Vandaar dat we deze tips hebben om eventuele problemen te voorkomen wanneer je een lange vlucht moet maken.
Pas op met eten en drinken
Luchtvaartvoedsel (in alle klassen, of je nu economy of business class vliegt) zit vol met natrium. Dit is vanuit het perspectief van de vliegmaatschappijen misschien wel te begrijpen, want het eten moet lang houdbaar zijn en vaak wordt dit soort eten in veelvoud geproduceerd.
De combinatie van een maaltijd vol natrium met een droge cabine (en ook nog eventueel alcohol), en voordat je het weet heb je last van uitdroging. Het is een goed idee om op het vliegveld zelf wat te eten (misschien dat je kunt kiezen voor een salade of voor gegrilde kip) of voordat je van huis gaat en een paar gezonde snacks meeneemt.
Ook is het een goed idee om een grote fles water te kopen als je eenmaal door de douane heen bent. Soms kan het erg lang duren voordat het cabinepersoneel een kans heeft om nog weer wat water in te schenken, en tegen die tijd heb je misschien al weer last van uitdroging in de droge lucht.
Gezond eten is gemakkelijk
Eenvoudige, goedkope snacks zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet drastisch zakt tijdens een lange vlucht. Knapperige snacks zoals worteltjes, bleekselderij en volkorencrackers vullen goed en zijn makkelijk mee te nemen.
Muesli, noten en gedroogd fruit zijn ook goede keuzes, maar deze bevatten vaak meer calorieën dan je zou denken. Zorg er dus voor dat je het etiket en de portiegroottes doorneemt als je deze mee wilt nemen.
Boterhammen zijn ook goed mee te brengen, maar zorg ervoor dat je alleen ingrediënten gebruikt die de hele reis goed blijven. Mayonaise aan het einde van een 10 uur durende vlucht is niet echt een goed idee.
Niet teveel alcohol
Terwijl reizen spannend is en veel mensen vaak niet kunnen wachten totdat hun vakantie is begonnen, zorgt het drinken van veel alcohol tijdens een lange vlucht voor problemen verschillende problemen zorgen. Vaak kan dit dagenlang nog negatieve gevolgen hebben. Uitdroging kan schade aanrichten aan ons lichaam en het kan de effecten van jetlag versterken. Mocht je op vakantie gaan, ga dan pas echt feest vieren op het moment dat je op bestemming bent.
Zorg goed voor je gezondheid
Diep-veneuze trombose: DVT, de vorming van bloedstolsels in de diepe aderen, is een bekend (maar misschien soms wat overdreven) risico op langere vluchten. Volgens verschillende onderzoeken is het risico op het ontwikkelen van DVT op vluchten van vier uur of minder relatief klein, maar neemt het toe naarmate de reistijd ook toeneemt.
Het is een goed idee om af en toe in beweging te blijven tijdens een lange vlucht. Bij een vlucht naar Parijs kijken mensen je misschien vreemd aan als je regelmatig heen en weer loopt, maar bij een vlucht van 8 of 9 uur is het belangrijk om flexibel te blijven. Strek je benen om de doorbloeding te stimuleren, vooral in de kuiten. De volgende tips kunnen helpen:
- Zorg ervoor dat je de avond voor de vlucht genoeg vocht drinkt om het lichaam te hydrateren. Bij voorkeur met drankjes met elektrolyten.
- Drink geen alcohol de avond voorafgaande aan de vlucht.
- Vermijd diuretica zoals koffie, frisdranken en zelfs chocolade (deze bevatten allemaal cafeïne).
- Als je geen bekende problemen hebt met maagzweren, neem dan de avond voor en de dag van de vlucht een kinder aspirine. Deze zorgt voor een betere doorbloeding.
- Zeker bij een lange vlucht is het belangrijk om loszittende kleding te dragen. Hoewel ze er misschien modieus uitzien zijn extreem strakke jeans geen goed idee aangezien ze de doorbloeding kunnen belemmeren of ertoe leiden dat het bloed rond de enkels blijft.
- Probeer een stoel te krijgen aan het gangpad, dan kun je opstaan ​​en rondlopen wanneer dat voor jou het beste uitkomt.
Gezond arriveren
Vaak merken mensen dat ze een paar dagen na een lange vlucht niet lekker in orde zijn. Misschien hebben ze last van een milde griep, lichte verkoudheid, maar regelmatig is iemand ‘niet helemaal lekker in orde’. Veel mensen zeggen dan dat het de ‘gerecyclede lucht is’ waar mensen last van krijgen.
De realiteit is dat het niet zozeer de "luchtkwaliteit" is die van belang is wanneer je vliegt of de gerecyclede lucht – het is het feit dat het lichaam minder goed in staat is om de normale bacteriën en virussen waar je eventueel ziek van zou kunnen worden, te bestrijden.
