Supplementen

Laatste Update: 18 juni 2020

De 16 grote voordelen van zuiveringszout

De 16 grote voordelen van zuiveringszoutDe 16 grote voordelen van zuiveringszout

Zuiveringszout is een bijna magisch product wat heel veel oplossingen kan bieden voor veel voorkomende aandoeningen en kwaaltjes. Het is niet voor niets dat al sinds jaren het gerucht gaat dat de grote farmaceutische bedrijven de kennis hiervan bij het grote publiek zo beperkt mogelijk wil houden. Waarom? Natuurlijk draait het allemaal om geld: Aan zuiveringszout is geen boterham te verdienen en de toepassingen zijn allemaal thuis uit te voeren. Voor de Farmaceutische bedrijven commercieel gezien niet interessant, en zelfs een bedreiging voor hun ‘normale’ handel.

TIP van Robert Jan:
Wil je toch graag kant en klare zuiveringszout gebruiken die zeer goed is samengesteld. Deze gebruik ik zelf en werk direct! Klik hier

Of dit inderdaad de waarheid is, kan ik natuurlijk niet zeggen. Maar het feit dat dit soort geruchten rondgaan, zegt natuurlijk wel iets over de efficiënte werking van zuiveringszout.

In dit artikel leg ik je alles uit over zuiveringszout, en dat je het niet moet verwarren met bakpoeder en gewone soda. Een eventuele verwarring kan zelfs gevaarlijk zijn!

En natuurlijk vind je in dit artikel 16 praktische toepassingen van het gebruik van zuiveringszout. Lees snel verder!

Wat is zuiveringszout?

Zuiveringszout staat bekend onder heel veel namen. Misschien zeggen de namen Natriumbicarbonaat, Bicarbonaat, baksoda of (in het Engels) Baking Soda je iets. Er is ontzettend veel verwarring, juist omdat er heel namen voor zuiveringszout zijn, en omdat de namen van andere soortgelijke producten hier veel op lijken. Om alle misverstanden direct even uit de weg te helpen, leg ik je eerste even het verschil uit tussen zuiveringszout (Baksoda), bakpoeder en soda.

Baksoda (zuiveringszout)

In de scheikunde les zouden we zuiveringszout eigenlijk aan moeten duiden als Natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3). Zuiveringszout is een natuurlijke, minerale stof die bestaat uit een combinatie van waterstofcarbonaat, of bicarbonaat, (2 delen) en natrium (1 deel). Zuiveringszout heeft de eigenschap om zuren aan zich te binden, waarna deze geneutraliseerd worden. Bij dit proces komt CO2 en water vrij.

Bakpoeder

Bakpoeder kennen we allemaal, want veel mensen gebruiken dit in de keuken als rijsmiddel. Maar bakpoeder is beslist niet hetzelfde als zuiveringszout. In bakpoeder zit wel zuiveringszout, maar er is nog een zuur bij gedaan. Op het moment dat bakpoeder vochtig wordt, komt er heel veel CO2 (koolzuurgas) vrij. Dit proces zorgt voor het rijzen van een te bakken product, zoals brood en cake.

Als je dus geen bakpoeder in huis hebt, dan kun je ook prima bakken met zuiveringszout, in combinatie met iets zuurs zoals karnemelk of citroen.

Soda

De gewone ‘huis-tuin-en-keuken’ soda kennen we ook onder andere namen zoals was soda, huishoudsoda of schoonmaaksoda. Chemisch gezien identiek aan zuiveringszout, alleen het element waterstof ontbreekt. De chemische naam is: Natriumcarbonaat. (Na2CO3).

Soda heeft ook als eigenschap om zuur aan zich te binden, maar in een veel sterkere vorm dan zuiveringszout. Soda kan in sommige gevallen zelfs bijtend zijn, en mag dus nooit verwisseld worden met zuiveringszout.

Maar door de krachtige eigenschappen van soda, is het een prima middel iets te ontsmetten of schoon te maken, maar dat is inmiddels wel bij iedereen bekend.

De praktische werking van zuiveringszout

Alle voordelen, die we verderop gaan behandelen, zijn gebaseerd op drie belangrijke eigenschappen van zuiveringszout. In deze paragraaf zet ik ze even voor je op een rijtje, waarna we snel verder gaan met de praktische oplossingen voor dagelijkse problemen.

