Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Behandeling

Laatste Update: 21 september 2021

Top 7 Natuurlijke behandelingen tegen eczeem

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Top 7 natuurlijke behandelingen tegen eczeem

kokosolieEczeem is een huidaandoening waar meer mensen last van hebben dan je zou denken. Eigenlijk is eczeem een verzamelnaam van aandoeningen waarbij er sprake is van een ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen gaat het om een extreme reactie van het immuunsysteem, als reactie op het contact met een bepaalde stof zoals parfum, zeep, of andere stoffen.

TIP van Robert Jan:
Wil je snel van eczeem af op een veilige en huidvriendelijke manier? Dit werkt direct >>

Ook kan het weer invloed hebben op een eczeem-uitbraak. Medicatie van de huisarts is gebaseerd op hormonen en symptoombestrijding, en zijn dus vaak teleurstellend. Maar wist je dat er ook natuurlijke behandelmethodes zijn tegen eczeem?

Lees snel verder!

Algemene adviezen

Als je last hebt van eczeem, is het zaak om je voedingspatroon en/of levensstijl enigszins aan te passen. Naast de natuurlijke behandelingen waar ik later op terug kom, zijn er in ieder geval een paar algemene adviezen:

 • Douchen is prima, maar beslist niet té warm en niet té vaak. Een warme douche droogt namelijk je huid uit, iets wat beslist niet goed is voor je eczeem.
 • Probeer uit te zoeken welke stoffen je eczeem triggeren voor een uitbraak.
 • Heb jij veel stress in je leven? Eczeem reageert heel sterk op stress, omdat deze het immuunsysteem uitschakelt zodat de eczeem de vrije hand heeft.
 • Probeer je weerstand, je immuunsysteem, sterker te maken.
 • Gebruik huidverzorgingsproducten die vrij van parfum zijn, hypoallergeen zijn en lekker vet zijn.

Er bestaan ook natuurlijke behandelingen!

Veel mensen willen niet de reguliere medicatie en behandeling volgen, omdat het in veel gevallen gebaseerd is op hormonen, en dan ook nog eens alleen de symptomen bestrijdt. Hieronder vind je 7 behandelingen/behandelmethoden die niet wetenschappelijk bewezen zijn, maar wel helpen, gezien alle gebruikerservaringen te vinden.

Kokosolie

Deze olie is inmiddels zo’n beetje de spreekwoordelijke Haarlemmerolie geworden. Een olie die toepasbaar is voor heel veel aandoeningen. Ook voor eczeem kan kokosolie een oplossing zijn, niet alleen voor volwassenen maar ook voor kleine kinderen en zelfs baby’s. Het gebruik is erg eenvoudig:

De eczeem-plekken lekker inmasseren met pure kokosolie en je zult zien dat er binnen 24 uur een verbetering optreedt.

Maar hoe werkt kokosolie dan?

Het deel van de huid waar het eczeem zich bevindt, verliest heel veel vocht waardoor het uitdroogt. De kokosolie zorgt er voor dat de huid gehydrateerd blijft, waardoor de huid minder gaat trekken door de droogheid.

De stoffen in de kokosolie zorgen voor een beschermende laag op je huid. Hierdoor is de huid beter beschermd tegen schadelijke stoffen van buitenaf die gemakkelijk in de huid kunnen trekken, en andersom zorgt dit laagje er voor dat je huid veel minder vocht verliest, waardoor de huid niet uitdroogt.

Kokosolie heeft de eigenschap om schimmels en bacteriën succesvol aan te vallen en te doden, waardoor huidirritaties en infecties hierdoor tot een minimum beperkt worden. Op je huid leven altijd bacteriën en schimmels, en bij een gezonde huid is dit ook helemaal geen probleem.

De eczeemhuid is extra gevoelig voor aanvallen van buitenaf. De kokosolie helpt om deze aanvallen af te slaan.

Aloë Vera

Aloë Vera is een veelbesproken natuurlijke remedie. Ook hier is de term ‘Haarlemmerolie’ van toepassing. Gebruikers zijn over het algemeen erg enthousiast, de wetenschap houdt zich afzijdig omdat het volgens hen niet ‘wetenschappelijk bewezen’ is. Dat zal wel, maar alle enthousiaste reacties van gebruikers is voor mij voldoende, zeker met een natuurlijk product als Aloë Vera.

Om de eczeem te bestrijden is het voldoende om de pure Aloë Vera een aantal keren per dag op de eczeemhuid aan te brengen. Om het effect te versterken wordt door ervaringsdeskundigen ook vaak aangeraden om daarnaast het pure Aloë Vera sap te drinken vanwege de werking op het immuunsysteem.

Spray op basis van Himalaya zout

Diegene die last hebben van eczeem, hebben vaak baat bij een dagje strand. Het zoute zeewater is een weldaad voor de eczeemplekken! Maar helaas is niet iedereen in staat om regelmatig een dagje strand te doen, dus zijn er ook thuis-oplossingen op basis van zout.

Voor diegene die een prima werkende spray zelf wil maken, hierbij een recept:

Ingrediënten

 • 1 kopje gedistilleerd water, of stevig doorgekookte water
 • 1 eetlepel Himalayazout. Eventueel kun je ook gewoon zeezout gebruiken.
 • Eventueel een snufje Magnesium bad-vlokken
 • Essentiele olie in de soort die je lekker vind, bijvoorbeeld Lavendel of Mint. Deze laatste heeft ook nog eens een verkoelende werking.

Hoe maak je het?

 • Verwarm het water en voeg al roerend het zout en het magnesium toe. Blijf roeren totdat alles opgelost is.
 • Voeg de olie toe en laat het geheel afkoelen.
 • Bewaar het geheel bij voorkeur in een spray-fles. Lekker gemakkelijk!

Gebruik

 • Je kunt deze oplossing dagelijks gebruiken op de eczeemplekken.

