De top 7 toepassingen voor bijenpollen
En of dat niet genoeg is: Bijenpollen kunnen een hele belangrijke rol spelen als je af wilt vallen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Eerst even iets over de honingbijen zelf
De honingbij, zoals we die kennen in Nederland, is een hele harde werker: Ze verzamelen stuifmeel en honing. Dat is in basis hun levensdoel. En tijdens de werkzaamheden bevruchten ze allerlei gewassen. Dit doen ze niet bewust, maar is wel van groot belang voor ons: Zonder de bevruchting van de honingbijen zal er geen fruit aan de bomen hangen. Nog sterker: Een wereld zonder bijen is nagenoeg ondenkbaar. Des te meer reden om het bestaan van deze insecten te omarmen. Dit is niet altijd gemakkelijk, want als gevolg van allerlei ziektes onder de honingbijen, wereldwijd, dunt het aantal volken heel sterk uit. Verschillende beschermingsprogramma’s moeten er voor zorgen dat de ziektes bestreden worden, om op deze manier het voortbestaan van de bijen, en daarmee ons eigen bestaan, te kunnen garanderen.
Honingbijen zijn hele sociale dieren. Ze leven in volken van gemiddeld 40.000 bijen. Om een klein idee te krijgen over het leven in een bijenkast, even in het kort de hoofdrolspelers in deze wonderlijke wereld:
Werkbijen
Deze bijen zul je het meeste zien. Dit is ook geen wonder, want 99% van een bijenvolk bestaat uit werkbijen.
Werkbijen zijn allemaal vrouwtjes die alle voorkomende werkzaamheden in en rond de korf doen: Het voeden van de larven, verzorgen van de koningin, schoonmaken, verzamelen van onder andere honing en stuifmeel, het opbouwen van de honingraat en het bewaken van het bijenvolk.
Een werkbij leeft gemiddeld 45 dagen. Gedurende deze 45 dagen zal ze verschillende functies hebben, afhankelijk van haar leeftijd.
Ook is de werkbij de enige bij die kan steken. Aangezien de angel op haar achterlijf weerhaakjes heeft, zal de reactie van het terugtrekken van de angel onvermijdelijk zorgen voor de dood. De angel blijft namelijk in je huid zitten, samen met het gifblaasje wat door blijft pompen. Trek dus nooit een angel met je platte vingers uit je huid. Je knijpt hiermee het gifblaasje direct leeg in je lichaam. Het is beter om de nagel onder de angel te zetten, om op deze manier het geheel te verwijderen.
De werkbijen weten dat een steek voor hen fataal zal zijn, en zullen dus niet steken als er niet een goede reden voor is. Wees dus aardig voor de werkbijen, en ze zullen je niet steken.
Darren
Dit zijn de mannelijke bijen, die overigens niet in staat zijn om te steken. Ze zijn ontzettend lui, want werken doen ze niet. De enige activiteit die hen toevertrouwd wordt is het paren met de eigen koningin en koninginnen uit andere bijenvolken. Na de paring, zullen ze vrijwel direct sterven. En als ze niet de kans krijgen om te paren, gaan ze na ongeveer 90 dagen dood.
De Koningin
In ieder bijenvolk leeft maar één Koningin. Zij is de moeder van alle bijen in dezelfde korf. Ondanks het feit dat ze de hele dag verzorgd wordt door een legertje werkbijen, is het leven van een Koningin niet echt een pretje. Al vrij snel na haar geboorte, verlaat ze gedurende drie dagen de bijenkast. Tijdens dit uitstapje gaat de koningin paren met minimaal 15 darren. Na dit wilde weekend keert ze terug naar de kast. De rest van haar leven zal ze in de kast slijten.
De enige manier voor haar om te vertrekken is het moment dat het bijenvolk gaat zwermen: Er zijn dan twee koninginnen aanwezig, zodat ééntje genoodzaakt is te vertrekken. Hierbij neemt ze een deel van het volk mee om samen een nieuw volk te beginnen. Dit noemen we ‘zwermen’.
