Oorsuizen medicijnen

Laatste Update: 8 juni 2022

Is Pycnogenol het wondermiddel bij tinnitus?

Oorsuizen of tinnitus is een vervelende aandoening waar veel mensen die eraan lijden graag vanaf willen. Eigenlijk is er geen specifieke medicatie tegen tinnitus, vaak wordt er antidepressiva voorgeschreven(1). Omdat er geen medicatie bestaat in de reguliere geneeskunde proberen veel tinnituspatiënten niet-reguliere medicatie uit. Eén van deze middelen is Pycnogenol. Recentelijk heeft dit middel veel aandacht gekregen en het lijkt bij sommige mensen zeer goede resultaten op te leveren. Maar pas op, want het lijkt er daarnaast ook op dat de fabrikant een gesmeerde reclamecampagne voert.

Pycnogenol wordt gewonnen uit de schors van een bepaald soort pijnboom die alleen in de omgeving van Bordeaux in Frankrijk groeit(2). Het middel is een krachtige anti-oxidant die vrije radicalen, die celschade veroorzaken en het imuunsysteem aantasten, kan afvangen. Daarnaast verbetert Pycnogenol de bloedsomloop, en juist die eigenschap kan van groot belang zijn voor mensen die last hebben van oorsuizen.

Goede onderzoeksresultaten
Een onderzoek onder tinnituspatiënten dat is uitgevoerd door de fabrikant van Pycnogenol toont aan dat het middel de klachten erg kan verlichten (3). De proefpersonen, die allen last hadden van oorsuizen, werden voor het onderzoek in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg gedurende een periode van vier weken 150mg Pycnogenol per dag toegediend, de tweede groep 200mg per dag en de derde groep was de controlegroep die geen medicatie kreeg. Na vier weken was er voor de controlegroep niets aan hun tinnitus veranderd, terwijl de patiënten die Pycnogenol gehad hadden een aanzienlijke verbetering van hun klachten konden melden. De groep die meer van het middel gehad had rapporteerde de grootste verbetering. Omdat de verbetering van tinnitus altijd subjectief is, werd ook de stroomsnelheid van het bloed in het oor gemeten, omdat er verwacht werd dat dit de oorzaak van de verbetering van het oorsuizen zou kunnen zijn. Het bleek dat hoe meer Pycnogenol een patiënt gehad had, hoe hoger de stroomsnelheid van het bloed in het oor was. Een mooi resultaat voor dit alternatieve geneesmiddel. Het is echter wel van belang om te benadrukken dat het onderzoek door de fabrikant zelf is uitgevoerd en betaald.

Werkzaamheid afhankelijk van oorzaak tinnitus
Op het internet zijn veel verhalen te vinden van tinnituspatiënten met positieve maar ook met negatieve ervaringen met Pycnogenol. Het is mogelijk dat het bij sommige mensen wel werkt en bij anderen niet omdat de oorzaak van het oorsuizen van patiënt tot patiënt verschilt. Waar de tinnitus dus veroorzaakt wordt door een slechte bloedsomloop in de oren is het waarschijnlijker dat het medicijn zal werken dan bij patiënten waar de aandoening een andere oorzaak heeft. Omdat veel mensen die last hebben van tinnitus niet weten hoe het ontstaan is, is er maar één manier om uit te zoeken of het werkt, door het te proberen. Er zijn wel wat bijwerkingen bekend, en het middel kan ook niet samen met een aantal andere medicijnen gebruikt worden (zie de links hieronder). Tenslotte is het niet goedkoop, maar als het je van het oorsuizen af kan helpen is het wel een euro per dag waard.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0079612307660245
 2. https://europepmc.org/article/med/11996210
 3. https://europepmc.org/article/med/20657537

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Goedendag,
  Ik las uw bericht over de bijwerkingen van Polycosanol. Ik herken mij daarin. Vooral overdag de slaapaanvallen en een extreme vermoeidheid ! Maar het werkte wel tegen verhoogd cholesterol !
  Ik gebruikte polycosanol ook als alternatief voor Aspirine i.v.m. het tegengaan van bloedplaatjesaggregatie.
  Jammer dat Polycosanol dus geen optie meer voor mij is om mee door te gaan.
  Ik las op uw site over Pycnogenol. Is dat een juist alternatief en hoe is het gesteld met de bijwerkingen ?
  Graag verneem ik van u.
  Met vriendelijke groet,

  Laurens.

 2. Hoi Jack,

  je schrijft:
  "Het is echter wel van belang om te benadrukken dat het onderzoek door de fabrikant zelf is uitgevoerd en betaald."

  Dat is bijna bij al het geneesmiddelenonderzoek het geval, iets wat veel mensen makkelijk vergeten. Ik weet niet of het terecht is om het te benadrukken dat het ook in dit geval zo is - de farmaceuten laten het in ieder geval afwezig.

  Hoi Laurens,
  Verhoogd cholesterol is ook te behandelen met minder heftige middeltjes; zo worden voor elke dag een-twee keer een eetlepel appelazijn in een glas water spectaculaire verbeteringen gemeld. Dat komt waarschijnlijk door het bloedsuiker regulerende effect. Zo helpt een koolhydraatarm dieet spectaculair in het verlagen van het cholesterol net als bijvoorbeeld kaneel en creatine. De gemeenschappelijke deler is dat al deze methoden de pieken van bloedsuiker afvlakken.

 3. Ik heb last van tinitus en dit product anderhalve maand gebruikt met zero resultaat, misschien heeft dat met de aard van mijn "herrie" in mijn oren te maken. Wie zal het zeggen. Overigens zou ook de huid verbeterd worden,ook dat is allerminst het geval

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share