• 20 gezondheidsvoordelen van mango + recepten

20 gezondheidsvoordelen van mango + recepten

2018-04-19T20:29:22+00:00april 27th, 2018|Voedingsadvies|0 Reacties

Mango is één van die geweldige vruchten, die zowel heerlijk zijn om te eten maar ook voor veel gezondheidsvoordelen kunnen zorgen.

Boordevol met vitaminen, mineralen en fytonutriënten, wordt deze zoete krachtige vrucht steeds populairder.

De fel geel-oranje mango is tijdens elk seizoen vers verkrijgbaar en het hele jaar door is het ook als sap, in bevroren stukjes en in poedervorm te koop waardoor het aan veel gerechten en dranken een tropisch tintje kan geven en het gezonder kan maken.

De smaak van de mango is niet overdreven zoet en het vruchtvlees bevat veel vezels waardoor het je de hele dag lang energie kan geven zonder dat het, nadat je het hebt gegeten, de bloedsuikerspiegel zal laten stijgen.

In sommige culturen worden ook zelfs de bladeren, de schors, de schil en de pit medicinaal gebruikt.

De voedingsfeiten van mango

Mango's behoren tot dezelfde familie als die van de pistachenoten, gandaria en de cashewnoten. Andere veel gebruikte namen voor mango's zijn, afhankelijk van de regio of het land mangot, manga en mangou. Ze groeiden oorspronkelijk, bijna 4.000 jaar geleden, in Zuid-Azië of om preciezer te zijn in Birma en Oost-India. In veel verhalen in de Indiase mythologie wordt de mangoboom benoemd en Buddha zou vaak onder een mangoboom hebben gemediteerd. De mangoteelt verspreidde zich daarna eerst naar Maleisië, Oost-Azië en Oost-Afrika en werd rond 1880 eindelijk in Californië geïntroduceerd. Ze werden al vroeg door Portugese ontdekkingsreizigers in Afrika en Brazilië geïntroduceerd, terwijl de mangoteelt in Hawaii en Florida pas rond de 19e eeuw begon.

Volgens Indiase overtuigingen symboliseren mango's het leven (het is de nationale vrucht van India) en worden ze in bijna elk heilig ritueel gebruikt. De mangobladeren worden bijna altijd voor festivals en huwelijksdecoraties gebruikt. De 'chutney', die wordt gemaakt van Indiase mango's, is nu zelfs wereldwijd een populair bijgerechtje geworden. Tegenwoordig is India nog steeds 's werelds grootste producent van mango's, maar Thailand, China, Brazilië en Mexico verbouwen ook aanzienlijke hoeveelheden van dit fruit.

Mango's bevatten weinig verzadigde vetten, cholesterol en natrium. Ze zijn ook een uitstekende bron van voedingsvezels en vitamine B6 en ze zijn een goede bron van vitamine A en vitamine C. Ze zijn rijk aan mineralen zoals kalium, magnesium en koper en ze zijn één van de beste bronnen van quercetine, beta-caroteen en astragalin. Deze krachtige antioxidanten hebben de kracht om de vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Hartziekten, vroegtijdige veroudering, kanker en degeneratieve ziekten zijn het gevolg van deze vrije radicalen omdat die de cellen kunnen beschadigen.

De geschiedenis van de mango

Mango’s komen al voor in verhalen van 4000 voor Christus toen Boeddha onder de takken van een mangoboom zat om te mediteren en zijn discipelen te onderwijzen.

Deze vrucht kwam oorspronkelijk alleen voor in Zuidoost-Azië en India, werd als heilig beschouwd en werd door boeddhistische monniken gecultiveerd. Tussen 300 en 400 na Christus begonnen mensen de mangobomen ook in andere gebieden, zoals het Midden-Oosten maar ook in Afrika en Zuid-Amerika, te kweken.

De Portugezen brachten de mango naar Brazilië toen ze daar met hun schepen aankwamen en het was daar eigenlijk meteen een populair gewas.

Er wordt gezegd dat in de 10e eeuw na Christus de Perzen de mango's naar Oost-Afrika brachten.

Tegenwoordig zijn ook Mexico, Ecuador, Haïti, Brazilië en Peru enkele van de meest vruchtbare mangoproducerende regio's.

De wetenschappelijke naam van de mango is 'Mangiferi Indica', wat letterlijk 'een Indiase plant met mango's' betekent.

Mango is in de Indiase cultuur, waar het de liefde symboliseert, belangrijk en een geschenk zoals een mand met mango's wordt gezien als een gebaar van vriendschap.