Zuiveringszout: Maagzuurremmende werking

Zuiveringszout staat bekend als een hele effectieve oplossing als je last hebt van maagzuur. Door het innemen van zuiveringszout worden zuren geneutraliseerd. Als je bijvoorbeeld last hebt van brandend maagzuur, kun je het beste gewoon een glas water met zuiveringszout drinken. Maar hierover later meer.

Zuiveringszout: Antibacteriële werking

Zuiveringszout heeft ook een milde anti bacteriële werking. Dit betekent dat het in staat is om allerlei schimmels, parasieten en bacteriën te doden. Je kunt bijvoorbeeld je tandenborstel met zuiveringszout schoonmaken, evenals je mond zelf: Je tandvlees, je tong en je tanden. Het zal bijvoorbeeld ook helpen bij het terugdringen van hoesten en keelpijn.

Maar let er wel op dat zuiveringszout de klachten kan verminderen, maar nooit helemaal oplossen.

Zuiveringszout: Alkalische werking

De zuurgraad van je lichaam is erg belangrijk voor een optimale prestatie van heel veel lichaamsprocessen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je spijsvertering. Maar ook je bloed moet de juiste PH waarde hebben, anders is het veel minder efficiënt in het uitwisselen van belangrijke voedingsstoffen, het geven van zuurstof en het opnemen van afvalstoffen. Als je lichaam niet de juiste zuurgraad heeft, zal het wel doordraaien, maar hier en daar zullen de processen gaan haperen.

Zuiveringszout is een goedkope en efficiënte manier om de PH waarde van je lichaam in balans te brengen, én te houden!

De 16 voordelen van zuiveringszout op een rijtje

zuiveringszout

We weten nu waarop de werking van zuiveringszout is gebaseerd. Nu gaan we het meer van de praktische kant bekijken, door maar liefst 16 voordelen van zuiveringszout te benoemen. 16 oplossingen voor dagelijkse en minder dagelijkse problemen:

Voordeel 1: Wittere tanden

Geloof je niet meer in al die mooie marketingkreten op de verpakking van de tandpasta? Ze beloven vaak wittere tanden binnen een week. Persoonlijk heb ik het verschil nooit kunnen zien. Maar hier kan zuiveringszout uitkomst bieden: Een natuurlijke oplossing met goed resultaat: Plet een aardbei, en vermeng dit met een halve theelepel zuiveringszout. Meng dit tot een zalfje, en smeer dit op je tanden. Laat even 5 minuutjes zitten. Daarna poets je je tanden zoals gewoonlijk en spoel je je mond heel grondig.

Let er wel op dat je dit niet vaker dan één keer per week toe mag passen. Bij overmatig gebruik kan zuiveringszout je tandglazuur aantasten, en dat is nou ook weer niet de bedoeling…

Voordeel 2: Schonere tanden

Om nog even bij de mondhygiëne te blijven: Zuiveringszout kan ook een rol spelen bij het verwijderen van tandplaque door de mild schurende werking,  en het doden van slechte bacteriën die zich in je mond bevinden. Niet alleen beter voor je tanden, maar helpt ook tegen een slechte adem. Uit klinische studies is gebleken dat tandpasta met zuiveringszout effectiever is tegen tandplak, dan tandpasta zonder zuiveringszout.

Maar je kunt hetzelfde effect ook bereiken door het eenvoudig zelf te maken: Meng één deel zeezout met zes delen zuiveringszout. Doe dit geheel in de blender totdat het geheel goed gemengd is en een poeder is geworden. Bevochtig het topje van je wijsvinger, druk je vinger in het zout / zuiveringszout mengsel, en smeer het op je tandvlees. Als je te veel aanbrengt, kun je het restant uitspugen. Laat dit een kwartiertje zitten. Daarna goed je mond spoelen, en eventueel je tanden poetsen om de smaak van het zout te neutraliseren.

Net als bij het eerste voordeel, geldt ook hier het advies om dit niet vaker dan één keer per week toe te passen. Met name door de schurende werking, kan zuiveringszout je tandglazuur aantasten.

Voordeel 3: Sportdoping met zuiveringszout

In de hardloopwereld staat zuiveringszout al een lange tijd bekend als een middeltje om de sportprestaties te verbeteren, vaak in de vorm van speciale capsules. Maar niet alleen onder lopers is dit erg populair, maar ook onder zwemmers.