Allergoloog

Iedereen heeft een ‘trigger’ wat zorgt voor de uitbraak van het eczeem. Deze trigger kan bijvoorbeeld koud/warm zijn, of vochtig weer. Maar in de meeste gevallen is de trigger een bepaalde voedingsstof. Om hier achter te komen is een afspraak maken met een allergoloog een goede stap.

Ok, het is een langdurig proces en het wordt in de meeste gevallen niet vergoed door je verzekering, maar als de conclusie is dat een bepaalde voedingsstof jouw trigger is voor de eczeem uitbraken, dan kun je je voedingspatroon aanpassen. Als je niet in staat bent om een allergoloog te bezoeken, om wat voor reden dan ook, dan kun je als alternatief een dagboek bijhouden.

TIP van Robert Jan:
Wil je snel van eczeem af op een veilige en huidvriendelijke manier? Dit werkt direct >>

Hierin moet je dan precies omschrijven wat en wanneer je gegeten hebt, samen met de stand van zaken van je eczeem. Ook dit proces kan lang zijn, en is nooit helemaal 100% exact, maar het geeft je wel alvast een inzicht in jouw trigger. Eventueel kun je met deze informatie alsnog naar de Allergoloog gaan, zodat deze veel gerichter een onderzoek kan starten.

Levertraan

Levertraan heeft een hele slechte reputatie. Veel mensen vinden levertraan vies, en daar hebben ze ook nog eens gelijk in. Maar levertraan blijft een belangrijke leverancier van hele goede voedingsstoffen. Een misverstand is dat levertraan uit walvissen gewonnen wordt.

Helemaal fout!

Levertraan is een dierlijke olie wat gewonnen wordt uit de lever van vissen uit de kabeljauwfamilie. Het is een hele vette olie wat veel vitamine A, vitamine D, fosfor en jodium bevat. Ook is het een olie wat de hoogste concentratie Omega-3 vetzuren bevat. Vroeger werd levertraan regelmatig gebruikt, maar sinds de vitamines A en D in 1961 aan de margarine werd toegevoegd, is het gebruik van levertraan sterk afgenomen. Jammer.

De meest gemakkelijke manier is om de levertraan in te nemen in de vorm van capsules, dus als voedingssupplement.

Zout/Magnesium-bad

Eerder spraken we over de voordelen van een strandbezoek waar het zoute water zijn heilzame werking kan doen met betrekking tot de eczeem. Dagelijks naar het strand gaan zal geen optie zijn, maar dat hoeft ook niet. Als je een bad hebt, kun je je eigen Noordzee maken.

Vul je bad met warm water en voeg hier 1 tot 2 kopjes Himalayazout en een half kopje Magnesium Bad Vlokken aan toe. Je kunt dit eventueel aanvullen met een heerlijke badolie. Lekker badderen!

Verzachtende balsem van viooltjes en kamille

Viooltjes worden al sinds mensenheugenis gebruikt om een ontstoken huid te behandelen. Voor de behandeling, of in ieder geval het verzachten, van eczeem kun je dit combineren met bijvoorbeeld Kamille. Kamille heeft hele sterke antiseptische eigenschappen. Je kunt natuurlijk de balsem kopen, maar je kunt het ook vrij gemakkelijk zelf maken:

Ingrediënten

 • 1 eetlepel bloemen van de driekleurige viool
 • 2 eetlepels gedroogde kamille (Romaans/Germaans)
 • 1 theelepeltje bijenwas
 • 1 eetlepel amandelolie
 • 1 theelepel vitamine C (poeder)
 • 1 theelepel Glycerine
 • 2 theelepels emulgator was.
 • 250 ml. gekookte water

Hoe maak je het?

 • Doe de kamille en de viooltjes in een schaal, en gier hier het water overheen totdat alles net bedekt is.
 • Laat dit ongeveer 10 minuten trekken.
 • Verwarm het geheel ‘au bain-marie’
 • In een andere schaal doe je rest van de ingrediënten en ook deze verwarm je ‘au bain-marie.
 • Na ongeveer 10 minuten is alles gesmolten en heb je een consistente, vloeibare massa.
 • Zeef het mengsel met de bloemen waarbij je het afgietsel bewaart.
 • Voeg dit aftreksel beetje bij beetje bij het oliemengsel, terwijl je langzaam klopt.
 • Het resultaat is een mengsel wat een beetje op mayonaise lijkt.
 • Bewaar de balsem in een donkere glazen pot, welke je eerst uitgekookt (gesteriliseerd) hebt. Op deze manier is de balsem ongeveer een half jaar houdbaar, tenminste als je het in de koelkast bewaart.

Gebruik

 • Je kunt deze balsem 2 x per dag aanbrengen op de eczeemplekken.
 • Voor het beste resultaat kun je de zalf aanbrengen na een douche of een bad.

Tot slot

Eczeem bestrijden met reguliere medicatie is voor de arts misschien de meest gemakkelijke manier, voor hen tenminste, maar voor de patiënt is het beslist géén pretje, met name omdat de resultaten vaak erg teleurstellend zijn. De symptomen verdwijnen misschien wel, maar het échte probleem wordt vaak niet aangepakt.

TIP van Robert Jan:
Wil je snel van eczeem af op een veilige en huidvriendelijke manier? Dit werkt direct >>

Probeer eens één of meerdere natuurlijke middelen die in dit artikel beschreven staan. Het is allemaal puur natuur, dus je riskeert er helemaal niets mee. Baat het niet, het schaad ook niet!

Heb jij nog aanvullingen? Ken jij nog een (grootmoeders) middeltje tegen eczeem?