De vorm van de mango is de inspiratie geweest voor het populaire paisley-patroon (ook wel laksmi genoemd) dat vaak te zien is in hun stoffen, schilderijen en architectuur.

In sommige landen in Latijns-Amerika is de mango ook een streetfood, dat wordt verkocht door verkopers die stukjes mango geschild en wel op een stokje hebben geregen en het dan verkopen.

Hoewel in Europa mango's door velen als een exotische en zeldzame traktatie wordt beschouwd, zijn ze in feite het meest populaire fruit ter wereld.

Mangobomen waren in het verleden best moeilijk te kweken omdat vooral de schimmel anthracnose de gewassen kan vernietigen.

Deze ziekte wordt gekenmerkt door zachte zwarte of donkerbruine vlekken op het fruit en de bladeren en is het gevolg van een schimmel, die gedijt in warme en natte omgevingen.

De Haden variëteit werd in 1910 geïntroduceerd. Hoewel dit type mango nog steeds wordt verbouwd, is het nu wel grotendeels vervangen door geïmporteerde variëteiten, die niet zo vatbaar zijn voor ziekten.

Hoe groeit mango?

Mangobomen behoren tot de cashew-familie en mango's worden botanisch beschouwd als steenvruchten, wat betekent dat ze, net zoals een perzik of een kers, een dikke laag zoet, eetbaar vlees rondom een enkele zaad of pit in het midden hebben.

Mangobomen vereisen voor een optimale gezondheid en tropische of subtropische omstandigheden en daarom kan het slechts in bepaalde landen of regio’s worden verbouwd.

Mangobomen hebben moeite met overleven in de vrieskou, hoewel sommige bomen wel zijn geënt op de onderstam zodat ze beter met vorst kunnen omgaan en om de mangoboom sterker te maken.

Dit is ook één van de gemakkelijkste en de meest betrouwbare manieren om nieuwe mangobomen te verspreiden en het gaat veel sneller dan het kweken van een zaailing uit de pit.

De meest gebruikte onderstam is van de Gomera-1 mango cultivar, die oorspronkelijk uit Cuba komt en bij uitstek geschikt is voor warme kustplaatsen.

Idealiter groeien mangobomen in gebieden met een regenseizoen dat gevolgd wordt door een droog seizoen, wat een gezonde vruchtproductie veroorzaakt. De bomen kunnen behoorlijk hoog worden en de leerachtige, dikke bladeren kunnen een flinke overkapping op de stam creëren.

Mangobomen kunnen ongelooflijk lang leven en er zijn bomen gevonden van meer dan driehonderd jaar oud.

Mangobomen zijn een bloeiend soort boom, waardoor er witte bloemen ​​met elk vijf bloemblaadjes en een milde zoete geur ontstaan.

Het fruit vormt zich vanuit het midden van deze bloem, die zal afvallen als de vrucht begint te groeien.

Het duurt vier tot zes jaar voordat een nieuwe boom begint met het produceren van fruit.

Als er op de takken fruit begint te vormen, duurt het nog drie tot zes maanden voordat ze volwassen zijn en rijpen en elke vrucht moet met de hand worden geplukt.

Om deze reden snoeien veel producenten de bomen zodat het oogsten van de vruchten eenvoudiger en minder gevaarlijk is.

In sommige gevallen kunnen de bomen tweemaal in plaats van slechts één keer per jaar fruit produceren.

Zodra het fruit rijp is, wordt het in de schaduw weggezet en getest op de rijpheid en de mogelijkheid van een fruitvlieginfestatie.

De vrucht wordt dan gewassen, op maat gesorteerd en behandeld met heet water om het aantrekken van fruitvliegen te voorkomen.

Sommige geïmporteerde mango's ondergaan ook nog een bestralingsproces.

Bij het verpakken van de mango’s in dozen wordt er ruimte over gelaten wat zal zorgen voor wat luchtstroming tussen het fruit.

De dozen met mango’s worden ook gelabeld zodat het land van herkomst, het aantal, de soort behandelingen en de contactgegevens zichtbaar zijn.

Mango's worden tegenwoordig voor commerciële productie in India, China, Thailand, Indonesië, Pakistan, Mexico, Brazilië, Nigeria, Bangladesh en de Filippijnen geteeld.

Tegenwoordig zijn er ongeveer vierhonderd gedocumenteerde soorten mango verkrijgbaar, hoewel er slechts zes daarvan in de verschillende seizoenen in de supermarkten te vinden zijn.

Deze soorten zijn de Ataulfos, Francis, Haden, Keitt, Kent en Tommy Atkins, waarvan de laatste de meest commercieel geteelde mango is.