Er is zo vreselijk veel te vertellen over het leven en werken van honingbijen. Het is een magische wereld waar we ontzettend veel van zouden kunnen leren. Maar voor nu laat ik het hier even bij, want het gaat hier uiteindelijk over de bijenpollen.
Wat zijn bijenpollen?
Bijenpollen bestaan in basis uit puur stuifmeel, netjes bijeengehouden door een mengsel van was en honing waardoor een heel klein, compact, bolletje ontstaat.
Eerst even een paar kleine weetjes over stuifmeel en bijenpollen:
- Eén bijenpol weegt ongeveer 12 mg
- In één bijenpol zitten ongeveer 2 miljoen (2.000.000) stuifmeelkorrels
- Even doorrekenen: Eén theelepeltje bijenpollen bevat dus ongeveer 2,5 miljard (2.500.000.000) stuifmeelkorrels.
- Om één theelepel bijenpollen te vullen, moet één honingbij een maand lang, 7 dagen per week, acht uur per dag, stuifmeel verzamelen. Dat is ruim 240 manuren bij-uren werk!
Het is goed om even stil te staan bij deze duizelingwekkende cijfers, iedere keer dat je een theelepeltje bijenpollen inneemt.
Bedankt voor het harde werken, honingbijen!
Het stuifmeel, waar de bijenpollen uit bestaan, is het mannelijke zaad van de bloemen die bezocht worden door de bijen. Het stuifmeel wordt bewust verzameld om de jonge bijen in de bijenkast te voeden. Maar bij ieder bezoek aan een bloem, laat de bij ook weer wat stuifmeel achter, waarna de vrouwelijke stamper in de desbetreffende bloem bevrucht wordt. Deze bevruchting is noodzakelijk voor het ontwikkelen van vruchten. Zonder deze bestuiving zouden er géén appels of peren aan de boom hangen. Met andere woorden, zonder de honingbijen hebben we geen groente en fruit.
Bijenpollen bestaan voor ongeveer 40% uit pure eiwitten. Het wordt beschouwd als één van de meest complete voedingsbronnen uit de natuur. Niet alleen voor de jonge honingbijen, maar ook voor de mens. Nagenoeg de helft van de eiwitten bestaan uit vrije aminozuren die direct door het lichaam opgenomen en gebruikt kunnen worden. Dit type eiwit is supergezond en kan een belangrijke bijdrage leveren in de eiwitbehoefte van het menselijk lichaam.
Ik heb al een klein beetje uitgelegd hoe het stuifmeel verzameld wordt, maar dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt:
Zodra een honingbij een bloem bezoekt, schraapt ze heel behendig het poederachtige stuifmeel van de meeldraden. Hiervoor gebruikt ze haar kaken en haar voorste poten. Tegelijkertijd vermengt ze het stuifmeel met een klein beetje honing, waardoor het plakkerig wordt.
Op iedere achterpoot heeft de honingbij een zogenaamd pollenkorfje: Lange haren in de vorm van wimpers, waar ze het stuifmeel in bewaart voor transport. Het stuifmeel, inmiddels wat plakkerig geworden door de toegevoegde honing, wordt stevig aangestampt waardoor er een heel klein bolletje ontstaat: De bijenpol zoals wij die kennen.
Normaal gesproken worden de bijenpollen vervoert naar de bijenkast, als voedsel voor de jonge bijen. Daar worden ze afgeleverd, en door de werkbijen in de kast nogmaals gekneed en opgeslagen in één van de cellen van de honingraat. De cel wordt afgesloten met een klein beetje was, waardoor het lang houdbaar blijft.
