Supplementen

Laatste Update: 16 januari 2017

Te gezond? Pas op voor een overschot aan bepaalde vitaminen

Tegenwoordig lijkt bijna alles wat we in de winkel tegenkomen, van mineraalwater tot sinaasappelsap, een vergrootte hoeveelheid vitaminen en mineralen te hebben. Dat klinkt misschien als een manier om je te helpen elke dag weer genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen, zeker als het dieet dat je nu hebt niet al te goed is.

Maar loop je het risico te veel van deze belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen?

En zou een overschot van bepaalde vitaminen en mineralen vervelende effecten op het lichaam kunnen hebben?

Het antwoord is JA! Als je regelmatig een megadosis vitaminen binnenkrijgt, dan zou het wel eens te veel kunnen zijn. Zo kan teveel vitamine C of zink zorgen voor misselijkheid, diarree en buikkrampen. Te veel selenium kan leiden tot problemen als haaruitval, gastro-intestinale klachten, vermoeidheid, en milde zenuwbeschadiging.

De meeste mensen krijgen echter geen megadosis binnen. Maar als je versterkte granen bij het ontbijt eet, een energie-reep eet tussen de maaltijden door, pasta neemt die verrijkt is als de warme maaltijd EN elke dag multivitaminen neemt dan is het mogelijk dat je over de aanbevolen dagelijkse inname van een groot aantal voedingsstoffen zit. Als het gaat om vitaminen en mineralen is meer niet altijd beter.

Dit is wat je moet weten voor een optimale gezondheid.

Verder kijken dan je bord

De kans is dat gewoon onverrijkt voedsel dat je eet geen probleem op zal leveren. Het is vrij moeilijk om teveel vitaminen en mineralen binnen te krijgen door alleen maar voedsel te eten. Er zijn wel enkele zeldzame gevallen bekend, maar die staan dan gelijk in medische tijdschriften beschreven.

Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een overmaat aan vitamine A bij een persoon die ijsbeerlever at, dit is vlees met bijzonder grote hoeveelheden van deze vitamine. Deze persoon had last van de verschillende tekenen van een overschot aan vitamine A: misselijkheid, wazig zien en duizeligheid.

En als je elke dag een handvol paranoten eet dan zit je waarschijnlijk over de aanvaardbare grens van selenium. Slechts 30 gram paranoten bevat 544 microgram selenium. De aanvaardbare grens voor selenium is 400 microgram per dag. Aangezien ijsbeerlever en paranoten waarschijnlijk bij de meeste lezers hier niet dagelijks op het menu staan hoeven de meeste mensen zich niet druk te maken over wat ze eten, dus moeten je kijken naar verrijkte voedingsmiddelen, supplementen, of dranken.

Supplementen: controleer de dosis

supplementen zoals visolieDe meeste mensen realiseren zich niet dat er geen voordeel zit aan meer nemen dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden vitaminen en mineralen. Daarnaast hebben de meeste mensen ook niet door dat er misschien vervelende problemen zouden kunnen ontstaan als ze te veel vitaminen en mineralen binnen krijgen.

Als je dus een supplement neemt, kijk dan of je er een kunt vinden die niet excessief over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gaat. Het is ook een goed idee om met jouw huisarts te praten over eventuele supplementen die je neemt, waaronder vitaminen en mineralen. Op die manier zou de huisarts kunnen bepalen of er misschien te veel van bepaalde stoffen inzit.

Als je gewoon basis multivitaminen neemt, dan hoef je niet bang te zijn dat je te veel binnenkrijgt. De meeste multivitaminen hebben een veiligheidsmarge dat breed genoeg is zodat zelfs wanneer je deze multivitaminen combineert met verrijkte voedingsmiddelen, het nog niet gelijk schadelijk zou zijn voor de gezondheid.

Subtiele tekenen dat je te veel krijgt

Er zijn weinig voorbeelden van mensen die een giftige hoeveelheid vitamine A of D in hun bloed hebben. De kans is echter wel aanwezig dat mensen een hoger niveau van vitaminen en mineralen hebben dan optimaal voor hun lichaam is. Wetenschappers weten nog niet of het routinematig te veel binnenkrijgen van een vitamine of mineraal (in tegenstelling tot een megadosis) een probleem voor de gezondheid zou kunnen zijn.