Het is niet alleen de lucht waar je ziek van wordt
Dat wil niet zeggen dat je door in een een vliegtuig te zitten het risico om ziek te worden niet vergroot. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het water rond de wastafel kranen in een vliegtuig vaak vol zit met bacteriën. En dat de stoelen, kussens en dekens in een vliegtuig meer bacteriën bevatten dan onze eigen wasmand. En dat het inklapbare tafeltje waarschijnlijk vuiler is dan jouw eigen badkamer vloer, en de rugleuning – laten we het daar maar niet over hebben.
Maak jouw eigen omgeving schoon
Uiteindelijk zou je kunnen overwegen een masker te dragen, zoals in Japan gebruikelijk is, maar zelfs dat is niet genoeg om alle bacteriën buiten de deur te houden. Het beste is misschien wat bacterie dodende doekjes mee te nemen, jouw eigen kleine plekje zo goed mogelijk schoon te maken, en maar gewoon te ontspannen. Want meer kun je namelijk niet doen.
Slapen gaat vaak niet vanzelf
Er zijn mensen die overal kunnen slapen. Ze stappen het vliegtuig binnen, gaan zitten, en binnen tien minuten na het opstijgen liggen ze te slapen. Als je echter niet zo goed kunt slapen in het vliegtuig dan duurt een lange vlucht wel erg lang. Daarnaast heb je dan een goed kans op een flinke jetlag. Vandaag dat het een goed idee is om je voor te bereiden om zo beter te kunnen slapen.
Een slaappakket om comfortabel te slapen
Je kunt tegenwoordig in de meeste luchthavens wel een slaappakket kopen, je kent ze wel: het standaard reiskussen, het oogmasker, en de oordoppen. Natuurlijk kun je zelf ook een slaappakket maken en gewoon meenemen. De meeste mensen weten maar al te goed dat het moeilijk is om comfortabel te zitten/liggen in het vliegtuig, de nek kan bijvoorbeeld wel iets extra ondersteuning gebruiken. Anders blijft je hoofd maar naar voren of naar de zijkant hangen en dat kan na een paar uur al een flink stijve nek veroorzaken.
Een oogmasker
Daarnaast is een oogmasker ook belangrijk. Zeker als je overdag vliegt wil het nog wel eens gebeuren dat de zon door de wolken schijnt, dit maakt het erg moeilijk om in slaap te vallen. Mocht je s’ nachts vliegen, dan moet je er rekening mee houden dat niet iedereen wil gaan slapen. Vaak laten mensen het licht aan zodat ze kunnen lezen of werk af kunnen maken. Als je moeilijk kunt slapen als er licht in jouw ogen schijnt dan moet je een oogmasker niet vergeten.
Geluid buitenhouden
Je wilt ook proberen zoveel mogelijk geluid te blokkeren. Met goedkope oordopjes is dat zeker mogelijk. Als je regelmatig reist en het extra geld ervoor over hebt dan kunnen koptelefoons met ruisonderdrukking ook een wereld van verschil maken. Deze koptelefoons zorgen ervoor dat geluid vanaf buitenaf (denk bijvoorbeeld aan huilende baby's en vliegtuigmotoren) drastisch worden verminderd, of je ze nu gebruikt om muziek te luisteren of ze gewoon aanzet.
Warm blijven
Een kleine deken of een grote sjaal is het laatste dat je in het slaap pakket moet stoppen. Het is bijna onmogelijk om even de ogen dicht te doen als je het erg koud hebt. De meeste luchtvaartmaatschappijen gaven regelmatig dekens aan de passagiers weg, maar deze dagen zijn ze vaak niet eens meer aanwezig. Daarom is het een goed idee om een kleine deken bij je te hebben voor het geval dat je het koud hebt.
Zorg voor een goede zitplaats
Er zijn mensen die denken dat als ze geen business-class kunnen betalen, het niet uitmaakt waar ze gaan zitten. Dat is echter niet waar. Er zijn bepaalde plekken waar je net iets meer beenruimte hebt of waar je de stoel net iets verder naar achteren kunt doen. Bijvoorbeeld bij de nooduitgang. Het is het dus wel degelijk de moeite waard om even iets extra speurwerk te verrichten om op die manier een goede stoel te bemachtigen.
De volgende websites kunnen je hierbij helpen. Let wel: gegeven afstanden zijn in inches. Dus vermenigvuldig de hoeveelheid x 2,54 cm en je hebt het juiste aantal cm:
Airlinequality (Engels)
SeatGuru (Engels)
Conclusie
Zeker voor lange of ietwat zwaardere mensen is een lange vlucht geen leuk idee. Echter, tegenwoordig met smartphones, iPods, tablets, laptops, draagbare DVD spelers en nog veel meer is het steeds beter uit te houden. Bereid je goed voor, zorg dat je genoeg te eten en drinken bij je hebt, en je kunt er van uit gaan dat je ook een lange vlucht aankan.