Zuiveringszout is een alkalische stof die de PH-waarde van je bloed verhoogt. Hierdoor wordt het melkzuur, wat tijdens intensief sporten door de spieren wordt aangemaakt, geneutraliseerd. Dit voorkomt het proces wat beter bekend staat als ‘het verzuren van de spieren’. Dit komt de prestaties beslist ten goede.

Ik denk dat dit voordeel in dit rijtje thuishoort, maar ga dit niet zelf proberen. Het gebruik van zuiveringszout in de sportwereld moet altijd onder begeleiding van een sportarts gebeuren, omdat er risico’s verbonden zijn aan overmatig gebruik.

Voordeel 4: Verlichting van zonnebrand

De zomer heeft voor- en nadelen. Eén nadeel is dat er altijd kans bestaat op zonnebrand. Ook hier kan zuiveringszout uitkomst bieden: Vul het bad met lauwwarm water, en voeg hier een half kopje zuiveringszout aan toe. Ga lekker ontspannen in het water liggen, terwijl het zuiveringszout zijn werk kan doen om de zonnebrand te verlichten.

Als je uit het bad stapt, droog je dan niet direct af, maar laat het water en het zuiveringszout aan de lucht drogen.

Natuurlijk kun je ook een theedoek in een soortgelijk mengsel dopen, en direct op de verbrande plek drukken.

Voordeel 5: Het verwijderen van splinters

Splinters zijn soms heel erg lastig te verwijderen, met name de kleintjes die je heel slecht met een pincet kunt pakken.

Dé oplossing: Los een eetlepel zuiveringszout op in een glas lauw water. Doop je hand of vinger 2 tot 3 keer per dag in het mengsel, gedurende een kwartier. De meeste splinters, groot of klein, zullen na een paar dagen automatisch naar buiten komen, zodat je ze met een pincet gemakkelijk kunt pakken en verwijderen.

Voordeel 6: Schoonmaken van de handen

Heb je hele vuile handen? In de meeste gevallen zal gewone zeep dan geen oplossing bieden. Zuiveringszout kan je in dit geval helpen. Meng één deel water met drie delen zuiveringszout en schrob je handen flink met dit mengsel. Niet alleen zal het je handen schoonmaken, maar zal ook eventuele geurtjes neutraliseren.

Voordeel 7: Een ontspannend bad

Heb jij zin in een heerlijk bad, om lekker te ontspannen? Voeg dan wat zuiveringszout en een flinke scheut appel cider toe aan het badwater. Dit is een manier om je lichaam, en dan met name je huid, te ontgiften.

En jij bent niet de enige die hiervan kan genieten, want het maakt ook nog eens het bad en de afvoer schoon. Dubbel plezier dus!

TIP van Robert Jan:
Wil je toch graag kant en klare zuiveringszout gebruiken die zeer goed is samengesteld. Deze gebruik ik zelf en werk direct! Klik hier

Voordeel 8: Een verkwikkend voetbad

Om je voeten te verzorgen, kun je een lekker voetbad nemen. Los hiervoor drie eetlepels zuiveringszout op in een bak met warm water. Neem het voetbad voor minimaal 30 minuten. Dit is een prima behandeling om bijvoorbeeld voetschimmel tegen te gaan. Voor een extra behandeling, om dode huidcellen te verwijderen, kun je je voeten schrobben met een pasta van drie delen zuiveringszout en één deel water. Deze pasta kun je ook gebruiken voor de rest van je lichaam als een peeling. Het is een natuurlijke en zeer goedkope oplossing voor een zachte huid. Als je wilt, kun je dit dagelijks toepassen.

Voordeel 9: Brandend maagzuur

In de meeste vrij verkrijgbare medicijnen tegen brandend maagzuur zit al zuiveringszout, en dat is natuurlijk niet voor niets: Het zuiveringszout zal direct het maagzuur neutraliseren, waardoor je maag weer tot rust zal komen. Maar als je dit nodig hebt en de apotheek is gesloten, wat dan? Je kunt het zelf ook oplossen, tenminste als je zuiveringszout in huis hebt.

Je kunt hiervoor een half theelepeltje zuiveringszout oplossen in een half glas water. Drink dit op, maar let er wel op dat je niet meer dan 7 van dit soort glazen per etmaal mag nemen. En tussen twee glazen moet minimaal 2 uren zitten. Als je ouder bent dan 60 jaar, dan geldt een maximum van 3 glazen per etmaal.