Maar aangezien wij ook graag gebruik willen maken van de bijenpollen, worden deze opgevangen voordat de bijenpollen de honingraat kunnen bereiken. Dit gebeurt met een zogenaamde pollenvanger: Een raster met hele kleine gaatjes die voor de ingang van de bijenkast wordt geplaatst. De honingbij past hier maar net door, waardoor de bijenpollen aan haar achterpoten naar beneden vallen en opgevangen worden in een klein bakje. Klaar om verzameld te worden door de imker. Frustrerend voor de bijen, want ze verliezen iedere keer hun stuifmeel!
Eén van de meest interessante feiten over bijenpollen is dat het niet in een laboratorium nagemaakt kan worden. Onderzoekers hebben bestaande bijenpollen tot in het kleinste detail geanalyseerd en op een kunstmatige manier nagemaakt. Maar toen ze de bestaande bijenpollen in de bijenkast vervingen met de nagemaakte bijenpollen, ging het hele bijenvolk binnen een paar weken dood.
Dit resultaat was erg vreemd, want met de nieuwste apparatuur hadden ze alle elementen in de bijenpollen nagemaakt, maar het blijkt dus dat er nog steeds een aantal essentiële elementen in de bijenpollen zitten die de huidige wetenschap nog niet kan identificeren. De honingbijen voegen hun eigen ‘magische’ ingrediënt toe aan de bijenpollen, en er wordt algemeen aangenomen dat juist deze toevoegingen de redenen zijn dat bijenpollen zo spectaculair werkt tegen allerlei kwaaltjes en aandoeningen.
De samenstelling van bijenpollen
Als je de lijst met componenten bekijkt, dan ben je snel onder de indruk. Er zitten maar liefst 250 stoffen in de bijenpollen, waaronder aminozuren, lipiden, vitaminen, mineralen, en flavonoïden. Zonder té veel in detail te treden, geef ik je hier de globale samenstelling van bijenpollen:
- 30 % verteerbare koolhydraten
- 26 % natuurlijke suikers (fructose en glucose)
- 23 % eiwitten, waarvan 10% essentiële aminozuren
- 5 % lipiden, waaronder essentiële vetzuren
- 2 % fenol verbindingen, inclusief flavonoïden
- 1,6 % mineralen, waaronder calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, ijzer, koper, zink, mangaan, silicium, en selenium
- 0,6 % water oplosbare vitamines en zuren, waaronder vitamine B1, B2, B6, en Vitamine C
- 0,1 % vet oplosbare vitaminen, waaronder vitamine A, E, en D
De 7 belangrijkste toepassingen van bijenpollen
Bijenpollen kunnen heel erg breed ingezet worden. Zo veel gezonde voedingsstoffen in de bijenpollen, dus evenzoveel toepassingen. Hieronder zet ik de 7 belangrijkste even voor je op een rijtje:
Toepassing 1: Bijenpollen en Vruchtbaarheid
De hoge voedingswaarde van bijenpollen is in staat om de eisprong te stimuleren. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar dit effect, en daaruit is gebleken dat de vrouwen die bijenpollen aten, met name ter vervanging van dierlijke eiwitten, regelmatiger en frequenter hun eisprong hadden. Parallel aan dit effect, bleek ook nog dat de incubatietijd van de eicellen langer te worden. Dit is de tijd die een eicel kan overleven, tot het moment dat bevruchting niet meer mogelijk is.
Toepassing 2: Bijenpollen en Allergieën
Bijenpollen kunnen heel behulpzaam zijn bij het bestrijden van verschillende soorten allergieën. Maar dit kan alleen maar werken als je ongeveer 6 weken voorafgaand aan het allergie seizoen begint met het innemen van bijenpollen. Je moet dit dan minimaal volhouden tot het einde van het allergieseizoen.
Bijenpollen worden al heel lang gebruikt om mensen met allergieën te behandelen. Deze techniek is ooit ontwikkeld in het begin van de 20ste eeuw in het St. Mary ‘s Hospital Medical School in Londen, en wordt ‘desensibilisatie’ genoemd.