Deze variëteiten zijn vanwege hun romige textuur, de hoeveelheid vezels, de behoorlijke hoeveelheid vruchtvlees en de zoete smaak populair.

De schil kan variëren van groen tot geel, oranje en rood en dit geeft niet de rijpheid van het fruit aan.

De meeste mensen kiezen er niet voor om de schil op te eten terwijl dit ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen heeft.

De voordelen van mango voor de gezondheid

De belangrijkste reden waarom we een mango eten, is natuurlijk de geweldige smaak! Op het moment dat we een mango eten, hebben we de neiging om heerlijk te genieten van de rijke smaak, zonder eigenlijk echt aandacht te schenken aan de vele gezondheidsvoordelen, die het fruit ook biedt. Maar het feit dat mango's vanwege hun combinatie van een geweldige smaak- en de vele gezondheidsvoordelen zijn opgenomen in de categorie ‘superfruit’ is natuurlijk niet voor niets.

 1. Heeft anti-kanker eigenschappen

Onderzoek heeft aangetoond dat de mango-polyfenolen de ontstekingsreactie in zowel kwaadaardige als niet-kwaadaardige cellen in de borst kunnen beperken. Het bevat antioxidanten zoals quercetine, isoquercitrine, astragaline, fisetine, galluszuur, methylgallaat en andere enzymen, die ons beschermen tegen het ontwikkelen van darm-, borst-, bloed- en prostaatkanker. Vitamine A en flavonoïden zoals beta-caroteen, alfa-caroteen en beta-cryptoxanthine helpen ook om verschillende soorten long- en mondholtekankers te voorkomen. Antioxidanten onderdrukken door de schadelijke vrije radicalen in het lichaam te bestrijden het oxidatieproces. Mango is ook een rijke bron van voedingsvezels, pectine genaamd, die de werking van een eiwit dat Galectin 9 wordt genoemd, activeert en hiervan is bekend dat het de groei van kankercellen remt. Dit verlaagt ook het krijgen op het risico van darmkanker. De lupeol in de mango werkt ook tegen de vorming van prostaatkanker.

 1. Bevordert de gezondheid van de spijsvertering

Omdat het een rijke bron van voedingsvezels is, verbeteren mango's de spijsvertering. Net als papaja's bevatten ze enzymen die helpen bij het afbreken van eiwitten, waardoor de spijsvertering en de eliminatie van de ontlasting uit het lichaam worden bevorderd. De vezel in mango's zorgt voor een goede stoelgang en houdt het spijsverteringskanaal schoon. Omdat ze van nature alkalisch zijn, kunnen mango’s ook de zuurgraad herstellen. Ze bevatten daarnaast ook verschillende bio-actieve stoffen zoals Esters, Terpenen en Aldehyden, die de spijsvertering verder kunnen genezen.

 1. Het versterkt het immuunsysteem

Mango's bevatten royale hoeveelheden vitamine C en vitamine A, evenals 25 verschillende soorten carotenoïden, die je immuunsysteem gezond en sterk kunnen houden. De antioxidanten en mineralen in het fruit beperken microbiële aanvallen en de schade aan cellen. In feite wordt een mango van een normale grootte als voedzamer beschouwd dan boter of amandelen! Het versterkt niet alleen alle spieren, zenuwen en weefsels van het lichaam, maar het reinigt ook het lichaam van binnenuit om zo de immuniteit te verbeteren.

 1. Het verlaagt cholesterol

De hoge niveaus van vezels, vitamine C en pectine, die aanwezig zijn in mango, helpen om het serumcholesterolgehalte en dan met name het slechte LDL-cholesterol in het lichaam te verlagen. De vezel in mango's beperkt de afscheiding van een hormoon leptine, dat vetcellen produceert. Vitamine B6 regelt de niveaus van homocysteïne, wat schadelijk is voor de bloedvaten en het kan ook beroertes en hartaanvallen veroorzaken. Het hoge gehalte aan polyfenolische antioxidanten voorkomt vetophoping in de slagaders, waardoor plaquevorming en slagaderblokkade kan worden voorkomen. Mango's bevatten ook een samenstelling genaamd mangiferin, die het slechte LDL-cholesterol en triglyceriden verlaagt en het goede HDL-cholesterol verhoogt.