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Yep, ik dep de eczeemplekjes met witte natuurzijn die ik bij de appie haal.
  Een rond watje dopen in de azijn en 5 seconden op 1 plekje leggen. Effe een dansje maken want het prikt enorm. Na 2 minuten doe je het volgende plekje. Zo behandel ik beide handen in 2 ronden. Bij de 2de ronde die veel minder prikt, zie je dat het eczeem verdwenen is.
  Je plast er bijna van in je broek zo erg prikt het maar het resultaat is voor mij verbluffend.
  Daarnaast neem ik ca 3000 mg vitamine C (amla plus, an ancient ayurvedic herb van Pure planet
  Non gmo, organic and guten free)
  Calcium-magnesium-zink van solgar neem ik er 4 van per dag.
  Misschien dat het voor een ander ook kan helpen. I hope so.
  Vriendelijke groet,
  mim daniels

 2. 30 jaar lang (cortisone) creme gesmeerd. Nu 1 jaar aan de paardenmelk. Mijn huid ziet er veel veel beter uit. Minder rood en minder schilferig en hier en daar is de eczeem zelfs verdwenen. Ook de jeuk is veel minder geworden. Door het drinken van paardenmelk en het smeren van paardenmelkcreme. Durf na jaren weer eens te zwemmen met mijn kleinkinderen. Een middel uit de natuur en geen rotzooi!

  1. Ja, ik heb het net geprobeerd en het prikte niet zoveel,maar ik denk dat ik dit 2 keer in 1 week ga doen want het is nu al wat over.

 3. Denk dat het ook uitmaakt wat voor eczeem je hebt. Had steeds als ik mijn sandalen droeg, waar denk ik iets over heen gekomen is, dat ik een rare plek kreeg op mijn voet. Maar nu in de winter heb ik die plek ook. Volgens de huisarts waar ik laatst was was het eczeem. Die heeft een eng spulletje voorgeschreven maar ik weet het niet. Liever wat natuurlijks. Denk dat het in mijn geval meer aan de buitenkant zit dan bij constitutioneel eczeem.

 4. Aan te raden.....google eens op Neemolie.....er gaat een wereld voor je open waar dit allemaal goed voor is. Ook veel gebruikt in vele natuurlijke produkten.
  succes...ik ga het ook proberen. Ik heb het ook als anti teek en vlo op mijn honden aangebracht.....jaaaaa voor mens en (gewerveld)dier is het goed.
  ik heb eczeemplekken in het gezicht en ga olie bestellen .....heb nl al zoveel geprobeerd....ik ben net een weermannetje wanneer het eczeem lastig gaat doen kan ik voorspellen maar daar verdien ik helaas niets mee.

  1. Dankjewel voor het delen van deze ervaring, weermannetje!
   Ik ben erg benieuwd naar het effect hiervan. Hou je me op de hoogte?

   Veel succes!

 5. Is er ook een onderzoek gedaan voor getinte huid.
  Want kokosolie droogt mijn type huid (bruin (azie)) namelijk uit.
  Mijn huid is dun, extreem droog en overgevoelig en heb dus eczeem.
  Het is een eindeloze gezoek vanaf mijn kinderjaren tot nu toe (34).
  Dus ik hoop dat iemand me kan helpen.
  Succes iedereen..!

  1. Wauw nooit gedacht dat ik nog iemand tegen mocht komen met hetzelfde probleem. Ik hoor inderdaad overal van het wondermiddel kokosolie, en ondertussen heb ik het idee dat het bij mij nog eerder verergert dan wat anders 🙁 Ik ben zelf half NL half Jamaicaans dus blank genoeg voor m'n moeders zonneallergie en donker genoeg dat kokosolie etc niet helpen :'D 😛 ik ga zelf binnenkort toch maar weer naar de dermatoloog.. hopen dat er in de afgelopen jaren nieuw onderzoek naar mijn huidtype is geweest.
   Als je op de hoogte gehouden wilt worden Amee, let me know! 🙂

  2. hallo ik heb al 8 jaar last van exzeem ook blaasjes en het jeukt zo erg en het breid zich vresselijk uit .heb er alles aan gedaan niets helpt..maar toen was ik in een winkel en kocht weer iets van VSM maar toen vertelde een jongen mij geitenbotercreme en ben nu een week aan het smeren maar het helpt echt word een stuk minder ..succses allemaal

  3. Beste Amee.
   Ik heb jaren met verschillende soorten eczeem gelopen. Diverse dermatologen gehad en eigenlijk bied iedereen alleen een oplossing voor de buitenkant aan terwijl het probleem aan de binnenkant zit.
   Veel mensen met huidproblemen hebben (chronische) vitamine en mineralen tekorten. Dit is via bloedonderzoek te controleren terwijl artsen en dermatologen dat bijna niet doen. Geheid dat je een te laag (of aan de lage kant) D3 hebt, B12 met foliezuur, Fosfor, Cortisol (slaap je slecht? erg vermoeid?)

   Ik ben van de artsen afgestapt (hier in Griekenland) omdat ik alleen maar verder naar beneden ging met alle cortisonezalven etc. Nu ben ik "bijna"eczeem vrij. op een hardnekkige plek na. Die ga ik nu anders aanpakken.

   Eczeem... ik werd er echt gek van.

   Johan

 6. Mijn zoontje van 4 jaar heeft eczeem.
  Zou ik de spray op basis van himalaya zout en magnesium op zijn huid kunnen proberen?
  Of is alleen de kokosolie geschikt voor de jonge huid.

  1. Je kunt het proberen. Volgens mij kan het geen kwaad.
   Maar begin met een klein beetje, en voer dagelijks de dosis een beetje op.
   Vraag natuurlijk steeds aan je zoontje of hij iets ongewoons voelt.

   Succes!

  2. Probeer een goede rooibos thee, ( natuurwinkel)
   3 à 4 x per dag deppen en ongeveer 4 weken volhouden.
   Mijn kleinzoon is er vanaf.
   Succes

    1. Beste Arnold,

     Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen dat je het gaat proberen met rooibos thee. Laat ons vooral weten hoe het smaakt en of het goed werkt voor jou. We zijn benieuwd naar je ervaringen!

  3. Mijn man heeft ook zware allergie op zijn huid. Ik heb nu crème van een bio laboratorium. Was binnen één week over.
   Misschien kan dat je zoon helpen.