Het principe is eigenlijk heel eenvoudig, en bestaat uit het toedienen van kleine hoeveelheden van het betreffende allergeen om het immuunsysteem te activeren voor het aanmaken van antilichamen. Hierdoor zal de allergische reactie na verloop van tijd steeds kleiner worden, totdat het helemaal verdwijnt omdat het lichaam nu de juiste antilichamen heeft aangemaakt. In feite is de werking gelijk aan het vaccineren van kinderen tegen allerlei kinderziekten.
Een (inmiddels overleden) arts en onderzoeker uit Denver, Colorado, behandelde veel van zijn allergie patiënten met bijenpollen. Hij heeft hier ook gedegen onderzoek naar gedaan, en kwam met verbijsterende resultaten: Alle patiënten die de bijenpollen gedurende drie jaar lang ingenomen hadden, waren (nagenoeg) vrij van alle allergische symptomen. Dit resultaat werd bereikt zonder enige vorm van dieet of andere aanpassing in de levensstijl. Om wat preciezer te zijn: 94% van de mensen hadden helemaal geen klachten meer. De overige 6% had nog wel wat klachten, maar het was in ieder geval een stuk beter geworden. Deze laatste groep zal in de loop van de tijd ook nog verbeteren.
Toepassing 3: Bijenpollen en Sporten
Ook in de sportwereld zijn de bijenpollen erg populair. In Engeland zijn een poosje geleden allemaal tests gedaan bij sporters. Daar kwamen ze tot de conclusie dat de spierkracht toenam met ongeveer 40%, na het innemen van bijenpollen gedurende een langere periode.
Nog zo’n verhaal komen we tegen bij het Olympische trackteam van Finland. De atleten gebruikten regelmatig bijenpollen, en de coaches registreerden voor alle sporters een forse verbetering in hun prestaties, zonder enige negatieve bijwerkingen. Na deze constatering werden de bijenpollen door de sportbond verstrekt, en waren de atleten verplicht om deze in te nemen.
En dan het laatste verhaal. Deze gaat over de sporters van het Education Atletics Club in Philadelphia. De directeur verhaalt over het gebruik van bijenpollen door de sporters. Ze hebben geconstateerd dat de kracht en de prestaties met maar liefst 25% toegenomen waren.
Wellicht een ideetje voor de Nederlandse sporters. Voor zover mij bekend, staan bijenpollen niet op de lijst van verboden middelen…
Toepassing 4: Bijenpollen en Afvallen
Bijenpollen kunnen wondertjes verrichten als het gaat om afvallen. Het is een bekend feit dat een onbalans in de stofwisseling een hele sterke invloed heeft op een plotselinge gewichtstoename of gewichtsafname. Bijenpollen zijn in staat om deze onbalans in de stofwisseling te herstellen.
Het stuifmeel stimuleert het metabolisme, waardoor het verbranden van calorieën vele malen sneller gaat. Eigenlijk zouden bijenpollen het enige toegestane supplement moeten zijn, als het gaat om gewichtsverlies.
Daarnaast bevatten bijenpollen heel weinig calorieën: Per eetlepel (met een kop erop) zitten er maar 45 kilocalorieën in de bijenpollen. Ideale combinatie toch?
Een stof die hier een grote rol in speelt, is Lecithine. Ongeveer 15% van de bijenpollen bestaat uit Lecithine. Deze stof speelt een hele belangrijke rol bij het oplossen en verwijderen van overtollig vet uit je lichaam. Om die reden zal het ook je cholesterol reguleren, wat weer een positief effect heeft op het risico op hart- en vaatziektes. Maar hierover later meer.
Naast het stimuleren van ieder onderdeel van je lichaam door de rijkdom aan voedingsstoffen in de bijenpollen, heeft het met betrekking tot het afvallen nog een andere functie: Door de natuurlijk aanwezige stof Phenylalanine in de bijenpollen wordt je hongergevoel onderdrukt. Het is een natuurlijk aminozuur die een sterke invloed heeft op het controlecentrum in je hersenen, wat gaat over signalen die betrekking hebben op een vol gevoel en honger.
