Jicht Behandeling

Laatste Update: 11 november 2016

Top 10 tips om jicht te behandelen op een natuurlijke wijze

siroopSteeds meer mensen krijgen van jicht – de laatste decennia is het aantal mensen met jicht in Nederland fors toegenomen.  Hoe kan dit? Ik ben van mening dat het door een aantal factoren komt. Ten eerste, de overvloed van bewerkte voedingsmiddelen vol met geraffineerde suiker, transvetten en natuurlijk purine.

Ten tweede, zware medicatie die alleen maar de symptomen onderdrukken waardoor niet iedereen de noodzakelijke leefstijl aanpassingen zal maken.

Ten derde, toch veel tegenstrijdige informatie over wat een effectieve jicht behandeling moet zijn.

Alhoewel jicht één van de meest pijnlijke aandoeningen kan zijn, kun je toch best veel doen om aanvallen te voorkomen. In dit artikel zal ik het kort hebben over de oorzaak, behandelingen en de beste natuurlijke tips.

De vraag is natuurlijk: Wat kun je allemaal doen?

Als je zelf jicht hebt weet je als geen ander hoe verschrikkelijk de pijn is. Meestal begint een aanval in de grote teen, maar ook andere gewrichten kunnen beschadigd raken.

Jicht wordt voornamelijk veroorzaakt door je dieet en leefstijl. Nu spelen genetische factoren ook zeker een rol. Zo kan het zijn wanneer je ouders jicht hebben, dat de kans groot is dat jij ook jicht kan ontwikkelen. Echter, het moet wel eerst ontwikkeld worden door de jaren heen.

De nummer 1 oorzaak is dat je jarenlang te hoge urineazuurspiegel hebt gehad, dit wordt ook wel hyperurikemie genoemd. Uiteindelijk kan dit een jichtaanval veroorzaken.

Laat ik dat even toelichten:

Teveel urinezuur zal door middel van je nieren je lichaam weer verlaten.

Echter, het kan voorkomen dat je simpelweg meer urinezuur hebt in je bloed dan dat je lichaam kan afscheiden. Dit kan leiden tot hyperurikemie en vervolgens een jichtaanval.

Geen symptomen merkbaar – totdat je een aanval krijgt

Het meest frustrerende en gevaarlijke van jicht is dat er geen duidelijke symptomen zichtbaar zijn.  Hierdoor kun je letterlijk jaren rondlopen met verhoogde urinezuur in je bloed zonder het door te hebben. Het gevolg is dat je een groot risico loopt op de ontwikkeling van jicht.

Daarbij wordt het risico drastisch verhoogd door de volgende aandoeningen:

aandoeningen

Steeds meer mensen krijgen jicht

Van oudsher was jicht een aandoening van de rijken en koningen. Dit kwam doordat alleen de rijken toegang hadden tot voedingsmiddelen die jicht kunnen veroorzaken. Nu is dat niet meer het geval en inmiddels hebben 1-2% van de mensen last van jicht in Westerse landen (1).

Zo is het bekend dat in Amerika tussen de 2-5 miljoen mensen last hebben van jicht. In Groot Brittannië (2) heeft nu 1 op de 40 al last van jicht.

Je zou verwachten met de grote hoeveelheid informatie en medicatie dat de trend anders zou zijn. Niks is minder waar! Steeds meer mensen krijgen van jicht door de ruime hoeveelheid bewerkte kant- en klare voedingsmiddelen.

Onderzoek (1) laat zien dat mensen die het ‘’Homer Simpson Dieet’’ volgen een veel grote risico lopen op de ontwikkeling van jicht. Maar ook de rol van medicatie mag niet buiten beschouwing worden gelaten! In Nederland heeft 1 op de 5 mensen last van hoge bloeddruk. Een veel voorgeschreven medicijn tegen hoge bloeddruk  zijn plastabletten. Echter, plastabletten oftewel diuretica kan het risico op jicht weer verhogen.

Hoe krijg je jicht onder controle?

Zodra jicht is vastgesteld krijg je medicatie meer naar huis. Het doel van de behandeling is om de hoeveelheid urinezuur te verlagen. Het nadeel is dat je deze medicatie voor de rest van je leven moet nemen. Daarnaast wordt het ook zeer afgeraden om tussendoor te stoppen met medicatie – omdat je hierdoor het risico op een nieuwe aanval uitlokt.

Echter, de medicatie om je urinezuurspiegel te verlagen komt niet zonder bijwerkingen! Helemaal wanneer je voor de rest van je leven deze zware medicatie moet nemen is niet optimaal.

Maar moet je anders doen dan?