Er zijn vrij milde symptomen, bijvoorbeeld dat mensen zich moeilijk kunnen concentreren of problemen hebben met slapen. Daarnaast zijn er ook zenuwproblemen zoals gevoelloosheid of tintelingen of het idee dat ze iets sneller aangebrand zijn dan normaal, dit is afhankelijk van de vitaminen en mineralen waarvan ze te veel binnen hebben gekregen.

Volgens de verschillende experts is het veel problematischer dat steeds meer voedselfabrikanten extra vitaminen en mineralen in hun voeding doen. Fabrikanten hebben de focus verlegd op wat ze UIT voedsel halen (bijvoorbeeld vet, suiker of zout) naar wat ze er IN doen, of het nu gaat over vitamine D, probiotica, of omega-3 vetten.

Het is maar net afhankelijk welke voedingsstoffen op dat moment populair zijn.

Wanneer meer en meer voedingsmiddelen worden verrijkt, dan wordt het bijna onmogelijk voor de consument om te weten welke dosis vitaminen en mineralen ze gedurende de dag binnenkrijgen.

Bij welke mineralen moeten we oppassen?

Bij veel vitaminen en mineralen maakt het weinig uit hoeveel we binnenkrijgen. Als het lichaam meer van bepaalde vitamines binnenkrijgt dan het nodig heeft dan zorgt het lichaam ervoor dat deze vitamines via de urine gewoon het lichaam verlaten. Echter, dit zijn drie populaire vitaminesupplementen die bewijzen dat je echt wel te veel van het goede kunt binnenkrijgen.

Vitamine E

Sceptici van vitamine supplementen wijzen vaak op het verhaal van vitamine E. Deze vitamine werd ooit beschouwd als een veelbelovend hulpmiddel voor de preventie van kanker. Het Nationaal Kanker Instituut in Amerika was zelfs zo hoopvol dat vitamine E-supplementen prostaatkanker zouden verminderen dat ze in 2001 een onderzoek financierden om deze theorie te testen.

In plaats van dat het bleek dat vitamine een uitstekend hulpmiddel was tegen prostaatkanker, bleek uit de bevindingen dat de mannen die vitamine E namen 17 procent MEER kans maakten om deze ziekte te ontwikkelen. Hoewel vitamine E belangrijk is voor ons immuunsysteem en celcommunicatie blijkt het beter om deze vitamine binnen te krijgen via voedsel zoals tarwekiemen, zonnebloempitten en broccoli.

Net als veel andere vitaminen lijkt vitamine E de belangrijkste voordelen te verliezen wanneer het in overmaat wordt ingenomen.

Vitamine A

Vitamine A geeft wortelen de ‘zo goed voor je ogen’ reputatie. Vitamine A wordt gevonden in zowel dierlijke als plantaardige producten, het is ook belangrijk voor de menselijke voortplanting, gezondheid van de botten en een gezond immuunsysteem. Supplementen kunnen belangrijk zijn voor mensen met bepaalde aandoeningen die vetopname belemmeren, denk bijvoorbeeld aan coeliakie, de ziekte van Crohn en alvleesklier aandoeningen.

Echter, vitamine A tekort is ongebruikelijk onder gezonde Nederlanders. En deels omdat deze voedingsstoffen zich kunnen opbouwen tot giftige concentraties in het lichaam kan meer nemen dan je nodig hebt na verloop van tijd leiden tot ernstige leverproblemen, geboorteafwijkingen, en aandoeningen van het centrale zenuwstelsel.

Van een vorm van vitamine A genaamd betacaroteen wordt verondersteld dat het kanker kan helpen voorkomen, maar misschien werkt vitamine A enkel als we betacaroteen via de voeding binnenkrijgen. In pilvorm lijkt vitamine A juist het tegenovergestelde te doen.

Net als de bovengenoemde vitamine E studie liep ook een vitamine A onderzoek uit op een ramp voor de mensen die supplementen hoopten te voorkomen.

Uit het onderzoek bleek dat mannen die rookten en betacaroteen supplementen namen ongeveer 18 procent meer kans hadden om longkanker te ontwikkelen, en 8 procent meer kans om te sterven vanwege de gevolgen van longkanker dan mannen die geen betacaroteen supplementen namen.

Vitamine C

Het feit dat het infectie kan bestrijden, dit wordt vaak toegeschreven aan vitamine C. Je kunt de drogisterij nog niet binnen lopen en je zult tientallen verschillende producten zien waar vitamine C wordt genoemd. Hoewel de natuurlijke vorm van deze vitamine het immuunsysteem ondersteunt is er slechts een zwak wetenschappelijk verband tussen regelmatig gebruik van vitamine C supplementen en kortere of minder ernstige verkoudheid.