Dit kun je alleen maar toepassen in noodgevallen, en nooit als een langdurende behandeling. Mocht het té lang duren, dan moet je contact opnemen met je huisarts voor een andere behandeling. Het is namelijk een feit dat, als je langdurig dit soort hoeveelheden inneemt, dit kan leiden tot een verstoring van de zuur / base verhouding in je lichaam. En dit kan weer hele vervelende gevolgen hebben.

Voordeel 10: Insectenbeten

Insectenbeten kunnen heel erg irritant zijn. Niet alleen raakt je huid geïrriteerd, maar ze kunnen ook enorm jeuken! Maak een zalf van zuiveringszout en een klein beetje water, en smeer dit op de insectenbeet. Je kunt het zuiveringszout er natuurlijk ook puur op smeren, maar dat blijft niet zitten. Dit is erg effectief tegen de irritatie van de huid en tegen de jeuk.

Over het algemeen kunnen we stellen dat zuiveringszout de irritatie opheft en de jeuk verlicht door het neutraliseren van de giftige stoffen die de insecten achterlaten, zowel in je huid als op je huid.

Voordeel 11: Deodorant op natuurlijke basis

Natuurlijk kun je gewone deodorant onder je oksels spuiten of smeren, maar steeds meer mensen vermijden dit door de aanwezigheid van grote hoeveelheden parabenen en aluminium in dit soort producten. Wat dacht je van een natuurlijk deodorant, wat je ook nog eens zelf kunt maken? Meng hiervoor wat zuiveringszout met een heel klein beetje water, totdat je een zalfje krijgt. Smeer dit zalfje onder je oksels: Een effectieve en natuurlijke oplossing om vervelende okselgeurtjes tegen te gaan.

Voordeel 12: Psoriasis

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat psoriasis patiënten baat hebben bij het nemen van een bad waarin een half kopje zuiveringszout is opgelost. De oplossing is dusdanig, dat je dit dagelijks toe kunt passen, als dat nodig mocht zijn. Zuiveringszout werkt sterk reinigend en zal zeker verlichting bieden voor mensen met psoriasis.

Voordeel 13: Blaasontsteking

Bacteriën houden van een zure omgeving. En aangezien de blaas een zure omgeving is, hebben veel mensen regelmatig last van een blaasontsteking. Als je last hebt van een blaasontsteking, kun je dit relatief eenvoudig oplossen door dagelijks een oplossing met zuiveringszout te drinken, tot het moment dat de infectie weer verdwenen is. Drink dagelijks één glas water met zuiveringszout. Kies niet voor een té sterke oplossing, want je lichaam kan hier vrij heftig op reageren. Je kunt veilig beginnen met een half theelepeltje zuiveringszout in één glas water. Luister naar je lichaam, en pas eventueel de dosis aan.

Voordeel 14: Urineweginfectie

Ditzelfde geldt ook voor een ontsteking aan de urinewegen. Ook daar is het erg zuur, waardoor bacteriën snel de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Om een infectie aan de urinewegen te bestrijden, kun je dagelijks een glas water met een half theelepeltje zuiveringszout drinken. De zuurgraad van je urine zal hierdoor lager worden, waardoor je een belangrijke bijdrage levert aan het bestrijden van deze infectie. Ook hier geldt dat je goed naar je lichaam moet luisteren. Pas eventueel de dosis aan. Je kunt de dosis verhogen als je geen effect merkt. Verlaag de dosis onmiddellijk, of stop direct, als je last krijgt van bijwerkingen. Luister naar je lijf!

Voordeel 15: Haarverzorging

Natuurlijk verzorg je je haar heel goed. Je wast het regelmatig en gebruikt allerlei producten om je haar in optimale conditie te houden. Maar er blijven altijd resten achter van deze, meestal chemische, producten. Om al deze residuen te verwijderen, kun je een theelepeltje zuiveringszout toevoegen aan je shampoo. Op deze manier krijg je écht brandschoon haar. Niet alle fris en vetvrij, maar ook ontdaan van alle chemische resten van shampoos, conditioners en andere haarverzorgingsproducten.

Ben je net naar het zwembad geweest? Dan zit je haar vol chloor. Hierdoor kan je haar beschadigen en de kleur kan vervagen. Spoel je haar met een oplossing van 1 theelepeltje zuiveringszout in een liter water. Alle chloorresten verdwijnen dan als sneeuw voor de zon!