Je eet gewoon minder als je regelmatig bijenpollen inneemt.
Een leuk detail: Je lichaam is ontzettend slim! De Phenylalanine werkt als eetlustremmer als je last hebt van overgewicht. Maar andersom werkt het ook: Als je te licht bent, wat ook niet gezond is, dan werkt de Phenylalanine als eetlustopwekker. Mooi he?
In commerciële afvalproducten vind je hetzelfde aminozuur, maar dan in de kunstmatige vorm. Het heet dan Phenylpropanolamine. Deze onderdrukt het hongergevoel op een kunstmatige manier. Het is een middel met een aantal vervelende bijwerkingen, en is bovendien verslavend. Eén van de bijwerkingen is dat je je eetlust verliest. Klinkt misschien goed als je af wilt vallen, maar je eetlust verliezen is niet hetzelfde als het hongergevoel regelen.
Overigens mag deze kunstmatige stof niet ingenomen worden als je een hoge bloeddruk hebt, of als je problemen hebt met je schildklier. Dit zegt al weer genoeg…
Toepassing 5: Bijenpollen en Huidverzorging
Bijenpollen kunnen ook gebruikt worden voor verzorging van de huid. Niet alleen om een jonge, stralende huid te krijgen en te behouden, maar ook voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen, waaronder acne. Bijenpollen lijken de vroegtijdige veroudering van de cellen te voorkomen, en de groei van nieuw huidweefsel te stimuleren. Het is ook een effectieve manier om je huid te beschermen tegen uitdroging, waarbij tevens droge cellen opnieuw worden gehydrateerd. Hierdoor wordt de huid flexibeler en zullen rimpels veel minder kans krijgen.
Ook bij acne kunnen de bijenpollen een belangrijke rol spelen. Bijenpollen zorgen voor de onderdrukking van acne, met name door het natuurlijke antibioticum in de bijenpollen. Bijenpollen kunnen hiervoor zowel inwendig als uitwendig worden toegepast.
Toepassing 6: Bijenpollen en Cholesterol
We hebben het al eerder gehad over de Lecithine, een stof die in de bijenpollen zit. Deze stof helpt bij het oplossen en afvoeren van lichaamsvet. Dit is niet alleen interessant voor het afvallen, maar ook voor je cholesterol. Door het gebruik van bijenpollen zal de hoeveelheid LDL Cholesterol (het slechte cholesterol) verlagen, terwijl het HDL Cholesterol (het goede cholesterol) flink verhoogd wordt. Hierdoor kun je beter je cholesterol in balans houden, wat weer gunstig is voor wat betreft het risico op hart- en vaatziekten.
Toepassing 7: Bijenpollen en Stress
Door alle eigenschappen van bijenpollen, wordt de toevoer van bloed naar de zenuwen verbetert. Daarnaast wordt de mentale capaciteit gestimuleerd . Dit zijn vaak de delen die verzwakt worden als er sprake is van veel stress. Door het gebruik van bijenpollen blijf je mentaal efficiënt functioneren, waardoor je de stress sneller kwijtraakt.
Ook kunnen bijenpollen nuttig zijn voor ouderen, om meer energie te krijgen. Zelfs een kleine dagelijkse dosis, gedurende een langere periode, is al effectief om je stemming, je mentale capaciteiten en je energie te verbeteren.
Hoe kun je bijenpollen innemen?
Als je kwalitatief goede bijenpollen gekocht hebt, bestaat het uit zachte en geurige korreltjes die niet gepasteuriseerd zijn, of op één of andere manier verhit om het langer houdbaar te maken. Verhitting vernietigd een groot deel van de helende kwaliteiten van bijenpollen.