Meestal wordt een purinearm voedingspatroon voorgeschreven. Echter, dit is maar een deel van de puzzel! Alleen maar letten op purine is naar mijn mening niet de beste aanpak. Je zult ook de ontstekingswaarden in je lichaam moeten verlagen. Een element dat vaak buiten beschouwing wordt gelaten.

Hoe?

Heel simpel! Pas op met de inname van geraffineerde suiker! Onderzoek is glashelder dat teveel suiker niet alleen jicht kan veroorzaken, maar ook gerelateerde aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en hart- en vaatziekten.

In de Nurses’ studie is aangetoond dat een mediterraan voedingspatroon met niet overdreven veel koolhydraten het beste dieet is. Om jicht onder controle te krijgen is een mediterraan voedingspatroon met de nodige purine aanpassingen de beste manier om je lichaam te beschermen tegen jicht.

De oorzaak van verhoogde ontstekingswaarden heeft waarschijnlijk te maken met verhoogde bloedglucosespiegel. Hoge pieken en dalen in je bloedglucosespiegel komt door teveel kant en klaar te eten.

Onderzoek (3) laat zien dat je het risico op een jichtaanval met maar liefst 85% kunt verlagen door te letten op je suiker inname.

Dit betekent geen frisdrank, sapjes, chips, chocolade, witte rijst, wit brood etc. meer!

Wat kun je nog meer doen?

Naast de noodzakelijke aanpassingen in je voedingspatroon kun je nog meer doen tegen jicht! Hieronder de top 10 tips om jicht effectief te behandelen samengevat:

 1. Zorg dat je een paar kilo afvalt. Overgewicht is een enorme factor om jicht te ontwikkelen.
 2. Mix een halve limoentje met een glas water. Vitamine C is belangrijk om ophoping urinezuur tegen te gaan.
 3. Eet kersen! Kersen [4] kunnen helpen je urinezuurspiegel te verminderen. Tijdens een aanval is het aan te raden om je inname kersen te verhogen tot 15 – 20 stuks.
 4. Eet meer ananas vanwege de ontstekingsremmende werking. Het volgen van anti-ontsteking voedingspatroon in combinatie met minder purine gaat het verschil maken.
 5. Eet wat meer mosterd zaad vanwege de hoeveelheid magnesium en selenium. Deze twee mineralen gaan ontstekingen tegen en bevorderd de bloedcirculatie.
 6. Eén theorie om jicht te verminderen is door je lichaam te alkaliseren zodat ophoping urinezuur sneller je lichaam kan verlagen. Een goede tip is om zuiveringszout te nemen in oplosbare tabletten. Overleg wel even met je arts omdat zuiveringszout niet genomen mag worden als je last hebt van hoge bloeddruk .
 7. Verhoog je inname vocht! Met name water is erg belangrijk om voldoende van te drinken als je last hebt van jicht. Water verdunt urinezuur en zorg dat je tenminste 1.5 – 2 liter water per dag drinkt.
 8. Naast minder geraffineerde suiker eten is het extra belangrijk om fructose zoveel mogelijk te vermijden. Er is een direct verband tussen fructose en een verhoging van urinezuur in je lichaam. Kies voor fruit die relatief laag is in de hoeveelheid natuurlijke suikers.
 9. Ga meer sporten! Lichaamsbeweging is belangrijk voor je bloedglucosespiegel en heeft een positief effect op je urinezuurspiegel.
 10. Neem twee tot drie keer per dag een glas water met een theelepel appel cider azijn. Volgens earthclinic.com is ACA één van de meest effectieve natuurlijke remedies om jichtaanvallen te voorkomen.

Het is mogelijk!

Jicht is één van de meest pijnlijke aandoeningen die je kunt krijgen. Alhoewel het zeer pijnlijk is kun je veel doen om aanvallen te voorkomen. Naast medicatie is het ook zeker aan te bevelen om de nodige leefstijl aanpassingen te maken. Met name letten op de hoeveelheid suiker (en purine) zal het verschil maken!

Heb je zelf nog een goede aanvullende tip? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

.