Voordeel 16: Tegen jicht

Op het moment dat urinezuur zich op gaat hopen in je bloed, in je urine en in je lichaamsweefsels, krijg je last van jicht. Het is al eerder gezegd, maar zuiveringszout heeft de capaciteit om de PH waarde in je lichaam te herstellen om op deze manier het opgehoopte urinezuur te verwijderen. Er zijn artsen die zuiveringszout voorschrijven tegen jicht. De dosering is sterk afhankelijk van je huidige PH waarde in je lichaam. Het meeste verstandige is om je behandelend arts te vragen voor de juiste dosering en frequentie. Want als de PH Waarde in je lichaam té hoog wordt, krijg je weer andere problemen.

Tips voor het gebruik van zuiveringszout

zuiveringszout tips

Hoewel zuiveringszout bijna een ‘wondermiddeltje’ is, wat in geen enkel medicijnkastje zou mogen ontbreken, kun je het niet zomaar ongelimiteerd innemen. Er zijn wel een paar regels waar je je duidelijk aan moet houden, om te voorkomen dat je weer last krijgt van andere problemen met je gezondheid.

Zuiveringszout tip 1: Zuiveringszout is géén bakpoeder

Hoewel de namen baksoda en bakpoeder veel op elkaar lijken, kun je bakpoeder niet gebruiken als zuiveringszout. En in géén geval soda gebruiken als vervanging!

Zuiveringszout tip 2: Ouder dan 60 jaar?

Een volwassen mens mag nooit meer dan 6 glazen water met ieder een half theelepeltje zuiveringssoda opdrinken. Als je 60 jaar of ouder bent, ligt de limiet bij 3 glazen per dag.

Zuiveringszout tip 3: Jonger dan 5 jaar?

Kinderen onder de 5 jaar kun je niet zomaar zuiveringszout toedienen, ongeacht in welke vorm, tenzij een arts dit voorschrijft. Wil je het toch proberen? Overleg dan met de arts, en ga niet zelf ‘dokteren’.

Zuiveringszout tip 4: Maximaal 2 weken

Zuiveringszout is een tijdelijke oplossing om problemen en aandoeningen op te lossen. Gebruik zuiveringszout nooit langer dan 2 weken achter elkaar. Blijven de aandoeningen aanwezig, raadplaag dan een arts.

Zuiveringszout tip 5: Géén aluminium

Zuiveringszout mag nooit aluminium bevatten. Ga naar de apotheek om de meest zuivere vorm van zuiveringszout te kopen. Eventueel kun je ook naar een natuurwinkel gaan.

Zuiveringszout tip 6: Vermindering van vitamines en mineralen

Zuiveringszout heeft de vervelende eigenschap dat het je voorraad vitamines en mineralen aan kan tasten. Dit geldt speciaal voor foliumzuur, vitamine B en chroom. Onder andere om deze reden, mag je zuiveringszout nooit langer dan 2 weken consequent gebruiken.

Zuiveringszout tip 7: Heb jij een zoutarm dieet?

Als je van een arts een zoutarm dieet hebt gekregen, dan mag je uiteraard geen zuiveringszout gebruiken. Overleg eventueel met je behandelend arts.

Zuiveringszout tip 8: Goed oplossen!

Zorg er voor dat het zuiveringszout goed opgelost is in het water. Onopgeloste zuiveringszout innemen kan een té sterke werking hebben, met alle gevolgen van dien.

Zuiveringszout tip 9: Slik je medicijnen?

Als je al medicijnen slikt, overleg dan eerst met je behandelend arts over eventuele negatieve effecten die zuiveringszout kan veroorzaken in combinatie met de medicatie.

Zuiveringszout tip 10: Innemen op een lege maag

Als je zuiveringszout, opgelost in water, inneemt, doe dit dan minimaal 1 a 2 uur voor de maaltijd. In ieder geval op een lege maag!

Zuiveringszout tip 11: Mogelijke bijwerking: Diarree

Als je té veel, en té lange tijd, zuiveringszout inneemt, kun je last krijgen van diarree. Zodra je dit merkt, stop dan direct met het innemen van zuiveringszout, of pas de dosering aan.

Tot slot…

Zuiveringszout is een magische stof wat toepasbaar is in de strijd tegen heel veel kwaaltjes en aandoeningen. Maar besef wel heel goed dat je het niet zomaar ongelimiteerd kan gebruiken. Houd je aan de adviezen, en overleg eventueel met je arts om een overdosis te voorkomen.