 7. Zo! Alles is ingesmeerd met kokosolie. Eerst een klein plekje om te proberen natuurlijk. Daarna lekker alles ingesmeerd. Hopelijk doet het wat het beloofd 🙂

 8. Beste, twee weken geleden gaan wandelen in bos. De dag erna had ik allerlei bultjes onder men kin met vreselijke jeuk !! na 2dagen waren ze weg . Nu ben ik eergisteren in Limburg een Natuurpunt wandeling gemaakt heerlijk !!! Maar... de dag erna !! het was net of er stonden 300 muggenbeten onder men kin , op men armen en onderbenen. Ieder uur verder op de dag werd het roder pijnlijker en breidde het uit ! Apotheker maakte me een zalfje, maar bracht niks op , de nacht eropvolgnd werd ik bijna gek van de jeuk ...prikkende pijn en dan niet mogen krabben!!Netelroos was de diagnose ( als ik nu terugdenk 3maand geleden ook een weekje weg geweest naar zuiden, ben ook gevoelig aan zonnebrand) ) Had ik toen we thuis waren ook verschillende bultjes op men buik ter hoogt van maag met enorme jeuk.
  Zo te zien zal het met regelmaat weer komen. Welk natuurlijk middel kan ik hiervoor best gebruiken ?
  Groetjes Kristine

  1. Het is erg lastig om hiervoor advies te geven, Kristine. De oorzaak kan van alles zijn, dus een natuurlijk middel adviseren zonder verdere kennis is erg lastig.
   Maar het doet me sterk denken aan Keratosis Pilaris, een onschuldige, maar vervelende huidaandoening.
   Verblijd in dat geval een droge huid, dus goed hydrateren, en ga niet scrubben. Je kunt je huid tot rust brengen met bijvoorbeeld zoethoutwortel of groene thee.
   Eventueel kun je een afspraak maken met je huisarts. Deze kan je een recept geven voor Vitamine A zuur.

   Heel veel succes, Kristine!

 9. Ik heb zelf heel veel baat bij Geitenboterbalsem , dat is een balsem of creme gemaakt van geitenmelk maar ook bevat het aloe vera en olijfolie. In geitenmelk zit ook magnesium , kalium en vitaminen. Er zit geen parfum en troep in en het voelt heel zacht en fijn op de huid en absoluut niet vet. Als je het smeert trekt het meteen in en voelt zacht en verkoelend aan. Al weken geen droge huid en geen jeuk meer op de eczeem plekken Het is nieuw in Nederland en heb het gekocht op een biologische markt maar ze hebben ook een webshop. Heel fijn die geitenboterbalsem

  1. Bedankt voor deze aanvullende tip, Marco.

   Zijn er nog meer lezers die ervaring hebben met geitenboterbalsum?

  2. Hoe staat het er bij u nu voor. Met dat geitenboterbalsem? Ik heb al vanaf mijn geborte ladt van eczeem en droge plekken. Heeft u een site waar ik dit kan kopen? Graag hoor ik van u

 10. hallo ik heb er sinds een week ervaring mee en ik zeg hierop het helpt echt ik heb een pot gekocht is niet goedkoop ..maar ik ga nu ook naar een welnessoord om mij te laten behandelen dan word er testen gedaan en ik word ingepakt misschien en hopen dat ik er helemaal van afkom.. geitenboter creme is echt een wondermiddel ..succses

 11. Hallo ik heb tylotisch eczeem aan de handen en voeten met een dikke eeltlaag, grote kloven en veel jeuk. Ik ben allergisch voor alle medicinale zalven en kan alleen maar functioneren als ik vinyl handschoenen draag! Iemand een goede tip?

  1. @Francis. Wat bij mijn helpt bij kloven en eelt is vitamine A. Zal alleen niet helpen tegen eczeem, denk ik.

 12. Hey mensen. Ik had een aantal jaren lang eczeem om mijn hele nek en toen verscheen het op steeds meer plekken. Heel erg toevallig ben ik er achter gekomen dat extra virgin koskosnootvet (ik heb geen olie geprobeerd), met enkel 100% biologisch en geen andere toevoegingen, hielp!!! Ik smeerde het erop en het was weg!!! Sommige plekken moest ik vaker op smeren en na 3 of 4x waren ze ook daar weg. Ik heb ze nooit meer terug gekregen. Please probeer het ook mensen. Het hielp mij echt en je hebt niks te verliezen. Maar koop wel de juiste kokosnootvet zoals ik beschreef anders kan je worden teleurgesteld. Iets daarvoor had ik ook resultaat gehad met stukjes gesneden knoflook eroverheen te smeren (1 a 2 minuten lang), maar dat was erg pijnlijk en werd eerst heel erg rood/blauw tot het uitdroogde en alles in harde stukjes er af viel (3 weken geloof ik). Maar koskosnootvet extra virgin had allerbeste resultaat en pijnloos natuurlijk 🙂 . Je kan met dat potje ook gewoon eten voorbereiden enzo

   1. Ik probeer het nu een tijdje bij mijn zoontje met kokosolie. Hij heeft eczeem rond zijn mond. Maar matige resultaten... voor ons is het nog niet "de" oplossing.

    1. Probeer eens rooibos thee, 3 x per dag deppen, minimaal 3 à 4 weken volhouden.
     Koop de thee in een goede natuurwinkel.
     ( soms staat er op de verpakking: ook voor huidaandoeningen)
     Mijn kleinzoon is er zo vanaf gekomen.

 13. Ik ben een 17 jarige jongen en heb sinds de zomer van 2015 eczeem, het begon op mijn linkerarm en is nu inmiddels verspreid op mijn rechterarm, oogleden en mijn keel nu ook voor een klein deel. Ik smeerde er eerst vaseline op maar dat werkte niet, dat heb ik ongeveer 1 maand gedaan, daarna smeerde ik er 1 of ander vet zalfje op van mijn moeder, in de eerste instantie werkte het (tegen de droge huid) maar de rode kleur op mijn huid bleef evenals de jeuk. Ik heb dit zalfje ongeveer een jaar gebruikt. Nu gebruik ik al ongeveer 4 maanden bepanthen, het werkte in het begin heel goed (geen rode huid, geen jeuk, geen droge huid) maar na die een paar maanden elke dag (soms 2x per dag) te gebruiken is de rode huid en de jeuk weer terug. Ik wil er heel graag vanaf want het ziet er echt niet uit, ook weet ik bijna zeker dat stress de grootste oorzaak is want tijdens de vakanties heb ik er geen last van. Ik zou graag willen weten hoe ik er het snelste van af kan komen, ik stop deze maand ook met het eten van suiker om mee te beginnen.

