[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Top 7 natuurlijke behandelingen tegen eczeem

kokosolieEczeem is een huidaandoening waar meer mensen last van hebben dan je zou denken. Eigenlijk is eczeem een verzamelnaam van aandoeningen waarbij er sprake is van een ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen gaat het om een extreme reactie van het immuunsysteem, als reactie op het contact met een bepaalde stof zoals parfum, zeep, of andere stoffen.

Ook kan het weer invloed hebben op een eczeem-uitbraak. Medicatie van de huisarts is gebaseerd op hormonen en symptoombestrijding, en zijn dus vaak teleurstellend. Maar wist je dat er ook natuurlijke behandelmethodes zijn tegen eczeem?

Lees snel verder!

Algemene adviezen

Als je last hebt van eczeem, is het zaak om je voedingspatroon en/of levensstijl enigszins aan te passen. Naast de natuurlijke behandelingen waar ik later op terug kom, zijn er in ieder geval een paar algemene adviezen:

 • Douchen is prima, maar beslist niet té warm en niet té vaak. Een warme douche droogt namelijk je huid uit, iets wat beslist niet goed is voor je eczeem.
 • Probeer uit te zoeken welke stoffen je eczeem triggeren voor een uitbraak.
 • Heb jij veel stress in je leven? Eczeem reageert heel sterk op stress, omdat deze het immuunsysteem uitschakelt zodat de eczeem de vrije hand heeft.
 • Probeer je weerstand, je immuunsysteem, sterker te maken.
 • Gebruik huidverzorgingsproducten die vrij van parfum zijn, hypoallergeen zijn en lekker vet zijn.

Er bestaan ook natuurlijke behandelingen!

Veel mensen willen niet de reguliere medicatie en behandeling volgen, omdat het in veel gevallen gebaseerd is op hormonen, en dan ook nog eens alleen de symptomen bestrijdt. Hieronder vind je 7 behandelingen/behandelmethoden die niet wetenschappelijk bewezen zijn, maar wel helpen, gezien alle gebruikerservaringen te vinden.

Kokosolie

Deze olie is inmiddels zo’n beetje de spreekwoordelijke Haarlemmerolie geworden. Een olie die toepasbaar is voor heel veel aandoeningen. Ook voor eczeem kan kokosolie een oplossing zijn, niet alleen voor volwassenen maar ook voor kleine kinderen en zelfs baby’s. Het gebruik is erg eenvoudig:

De eczeem-plekken lekker inmasseren met pure kokosolie en je zult zien dat er binnen 24 uur een verbetering optreedt.

Maar hoe werkt kokosolie dan?

Het deel van de huid waar het eczeem zich bevindt, verliest heel veel vocht waardoor het uitdroogt. De kokosolie zorgt er voor dat de huid gehydrateerd blijft, waardoor de huid minder gaat trekken door de droogheid.

De stoffen in de kokosolie zorgen voor een beschermende laag op je huid. Hierdoor is de huid beter beschermd tegen schadelijke stoffen van buitenaf die gemakkelijk in de huid kunnen trekken, en andersom zorgt dit laagje er voor dat je huid veel minder vocht verliest, waardoor de huid niet uitdroogt.

Kokosolie heeft de eigenschap om schimmels en bacteriën succesvol aan te vallen en te doden, waardoor huidirritaties en infecties hierdoor tot een minimum beperkt worden. Op je huid leven altijd bacteriën en schimmels, en bij een gezonde huid is dit ook helemaal geen probleem.

De eczeemhuid is extra gevoelig voor aanvallen van buitenaf. De kokosolie helpt om deze aanvallen af te slaan.

Aloë Vera

Aloë Vera is een veelbesproken natuurlijke remedie. Ook hier is de term ‘Haarlemmerolie’ van toepassing. Gebruikers zijn over het algemeen erg enthousiast, de wetenschap houdt zich afzijdig omdat het volgens hen niet ‘wetenschappelijk bewezen’ is. Dat zal wel, maar alle enthousiaste reacties van gebruikers is voor mij voldoende, zeker met een natuurlijk product als Aloë Vera.

Om de eczeem te bestrijden is het voldoende om de pure Aloë Vera een aantal keren per dag op de eczeemhuid aan te brengen. Om het effect te versterken wordt door ervaringsdeskundigen ook vaak aangeraden om daarnaast het pure Aloë Vera sap te drinken vanwege de werking op het immuunsysteem.

Spray op basis van Himalaya zout

Diegene die last hebben van eczeem, hebben vaak baat bij een dagje strand. Het zoute zeewater is een weldaad voor de eczeemplekken! Maar helaas is niet iedereen in staat om regelmatig een dagje strand te doen, dus zijn er ook thuis-oplossingen op basis van zout.

Voor diegene die een prima werkende spray zelf wil maken, hierbij een recept:

Ingrediënten

 • 1 kopje gedistilleerd water, of stevig doorgekookte water
 • 1 eetlepel Himalayazout. Eventueel kun je ook gewoon zeezout gebruiken.
 • Eventueel een snufje Magnesium bad-vlokken
 • Essentiele olie in de soort die je lekker vind, bijvoorbeeld Lavendel of Mint. Deze laatste heeft ook nog eens een verkoelende werking.

Hoe maak je het?

 • Verwarm het water en voeg al roerend het zout en het magnesium toe. Blijf roeren totdat alles opgelost is.
 • Voeg de olie toe en laat het geheel afkoelen.
 • Bewaar het geheel bij voorkeur in een spray-fles. Lekker gemakkelijk!

