ook zien op de foto van de tanden dat die gele tand amper nog een wortel heeft.

Ze kon dus poetsen totdat ze een ons woog, die tand werd alsmaar geler.

En omdat die tand volledig vergeeld was en zo dood als een pier hielp bleken ook niets. Dus toen moest er wel een facing op, en zo’n facing op je voortand is wel spannend.

Gelukkig had ze een hele goede tandarts en heeft die de kleur perfect weten te pakken, wat niet makkelijk was, alle tanden waren ietsje geel, de dode tand was net een tint witter en dan moet de facing matchen bij zowel de wittere als de gelere tanden.

En nu de gele tand uit haar leven is verbannen staat ze weer op elke foto met een grote glimlach. Dat die facing zijn geld dubbel en dwars waard is geweest. Want je geestelijke gesteldheid, gewoon het lekker in je vel zitten, daar kun je geen prijskaartje aanhangen.

Nou ja, in dit geval was het prijskaartje 600 euro, maar daar is een groot gedeelte van vergoed door de ziektekostenverzekeraar omdat die tand door een ongeluk voor haar 18e is veroorzaakt. Geluk bij en ongeluk zeg maar.

Maar ook als een ziektekostenverzekeraar het niet vergoedt, kun je afwegen of deze zomervakantie niet overgeslagen kan worden en dat geld gebruikt kan worden voor je tanden. Dit klinkt misschien raar, maar ik gezond zijn hangt zo nauw samen met hoe goed je in je vel zit, dat zaken waarvan je zou zeggen dat je gewoon niet zo ijdel moet zijn, die kunnen een hele grote impact hebben op hoe jij je voelt.

En in tegenstelling tot afvallen kun je wat betreft je gebit wel echt cheaten, mooie witte tanden kun je kopen. Je moet er wel hard voor werken om het geld bij elkaar te sparen, maar het is te doen.

Dus als je witte tanden wilt, houdt er rekening mee dat eventuele dode tanden, facings, kronen en vullingen niet mee kleuren, je moet er rekening mee houden dat niet alles gebleekt kan worden.

Terugkomend op die super witte Hollywood tanden, dat zijn meestal kronen en facings, normale tanden krijg je niet zo wit. Ik vraag me altijd af of die Hollywoodsterren ook oplichten als ze lachen in de disco of nachtclub onder de uv-lampen, zo’n mooie lichtgevende smile…

Hoe worden tanden gebleekt?

Tegenwoordig worden tanden gebleekt door middel van bleekmiddel, een hele verbetering ten opzichte va de Romeinen. Als je iets witter wilt hebben dan wordt vaak waterstofperoxide gebruikt, hetzelfde goedje waarmee ook je haar geblondeerd wordt.

Hoe meer waterstofperoxide hoe krachtiger het resultaat. En des te pijnlijker. Je moet je wel realiseren dat het bleken van tanden niet geheel zonder pijn gaat. Je kunt blaren op je tandvlees krijgen. Maar ook je tanden zelf kunnen erg gevoelig worden van dat bleken. Deze pijn kan wel een paar dagen aanhouden. Je kunt er zelfs hoofdpijn van krijgen.

Tanden bleken thuis

Je kunt ervoor kiezen om naar de tandarts te gaan om je tanden te bleken, je kunt ook setjes kopen die je zelf thuis op je tanden kunt smeren. Deze kosten ongeveer rond de 50 euro en je kunt je tanden hiermee een tot twee tinten lichter maken. Vooral als je tanden geel zijn van de plaque dan kan zo’n zelfbleek setje in combinatie met een keer naar de mondhygiënist gaan al erg helpen.

En natuurlijk stoppen met roken, de uitlaat van je auto zal ook altijd smerig zijn, je tanden ook als je blijft roken…

De beperking van die doe het zelf setjes is dat er maar een fractie van de waterstofperoxide inzit, zodat jij jezelf niet thuis van alles aan kunt doen. Deze setjes bevatten doorgaans maar 0,1% waterstofperoxide.