Bronnen:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16462528
2. http://ard.bmj.com/content/early/2014/01/03/annrheumdis-2013-204463
3. http://www.bmj.com/content/336/7639/285.extract
4. http://jn.nutrition.org/content/133/6/1826.short

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Acupunctuur wordt door mij als zeer goed ervaren. De pijn kan enigszins weggenomen worden, maar wat veel belangrijker is: je lichaam wordt geactiveerd om meer zuur te verwijderen.
  gr Kees

 2. NEEM DAGELIJKS EEN EETLEPEL RODE WIJNAZIJN.
  Ik had bijna jicht aanval naar aanval. Op het internet vond ik een suggestie van een professor om dagelijks 2 koffielepels wijn azijn te nemen.
  Na een ontsteking remmend medicijn van mijn huisarts ben ik met de "proef" wijnazijn begonnen.
  In eerste instantie hiep het iets. De dosering wijn azijn heb ik verhoogd naar 1 eetlepel per dag gemengd met een half glas water en nu ruim twee maanden later, nog steeds jichtvrij. Ik hoop met deze suggestie veel mensen te kunnen helpen om de ondragelijke pijn van jicht te beperken, of zelfs geheel weg te nemen.
  Ik ben van mening dat biologische wijnazijn duizend keer beter is dan al de chemische stoffen in allerlei medicatie.
  Mijn advies: Probeer het gewoon mogelijk helpt het u ook en... het kan zeker geen kwaad.
  Ben ten Hove.

  1. Zo dan! dat had ik eerder moeten weten! de rode wijnazijn werkt uitstekend

   Afgelopen maandag mijn 2e jicht aanval (de vorige in oktober 2018) en gelijk geprobeerd met wijnazijn... maandag kon ik nauwelijks lopen en dinsdag een stuk beter!

   De jicht is nog niet helemaal weg maar de wijnazijn doet zijn werk

   Ik ben zelf geen medicijnslikker en als ik lees dat je voor de medicatie ook nog maagbeschermers moet nemen wordt ik helemaal niet vrolijk.

   Ik ga vanaf nu iedere dag de wijnazijn nemen....

   super!!! bedankt!

   groet

   Rene

  2. Dag Ben
   Ook ik loop van aanval tot aanval incl dikke enkels etc. Nu weer in mij pols word er gek van.
   Ik ga het zeker proberen want zelfs de reumatoloog weet het niet. Ik heb wel de symptomen en ook uit de test kwam dat het jicht is maar heb mijn urinezuurwaarden onder het gemiddelde dus laag.

  1. Hi beste

   Ik heb ook soms last ven jicht
   Dit sedert een jaar of 2
   Destijds een hele zware aanval gehad die ik nooit in mijn leven zal vergeten
   Naar de dokter geweest , zat niks anders op
   Medicatie gekregen en allemaal zijn richtlijnen opgevolgd
   Nu bijna geen aanvallen meer soms nu en dan een beetje
   Ja , als ik iets voel dan eet ik kersen met de macht
   Let ook op mijn voeding een beetje
   Heb ook iets gelezen dat het zou helpen met biologische azijn
   Waar koop ik die en hoe werkt dit ?

   Groetjes en allemaal goede gezondheid toegewenst

   Hoogstoel Emile

 3. Had de laatste dagen ontzettend veel pijn agv jicht.
  De pijn was gewoonweg ondragelijk. Echt kloppende pijn als ik zo mag beschrijven! Dit wens ik niemand!!
  Ik heb er echt veel baat bij!
  Muchisimas gracias Ben!

  Nora

  1. Hallo.
   Je geeft een relatie op deze site.
   Mag ik weten waar je veel baat bij hebt.
   Ik heb op sit moment laat van jicht en zou graag weten hoe ik hier vanaf kom.
   Ik hoor graag jou reactie

 4. Kersen hielpen bij mij om de jichtaanval snel over te laten gaan en te herstellen zonder zware medicatie te nemen. Ik eet nu dagelijks een portie kersen of ik drink een glas zuiver kersensap. Sinds ik dat doe heb ik helemaal geen jicht meer gehad. Ook de lichte steken die ik vroeger af en toe had heb ik niet meer.

  1. Wow, wat een goed resultaat!

   Zijn er meer lezers die ervaringen hebben met kersen in verband met jicht?

 5. Ik gebruik vitamine tabletten , o.a. vitamine D 3 x per dag en multi AZ65 + 1 per dag en af en toe vit. B 1 per dag. maar nu heb ik gelezen dat vit.D niet goed is? En hoe zit het met relatie met Furosemil (plaspil) en Verapamil? (hartversterker) Graag hoor ik hier reactie op.

  k

 6. Ook ik had sinds een paar jaar af en toe flinke steken in mijn grote teen wat alleen maar erger en frequenter werd. Gelezen dat het innemen van baking soda helpt. Bij de Jumbo een doosje Arm & Hammer Baking Soda (het oranje doosje) gekocht voor € 1,49 en 's morgens en 's avonds voor het eten een theelepel ingenomen en na een paar dagen merkte ik dat de steken waren verdwenen.