 1. Het reguleert de bloeddruk

Verse mango is een goede bron van kalium, dat een belangrijk onderdeel is van de lichaamsvloeistoffen en de vloeistoffen in de cellen. Kalium helpt de hartslag en de bloeddruk te beheersen en voorkomt de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

 1. Goed voor diabetici

Afgezien van het fruit, zijn ook de mango-bladeren vooral gunstig voor patiënten met diabetes omdat ze de insulinespiegels in het bloed kunnen normaliseren. De traditionele remedie is om mangobladeren in water te koken, ze een nacht te laten weken en dan 's morgens het gefilterde brouwsel te consumeren. Dit reguleert de insulinespiegel in het lichaam. Aangezien mango's een lage glycemische index hebben, zal het consumeren ervan in gematigde hoeveelheden de niveaus van suiker in het bloed niet verhogen.

 1. Bevorderd de gezondheid van de ogen

De hoge hoeveelheid vitamine A en flavonoïden zoals bèta-caroteen, alfa-caroteen en bèta-cryptoxanthine die aanwezig zijn in mango's verbeteren het gezichtsvermogen, bestrijdt droge ogen en voorkomt nachtblindheid.

 1. Verbetert de gezondheid en het geheugen van de hersenen

Mango bevat een overvloedige hoeveelheid vitamine B6, die helpt bij het verbeteren van de hersenfunctie en het onderhouden van een efficiënt zenuwstelsel. Het verbetert door het beheersen van stress ook je humeur en het staat bekend als iets dat je een energie boost kan geven. Het glutaminezuur, dat aanwezig is in mango, verbetert het geheugen en de concentratie. Pyridoxine helpt bij de aanmaak van Gamma-Amino zuur of het GABA-hormoon in de hersenen. Dit hormoon werkt als een neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en remt de zenuwoverdracht in de hersenen, waardoor er een kalmerende werking wordt veroorzaakt.

 1. Natuurlijke remedie tegen zonnesteek

Het eten van rauwe mango heeft een verkoelende werking en het kan essentiële voedingsstoffen en mineralen aan het lichaam leveren. Het enige wat je hoeft te doen is wat gehakte stukjes groene mango, wat water en een theelepel honing in een sapcentrifuge te mengen. Het drinken van dit sap zal je lichaam koelen, waardoor een zonnesteek kan worden voorkomen of genezen.

20 gezondheidsvoordelen van mango + recepten

 1. Werkt als een afrodisiacum

Mango wordt vanwege de afrodiserende eigenschappen ook wel het 'lovefruit' genoemd. De consumptie van mango's kan de mannelijkheid verhogen. De overvloedige hoeveelheid vitamine E in mango's helpt bij het verbeteren van de werking van de geslachtshormonen en het verhoogt de geslachtsdrift.

 1. Helpt bij gewichtsverlies

Mango bevat weinig calorieën en bevat geen natrium of vet. Boordevol met voedingsstoffen in geconcentreerde vorm, kan mango een gezonde snackvervanger zijn. Het hoge vezelgehalte helpt bij het verbranden van extra calorieën omdat het de spijsverteringsfunctie van het lichaam zal stimuleren, waardoor gewichtsverlies kan worden bevorderd. De vitamines en mineralen in de vrucht helpen je ook om langer verzadigd te blijven.

 1. Heeft veel voordelen voor vrouwen

Als een rijke bron van ijzer, kan het consumeren van mango's bloedarmoede voorkomen. Ze zijn vooral gunstig voor menopauzale en zwangere vrouwen, die vaak last hebben van ijzer- en calciumgebreken. Deze vrucht bevat ook matige hoeveelheden koper, wat een co-factor is voor het juist functioneren van veel enzymen zoals cytochroom c-oxidase en superoxide dismutase. Het is ook betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen.

 1. Alkaliseert het lichaam

De combinatie van wijnsteenzuur, appelzuur en sporen van citroenzuur in mango's helpt bij het in stand houden van de alkaliteit van het lichaam.

Voordelen van mango voor de huid

Mango's zijn niet alleen geweldig voor de smaakpapillen, maar ze kunnen ook je huid voeden! Deze exotische vrucht is rijk aan gezonde vitamines en antioxidanten, die je een mooie en vlekkeloze huid kunnen geven.

 1. Behandeling tegen acné

De vitamine C en vitamine A in mango's zijn sterke antioxidanten, die helpen bij het genezen van acné en puistjes. Vitamine A is de beste vriend van je huid en een tekort hieraan kan leiden tot een doffe huid, open poriën en gesprongen adertjes in het gezicht. Vitamine C is betrokken bij de vorming van collageen en houdt je huid stevig. Als je een acné-gevoelige huid hebt, kun je met rauwe mango een samentrekkend middel bereiden, Je kunt dit doen door ongepelde rauwe mango's in wat water te koken. Breng dan voor een rustgevend effect het middel als het is afgekoeld op je huid aan. Het drinken van mangosap voorkomt ook een uitbraak van acne.