  1. Je zegt het zelf al: Als stress jouw grote probleem is, raad ik je aan om hier zo snel mogelijk aan te werken. Niet alleen voor je eczeem, maar voor je algehele gezondheid.
   Je kunt beginnen met mijn mini-stress cursus:
   https://www.optimalegezondheid.com/stress-gratis-ebook
   Verder lees je heel veel over stress op mijn speciale stress-blog:
   https://www.optimalegezondheid.com/stress/
   Kom je er dan nog niet uit, dan raad ik je aan om professionele hulp te zoeken.
   En inderdaad, stoppen met het eten van suikers is ook een heel goed begin, maar die stress heeft bij jou de hoogste prioriteit.

   Heel veel succes!

  2. hoi Ron,
   misschien een beetje een late reactie, maar ik heb een soortgelijke ervaring.
   ik ben 19 en 2 jaar geleden opeens ernstige eczeem.
   Zo erg dat heel mijn gezicht onder zat en ik nachts wakker werd van het krabben.
   De dokters heb je niets aan, die zeiden eerst dat het gewoon droge huid had, daarna dachten ze dat het krentenbaard?!! was, wat bullshit was...
   Allergie test laten doen bij de dermatoloog en ik heb dus een allergie ontwikkeld voor cocamidopropyl betaine. een chemisch stofje wat schuim veroorzaakt in producten zoals zeep, shampoo, tandpasta, lenzenvloeistof, makeupremover etc.
   Zoek het maar eens op, komt steeds vaker voor bij jongeren dat ze deze allergie ontwikkelen aan het einde van de pubertijd, door overmatig gebruik van chemische stoffen tijdens de jeuk.
   ik dacht zelf heel lang dat het bij mij ook om stress gaat, aangezien het in de vakantie minder erg was en ik nog al een stresskip ben. van de dokter krijg je natuurlijk hormonenzalf en dat werkt wel een beetje, maar het stoppen met het gebruiken van dit stofje heeft wonderen gedaan simpelweg door natuurlijke producten te kopen.
   Helaas flipt mijn gevoelige huid wel vaker door vanalles dus vandaar dat ik naar nog meer oplossingen op zoek ben die natuurlijk werken omdat hormonenzalf op de lange termijn alles alleen maar erger maakt (maakt je huid heel dun).
   hoop dat je hier wat aan hebt!
   Groetjes Rosalie

 14. Beste Michael ,voor de stress zou ik U Avena Sativa (haver)in druppels van Dokter Vogel aanraden ,mijn man was een echte stresskip allé haan hi hi ,wanneer hij Avena Sativa nam werd hij geheel ontspannen , het word ook véél aangeraden aan studenten én kinderen met ADHD, laat ook eens naar je lever kijken ,want het kan een reactie zijn van je lever ! groetjes Denise

 15. kokos maakt mijn huid uiteindelijk ook droger...ik heb ook al honderd natuurcremes gekocht zonder echt een goed effect... tot nu toe mijn beste 'behandeling': ik wissel avene xeracalm creme af met laroche-posay toleriane ultra en moogoo uddler cream (na en tijd lijkt het ene niet zo'n goed effect meer te hebben en dan gebruik ik weer een tijdje het andere) Ik ken ook iemand die heel erg geholpen is met remederm van louis widmer... het is helaas echt zo dat wat voor de ene een fantastisch effect heeft voor iemand anders helemaal niets doet...

 16. Levertraan van Moller's Tran is vrij van lood en kwik, wordt gecontroleerd, maar bevat dit voor zuivering ook al niet. Deze levertraan is vermengt met citroen en smaakt niet vies. Ik smeer het ook lokaal op exceem (in combinatie met troebele appelazijn, versoepelt de huid en veranderd de ph waarde zodat schimmels worden gedoodt) en ben tevreden met het resultaat. Verwacht niet dat het meteen weg is. Maar als het goed is wordt het in ieder geval minder en groeit er langzaam gezonde huis onder. Schilferen en jeuk zijn in ieder geval weg na drie of vier dagen gebruik. Ik smeer alles er na elkaar op met een watje.

 17. Hi, me neefje van 2 jaar heeft ook eczeem...
  zijn benen vol met wondjes en komt soms vocht eruit.
  wat kan ik voor hem gebruiken?

 18. Heb het 2 jaar heel heftig aan beide voeten gehad tot het punt dat ze helemaal open lagen en maar niet weg ging. Cortizone gesmeerd en herhaalrecept gekregen. Dermatoloog gaf aan dat ik er maar aan moest wennen. Een marrokaanse vriend raadde me een mengseltje aan van hennapoeder met azijn aan. 2 weken elke dag het papje 15 minuten laten intrekken en daarna voorzichtig afspoelen. Nooit meer last van gehad. Wel 2 weken lang oranje voeten. 🙂

 19. Ik heb al jaren een droge huid, eczeem, veel jeuk. Tientallen jaren moest ik smeren met cortizonencremes.
  Sinds een jaar gebruik ik een Chinese creme op basis van kruiden, met verzachtende menthol. Na 1 keer smeren is mijn huid rustig en na een paar dagen zijn de droge plekken verdwenen. Sinds 3 weken ben ik ook gestopt met melkproducten en het resultaat is nog beter. Dit laatste wordt sowieso vaak aangeraden door alternatieve artsen. Cortizonen heb ik nu helemaal niet meer nodig!