De korrels kunnen heel erg variëren in kleur en smaak. Dit is natuurlijk afhankelijk van welke bloem of bloemen het stuifmeel afkomstig is. Soms heeft het stuifmeel een licht zoetige en nootachtige smaak, soms is de smaak heel erg bitter. Probeer maar eens bijenpollen van verschillende herkomst te proeven. Je zult verbaast staan over de rijkdom en de verschillen in smaak.
Bijenpollen zijn heel erg veelzijdig. Je kunt de korrels zo eten, of je kunt het mengen met ieder ander voedsel, afhankelijk van je voorkeuren. Maar de pure korrels, zonder dat het vermengd is, is altijd de beste manier. Eet gewoon een theelepeltje met bijenpollen, kauw even goed en slik het door. Door te kauwen breek je het harde schilletje, waardoor de opname van de voedingsstoffen efficiënter plaats zal vinden.
Verwerk de bijenpollen nooit in voedsel wat verhit moet worden. Hitte vernietigd namelijk alle enzymen en verlaagt hiermee heel sterk de voedingswaarde van de bijenpollen.
Ook jonge kinderen kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen, maar de jeugd stelt vaak niet de korrelige structuur op prijs. Dit zal na verloop van tijd wennen, maar om een terugkerende strijd te voorkomen, kun je de bijenpollen bijvoorbeeld verwerken in een heerlijke smoothie. Ook kun je de korrels gebruiken om op pannenkoeken te strooien, of gewoon door de muesli te mengen. Allemaal manieren om je kids ook te laten profiteren van de bijenpollen.
Hoeveel moet je innemen?
Dit is een veel gestelde vraag. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: Een volwassene kan 1-2 theelepels bijenpollen per dag nemen. Voor kinderen is in eerste instantie een half theelepeltje voldoende.
Dit is natuurlijk een leidraad, want je kunt dit zelf aanpassen als je denkt dat je meer nodig hebt, maar overdrijf dit natuurlijk niet.
Als je last hebt van allergische reacties op stuifmeel, kun je alsnog bijenpollen innemen. Je lichaam zal namelijk anders reageren op de harde korreltjes, dan op het lichte stuifmeel. Maar als je toch bang bent voor een allergische reactie, kun je het volgende doen:
Plaats in eerste instantie een paar korreltjes bijenpollen onder je tong, waar het vrijwel direct wordt opgenomen. Het is zeldzaam, maar je kunt op deze manier controleren of je last krijgt van een jeukende keel, tranende ogen, en / of hoofdpijn. Als dit goed gaat, kun je beetje bij beetje de dosis verhogen. Hierbij moet je goed luisteren naar je lichaam: Voel je iets vreemds? Stop dan direct of breng de dosis fors omlaag. Vanuit dat punt kun je het weer rustig aan opbouwen.
Tot slot…
Bijenpollen zijn op dit moment heel erg populair, en daar maken bedrijven handig gebruik van om hun producten via internet aan te bieden. Helaas kent deze markt ook inferieure aanbieders. Bedrijven die een slechte kwaliteit bijenpollen aanbieden, of zelfs kunstmatig gemaakte bijenpollen die niet eens in de schaduw kunnen staan van de echte bijenpollen.
Voor goede kwaliteit bijenpollen betaal je al snel 30 tot 35 euro per kilo. Afhankelijk van je verbruik, heb je hiermee een voorraadje voor twee maanden.
Als je extreem goedkope aanbiedingen tegenkomt: ga er niet op in! Goedkoop is in dit geval altijd te veel geld voor een inferieur product.
Het beste is natuurlijk om je bijenpollen rechtstreeks bij een imker te kopen. Dan weet je tenminste zeker dat je een goed product koopt. En je kunt jezelf dan ook even verwennen met een potje heerlijke honing!
Bronnen
www.imkersnederland.nl/bijenproducten/stuifmeel
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20880286/
www.researchgate.net/publication/221902159_An_Evidence-Based_Systematic_Review_of_Bee_Pollen_by_the_Natural_Standard_Research_Collaboration
www.bee-pollen-benefits.com/bee-pollen-studies.html
Bedankt voor deze bijzonder interessante informatie, ik ga het zeker gebruiken !!