In tegenstelling tot vitamine A is vitamine C oplosbaar in water. Dit betekent dat wanneer we meer vitamine C innemen dan ons lichaam kan gebruiken, de overtollige hoeveelheid meestal wordt uitgescheiden door het lichaam zonder enige schade te veroorzaken.

Bijwerkingen zoals diarree, maagkrampen en misselijkheid kunnen echter wel optreden met een teveel aan vitamine C. In hoog-genoeg doseringen kan vitamine C zelfs nierstenen veroorzaken. Elke hoeveelheid die groter is dan 500 milligram per dag kan genoeg zijn om een probleem te veroorzaken.

De conclusie

Meer dan de dagelijks voorgeschreven hoeveelheid van vitaminen en mineralen zal waarschijnlijk meer risico’s opleveren dan dat het voordelen oplevert. De aanbevolen hoeveelheid is vaak minder dan de grenswaarde. Wanneer deze instituten de dagelijkse aanbevelingen maken voor bepaalde vitaminen en mineralen, dan kijken ze naar al het beschikbare onderzoek. Hierdoor zijn deze conclusies vaak betrouwbaarder dan één enkel onderzoek, zelfs als het een onderzoek is dat veel publiciteit krijgt.

Omdat het nemen van supplementen voor veel consumenten ‘normaal’ is geworden worden vitaminen vaak over het hoofd gezien als een mogelijke boosdoener als het om symptomen zoals hoofdpijn of diarree gaat. Het is echter wel belangrijk te weten wat jouw lichaam elke dag binnenkrijgt.

Mijn advies is dat je er voor zorgt dat je elke dag weer genoeg fruit en groenten binnenkrijgt. Met genoeg kleur op je bord weet je in elk geval zeker dat je de meeste voordelen uit de ingenomen vitaminen en mineralen haalt.

Interessante Bron

http://www.webmd.com/food-recipes/features/effects-of-taking-too-many-vitamins

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo Jack,
    ik heb een vraag over het voedingssupplement Moringa. Ik slik 4 pillen per dag, al enige weken. De laatste tijd heb ik last van oorsuizen, hoge bloeddruk, koude voeten, hoofdpijn, buik- en maagkrampen. Kan het ermee te maken hebben dat ik teveel van die pillen slik, zodat ik te veel vitaminen binnenkrijg?

    Graag een reactie.
    Mvrgr.
    Cees Molenaar

    1. Beste Cees,

      Of je teveel vitaminen binnenkrijgt kan aan meerdere factoren liggen. Ik weet niet exact hoeveel vitamines de Moringa pil bevat die jij neemt. Dus mijn advies is om zelf te kijken hoeveel vitamines je nou eigenlijk binnenkrijgt. Ten eerste haal je verschillende vitaminen en mineralen uit je voeding. Daarnaast neem je ook nog een supplement, in de bijsluiter staat hoeveel % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) een pil bevat. Zo kun je bepalen of je teveel vitaminen binnenkrijgt. Let vooral op de vitamines A, D, E en K.
      Ik zou sowieso een afspraak maken bij de huisarts als je klachten aanhouden.

      Succes,
      Jack

  2. Dag Jack, geen idee of deze site nog open is voor commentaar. Ik probeer het!
    Ik ben 65 jaar, weeg 58 kilo, leef een zeer gezond leven: yoga, meditatie, wandelen, fietsen, slik géén medicijnen maar heel soms wel een supplement in de vorm van vitamine D, of Calcium, hoewel ik deze beiden nu al 2 jaar niet meer neem. Aangezien ik heel snel moe ben en erge pijn aan mijn voeten heb dacht ik magnesium-zout-baden te nemen zodat de huid het zelf op kan nemen. Dat hielp weinig dus nam ik 2 pilletjes, elk 550 mg., magnesium en voelde me een stuk beter. Mijn probleem echter is, dat wannéér ik ook maar iets van een supplement inneem, ik meteen onvoorstelbare hoofdpijn krijg, 's nachts! Nu met de magnesium ook weer. Ik eet erg gezond: veel groente, fruit, weinig tarwe, weinig zuivel, beetje vlees, vis; vooral sardientjes en makreel . Waar krijg ik die hoofdpijn van? Allergie? Wil zo graag iets tegen het moe zijn en geen energie hebben, of te weinig. Bloed analyse is goed! Ga wel eens naar een arts maar geloof weinig in ze. De pijn in mijn voeten heb ik al dertig jaar; na zitten opstaan en lopen. Na een poosje is de pijn dan weg; zit in het bot. Vorig jaar had ik een maand géén pijn! Voeding?

