Te gezond? Pas op voor een overschot aan bepaalde vitaminen

2017-01-16T09:20:13+01:00oktober 24th, 2013|Supplementen|13 Reacties

Laatste update: door

Te gezond? Pas op voor een overschot aan bepaalde vitaminen

Tegenwoordig lijkt bijna alles wat we in de winkel tegenkomen, van mineraalwater tot sinaasappelsap, een vergrootte hoeveelheid vitaminen en mineralen te hebben. Dat klinkt misschien als een manier om je te helpen elke dag weer genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen, zeker als het dieet dat je nu hebt niet al te goed is.

Maar loop je het risico te veel van deze belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen?

En zou een overschot van bepaalde vitaminen en mineralen vervelende effecten op het lichaam kunnen hebben?

Het antwoord is JA! Als je regelmatig een megadosis vitaminen binnenkrijgt, dan zou het wel eens te veel kunnen zijn. Zo kan teveel vitamine C of zink zorgen voor misselijkheid, diarree en buikkrampen. Te veel selenium kan leiden tot problemen als haaruitval, gastro-intestinale klachten, vermoeidheid, en milde zenuwbeschadiging.

De meeste mensen krijgen echter geen megadosis binnen. Maar als je versterkte granen bij het ontbijt eet, een energie-reep eet tussen de maaltijden door, pasta neemt die verrijkt is als de warme maaltijd EN elke dag multivitaminen neemt dan is het mogelijk dat je over de aanbevolen dagelijkse inname van een groot aantal voedingsstoffen zit. Als het gaat om vitaminen en mineralen is meer niet altijd beter.

Dit is wat je moet weten voor een optimale gezondheid.