Oorsuizen factoren

Laatste Update: 20 september 2022

Kan tinnitus veroorzaakt worden door de verkeerde tandpasta?

Tinnitus, of oorsuizen, is een vervelende aandoening. Patiënten die hier last van hebben horen een constant gepiep of gefluit, en voor hen is het nooit meer stil. Er is een groot scala aan mogelijke oorzaken voor tinnitus. Stress is daar een van (1), maar ook gehoorschade en een slechte bloedsomloop in de oren. Nu duikt het verhaal dat tinnitus ook kan ontstaan door het gebruik van een bepaald type tandpasta steeds vaker op. Omdat het oorsuizen vaak niet te genezen is, is het voor patiënten belangrijk om te weten of het ook veroorzaakt kan worden door zoiets simpels als de tandpasta die hij of zij gebruikt. En stopt het oorsuizen als er op een andere tandpasta overgestapt wordt?

Tandpasta voor gevoelige tanden

De tandpasta die vooral als boosdoener wordt aangewezen is tandpasta voor gevoelige tanden. De verschillende soorten die hiervan verkrijgbaar zijn bevatten bijna allemaal kaliumsulfaat of andere kaliumverbindingen waarvan beweerd wordt dat ze tinnitus kunnen veroorzaken. Het kan het dus waard zijn om een keer over te schakelen op een tandpasta zonder kalium ('potassium' in het Engels) en te kijken of het oorsuizen soms minder wordt.

Er zijn ook mensen die beweren dat niet alleen kalium in tandpasta, maar ook andere chemische bestandsdelen tinnitus kunnen veroorzaken of verergeren. Zij raden aan om een geheel natuurlijke tandpasta zonder kunstmatige toevoegingen te gebruiken. Die is te koop in de natuur- en reformwinkel.

MSG als smaakversterker

Naast kalium in tandpasta worden ook smaakversterkers in voeding als oorzaak van tinnitus gezien. Als je besluit om de kalium in tandpasta te vermijden, kan je misschien ook je voedingspatroon aanpassen om zo te kijken of jouw tinnitus door een simpele levensstijlaanpassing te verhelpen is. Misschien heb je al eens eerder gehoord van MSG, of ve-tsin. MSG staat voor 'monosodiumglutamate' en dat is in het Nederlands mononatriumglutamaat. Dit is een smaakversterker die erg veel aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd, het geeft een hartige smaak aan producten, het maakt ze beter houdbaar en het is zelfs een beetje verslavend. Kijk maar eens in je keukenkastje, het zit in pizza's, sauzen, soepen, chips, zoutjes, bouillonblokjes, Aromat, etc., etc.. Ve-tjin is bijna hetzelfde, maar dit is een Chinees product dat aan praktisch alle Chinese (afhaal)maaltijden wordt toegevoegd. Behalve maag- en darmproblemen is er bekend dat het ook tinnitus kan veroorzaken.

Deze smaakversterker vermijden is een van de adviezen die mensen krijgen om tinnitus te behandelen (2).

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een teveel aan kalium in het lichaam inderdaad tinnitus kan veroorzaken. Of de hoeveelheid kalium die je opneemt tijdens het tandenpoetsen daar groot genoeg voor is is zeer de vraag. Voor MSG zijn veel duidelijker aanwijzingen dat het tinnitus veroorzaakt. Voor beide stoffen geldt natuurlijk dat je altijd kan proberen om ze niet meer te gebruiken, en dat je dan zelf kan besluiten of het wel of niet werkt.

Bronnen:

  1. https://journals.lww.com/otology-neurotology/Abstract/2019/04000/Association_Between_Stress_and_Tinnitus_New.38.aspx
  2. https://journals.lww.com/co-otolaryngology/FullText/2015/10000/Current_opinion__the_management_of_tinnitus.11.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share