Tips om de nadelige effecten van lange vluchten te beperken

2013-08-02T02:13:08+01:00augustus 2nd, 2013|Vakantie en Gezondheid|0 Reacties

Laatste update: door

Tips om de nadelige effecten van lange vluchten te beperken

vliegtuigNu de vakantie is aangebroken gaan steeds meer Nederlanders op vakantie. Soms gaat de vlucht ‘enkel’ naar Frankrijk of Spanje, maar veel mensen willen liever iets verder weg. Lange vluchten zijn vaak niet alleen saai en oncomfortabel, maar kunnen problemen opleveren met diep-veneuze trombose, slaaptekort en andere problemen.

Vandaar dat we deze tips hebben om eventuele problemen te voorkomen wanneer je een lange vlucht moet maken.

Pas op met eten en drinken

Luchtvaartvoedsel (in alle klassen, of je nu economy of business class vliegt) zit vol met natrium. Dit is vanuit het perspectief van de vliegmaatschappijen misschien wel te begrijpen, want het eten moet lang houdbaar zijn en vaak wordt dit soort eten in veelvoud geproduceerd.

De combinatie van een maaltijd vol natrium met een droge cabine (en ook nog eventueel alcohol), en voordat je het weet heb je last van uitdroging. Het is een goed idee om op het vliegveld zelf wat te eten (misschien dat je kunt kiezen voor een salade of voor gegrilde kip) of voordat je van huis gaat en een paar gezonde snacks meeneemt.

Ook is het een goed idee om een grote fles water te kopen als je eenmaal door de douane heen bent. Soms kan het erg lang duren voordat het cabinepersoneel een kans heeft om nog weer wat water in te schenken, en tegen die tijd heb je misschien al weer last van uitdroging in de droge lucht.

Gezond eten is gemakkelijk

Eenvoudige, goedkope snacks zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet drastisch zakt tijdens een lange vlucht. Knapperige snacks zoals worteltjes, bleekselderij en volkorencrackers vullen goed en zijn makkelijk mee te nemen.

Muesli, noten en gedroogd fruit zijn ook goede keuzes, maar deze bevatten vaak meer calorieën dan je zou denken. Zorg er dus voor dat je het etiket en de portiegroottes doorneemt als je deze mee wilt nemen.

Boterhammen zijn ook goed mee te brengen, maar zorg ervoor dat je alleen ingrediënten gebruikt die de hele reis goed blijven. Mayonaise aan het einde van een 10 uur durende vlucht is niet echt een goed idee.

Niet teveel alcohol

Terwijl reizen spannend is en veel mensen vaak niet kunnen wachten totdat hun vakantie is begonnen, zorgt het drinken van veel alcohol tijdens een lange vlucht voor problemen verschillende problemen zorgen. Vaak kan dit dagenlang nog negatieve gevolgen hebben. Uitdroging kan schade aanrichten aan ons lichaam en het kan de effecten van jetlag versterken. Mocht je op vakantie gaan, ga dan pas echt feest vieren op het moment dat je op bestemming bent.

Zorg goed voor je gezondheid

Diep-veneuze trombose: DVT, de vorming van bloedstolsels in de diepe aderen, is een bekend (maar misschien soms wat overdreven) risico op langere vluchten. Volgens verschillende onderzoeken is het risico op het ontwikkelen van DVT op vluchten van vier uur of minder relatief klein, maar neemt het toe naarmate de reistijd ook toeneemt.

Het is een goed idee om af en toe in beweging te blijven tijdens een lange vlucht. Bij een vlucht naar Parijs kijken mensen je misschien vreemd aan als je regelmatig heen en weer loopt, maar bij een vlucht van 8 of 9 uur is het belangrijk om flexibel te blijven. Strek je benen om de doorbloeding te stimuleren, vooral in de kuiten. De volgende tips kunnen helpen:

  • Zorg ervoor dat je de avond voor de vlucht genoeg vocht drinkt om het lichaam te hydrateren. Bij voorkeur met drankjes met elektrolyten.
  • Drink geen alcohol de avond voorafgaande aan de vlucht.
  • Vermijd diuretica zoals koffie, frisdranken en zelfs chocolade (deze bevatten allemaal cafeïne).
  • Als je geen bekende problemen hebt met maagzweren, neem dan de avond voor en de dag van de vlucht een kinder aspirine. Deze zorgt voor een betere doorbloeding.
  • Zeker bij een lange vlucht is het belangrijk om loszittende kleding te dragen. Hoewel ze er misschien modieus uitzien zijn extreem strakke jeans geen goed idee aangezien ze de doorbloeding kunnen belemmeren of ertoe leiden dat het bloed rond de enkels blijft.
  • Probeer een stoel te krijgen aan het gangpad, dan kun je opstaan ​​en rondlopen wanneer dat voor jou het beste uitkomt.

Gezond arriveren

Vaak merken mensen dat ze een paar dagen na een lange vlucht niet lekker in orde zijn. Misschien hebben ze last van een milde griep, lichte verkoudheid, maar regelmatig is iemand ‘niet helemaal lekker in orde’. Veel mensen zeggen dan dat het de ‘gerecyclede lucht is’ waar mensen last van krijgen.

De realiteit is dat het niet zozeer de "luchtkwaliteit" is die van belang is wanneer je vliegt of de gerecyclede lucht – het is het feit dat het lichaam minder goed in staat is om de normale bacteriën en virussen waar je eventueel ziek van zou kunnen worden, te bestrijden.

Het is niet alleen de lucht waar