  Na een maand ermee gestopt om te kijken of het terug kwam en na een week begon ik af en toe weer lichte steekjes te voelen. Toen meteen weer begonnen met een theelepeltje en de klacht verdween weer! Het is helemaal niet nodig om die peperdure pillen te kopen waar in feite gewoon hetzelfde in zit als in het oranje doosje..

  1. Wat een mooi resultaat, Ruudje!

   Zijn er meer lezers met soortgelijke resultaten? Ik hoor ze graag!

 7. Even een kleine correctie. In het artikel (3) staat dat de kans op jicht 1,85 keer zo groot is bij inname van twee glazen frisdrank per dag, dus een toename van 85%. Echter, het niet innemen hiervan verlaagt de kans niet met 85%, maar met 46% (1-1/1,85). Of beter gezegd, tussen de 7% en 68% (95% CI). Nog steeds interessant, maar wel wat minder spectaculair. De vraag is natuurlijk wat het effect is van grotere hoeveelheden suikers; twee frisdrankjes per dag lijkt mij nog redelijk bescheiden.

 8. lees hier het een en ander ben een beginneling heb zinds kort jicht aan de zijkant van mijn voet onder de enkel vreselijke pijn kon het niet eerder heb wel reuma maar dit is nieuw voor mij kreeg pretnison maar gaat niet weg heb nog een tablet en weet dan niet verder ben er geen fan van raad is welkom

  groetjes cathy

 9. Ik heb één keer een jichtaanval gehad, die ik herkende na veel gezoek op internet midden in de nacht. Ik had mosselen gegeten. Ik was toen op vakantie in Nederland en dan word ik nonchalant met mijn dagelijkse inname van baking soda. Dat doe ik om mijn lichaam te ontzuren. Voor het slapen gaan een half glas water en een halve theelepel baking soda, helpen mij ook van de artrosepijn af. Verder drink ik sowieso veel water om een volgende niersteenaanval te voorkomen. Ook daar word je niet vrolijk van, kan ik je verzekeren. Enfin, die jicht begon inderdaad 's nachts in mijn grote teen. De volgende dag was het over en ik heb er geen last meer van gehad. Dit gebeurde twee jaar geleden. Baking soda is een wondermiddel, ik zweer erbij!

 10. Het lijkt mij zo tegenstrijdig om een teveel aan urinezuur (wat dus de jicht veroorzaakt) te bestrijden met het innemen van nog meer zuur dmv appelciderazijn.

  1. Terwijl appelciderazijn zelf zuur is, wordt het door het lichaam omgezet in een alkalische stof wat de Ph waarde in je lichaam in balans brengt. Urinezuur wordt dan lager.

 11. Sinds ik een pijnlijke jicht aanval in mijn linkervoet grote teen heb gehad en op deze site terecht ben gekomen,heb nog nooit meegemaakt inmiddels 67 jaar drink ik kersensap is nog lekker ook 1glas per dag en sinds nu heb ik ook biologische appel cider azijn gekocht om zo las ik 2 a 3 keer per dag een theelepel in een glas water te drinken verder geen overgewicht en varierend eten eigenlijk al zolang als ik nu oud eehh jong ben oohh en ik drink ook wel een glaasje bier en zeker ook anderhalve liter water per dag en melk of karnemelk

 12. Hoi, ik drink al jaren ongeveer 2 á 3 liter bruiswater per dag. Kan dit ook invloed hebben op men hoge urinezuurgehalte en jichtaanvallen? Zou een overstap naar plat water dit kunnen veranderen?
  Alvast bedankt.
  Mvg,
  Guy.

 13. Jaren terug in denk wel 8 jaar geleden, rond 2010, heb ik mijn eerste Jicht aanval gehad aan de rand van rechter oorschelp!!
  Het ideote is dat ik nu 2018 pas kan bevestigen dat het idd jicht was!
  Een huisarts had in dei periode geen idee wat er met me aan de hand was, ik kon het echt wel uitgillen van de pijn! Kreeg diclofenac voorgeschreven.
  Kon de oorschelp zelfs niet aanraken en kon dus ook niet wat masseren, waarvan ik dacht dat het daarmee wel op zou lossen.
  Heeft zeker een week geduurd en plots was drama voorbij.
  Twee jaar later vreselijk pijn in voet, aan de wortel van tenen in een voet, net boven de wreef.
  Kon ook de voet weer niet aanraken van de pijn en zelfs geen schoenrand verdragen.
  Duur zeker 6 weken.
  Fysio dacht aan een hielspoor.Fysiotherapie hielp ook niet.
  Het was dus zo blijkt ook nu Jicht!
  Nu was de rug aan de beurt...Weer een jaar later, scherpe steken die onverwacht door onderrug schoten en natuurlijk weer naar de fysio!!
  Behandelingen gingen ook nu niet de goede kant op.
  Nu op eigen verzoek naar de orthopeed, die meteen voorstelde een DNA test te doen want haar onderzoekjes bleken niets abnormaals aan te kunnen wijzen in het bewegingsapparaat..
  Het enige wat ze zei was wat bent u lenig!
  Binnen een week kwam de uitslag, JICHT! Een te hoge zuurgraad in het bloed.
  Niet echt veel te hoog maar de waarde stond op 0.36.
  Normale eenheid wordt aangegeven tussen de 0.14 tot 0.34.