    1. Waar de oorzaak ligt, kan ik helaas niet zeggen.
      Maar wellicht moet je de 'normale' geneeskunde even vergeten, en het meer zoeken in homeopathie, acupunctuur ed.
      Kan in ieder geval geen kwaad, dus gewoon proberen!

  3. Omdat ik gevoelige darmen heb, eet ik nooit citrusvruchten en ik dacht dat ik een chronisch tekort had aan vitamine C. Nu neem ik sinds enkele maanden elke dag een supplement vit. C, 1000mg. Geregeld krijg ik losse stoelgang. Ik ben eens gaan nakijken wat ik wel allemaal eet, blauwe bessen, bananen, aardappelen, broccoli, sla, tomaten, witloof. Omdat ik vegetarier ben neem ik ook vit. B12, maar dat was eigenlijk totaal overbodig, omdat ik veel tofu en kwark en ook eieren en vis eet. Ik was mezelf aan het overvitamineren, (om het met een nieuw woord uit te drukken!). Als gevolg slaap ik heel slecht, (ik word drie tot vier keer wakker per nacht), heb diarree en ben chronisch vermoeid!!!! Gezonde voeding en regelmatig bewegen en stressniveau verlagen zullen, denk ik, wonderen doen!!! Ook ben is gestart met meditatie.

    1. Let inderdaad op het 'overvitamineren'(mooi woord!). Sommige kunnen geen kwaad, maar anderen hebben wel degelijk een negatieve invloed bij overdosering.

  4. Ik neem dagelijks rode rijst gist (cholesterol) omega 3, magnesium citraat en glucosamine (artrose) lucovitaal
    Daarnaast mijn gewone medicijnen persatin regard, ascal100 en glepark voor restless legs.
    Nu heb ik haaruitval en elke dag hoofdpijn. Vraag me dus af of al die suplimenten wel nodig zijn?

    1. Overleg dit even met je huisarts, Siny.
      Het zou best kunnen zitten in een combinatie van je medicatie met de supplementen die je neemt.

    1. Nee, in Principe natuurlijk niet slecht. Maar let wel op de hoeveelheden en eventuele bijwerkingen met bestaande medicatie en aandoeningen.
      Overleg dit eventueel even moet je behandelend arts.

  5. Hallo ben vrouw 80 jaar heb last van evenwichtstoornis al jaren dus geen duizelingen
    Kan toch niet komen van astaxantine en curcuma met peper nutrof omega en visolie en luteine
    Dit alles moet ik innemen wegens macula degeneratie
    Voor kramp in benen heb ikcalcium magnesium
    Verder zo gezond als een vis geen verdere medicatie
    Hopelijk kunt u mij helpen
    Groet mevr.H Slavenburg

  6. 3 jaar geleden had ik een beetje spierpijn, toen dacht ik; magnesium is goed voor de spieren toch? ik ging 2x daags 1 tablet van 1000 mg slikken. Na 2 weken ging mijn polsslag van 65 naar meer dan 140 slagen per minute, ik kreeg bevende handen, ik werd snel moe en ik had weinig te koop. Daarna ben ik gestopt met al dat magnesium, Nu na 3 jaar is mijn hartslag nog steeds tussen 95 en 100 slagen per minute, en de tremoren in mijn handen, die gaan blijkbaar niet meer weg.
    Eigen schuld, dikke....

    Moor.

  7. Tof artikel! Even mijn achtergrond, toen ik in Zweden woonde kreeg ik van de overheid gratis supplementen. De overheid in Scandinavische landen gelooft echt in het nemen van supplementen omdat de dagen hier vaak korter zijn. Bij mijn terugkeer naar Nederland, was ik dus aangewezen om zelf multivitaminen te kopen. Door de coronacrisis, zijn de multivitaminen in Kruidvat en bij de apotheek vaak uitverkocht. Mijn voorraadje uit Zweden is nu bijna op en ik vroeg mij af of iemand ervaring had met multivitaminen van Flinndal? De website lijkt me betrouwbaar, maar had toch liever jullie mening ook gehoord.

    Ik plaats de link hier: https:undefinedundefinedwww.flinndal.nlundefinedmultivitaminenundefinedmulti-vitaal

    Met vriendelijke groet,

    Adam

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin
Share6