  1. Is het yiganerjing? Dat zit bomvol met hormonen maar staat niet op de ingredientenlijst. Google maar eens op internet en kijk gelijk eens op ITSAN.ORG

 20. ik neem een kefir bad heel verzachtend geen jeuk meer maar je moet het dagelijks doen want ik heb eczeem aan de voeten en vooral in de zomer .

  1. Hallo,
   Doe je dan melkkefirdrank in het bad of de kefir korrels? De melkkefirdrank is trouwens goed om van binnenuit te zuiveren. Veel problemen worden veroorzaakt door slecht werkende darmen...

 21. Ik heb sinds dat ik een baby was last van atopisch eczeem. Vroeger in de knieholtes, nu (20 jaar) in de ellebooholtes en nek. Vroeger altijd hormoonzalf gebruikt, maar dat maakte mijn huid alleen maar kwetsbaarder. Ik ben sinds augustus 2016 overgestapt op een veganistisch dieet en mijn eczeem is als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik heb nog wel af en toe een droge huid. Daarvoor gebruik ik vitamine E creme. Voor de drogere plekjes smeer ik met vaseline cetomacrogol creme.

 22. Ik heb van verschillende mensen met verschillende soorten eczeem inmiddels zelf mee mogen maken dat pure, rauwe shea butter fantastisch werkt. Het neemt natuurlijk niet de oorzaak van eczeem weg (zoals de allergieën die ik zelf heb), maar het werkt echt enorm verzachtend en kalmerend. Let er wel op dat je echt de witte brokken hebt, dan weet je zeker dat het puur en onverhit is.

  1. Dank voor deze extra tip, Mixie.

   Zijn er andere lezers die ook ervaringen hebben met rauwe Shea Butter?

 23. Ik heb al sinds 1989 eczeem/psoriasis op mijn penis en balzak, heel veel verschillende soorten zalf geprobeerd en ben ook hierom besneden maar er blijft altijd voorhuid over natuurlijk en dat brand enorm.
  Niet altijd natuurlijk maar ik heb goede en slechte tijden, ik smeer nu lannette zalf maar is geen echte oplossing, wie heeft goede raad voor mij??

 24. ik heb al bijna 2 jaar last val eczeem onderaan de voeten,, ook veel kloven mijn huid enorm droog en heb veel jeuk
  voetzolen liggen open soms heel moeilijk om op de voeten te lopen , ben nu al 2 jaar in behandeling bij dermatologen iedere keer hetzelfde , cortisone zalf smeren dit kan ik toch niet blijven gebruiken , ben teneinde raad , krijg er stress van
  allergische testen hebben aan het licht gebracht dat ik allergisch ben aan bewaarmiddel methyl(chloro)isothiazolinone

 25. Zo maak je de kuur:

  1. Tijdens de kuur neem je minstens 4 keer per maand (het liefst 6 keer) een bad.

  Ingrediënten voor het bad:

  400 g DODE ZEEZOUT (badzout)
  50 g ZUIVERINGSZOUT (3 eetlepels)
  60 ml SINT-JANSKRUID OLIE (4 eetlepels)

  Vul het bad met water dat niet warmer dan 45 °C mag zijn, voeg de genoemde ingrediënten toe en roer het goed. Watertemperatuur boven 45 °C bevordert het uitdrogen van de huid, overschrijd dus niet de aanbevolen watertemperatuur. Zuiveringszout (natriumbicarbonaat) neutraliseert de agressieve werking van zout en het bad kan dus langer duren. We adviseren om max. 45 minuten en max. 20 minuten zonder het gebruik van soda in bad te liggen. Droog na het bad de huid zachtjes met een handdoek (probeer daarbij de huid zo min mogelijk droog te wrijven) en breng voorzichtig een dun laagje SINT-JANSKRUID OLIE aan op de plekken met psoriasis (idealiter op het hele lichaam). Breng na ongeveer 1-2 uur een dikkere laag HERSTELLENDE KRUIDENZALF op de plekken, waar de psoriasis zich bevindt.

 26. Op dit moment maakt gebruik van een zeer effectieve Hennepzalf. De basis van de zalf is adeps suillus en is rustgevend. Dit is een oud traditioneel recept voor productie.

 27. Hallo ,
  Ik heb sinds ik een peuter was enorme last van eczeem . Vroeger alleen in knieholtes en armen . Toen ik ongeveer 14 was had men dokter me een kuur voorgeschreven ( homeopathie) dat moest ik elke ochtend een maatje van oplossen in water en opdrinken. De eczeem is dan heel erg verergerd en daarna weggetrokken en is jarenlang weggebleven. Ik ben nu 33 en heb sinds 2 jaar terug last van de ecxeem . Met hevige opstoten ,vervolgens terug wegtrekken en terug een opstoot . Nu heb ik er ook op mijn beide oogleden, wat echt afgrijselijk is. Mijn huid is echt heel droog en schilferig . Vorig jaar had ik van de dermatoloog zalf met cortisone in gekregen, daar had ik heel snel resultaat mee, maar is helaas geen echte blijvende oplossing . Kokosvet durf ik niet goed te testen , omdat ik dat eens geprobeerd heb en toen werd ik helemaal gek van de jeuk op de plaats waar ik het gesmeerd had . ( het was wel kokosolie voor het haar) ook heb ik er last van op mijn handen. Daarvoor smeer ik een crème van de bodyshop, die echt wonderen doet . Maar is alleen voor de handen. Het is de hemp hard werking hand protector crème . Morgen ga ik naar de dermatoloog , eens zien want ze zullen aanraden.