TIP van Robert Jan:
Wil je toch graag kant en klare zuiveringszout gebruiken die zeer goed is samengesteld. Deze gebruik ik zelf en werk direct! Klik hier

Heb jij nog andere toepassingen van zuiveringszout? Iets uit grootmoeders tijd, misschien? Deel het met ons via de comments hieronder. Dit wordt erg op prijs gesteld!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19278079

http://www.earthclinic.com/remedies/baking_soda.html

http://www.naturalnews.com/036059_home_remedies_baking_soda_natural_cures.html

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik heb last gehad van mijn tandglazuur door het eten van fruit.
  ik ben toen mijn mond gaan spoelen mett een oplossing van natr bicarb, na het eten van fruit,
  en daardoor stopt de inwerking van het fruitzuur op het glazuur onmiddelijk.
  ik heb er nu geen last meer van.

 2. Kan zuiveringszout ook gebruikt worden om de darmen te reinigen als je wat luiere darmen hebt? En welke hoevrelheid dan?

  1. Je zou het volgende kunnen proberen, Isabel:
   Neem 1-1,5 eetlepel zuiveringszout in een groot glas lauw water en voeg daar 1-2 eetlepels limoensap toe. Roer het tot het zout is opgelost en drink het op lege maag. Na maximaal 1 uur begint het te werken. Na de eerste stoelgang begin je met het drinken van lauw water tot er alleen maar water uitkomt. Daarna stop je met water drinken, wacht nog een half uur ga daarna eten en uitrusten.

   Let er wel op dat je goed naar je lichaam blijft luisteren.
   Veel succes!

 3. Vraag: Er staat je mag het niet langer dan twee weken gebruiken. Ik gebruik het ipv deoderant bijna elke dag. Ik doe een beetje poeder op mijn nog vochtige oksels en geen enkel geurtje meer. Mag dat wel??? Wat is er slecht aan?

 4. Mijn hoofdhuid is rood en jeukt. Dermatoloog denkt dat het eczeem is. Heb teerzalf voorgeschreven gekregen. Is spoelen met zuiveringszout een optie om van deze kwaal drloxt te raken?

  1. Vaak heeft huid problemen te maken met voeding.
   Eet biologische zonder granen en zetmelen (deze zetten zich om in suiker in je lichaam) en zeker geen suikers of zoetstoffen.

   Je kunt in het scdieet vele gerechten vinden die hierop aansluiten.

   Het is geen dieet maar een andere vorm (gezondere) van eten.

   Ik zelf neem elke dag backingsoda op de nuchtere maag en citroen /lemon (wel de schil en pitten erbij, daar zitten de meeste vitamines en mineralen).

   Citroen/lemon is erg goed voor je huid.

   Ook was ik mijn haar en huid met backingsoda en spoel ik mijn haar uit met appelazijn, supper zacht en nee het stinkt niet.

   In een alkalisch lichaam ontstaan geen ziektes, vandaar dat alkalis eten er toe bijdraagt tot een gezonder lichaam.

   Veel ervaring heeft mij zo wijs gemaakt, zelf ondervinden en familieleden beter zien worden.
   Luister inderdaad naar je lichaam, en je huid is je graat meter hoe het er binnen in aan toe is.

   Veel gezondheid toegewenst

 5. Ik lees ergens anders dat je appels met pesticiden kunt verwijderen door ze in een badje met 1% zuivering zout te laten weken. Maar ik lees hier dat je het maar max 2 weken mag gebruiken. Waar ligt de grens nu. Lastig

 6. Na ruim 25 jaar dagelijks reumatische pijn te hebben gehad heeft 1 keer per week een micro lepeltje zuiveringszout mijn leven veranderd.
  Ongelooflijk! Al die jaren voor niets pijn geleden.

 7. Kan het zijn dat je urine in het begin wat donkerder wordt. Ik gebruik het nu 3 dagen 1theelepel op 250 ml water

 8. Ik heb glutenvrijdieet en kan dus geen tarwemeel gebruiken. Bij Barett en Barett adviseerde ze mij om zuiveringszout in het brooddeeg te doen. (Ik bak brood). Zonder tarwemeel rijst het brood niet. Ik eet 2a3 sneetjes per dag. Kan dit kwaad?