Gebruik

 • Je kunt deze oplossing dagelijks gebruiken op de eczeemplekken.

Allergoloog

Iedereen heeft een ‘trigger’ wat zorgt voor de uitbraak van het eczeem. Deze trigger kan bijvoorbeeld koud/warm zijn, of vochtig weer. Maar in de meeste gevallen is de trigger een bepaalde voedingsstof. Om hier achter te komen is een afspraak maken met een allergoloog een goede stap.

Ok, het is een langdurig proces en het wordt in de meeste gevallen niet vergoed door je verzekering, maar als de conclusie is dat een bepaalde voedingsstof jouw trigger is voor de eczeem uitbraken, dan kun je je voedingspatroon aanpassen. Als je niet in staat bent om een allergoloog te bezoeken, om wat voor reden dan ook, dan kun je als alternatief een dagboek bijhouden.

Hierin moet je dan precies omschrijven wat en wanneer je gegeten hebt, samen met de stand van zaken van je eczeem. Ook dit proces kan lang zijn, en is nooit helemaal 100% exact, maar het geeft je wel alvast een inzicht in jouw trigger. Eventueel kun je met deze informatie alsnog naar de Allergoloog gaan, zodat deze veel gerichter een onderzoek kan starten.

Levertraan

Levertraan heeft een hele slechte reputatie. Veel mensen vinden levertraan vies, en daar hebben ze ook nog eens gelijk in. Maar levertraan blijft een belangrijke leverancier van hele goede voedingsstoffen. Een misverstand is dat levertraan uit walvissen gewonnen wordt.

Helemaal fout!

Levertraan is een dierlijke olie wat gewonnen wordt uit de lever van vissen uit de kabeljauwfamilie. Het is een hele vette olie wat veel vitamine A, vitamine D, fosfor en jodium bevat. Ook is het een olie wat de hoogste concentratie Omega-3 vetzuren bevat. Vroeger werd levertraan regelmatig gebruikt, maar sinds de vitamines A en D in 1961 aan de margarine werd toegevoegd, is het gebruik van levertraan sterk afgenomen. Jammer.

De meest gemakkelijke manier is om de levertraan in te nemen in de vorm van capsules, dus als voedingssupplement.

Zout/Magnesium-bad

Eerder spraken we over de voordelen van een strandbezoek waar het zoute water zijn heilzame werking kan doen met betrekking tot de eczeem. Dagelijks naar het strand gaan zal geen optie zijn, maar dat hoeft ook niet. Als je een bad hebt, kun je je eigen Noordzee maken.

Vul je bad met warm water en voeg hier 1 tot 2 kopjes Himalayazout en een half kopje Magnesium Bad Vlokken aan toe. Je kunt dit eventueel aanvullen met een heerlijke badolie. Lekker badderen!

Verzachtende balsem van viooltjes en kamille

Viooltjes worden al sinds mensenheugenis gebruikt om een ontstoken huid te behandelen. Voor de behandeling, of in ieder geval het verzachten, van eczeem kun je dit combineren met bijvoorbeeld Kamille. Kamille heeft hele sterke antiseptische eigenschappen. Je kunt natuurlijk de balsem kopen, maar je kunt het ook vrij gemakkelijk zelf maken:

Ingrediënten

 • 1 eetlepel bloemen van de driekleurige viool
 • 2 eetlepels gedroogde kamille (Romaans/Germaans)
 • 1 theelepeltje bijenwas
 • 1 eetlepel amandelolie
 • 1 theelepel vitamine C (poeder)
 • 1 theelepel Glycerine
 • 2 theelepels emulgator was.
 • 250 ml. gekookte water

Hoe maak je het?

 • Doe de kamille en de viooltjes in een schaal, en gier hier het water overheen totdat alles net bedekt is.
 • Laat dit ongeveer 10 minuten trekken.
 • Verwarm het geheel ‘au bain-marie’
 • In een andere schaal doe je rest van de ingrediënten en ook deze verwarm je ‘au bain-marie.
 • Na ongeveer 10 minuten is alles gesmolten en heb je een consistente, vloeibare massa.
 • Zeef het mengsel met de bloemen waarbij je het afgietsel bewaart.
 • Voeg dit aftreksel beetje bij beetje bij het oliemengsel, terwijl je langzaam klopt.
 • Het resultaat is een mengsel wat een beetje op mayonaise lijkt.
 • Bewaar de balsem in een donkere glazen pot, welke je eerst uitgekookt (gesteriliseerd) hebt. Op deze manier is de balsem ongeveer een half jaar houdbaar, tenminste als je het in de koelkast bewaart.

Gebruik

 • Je kunt deze balsem 2 x per dag aanbrengen op de eczeemplekken.
 • Voor het beste resultaat kun je de zalf aanbrengen na een douche of een bad.

Tot slot

Eczeem bestrijden met reguliere medicatie is voor de arts misschien de meest gemakkelijke manier, voor hen tenminste, maar voor de patiënt is het beslist géén pretje, met name omdat de resultaten vaak erg teleurstellend zijn. De symptomen verdwijnen misschien wel, maar het échte probleem wordt vaak niet aangepakt.

Probeer eens één of meerdere natuurlijke middelen die in dit artikel beschreven staan. Het is allemaal puur natuur, dus je riskeert er helemaal niets mee. Baat het niet, dan schaadt het ook niet…

Heb jij nog aanvullingen? Ken jij nog een (grootmoeders) middeltje tegen eczeem?

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]