 28. Hallo,

  Sinds de geboorte van ons 2e kindje en een slapeloze periode heb ik sinds 2 jaar last van eczeem. Voornamelijk onder de ogen, oogleden, schouders, binnenkant armen en jeuk tussen de billen. Ik heb mijn voedingspatroon aangepast, geen gluten, lactose. Soms smokkel ik nog even... meer groente. Heb een periode verschillende probiotica's en supplementen genomen. Stress verminderd. Meer knoflook eten en knoflookpillen. Kokosolie gesmeerd maar daar wordt het roder van en heb niet het idee dat het verzacht. Andere creme zoals van Widmer kreeg ik helemaal rode huid van. Het komt en gaat nu nog steeds. Vooral dat het rond mijn ogen zit stoort mij erg. Soms heb ik het idee dat het met mijn 'cyclus' mee gaat (hormonaal). Nu weet ik het even niet meer. Ik heb geen idee meer waar het aan kan liggen, allergie, luchtvochtigheid, hormonen?? Wie heeft tips???
  Groetjes

 29. Ik gebruik nu de Chinese kruidencreme ( met menthol ) helpt super goed( ik heb alle soorten zalf met en zonder cortisone gehad ( heb al meer dan 50jr exceem) bij verschillende dermatologen. Deze Chinese zalf helpt bij mij ( ook bij psoriasis zag ik bij de reacties) te koophuis AliExpress

 30. Hallo!

  Ik kreeg vorig jaar ineens last van atopisch eczeem gecombineerd met psoriasis op mijn handen en voeten. Vooral erg veel last van mijn handen, mijn vingers werden dik en kreeg bultjes en daarna kloven (beetje afwisselend). Bij de dermatoloog verschillende smeerseltjes geprobeerd en t ging wel wat beter, maar echt weg ging het niet. Nu ben ik zelf wat onderzoek gaan doen naar verschillende behandelingen. En ik ben 3 voedingssupplementen gaan slikken: Teunisbloemolie, Levertraan en ik denk zelf de belangrijkste is van Solgar: Milk Thistle and dandelion complex! (mariadistel, paardenbloem en nog andere kruiden).
  Ik heb er nu helemaal geen last van! Alleen als ik de supplementen een paar dagen vergeet, komt het wel terug, maar dan pak ik ze weer snel en doe 1 nachtje de zalf van de dermatoloog en de volgende dag niks meer aan de hand!

 31. Voor hen met eczeem bij de ogen: voor mij helpt Glycerona heel goed. Dit is Hygiënische handgel waar Aloe Vera aan teogevoeg is. Smeer naar behoefte, wanneer het juikt, trekt, etc...
  Wanneer je het aanbrengt worden de eczeemplekken warm en het kan heel even prikken. Naar mate de eczeem verdwijnt, zal ook het warm worden en prikken afnemen.

 32. De uitdrukking is baat het niet, het schaad ook niet. Zoals je nu afsluit staat er baat het niet, dan schaad het niet. Dat zou betekenen dat dingen die niet baten automatisch niet schaden. En dat is niet waar.

 33. Ik (vrouw 43 jaar) heb een hardnekkige vorm van tylotische eczeem op handen en voeten.
  Zware medicatie hielp, maar wil dit niet levenslang slikken.
  Nu drink ik sindskort gemberthee en ik heb er serieus baat bij!!!
  Elke dag drink een half liter gemberthee.
  Recept:
  Pan ca 2 liter water aan de kook brengen.
  Ca 6 cm gember , geschild en in plakjes, erbij doen. Ca 25 min zachtjes laten koken.
  Ik doe het in een fles in de koelkast, maar je kan het ook warm drink of met honing en of schijfje citroen.

  Wie weet heeft er iemand ook baat bij.

 34. Ga melkprod kopen by een boerderij en koop wei. Dat zit ook op bep prod daar, maar ook los , dat schijnt by eczeem te helpen, wei smeren..

 35. 30 jaar geleden opgelopen als contactexzeem op mijn handen.
  Indertijd behandeld met cortizonen en handen in verband en elke paar dagen weer opnieuw naar de kliniek.
  Werd langzaam aan beter.

  Blijft jarenlang weg met af en toe sterke middelen om schoon te maken komt het weer een beetje terug.

  Duidelijk ook door stress wordt het erger.

  Afgelopen periode een aantal gebeurtenissen die zeer veel stress gaven.

  Huisarts kwam met fase 1 cortizonzalf.
  2 keer gebruikt daarna weggelegd. Op de bijsluiter staat nota bene dat de oorzaak niet wordt aangepakt!
  Zelf ondertussen met cocosolie mn handen steeds invetten.
  Blijft dweilen met de kraan open.

  Nu eens de adviezen van deze site gezocht en gevolgd.
  Met natuurazijn een keer bevochtigd.
  T lijkt te werken.
  Heel fijn gevoel.
  Ga het vanavond nog een keer doen.

  En dan woon ik nog vlak bij de zee dus dubbel op kans om het weg te krijgen.
  Nu nog omgang met de stress.... Meditatie geeft hier rust en acceptatie.

  Dank voor de info van meerderen hier.

  1. Stress is inderdaad een hele belangrijke factor hierin.
   Probeer dit onder controle te krijgen.

 36. Ik heb echt van alles geprobeerd. Ik heb eczeem onder me oog, elleboog, en onder me neus gehad. Ik ondekte op een dag dat me neus zo dichtzat dat ik moeilijk kon ademen en me rot heb gegoogled zodat ik me neus weer open kreeg. Dat je simpel gewoon heel veel water moet drinken ik heb zoveel water gedronken ik denk zo een 3 liter totdat ik er misselijk van werd en ja me neus ging open. Sins dien drink ik ongeveer 3 liter per dag en me eczeem verdween als sneeuw voor de zon. Ik heb ook regelmatig last van constipatie dat heeft me daar ook mee geholpen ik denk dat dit allemaal te maken heeft met uitdroging. Ik slik nu ook hoge dosering vitamine c in combinatie met zink selenium. En nooit meer last van gehad.