 1. Verlicht je teint

De vitamine A en de bètacaroteen in mango's verjongen je huid, waardoor je een stralende teint krijgt. Je kunt zelf een gezichtsreiniger maken door wat mangopulp, bloem en honing te mengen totdat je een dikke pasta krijgt. Breng dit op je gezicht aan, laat het 15 minuten intrekken en was het dan af door voorzichtig te scrubben. Het regelmatig gebruik van dit zelfgemaakte scrubje reinigt je gezicht en verwijdert het bruine tintje, dat je tijdens de zomer hebt gekregen.

 1. Anti-aging voordelen

Mango is een rijke bron van antioxidanten, die het begin van huidveroudering en pigmentatie kan vertragen. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen en voorkomen zo het krijgen van huidkanker en de tekenen van veroudering zoals rimpels en fijne lijntjes.

 1. Mango tegen een droge huid

Zowel de consumptie als de toepassing van mango fungeert als een natuurlijke vochtinbrengende crème die de droge huid kan voeden en verzachten. Je kunt een middeltje voor een gezichtsbehandeling bereiden door mangopulp met zes eetlepels yoghurt te mengen. Breng het aan op je gezicht en was het na 15 minuten af ​​om een ​​gladde en stralende huid te krijgen!

 1. Mango tegen een vette huid

Als je een vette huid hebt, kun je er een puree van mangopulp op doen, het 10 minuten laten intrekken en het dan ​​afspoelen met koud water.

De voordelen van mango voor je haar

De voordelen van mango zijn niet beperkt tot alleen je huid. Deze vruchten bevatten namelijk ook verschillende voedingsstoffen die helpen om gezond haar te bevorderen. Enkele voordelen voor de haarverzorging zijn:

 1. Bevordert de haargroei

Mango's bevatten vitamine E, die de bloedsomloop naar de hoofdhuid verhoogt en de zuurstofopname van de haarzakjes verbetert. Dit op zijn beurt bevordert de haargroei.

 1. Behandeling tegen haarverlies en grijs haar

De pit van de mango heeft geweldige hydraterende eigenschappen en olie, die is gewonnen uit de pit van een mango, is een uitstekende bron van vetzuren, vitaminen en mineralen, die allemaal van vitaal belang zijn voor de gezondheid van het haar. Je kunt het ook zelf thuis bereiden! Verwijder de buitenste laag van de mango pit en voeg het dan toe aan een pot kokos-, sesam- of mosterdolie. Zet deze pot dan een paar dagen in het zonlicht. Als je dit brouwsel regelmatig gebruikt, krijg je lang, zwart en dik haar en het voorkomt haarverlies en vroegtijdige vergrijzing.

Kopen en bewaren van mango’s

Mango’s zijn in de meeste supermarkten heel gemakkelijk te vinden en zijn tegenwoordig dankzij de dubbele oogstseizoenen in tropische klimaten het hele jaar door verkrijgbaar.

Bij het kiezen van mango's is de kleur niet de beste manier om de rijpheid te beoordelen.

Rood betekent niet noodzakelijk dat de mango rijp is en rijp fruit kan ergens van groen tot diep rood zijn, waarbij de meeste vruchten veel verschillende kleuren in de schil kunnen hebben.

Druk in plaats daarvan zacht op de schil van de vrucht en bekijk hoe zacht het is.

Een rijpe mango zal zacht aanvoelen terwijl onrijp fruit heel stevig is.

Als een vrucht heel zacht aanvoelt, is deze overrijp en moet je een andere mango kiezen.

Je kunt hetzelfde doen als bij het kiezen van perziken omdat de zachtheid in verband met de rijpheid vergelijkbaar zal zijn.

Koelen vertraagt ​​het rijpingsproces, dus als je rijp fruit kiest en niet van plan bent om het meteen op te eten, leg het dan in de koelkast.

Onrijpe vruchten rijpen na een paar dagen als je ze op het aanrecht laat liggen.

Als je wilt dat je fruit sneller rijpt, kun je het in een papieren zak doen en het op kamertemperatuur wegleggen.

Een rijpe mango kan maximaal een week in de koelkast en een aantal dagen op het aanrecht worden bewaard.

Als de mango heel erg rijp is, kan het worden gebruikt in smoothies of kun je er ijsblokjes van maken om thee en andere drankjes mee op smaak te brengen.