Om hetzelfde resultaat te bereiken als de tandarts moet je dus heel vaak bleken, en dan nog zal het effect minder zijn. Een keer flink bleken met tot wel 6% waterstofperoxide heeft veel meer effect als 60 keer met 0,1% waterstofperoxide bleken.

Dus het hangt een beetje van hoe geel je tanden zijn af, en natuurlijk hoe wit je het wilt hebben. Vind je natuurlijk wit mooi of wil je Gerard Joling wit?

Ik persoonlijk denk dat je de kerk in het midden moet laten. In tegenstelling tot mensen met meer dan genoeg geld voor tandartskosten moet je wel zuinig zijn op je tanden en moet je het dus niet te wit maken.

Tanden bleken is niet gezond voor je tanden, het is gezond voor je zelfvertrouwen.

Tanden bleken tandarts

De tandarts mag een veel sterker bleekmiddel gebruiken dan jij zelf thuis kunt aanbrengen. Zoals gezegd kan de tandarts zes keer zo sterk bleken als dat jij thuis zelf kunt. Wil je je tanden echt wit hebben dan kun je beter naar de tandarts gaan. Ook kan de tandarts beter inschatten hoe wit je tanden moeten worden zonder dat je teveel kleurverschil krijgt vergeleken met je vulllingen, facings en kronen.

Net als bij een mooie oldtimer wil je liever geen kleurverschil, een gelijkmatige kleur is misschien nog wel belangrijker dan alleen maar hoe wit.

Nu is een tripje naar de tandarts wel een stuk duurder, reken minimaal maar op 300 tot 400 euro, die kan je in ieder geval wel een goed resultaat garanderen.

Ik zie wel advertenties van 59 euro, maar als je kijkt naar wat een tandarts bij de ziektekostenverzekeraar mag declareren per uur dan is 59 euro wel heel erg goedkoop. Ik denk dus dat die 59 euro behandelingen to good to be true zijn.

Dus laten we even uitgaan van een wat duurdere behandeling van 300 euro, een hoop geld. Maar daartegenover staat wel dat de tandarts wel de middelen in huis heeft om die tanden ook echt witter te maken. Vooral verkleuringen van voeding en roken blijkt in de praktijk makkelijk meerdere tinten lichter te kunnne worden gemaakt.

Verwacht echter geen wonderen, een dode tand zal de tandarts niet meer wit kunnen toveren, dan zul je echt door moeten sparen voor een facing, of meerdere en dan wordt het echt duur.

Tot slot...

Het wordt doortandartsen afgeraden omonder de achttien je tanden te bleken. Dit heeft ermee te maken dat tanden bleken natuurlijk niet bevordelijk is voor de sterkte van je tanden, tast vooral bij jongeren het vaak onaangetaste glazuur aan, en bij jongeren slaat het bleken eerder op de zenuw van de tanden.

En het is natuurlijk ook om tevoorkomen dat pubers met een onrealistisch verwachtingspatroon hun toch al witte tanden nog witter willen laten maken.

Als je tanden echt geel zijn zal de tandarts in goed overleg wel een uitzondering willen maken, het is echt puur om jonge mensen die al witte tanden hebben en onnodig hun glazuur aan wilen laten tasten gewoon een nee te kunnen verkopen.

Als je ouder bent is je glazuur vaak toch al niet zo onbeschadigd meer, dan kan het bleken minder kwaad. Het leed is al geschied, daarom zijn die tanden ook zo verkleurd.

Tanden bleken is dus eigenlijk niet goed voor je tanden, maar wel voor je zelfvertrouwen. Je moet dus zelf de afweging maken wat jij belangrijker vindt. Vergeet niet: een goed zelfvertrouwen is ook goed voor je gezondheid.

Wees ook niet bang om in jezelf te investeren. Of dit nu is met leuke kleding of een mooi gebit, je bent het waard.

Bronnen:

http://www.1881tandartsen.nl/frequenteproblemen/verkleuring-van-de-tanden/

http://www.webmd.com/oral-health/teeth-whitening-and-bleaching

http://jada.ada.org/article/S0002-8177%2814%2962399-0/abstract

http://www.amsciepub.com/doi/abs/10.2466/pms.2003.96.1.43?journalCode=pms

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share