Hoge bloeddruk supplementen

Laatste Update: 25 oktober 2018

Cayennepeper kan de bloeddruk verlagen

Cayenne peper tegen hoge bloeddruk

Meer en meer mensen krijgen op zekere leeftijd problemen met een te hoge bloeddruk. Hoewel de directe oorzaak het vernauwen van de aderen is, een natuurlijk verouderingsproces, wordt dit proces wel extra gestimuleerd door een ongezonde levensstijl.

Heel veel factoren kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van hoge bloeddruk, maar de belangrijkste oorzaken zijn te weinig lichaamsbeweging, te vet en zout eten of roken. Als antwoord op deze 'hoge bloeddruk-epidemie' in de westerse wereld heeft de farmaceutische industrie een hele waslijst aan medicijnen ontwikkeld.

Maar er bestaat ook een natuurlijke bloedverlager, één die we bijna in elke keuken terugvinden: cayennepeper!

De indianen

De Amerikaanse indianen gebruiken cayenne of op zijn latijns capsicum annuum al meer dan 9000 jaar als voedingsmiddel en als medicijn. De hete pittige smaak van cayennepeper is vooral te danken aan een stof met de naam capsaicine, die onder andere bekend is omwille van zijn pijnstillende eigenschappen.

Het is dus een veelgebruikt middel in de keuken. In sommige delen van de wereld, zoals Zuid-Oost Azië, wordt het erg veel gebruikt. Ook in Zuid-Italië en Mexico is dit het geval.

In de traditionele geneeskunde vinden we cayenne terug in het ayurvedisme (India) en in China, Japan en Korea. Men gebruikt het daar om mensen te helpen die spijsverteringsproblemen of een gebrek aan eetlust hebben. Maar ook, en daar gaan we het wat uitgebreider over hebben, om mensen te helpen die last hebben van een slechte bloedcirculatie.

In de westerse wereld is het gebruik van cayenne als geneesmiddel niet erg bekend. Al worden er wel zalfjes gemaakt met de werkzame stof van cayenne (capsaicine) die helpen bij pijnverlichting, voor bijvoorbeeld artrose-patiënten, of die plaatselijk de bloedcirculatie stimuleren.

Wat maakt cayenne zo bijzonder?

Capsaicine is dus de belangrijkste werkzame stof in cayenne. Maar verder biedt dit kruid ons ook vitamine A, vitamine C, flavonoïdes en carotenoïdes. Deze laatste zijn de pigmenten die de cayenne z'n typische kleur geven en het zijn ook antioxidanten.

Als kruid wordt cayenne rauw of gekookt gegeten. Gedroogde cayenneper is verkrijgbaar in poedervorm en kan worden gebruikt om eten te kruiden maar ook in dranken zoals fruitsap, thee of melk. Bij drogisten, natuurwinkels en apotheken is het vaak ook als supplement in pilvorm te krijgen, of zoals gezegd als zalf voor een plaatselijke toepassing.

Een te hoge bloeddruk kan leiden tot beroertes en hartaanvallen en kan dus dodelijk aflopen. Vandaar het belang om je bloeddruk regelmatig te controleren en indien nodig te behandelen. Het goede nieuws is dat een hoge bloeddruk altijd verlaagd kan worden. Hoe je dat doet, hangt juist af van wat de oorzaak is van de adervernauwing.

Een arts zal dan ook bij het vaststellen van een hoge bloeddruk een remedie op maat van de patiënt proberen te zoeken. Vaak is dit een combinatie van meer lichaamsbeweging, een verandering in dieet en medicatie.

Iets wat artsen misschien niet altijd vermelden is dat ook het natuurlijke cayennepeper kan helpen bij het onder controle krijgen van de bloeddruk. Vooral als die hoge bloeddruk mede veroorzaakt wordt door hoog cholesterol en door nervositeit. Cayenne staat er namelijk bekend om dat het je cholesterol kan verlagen en dat het helpt bij het verminderen van angsten.

Uit onderzoek blijkt ook dat cayenne een van de supplementen zijn die invloed kunnen hebben op de bloeddruk en dan met name op het verlagen van de bloeddruk (1). Dit was echter nog maar een pilot-study, dus een verkenning van het effect van natuurlijke supplementen op het verlagen van de bloeddruk en het ging nog niet heel specifiek om cayenne, maar dit was wel een supplement dat ook gebruikt werd door mensen met een gezondere bloeddruk. De resultaten van cayenne waren helaas nog niet significant, maar dat kan ook door andere omstandigheden, zoals roken en niet bewegen, komen.

De capsicum die er van nature in aanwezig is zorgt namelijk voor een extra boost in je bloedcirculatie en maakt dat het hart je bloed sneller begint rond te pompen. Je cardiovasculaire systeem werkt efficiënter en als gevolg verlaagt ook je bloeddruk.

De krachtige antioxidanten in cayennepeper voorkomen dat vrije radicalen schade aan je bloedwanden toebrengen. Hierdoor treedt er minder snel verdikking of vernauwing van de aderwand op (2).

Gebruik van cayenne tegen hoge bloeddruk

Om cayennepeper te gebruiken als bloeddrukverlager is het belangrijk dat je je aan volgende richtlijnen houdt:

 • Cayennepeper werkt wel degelijk even krachtig als sommige medicijnen, gebruik het daarom alleen in overleg met je arts.
 • Gebruik cayenne-supplementen, de dosis werkzame stof in natuurlijke cayenne kan namelijk nogal verschillen. Gebruik deze supplementen één keer per dag op een vast tijdstip.
 • Je kan natuurlijk ook wat vaker koken met cayenne, het zal je bloedcirculatie nog eens extra stimuleren
 • Overdrijven is nooit goed en teveel cayennepeper consumeren zal je niet alleen maagpijn bezorgen maar kan ook voor ademhalingsproblemen en zelfs voor stuiptrekkingen zorgen. Aan baby's of jonge kinderen geef je best helemaal geen cayenne, zij kunnen dit nog niet goed verdragen.

Tot slot...

Cayennepeper wordt dus al duizenden jaren gebruik door Amerikaanse indianen en ook in andere niet westerse landen wordt cayennepeper veel gebruikt in de keuken of als geneesmiddel. Cayennepeper werkt zo goed doordat er veel krachtige antioxidanten inzitten die je bloedvaten beschermen tegen oxidatie, een soort roestproces in je lichaam, en doordat de capsicum de bloedstroom van je cardiovasculaire systeem bevordert. Daarbij helpt het ook tegen een hoog cholesterol en nerveusheid.

.

Naast het gebruiken van cayennepeper of -supplementen is het belangrijk om je bloeddruk te verlagen door een actievere levensstijl, stoppen met roken en het volgen van een gezond dieet.

LET OP! Dit middel kan erg krachtig zijn. Gebruik het daarom alleen in overleg met je arts en gebruik supplementen zodat je altijd weet hoeveel van de werkzame stof je tot je neemt voor het verlagen van de bloeddruk.

Was je al op de hoogte van de therapeutische kwaliteiten van cayennepeper? Of heeft dit artikel je weer iets nieuws geleerd? Ken jij nog andere natuurlijke bloeddrukverlagers? Laat het me weten!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655638/

https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-13-339

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte,

  Hartelijk dank voor dit artikel. Ik heb weer iets nieuws bijgeleerd!

  Groeten
  johnny

 2. Hoi Jack,

  Ik wil je bedanken voor alle info.
  Ik ben gewichtsconsulente en geef mijn clienten veel van jou informatie mee, zelf leer ik er ook nog veel van.
  Mijn complimenten aan allen die dit tot stand brengen.

  MvG Louisa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share