 37. Vannacht, om 3 uur, moeten opstaan omdat ik het niet meer kon houden van de jeuk op mijn beide schouders en bovenarmen. Van het krabben, wat ik niet had mogen doen, stond mijn huid in brand. Bij het opzoeken, op internet, naar een 'natuurlijke' oplossing kwam ik terecht op deze webstek. Ik heb coconolie in huis, heb die ogenblikkelijk op al de jeukende plekken gewreven wat mij vrij snel een verkoeling gaf. Ben opnieuw naar bed gegaan en heb geslapen als een roos zonder irritaties!!! Superoplossing!!!
  Dank voor deze info.
  Liefs
  Wiske

 38. Ik vond een zeer goede Hennepzalf met de basis van adeps suillus en werkt heel goed. Na een week een aanzienlijke verbetering van eczeem. Search "hennepzalf" Mijn moeder en zus gebruikt Agrimoniezalf ook de basis adeps suillus. groet iedereen 🙂

  1. Janneke,
   ja een heel goed Hennepzalf product met Adeps suillus basis. Het heeft mijn 12-jarige dochter veel geholpen. Ze had het om haar nek...

 39. Ik heb op dit moment last van blaasjes eczeem op mijn handen, dit is erg vervelend. Weet iemand iets wat het beste hiervoor zou helpen? Ik heb hier al bijna een jaar last van en mijn handen lijken niet te herstellen.

  1. Beste Tamara,
   In verband met (onvermijdelijke) stress heb ik hier ook last van. Ik heb, na het uitproberen van verschillende dingen, die wel wat hielpen, maar die ik niet mee kon nemen, een eigen zalf gemaakt die ik in een klein afsluitbaar potje in mijn tas stop, zodat ik 3 à 4 keer per dag de zalf kan aanbrengen: een beetje vaseline met veel Middellandse zeezout (gewoon uit de supermarkt).
   Binnen een dag is er al resultaat zichtbaar!
   MVG,
   Erna

 40. ik heb al meer dan een half jaar last van eczeem het begon met een klein plekje op mijn onderbeen,toen hormoon zalf gehad van de huisarts met lannette creme maar het heeft niets geholpen en het word alleen maar erger,zit inmiddels ook op mijn andere been en op mijn armen rug en buik,word soms gek van de jeuk,ook geprobeerd met dode zee zalf maar ook dat hielp niet,kan over 2 weken pas terecht bij de dermatoloog,dus hoop dat er een oorzaak gevonden kan worden! heb jaren geleden een allergie gehad van haarverf ben toen ook behandeld bij de dermatoloog en een prednison kuur gehad en was er toen snel van genezen en uiteraard gestopt met haarverf! zou ik ondertussen nog kokosvet kunnen proberen?

 41. Ik heb plotseling een eczeem op mn benen, samen met vochtophoping, dus gezwollen benen. Ik wil geen hormoonzalf gebruiken. Iemand ideeen?

 42. Wanhopig wordt je ervan !
  Ieder mens reageert anders en heb de vele goede middelen die ieder gebruikt gelezen .
  Ik heb vaginale oftewel anale eczeem !
  Lees ook veel dat het eigenlijk niet te genezen is wat zeer vervelend is natuurlijk .
  Heb nu mijn hoop gevestigd op CBD zalf ! Dit schijnt het voor een groot deel te kunnen verlichten !
  Ben biologisch gaan eten , multivitamine ‘s slik ik al jaren , let ook op de suikers en ga zo maar door !
  CBD oftewel hennepzalf ? Vooral de positieve reactie’s op dit middel geeft mij nu de doorslag om het te gaan proberen !
  Ik laat het weten ter zijner tijd !

  1. Ik wens je ontzettend veel succes. Een heel vervelende kwaal.

   Ben blij dat je me op de hoogte gaat houden van de vorderingen. Ben heel erg benieuwd en je helpt heel veel andere lezers van de blog hiermee.

 43. Gebruik het nu 2weken .
  Ben tot nu toe erg enthousiast!!!
  De eczeem is weg , geen rust verstorende schilfers of korreltjes meer .
  Blijf het voorlopig gebruiken met hoop op genezing !
  Ook voor eventuele aambeien schijnt het geschikt te wezen !
  Heb eigenlijk mijn hele eetpatroon veranderd en ben dus ook wel van mening dat de darmen hier op reageren
  Zoveel mogelijk biologisch , weinig zout, suiker en tarwe !!
  Wel volkorentarwe die wat geler is !
  Goed te onderscheiden bij b.v pasta soorten .
  Ben het echt wel aan het merken dat het beter gaat met me !’

 44. Hallo allemaal, ben ook ten einde raad. Heb sinds week 26 van mijn zwangerschap extreme jeuk. Ben nu 33 weken zwanger en kan nauwelijks slapen, hooguit 2 uurtjes op een nacht en verdraag ook geen kleding. De dermatoloog noemt het PEP, een soort van PUPPP oftewel zwangerschapsjeuk. Hij heeft hormoonzalf met steroïden voorgeschreven en antihistamine pillen. Deze hebben niet gewerkt en daarop heeft hij nog een zwaardere hormoonzalf en pillen voorgeschreven. Al die middelen mogen volgens de bijsluiters niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Ik zou dan ook graag iets anders gebruiken om mijn baby niet te beschadigen. Nu heb ik paardenbloemwortel thee, dennenteerzeep, kokosolie, olijfolie, vaseline, amandelolie, utrizonkorrels en vitamine c geprobeerd. Niks lijkt te helpen. Iemand nog suggesties voor deze specifieke vorm van jeuk! Ik heb excrements plekken op mijn handen, mijn bovenramen staan elke avond in de fik, en het lijkt letterijk alsof ik elke vezel voel, zelfs in de kantoren dekbed en hoeslaken; het is alsof alles mij in mijn huid snijdt. Verder branden mijn handen en voelt mijn huid erg ruw op mijn rug. Ook mijn oogplooien en op mijn wenkbrauwen is de jeuk gekmakend. Ik hoop dat iemand mij kan helpen want ik word er bijna gek van.

 45. Tylotisch eczeem behandelen met 2 x daags sudocreme. Handschoenen dragen bij sopwerk en af en toe een warm water adje met zeezout of himalayazout. Vervolgens de weke huid verwijderen met een open schaartje of vijl. Dan kun je de hormoonzalven lekker laten staan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

34 Shares
Tweet
Pin34
Share