  1. Zuiveringszout is inderdaad een alternatief om (ongeacht welk) meel te laten rijzen, Maria

  1. Hallo Joop/team optimalegezondheid,

   hier ben ik ook wel benieuwd naar, of het een alternatief is voor 'normaal' zout.
   Itt keukenzout kan ik wel zeggen dat het minder 'scherp' aanvoelt.

   Vraag me alleen af of het kwaad kan en wat het verschil nou eigenlijk is tov keukenzout
   (behalve dat hier geen jodium in zit).

   Dit is lastig te vinden namelijk.

   1. Keukenzout is gebleekt en bevat enkel natrium, dit is een bloeddruk verhoger.
    Gooi weg en haal keltisch zout, deze reguleert de bloeddruk en zit boordevol noodzakelijke mineralen.
    Door de dag heen tussen duim en wijsvinger korrels pakken, in de mond kauwen en later een half glas water erbij.
    Zo voorzie je jezelf van de dagelijkse noodzakelijke mineralen.
    In het eten gebruiken en met cocosolie en backingsoda je tandpasta maken.

    Kan geen kwaad, ik doe het elke dag en vele met mij.

    Veel wijsheid toe gewenst.

 9. Hallo,

  Ik heb vermoedelijk een slijmbeurs ontsteking aan mijn schouder. Hoe veel neem ik in en voor hoelang?

  Groeten, Claudia

 10. Ik heb advies gekregen van een magnetiseur omdat mijn calcium gehalte veel te hoog is om smorgens 10 min. Voor het eten, een afgestreken theelepel zuiveringszout in een glas lauw water met een uitgeperste Citroën in te nemen. Na twee dagen voel ik mij niet prettig in mijn maag. En is zuiveringszout wel de geschikte manier om het calcium gehalte naar beneden te krijgen ?
  Ik ben 79 nog vitaal en geen medicatie..,

 11. Ik heb last van urineweg infectie dat naar de nieren is gegaan flinke pijn met ligen en zitten mag ik dan wel baking soda gebruiken heb al een kuur antibiotica gehad maar sloeg niet aan.groetjes

 12. Ik heb langer veel baat bij zuiveringszout. ( ook om vette stoelen schoon te maken ) Het hielp fantastisch bij chronische verstopping en één tot twee theelepels op een glas lauw water is meer dan genoeg!
  Nu heb ik last van een verstopt oor. Kan ik, veilig, het gebruiken om van de vastzittende oorwas af te komen? Olie helpt ook, maar niet voldoende...

  1. Zuiveringszout kun je over het algemeen heel veilig gebruiken bij heel veel kleine kwaaltjes.
   Maar om zeker te zijn, kun je beginnen met een kleinere hoeveelheid en deze langzaam opvoeren. Let hierbij goed op vreemde reacties van je lijf.

 13. Top RJ, goed bezig met deze basic info, zo ge,makkelijk te verkrijgen! Dank je.
  Hartelijke groet,
  Michelle

 14. Vreemd.Bij een infecie van de urinewegen en bij blaasontsteking staat dat ontstekingen makkelijk ontstaan omdat het een zure omgeving is.Waarom wordt er dan altijd geadviseerd om de blaas zuur te houden?
  En heeft u enig idee wat zuiveringszout met de slijmvliezen doet?Werkt het hier positief of negatief voor?

 15. heb een maagbakterie en moet best wel wat medicijnen slikken, waaronder Omeprazol. Now dat zit zoveel troep in, f gelatine shellak(luizen) etc.). Is zuiveringszout een goed alternatief voor Omeprazol?

  1. Dat klopt.

   Maak een zalfje van zuiveringszout en een heel klein beetje water. Smeer dat op de plek en doe er een grote pleister overheen om de zalf gedurende een paar uur op de plek te houden. Doe dit een paar keer per dag.

 16. Keukenzout is schadelijk voor je gezondheid en bloeddruk verhogend, is zuiveringszout niet bloeddruk verhogend??

  1. Is inderdaad waar, Piet. Tenminste als je te veel inneemt.
   Het is net als met de inname van gewoon zout: Als je het met mate inneemt is er niks aan de hand. Je lichaam heeft natrium nodig om goed te kunnen functioneren. De problemen komen pas om de hoek kijken als je té veel inneemt.

  1. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de effecten van zuiveringszout op zwangere vrouwen en het ongeboren kindje.
   Daarom raad ik je af om zuiveringszout te gebruiken als je zwanger bent, of zwanger wilt worden.