Om mango's te bevriezen, schil je ze, hak je ze in brokken en sluit je het fruit in een diepvrieszak goed af.

Je kunt mango maximaal drie maanden in de vriezer bewaren.

Je kunt mango's ook pureren en invriezen in een ijsblokjesplateau.

Deze kunnen dan worden gebruikt in smoothies of als ijsblokjes om thee en andere drankjes mee op smaak te brengen.

Er is een truc om mango's te snijden, waardoor het veel gemakkelijker is om het te serveren en op te eten.

Mango's hebben een lange, platte zaad of pit in het midden en je kunt door de vorm van de vrucht zien in welke richting die pit zit.

Plaats de mango met het steeltje naar beneden op je snijplank.

Als je de mango van boven naar beneden bekijkt, ziet deze er langwerpig uit. Probeer langs de pit te snijden.

In het midden zul je maar weinig vruchtvlees vinden maar het vruchtvlees dat aan de pit zit kun je afsnijden of gewoon gebruiken voor het maken van een snack of smoothie.

De grote stukken vrucht die je hebt afgesneden, kun je in plakjes of blokjes snijden zodat je het gemakkelijk kunt eten.

Let wel op dat het vruchtvlees van de mango een beetje aan de glibberige kant is, dus wees voorzichtig bij het snijden.

Je kunt als je wilt meerdere mango's tegelijkertijd snijden en dan in een zakje bewaren zodat je ze later in de week gemakkelijker in verschillende recepten kunt gebruiken.

Gesneden mango kun je maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren.

Hoe voeg je meer mango's toe aan je dieet?

Mango is een veelzijdige vrucht en kan gemakkelijk worden toegevoegd aan zoete gerechten, hoewel ze ook een smakelijk contrast kunnen vormen in hartige maaltijden.

Mango's zijn een perfecte aanvulling op smoothie-recepten, zijn geweldig wanneer ze worden gemengd in drankjes en smoothies en het kan ook in ijslolly's of sauzen worden verwerkt.Natuurlijk kun je het ook gewoon als fruit eten.

Als zoete lekkernij is een rauwe mango een perfecte snack of je kunt de mango voor een creatieve hartige hap in plakjes snijden en grillen met wat zeezout.

Net als met elk ander nieuw voedingsmiddel dat je aan je dieet wilt toevoegen, kun je het beste langzaam beginnen en kijken wat je wel en niet lekker vindt.

Het is ook een goede gewoonte om het toe te voegen aan gerechten die je al lekker vindt of maaltijdbereidingen die je vaak gebruikt, zodat het makkelijker wordt om het vaker toe te voegen.

Mango's worden niet aanbevolen voor gebruik in recepten die moeten geleren of uitharden.

Deze vruchten bevatten namelijk grote hoeveelheden enzymen en terwijl ze gezond voor je zijn, zullen ze interfereren met voedingsmiddelen zoals gelatine die stevig moeten worden en het zal een ongunstige textuur kunnen creëren.

Probeer eens een puree van mango te combineren met ijsthee of gebruik fijngehakte mango als een topping voor over je steak.

Mango is, omdat het een citrusachtige smaak heeft ook geweldig met zeevruchten en vleeswaren.

Mango is geweldig in desserts als bevroren yoghurt of ijs, toegevoegd aan havermout, of je kunt het als een crêpe vulling gebruiken.

Gemakkelijke recepten met mango

Mango's kunnen worden in een verscheidenheid aan gerechten worden gebruikt en dan vooral wanneer je een citrusachtige zoete smaak hoopt te bereiken.

Van smoothies, ontbijt en hartige lunches en diners tot het dessert, mango is een veelzijdig ingrediënt dat vele andere smaken kan verrijken

Probeer deze eenvoudige mango-recepten eens om je maaltijdplan deze week wat op te fleuren.

Proteine smoothie met mango en frambozen

Wat heb je nodig?

 • 1 verse mango, geschild en fijngehakt
 • 100 gram bevroren frambozen
 • 120 milliliter, niet-vette Griekse yoghurt
 • 210 milliliter ongezoete, zuivelvrije melk
 • 1 lepel vanille-eiwitpoeder

Bereidingswijze

 • Doe alle ingrediënten in een krachtige blender en meng het tot een gladde massa.
 • Giet het dan in je favoriete glas en geniet ervan.
 • Als het te dun geworden is, kun je 3-5 ijsblokjes toevoegen en het dan opnieuw mengen.
 • Als je wilt dat je smoothie zoeter wordt, voeg dan 2-3 eetlepels verse rauwe honing toe.