Geen dank, Michel. Veel succes!
Bedank voor de nuttige informatie ,ik ben al mee begonnen zins enkele dagen ben nu benieuwd op het resultaat !!
Geen dank, Cecile!
Hou je me op de hoogte van de resultaten?
beste ik ben begonnen met bijen pollen omdat ik geleerd had dat het je cyclus regelmatiger en vrekwenter zou maken nu is mijn cyclus sinds het nemen verlengt van max 30 dagen naar 41 dagen is dit een bij werking en stabiliseerd dit later nog? of kan ik maar beter gewoon stoppen?
In ieder geval de dosis in eerste instantie verlagen. Daarna kijken wat er gebeurt.
Daarna kun je de dosis weer bij gaan stellen.
Ik kan toch niet los van het idee dat de bij heel hard moet werken voor al dit stuifmeel en dat het frustrerend voor haar is.
Het gaat al zo slecht met de bijen die zo ontzettend belangrijk voor ons voortbestaan zijn (waarvoor dank voor de aandacht die hiervoor ook is in dit artikel).
Moeten we het gebruik van pollen daarom niet juist ontmoedigen in plaats van stimuleren?
Is het echt verantwoord om bijenvolken op grote schaal te gaan consumeren? Zo pakken we hen het voedsel voor de jongen af. Terwijl het al jaren slecht gaat met de bijenpopulatie in Nederland. Eiwitten kun je uit zoveel verschillende bronnen halen.
Hallo ik gebruik tabl voor hoge bloeddruk mag ik dan wel bijenpollen gebruiken?
Wil het voor mijn verdere gezonheid graag proberen.
vriendelijke groet hiektje kalf email [email protected]
Ik kan daar helaas geen sluitend antwoord op geven.
Iemand van de lezers die hier iets meer over weet?
Ik ben vandaag begonnen heb hooikoorts en netelroos ik hoop dat het zal helpen
Hou je me op de hoogte van de vorderingen?
Sinds 1 maand nu neem ik mijn korrels en het begint te werken al 1 week geen netelroos en geen hooikoorts meer ik hoop dat het zo blijft ook mijn darmen nu had 6 maanden op en af diarree gaat nu goed
Dat is erg goed nieuws, Marchetta. Laat je ons later nog eens weten hoe het met je gaat?
Ik heb lichen sclerosus maar daar zie ik nob geen verandering en mijn huid brand en doet heel veel pijn heb het aan vagina en anus
Marchetta, om te beginnen wat ontzettend naar voor je, ik weet wat het is, ik heb erosieve lichen planus in mijn mond. Merkt u inmiddels verbetering nu u wat langer de bijenpollen gebruikt? Heel veel sterkte en ik hoop oprecht dat er voor ons een oplossing gevonden gaat worden. Groet An
Kan je bijenpollen gebruiken voor kinderwens?
Jazeker, Nadia.
Lees hier maar eens verder:
https://www.optimalegezondheid.com/sneller-zwanger-worden/
Ik ga het vandaag 05-03-2019 kopen. Hoop dat mijn hooikoorts en allergieën een stuk minder wordt.in 6 weken. Groetjes
Succes, Henna. Laat je me weten of het inderdaad goed gewerkt heeft voor jou?
Ik neem bellozal voor mijn pollenallergie. Dit werd voorgeschreven door mijn arts. Mijn vraag is nu of ik samen met Bellozal bijenpollen mag nemen?
Daar heb ik helaas geen ervaring mee, en geen kennis van de combinatie.
Iemand van de lezers die hier een licht op kan werpen?