 17. Ik heb zojuist per ongeluk bakpoeder gedronken in plaats van backing soda, een theelepel in een flinke mok met warm water, is dit erg?

  1. Nee hoor, dat is helemaal niet erg. Bakpoeder is eigenlijk de afgezwakte variant van baking soda. Dus geen problemen!

 18. Je vermeldt, bv. bij blaasontstekingen, dat je het niet langer dan 2 achtereenvolgende weken mag nemen, maar dat is in geval van hoge dosissen per dag. Geldt deze regel ook als je bv. maar 1 theelepel per dag neemt, opgelost in een glas water (op de lege maag)? Of kan het in dat geval langer?.

 19. Ik heb vermoedelijk een maagzweer of maagslijmvliesontsteking. Ik word nu getest op de helico pylori bacterie. De pijn in de maag is ondraaglijk.De arts heeft mij een kuur Pantoprazol voorgeschreven 2 x daags 40 mg. Dit middel werkte niet, het maakte de maag nog meer van streek en ben er enorm ziek van geweest. Toen heb ik zuiveringszout geprobeerd en na de eerste halve theelepel in een half glas water voelde ik gelijk het positieve effect. Minder zuur! ik gebruik dit nu, om de 2 uur een halve theelepel voor 2 weken. De pijn is drastisch verminderd door minder maagzuur maar de wond is niet weg. Nu is mijn vraag. Hoelang mag ik de zuiveringszout gebruiken. Ik vermoed dat mijn gebruik teveel is vanwege het zout maar ik kan er niet mee stoppen . Dan komt het maagzuur terug en bijt als een gek .Kunt u mij hiermee verder helpen. Op welke signalen moet ik letten bij overmatig gebruik. Ik begin wat ligt in het hoofd te worden. Een duidelijke gebruiksaanwijzing kan ik niet vinden en arts weet niets of weinig op dit gebied.
  Graag uw reactie, vriendelijke groet, M

 20. Ik weet het niet meer. Als ik natriumwaterstocarbonaat heb ingenomen word ik een paar uur later heel erg ziek. Misselijk,flauwvallen etc. Nu durf ik geen cake of wat ook meer te eten. Hoe kan het dat ik zo ziek word

 21. Hallo, ik gebruik zuiveringszout tegen mijn jicht. Ik neem in de morgen en avond 1 glas water met een theelepel zout erin. Hoelang kan of moet ik hier mee doorgaan? Kan ik ook 1 glas per dag nemen?
  Alvast bedankt.

  Hendrie

 22. Alweer fikse pijn in mn buik , al 3 weken. Buscopan kan ik niet betalen. Fentanylpleisters kreeg ik een bad trip van ,vermoed een delier, en de rest helpt ook voor geen meter. Ik denk nounet; dan maar weer een zuiveringskuur. En ik kwam weer uit op internet op vele sites het oeroude zuiveringszout/baking soda/natriumbicarbonaat . Tegen heel veel kwalen in de buik. Vorige eeuw gebruikte pap en oma dat wel vaker , bij alle lasten die in n buik kunnen voorkomen. Ik heb t in huis, je kunt er vanalles meedoen, ECHT veel en totaal verschillende dingen. Ik heb wel vaker een kuur gedaan, ontzuren en PH balans weer in orde krijgen. Dus nu 2022 weer beginnen met het oude vertrouwde maagzout(zo noemde mijn oma dat vroeger) zuiveringszout.

  1. Dag Kimberley zuiveringszout is inderdaad een ouderwets en bijna magisch product wat heel veel oplossingen kan bieden voor veel voorkomende aandoeningen en kwaaltjes. Mocht je 60 jaar zijn of ouder let er dan wel op dat het limiet ligt bij maximaal 3 glazen met ieder een half theelepeltje zuiveringszout per dag voor een periode niet langer dag 2 weken.

 23. Hallo , waarom gebruik je niet gewoon de backing soda van Arm & Hammer voor nog geen €4,00 per kilo?

  1. Bedankt voor je suggestie! We hebben inderdaad al verschillende soorten baking soda geprobeerd, waaronder die van Arm & Hammer. We vinden het belangrijk om onze klanten de beste kwaliteit te bieden en daarom hebben we gekozen voor een specifieke soort baking soda die aan onze hoge standaarden voldoet. Maar we waarderen je input en zullen het zeker in gedachten houden voor toekomstige producten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

30 Shares
Tweet
Pin30
Share