  Ik behandel u niet hiervoor (was telefonisch consult) was het enige antwoord op mijn vraag en NU?
  Dan zit je vervolgens met de vraag die ik mezelf stelde, met wat en hoe ga ik mijzelf nu aanpakken?
  Want als dit dram zich telkens herhaalt ben ik mooi in de aap gelogeerd!

  Ik maak het verhaal af en ben op advies erop gaan letten geen Purines meer in voeding te gebruiken en drink dagelijks een of twee glazen de oer kersensap!
  Fles kost 5 euro en binnen 3 dagen moet die op zijn, anders gaat het spul schiften.
  Ik heb sinds die tijd GEEN jichtaanval meer gehad..
  Ben ook 3 kilootjes afgevallen..
  Zonder opzettelijk ermee bezig te zijn geweest.
  Ik hoop van Harte dat zoekenden aan mijn verhaal iets zullen hebben..

  Dank voor aandacht!!
  mvg

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen, Barbara.
   Ik hoop dat andere mensen hier iets aan hebben, en hier inspiratie en hoop in vinden!

 14. Ok
  Heb reacties gelezen
  Is voor mijn moeder . Dikke teen.
  Heb zelf ozonated olive creme erop gesmeerd. Hielp niets...is nochthans wondermiddel ...Dus kersensap en bakingsoda dan maar en biologische appelazijn?
  Of zijn er nog nieuwe updates?

 15. Moet je echt die 3 liter water drinken?ik doe regel matig een minikuur van weight care en steeds krijg ik het gevoel dat ik er daar jight van krijg.Vandaag toen ik op stond deed mijn dikke teen zeer de vorige keer was het een plekje achter op mijn hiel dat geweldig pijn deed ik moest zelfs thuis blijven want ik kon niet lopen.

 16. Ik neem voor de jicht iedere dag een flinke scheut citroen sap in de thee in. Citroen sap zou 100% base zijn en kan zo het urinezuur neutraliseren. Ik heb ook wel baat bij kiwi fruit.

 17. Hoi!
  Vraagje. Ik heb de afgelopen jaren regelmatig jicht-aanvallen. Maar met een Ibuprofen en Paracetamol is de aanval meestal snel onderdrukt.
  Ik hou mij over het algemeen goed aan de voedseladviezen.
  Op één punt overtrad ik echter (dagelijks) de regels: alcohol.
  Te veel alcohol op te veel dagen.
  Waarom alcohol? Stress, zorgen, piekeren, en dat wegdrinken.
  Maar omdat ik merkte dat ik steeds minder fit was, ben ik vorige week rigoreus gestopt. Sinds vorige week woensdag geen druppel meer.
  Wat schetst mijn verbazing? Sinds vrijdag lig ik plat op de bank. Mijn rechtervoet is gezwollen, gloeiheet en doet vreselijk pijn.
  Ik kan mijn slaapkamer niet beteiken, dus slaap ik ook op de bank. Lopen gaan echt niet.
  Ibuprofen, paracetamol, brandnetelthee, gemberthee, ik slik het om het kwartier, maar niets helpt.

  Kan het abrupt stoppen met alcohol hiermee te maken hebben?

  1. Dat kan inderdaad het geval zijn, Rob. Je lijf moet wennen aan de nieuwe situatie. Het kan een vorm van ontwenning zijn. Maar als je helemaal zeker wilt zijn, moet je deze vraag even aan je behandelend arts stellen. Deze kent jouw volledige dossier.

  1. Baking soda werkt bloeddrukverlagend.
   In combinatie met bloeddrukverlagende medicijnen is dit allemaal een beetje te veel van het goede...

 18. een aantal dagen achtereen 1 tablet 1000 mg vitamine c nemen. bij mij verdwijnt jicht in grote teen na 3 dagen zonder medicijnen,mag ook 2000mg zijn.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

47 Shares
Tweet
Pin29
Share18