Ik vraag mij af waarom dit niet zou mogen. Probeer eens een "pollenkuur" zoals ik gedaan heb. Vanaf februari neem je elke morgen 2 koffielepes pollen. Je zal waarschijnlijk merken dat je de eerste dagen een paar niesbuien krijgt, maar dat is normaal, je lichaam reageert op de indinger. Intussen kan je Bellozal bij de hand houden. Als je in het pollenseizoen dan toch last zou krijgen van pollen in de lucht, dan kan je nog altijd je medicijn innemen en stoppen met pollen. Je kan dit met je arts bespreken, maar veel artsen zijn allergisch voor natuurlijke hulpmiddelen en houden zich liever aan chemische troep, die vooral symptomen bestrijden, maar daarom nog niet genezen.
Hoi Rogel,
Wat goed dat je bent begonnen met de pollenkuur. Het kan even duren voordat je merkt dat je resistent bent voor de pollen in de lucht. Het is erg effectief als je ongeveer 6 weken voorafgaand aan het allergie seizoen begint met het innemen van de bijenpollen. Als je dit dan minimaal volhoudt tot aan het einde van het allergieseizoen dan moet je zeker verbetering merken. Het is dus ook heel erg afhankelijk van hoe consistent je hiermee omgaat. Succes!
Groeten, Robert Jan
Ben vorig jaar begonnen met innemen bijenpollen ivm mijn hooikoortsklachten. Prima resultaat gehad dus ook dit jaar slik ik ze weer. Wat mij vorig jaar verbaasde was dat mijn cholesterolwaarde aanzienlijk beter was dan daarvoor. In eerste instantie kon ik dat niet verklaren totdat ik me realiseerde dat het innemen van bijenpollen het enige was wat in mijn situatie veranderd was en dat dus zeer waarschijnlijk de oorzaak moest zijn. Ook dit jaar cholesterolwaarde weer prima in orde. Dan moest dat haast wel te maken hebben met het innemen van de bijenpollen was inmiddels mijn sterke vermoeden.
En dat wordt in het artikel heel mooi bevestigd! Topproduct die bijenpollen!
Dank voor het delen van jouw ervaringen met bijenpolsen, Adriaan!
Zijn er meer lezers die ervaring hebben met het effect van bijenpollen op cholesterol?
Ik zou heel graag met bijenpollen starten maar ik ben wel allergie voor propolis.
Ben ik dan ook allergisch voor bijenpollen of kan ik dit gerust gebruiken.
Hoe weet ik dat ik kwalitatief goede bijenpollen koop.
Dank bij voorbaat.
Bijenlarven van hun voedsel beroven om zelf af te vallen??
Het zou goed zijn als een ieder die iets van de bijen neemt, ook iets terugdoet voor de bijen. Bijvoorbeeld door géén pesticiden te gebruiken, bloemen en struiken te planten waar bijen iets aan hebben en nestgelegenheid voor solitaire bijen creëren.
Niet alleen maar nemen, maar ook geven dus.
Hoi Sandra,
Daar zeg je zeker iets waardevols!
Heel mooi gezegd!
Ik had tot mijn dertigste enorme last van hooikoorts. Op een bepaald moment ben ik dan in februari begonnen met het dagelijks innemen van 2 koffielepels pollen. Datzelde jaar had ik totaal geen last meer van hooikoorts. Ik doe dit nu al 45 jaar en mijn hooikoorts is nooit meer terug gekomen. Zalig!
Hoi Rogel,
Geweldig! Zo zie je maar weer, het kan dus ook snel gaan! En wat fijn dat je helemaal van de hooikoorts bent afgekomen. Zijn er meer lezers met deze ervaring?
Hi, ik heb ze van het merk de traay.
Is dat goede?
Mvg
Hoi ,
Helpt het om aan te komen en voor futloosheid heb geen energie
Kunnen bijen pollen je bloeddruk verhogen.
Hoi Gerry,
Mensen met een verhoogde bloeddruk moeten voorzichtig zijn met het gebruik van stuifmeel omdat stuifmeel de bloeddruk kan verhogen.
Groetjes Robert Jan