Gegrilde garnalen met mango

Wat heb je nodig?

 • 1½ pond rauwe gepelde garnalen
 • 2 grote mango's, geschild en in blokjes gesneden
 • 2 kleine paprika's, in blokjes gesneden
 • 1 pond gepelde pareluien
 • 200 milliliter teriyaki saus
 • Houten spiesjes, die je in water hebt laten weken

Bereidingswijze

 • Maak spiesjes met de parelui, de garnalen en de mango en zorg ervoor dat er aan elke kant van het spiesje wat ruimte overblijft.
 • Zodra alle spiesjes zijn gemaakt plaats je een grillplaat op hoog vuur.
 • Gril de spiesjes en besprenkel ze met teriyaki-saus en draai ze dan na ongeveer 4 minuten om en doe dan hetzelfde aan de andere kant totdat de garnalen mooi gaar zijn.
 • Als alternatief kun je de spiesjes ook ongeveer 10 minuten in een oven laten garen.

Pittige taco’s met vis en mango

Wat heb je nodig?

 • Tortilla's
 • 3 stuks visfilets naar keuze (bijvoorbeeld zalm of tilapia) zonder vel
 • Avocado-olie
 • Gerookte paprika
 • Knoflookpoeder
 • Uienpoeder
 • Fijngesneden Romeinse sla

Voor de salsa

 • 1 mango in kleine blokjes gesneden
 • ¼ ui, fijngesneden in blokjes
 • 1 jalapeno, met zaden verwijderd, fijn en in blokjes gesneden
 • sap van 1 limoen
 • 1 eetlepel verse gehakte koriander
 • Snufje zeezout

Voor de topping van zure room

 • 120 milliliter zure room
 • 1 jalapeno, met zaden verwijderd, fijn en in blokjes gesneden
 • sap van 1 limoen
 • Snuifje zeezout
 • Snuifje zwarte peper

Bereidingswijze

 • Begin met het bekleden van een bakplaat met bakpapier zodat de vis niet plakt.
 • Verwarm je oven dan voor op 175°C.
 • Plaats vervolgens de vis op de bakplaat en bestrijk het licht met wat avocado-olie, gebruik ongeveer 1 eetlepel.
 • Bestrooi het dan met de specerijen en gebruik ongeveer een ½ theelepel per stukje vis.
 • Bak e vis gedurende 10-15 minuten totdat het gaar is.
 • Terwijl de vis aan het bakken is, kun je de volgende twee stappen klaarmaken.
 • Doe alle ingrediënten voor de salsa in een kom en meng ze goed door elkaar.
 • Laat het dan op kamertemperatuur staan.
 • Doe dan alle benodigdheden voor de zure room topping in een kleine keukenmachine en meng het tot een gladde massa.
 • Laat ook dit bij kamertemperatuur staan.
 • Zodra de vis is gebakken, kun je je vistaco’s gaan maken.
 • Doe op elke tortilla een handje fijngehakte Romeinse sla, enkele kleine stukjes vis, een lepel mango salsa en een lepel zure room met jalapeno.

Dit is een geweldige lichte en verfrissende maaltijd.

Mango dip met avocado en zwarte bonen

Wat heb je nodig?

 • 2 grote mango's, in grove stukken
 • 1 blik zwarte bonen, uitgelekt
 • 1 blik kikkererwten uitgelekt
 • 1 middelgrote of grote rijpe avocado, grof gehakt
 • ½ rode ui, grof gehakt
 • 1 jalapeno peper met de zaden verwijderd
 • Snufje zeezout
 • Snufje zwarte peper
 • Snufje chilipoeder
 • 2 eetlepels limoensap

Bereidingswijze

 • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng het tot een gladde massa.
 • Je kunt deze dip het beste binnen drie dagen opeten omdat de avocado dan bruin begint te worden, wat de smaak en de textuur kan veranderen.
 • Deze dip is ideaal voor bij chips, maar is ook perfect bij veel soorten groenten of als topping voor taco's.
 • Het kan ook worden gebruikt als een dressing voor salades.

Kip-curry met mango

Wat heb je nodig?

 • 1 grote mango, in dunne reepjes gesneden
 • 1 grote ui, in dunne reepjes gesneden
 • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
 • 1 groene paprika, in dunne reepjes gesneden
 • 500 gram kipfilet zonder been en in dunne reepjes gesneden
 • 200 milliliter kippenbouillon
 • 6 eetlepels vissaus
 • 4-6 kopjes gekookte bruine rijst of gekookte quinoa
 • 2 blikjes kokosmelk
 • 3 eetlepels rode currypasta (of meer naar smaak)
 • 60 milliliter kokosolie

Bereidingswijze

 • Verhit in een grote wok of een hoge koekepan de kokosolie totdat deze goed heet is.
 • Voeg dan de currypasta toe en bak het 30 seconden aan.
 • Roer dan de kokosmelk en de kippenbouillon langzaam door de curry.
 • Voeg dan de kip toe en laat het op middelhoog vuur onder af en toe roeren gedurende 10-15 minuten sudderen of totdat het gaar is.
 • Voeg dan de uien en de paprika's toe en laat het ongeveer 7 minuten doorgaren.
 • Voeg dan ook de mango en de vissaus toe en haal van het vuur.
 • Leg op ieder bord wat rijst of quinoa en schep de kip-curry met mango over de rijst.
 • Serveer het warm en geniet ervan.

Let op!

 • Mango is, omdat ze tot dezelfde plantenfamilie behoren, gerelateerd aan cashewnoten en pistachenoten. Iedereen die gevoelig of allergisch is voor cashew- of pistachenoten, kan ook een negatieve reactie hebben bij het proberen van mango, dus wees voorzichtig.
 • Mango is ook een verre neef van Poison Ivy of gifsumak, dus als je gevoelig bent voor extreme reacties op deze plant, wees je ervan bewust dat een reactie op mango een mogelijkheid is.
 • Sommige mensen die reageren op latex zullen wel hebben opgemerkt dat ze op dezelfde manier kunnen reageren op mango.
 • Mango bevat een verbinding genaamd urushiol waardoor sommige mensen dermatitis kunnen ontwikkelen, hoewel het wel een zeldzame reactie is.
 • Iedereen die slecht functionerende nieren heeft, moet de consumptie van mango vermijden of beperken.
 • De nieren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van overtollig kalium uit de bloedbaan.
 • Omdat mango's bijzonder hoog zijn in dit mineraal, kunnen ze de nieren overbelasten en ervoor zorgen dat er te veel kalium door het lichaam circuleert.
 • Dit kan een gevaarlijke en mogelijk fatale complicatie worden, dus mensen met ernstige nierproblemen moeten dit fruit vermijden.
 • Degenen met de ziekte van Crohn moeten ook voorzichtig zijn.
 • Sommige mensen met deze aandoening vinden dat steenfruit, zoals mango, kersen en perziken, negatieve reacties veroorzaken.
 • Als je een latexallergie hebt, is een reactie vooral op groene mango’s ook goed mogelijk. Deze reactie ontwikkelt zich vanwege anacardisch zuur.
 • De mangoschil en het sap bevatten urushiol, dezelfde chemische stof als in gifsumak wat bij gevoelige personen een allergische reactie kan veroorzaken.
 • Mango's worden door sommige kwekers gerijpt met calciumcarbide, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken (nog een reden om biologisch te kopen). Als je niet organische mango’s koopt was ze dan goed voordat je ze eet of laat ze een nacht in water weken.

Tot slot...

Met al deze voordelen zijn mango's een heerlijke manier om gezond te blijven!

Sommige personen, bijvoorbeeld mensen met bepaalde gezondheidsproblemen en allergieën moeten wanneer zij overwegen om mango’s te gaan proberen wel voorzorgsmaatregelen nemen.

Toch zijn mango's voor de meeste mensen een uitstekende aanvulling op hun dieet en bieden ze veel voordelen.

Mango's zijn een caloriearm, zeer voedzaam voedsel.

Ze bevatten verbindingen die je kunnen helpen om gewicht te verliezen, het risico op het krijgen van hartaandoeningen en kanker te verminderen en de hersenfunctie en de spijsvertering te verbeteren. Maar hiernaast kunnen ze ook nog andere gezondheidsvoordelen bieden.

Mango's zijn gemakkelijk verkrijgbaar en zijn betaalbaar voor bijna elk budget.

Mango's zijn heerlijk om zo rauw en op zichzelf te eten of ze kunnen creatief worden toegevoegd aan veel verschillende soorten recepten.

Je kunt als je niet in de tropen leeft misschien niet je eigen mangobomen kweken, maar je kunt wel de sappigste en lekkerste vruchten uitkiezen en die dan aan je gerechten toevoegen.

Omdat ze het hele jaar door beschikbaar zijn, kun je vandaag nog een paar mango’s gaan kopen.


Bronnen

www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=mangue_nu

www.santenaturelle.org/les-8-bienfaits-de-la-mangue/

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: