Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 18 april 2014

Top 8 gezonde gewoontes!

appel is gezondIn het vorige artikel hebben we bekeken hoe je het beste gezonde gewoontes aan kunt leren, slechte gewoontes af kunt leren of slechte gewoontes om kunt vormen naar goede gewoontes.

In sommige gevallen geen gemakkelijke opgave, maar met goede wil en doorzettingskracht is er veel mogelijk. En geloof me, je zult een geweldig gevoel van overwinning ervaren, als je de maand gehaald hebt en je hebt er een goede gewoonte of een slechte gewoonte afgeleerd.

Ok, genoeg hierover nu. Het is nu tijd voor actie! Maak je lijstje zoals in het vorige artikel beschreven, en maak een eerste keuze hieruit. De gewoonte waar je mee gaat beginnen.

Om je te ondersteunen bij het maken van het gedeelte van het lijstje waar je je aan te leren goede gewoontes gaat opschrijven, heb ik hier alvast een goede voorzet voor je. Een lijstje met gewoontes die je leven direct verbeteren. Niet alleen in gezondheid door beter te eten, maar ook in levensgeluk doordat je beter bepaalde situaties kunt managen.

Er is voor iedereen wel iets bij. Laat je overigens niet beperken door dit lijstje. Wees creatief en maak naar aanleiding hiervan je eigen, persoonlijke lijst.

1. Eet iedere ochtend een gezond ontbijt

Ik kan het niet genoeg benadrukken: Ontbijten in de ochtend is een must! Niet alleen om de eerste honger te stillen en om snoepmomenten tijdens de ochtend tegen te gaan, maar ook om je lichaam wakker te maken. Je spijsvertering moet op gang komen, je hersenen moeten uit de ‘stand-by’ stand gehaald worden en al je andere lichaamsprocessen moeten weer wennen aan de nieuwe situatie.

Dit kun je alleen maar doen door energie in te nemen.  Een recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen die iedere ochtend een goed ontbijt nemen, vaak een slanker lichaam hebben, een lager cholesterol hebben en veel minder kans op overvoeding.

Als je het ontbijt overslaat, heb je een hele grote kans op overgewicht doordat je sneller gaat snacken. Gewoon lekker ontbijten!

2. Drink water

Ok, ik zeg dit wel vaker, maar ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. De hele dag door zweet je en ga je naar het toilet. Hierdoor verlies je meer dan 2 liter water per dag. Dit moet weer aangevuld worden, anders gaan er heel veel lichaamsprocessen haperen. Vergelijk het met een motor die nog nét genoeg olie heeft, maar niets over: Het kan een tijdje duren, maar vandaag of morgen gaat de motor haperen en dan is het meestal al te laat.

Als je niet genoeg water drinkt, gaat het lichaam over in de ‘crisis-stand’. Dat wil zeggen dat het lichaam iedere waterdruppel angstvallig vasthoudt, wat zorgt voor een opgeblazen gevoel en onnodig overgewicht. Het klinkt misschien vreemd, maar water drinken lost dit probleem op. Drink iedere dag gewoon 1,5 tot 2 liter water.

3. Neem iedere dag een stevige wandeling

Regelmatig bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar verlengd ook nog eens je leven. En wie wil dat nou niet? Door iedere dag te bewegen kun je je op korte termijn beter concentreren, kun je je stress beter beheersen, verbetert je stemming en krijgt je lichaam een belangrijke energie-impuls.

Voor diegene die nu al zeggen dat ze te moe zijn om het ene been nog voor de andere te zetten, heb ik goed nieuws: Een wandeling, en bewegen in het algemeen, levert meer energie op dan het kost. Met andere woorden: het geeft meer energie en maakt je dus productiever voor de rest van de dag.

Zorg voor tenminste 30 minuten lichaamsbeweging per dag. 

4. Maak de problemen van een ander niet de jouwe

Als je een type bent die heel veel problemen heeft, is het erg aannemelijk dat je heel gemakkelijk de problemen van een ander op je neemt. Dat is een gewoonte geworden. Als je bijvoorbeeld niet naar de verjaardag van je broer kunt omdat je moet werken, zal je je waarschijnlijk al druk maken over hoe je broer dit zal vinden, al voordat je gebeld hebt om dit te melden.

Je moet werken, en daar heb geen keuze in. Het is niet anders. Als je broer daar niet blij mee is, is dat zijn probleem. Beslist niet de jouwe.

Met andere woorden: Betrek niet alles op jezelf en maak onderscheid in de problemen die je zelf kunt beïnvloeden en problemen waar je niks aan kunt doen, problemen van anderen. Je moet proberen problemen van je af te stoten, en beslist niet aan te trekken. Deze wijze van denken en handelen heeft vooral een positief effect op je stressniveau. En, zoals we allemaal weten, is stress een belangrijke factor in het ontstaan van allerlei aandoeningen zoals hart- en vaatziekten.

5. Problemen bestaan niet, alleen maar oplossingen (Mijn persoonlijke favoriet)

Nu we het toch over problemen hebben: De problemen waarmee je geconfronteerd wordt moet je niet blijven beschouwen als problemen. Zie ze als een uitdaging, een project wat je tot een goed einde moet brengen.

Wat hierbij kan helpen is om alles op te schrijven met betrekking tot dit ‘probleem’ / ‘project’. Omschrijf de stappen die je wilt nemen en voer ze inderdaad ook uit. In de meeste gevallen zal je zien dat de ‘problemen’ helemaal niet zo groot waren en dat ze gemakkelijk op te lossen waren. Als je daarentegen je probleem bij je houdt en er niets aan doet, dan zal dit alleen maar groter en groter worden. Niet alleen in het echt, maar zeker in je hoofd.

6. Stop met uitstellen

Ok, dit heeft een beetje overlap met het vorige punt, maar toch de moeite van het vermelden waard. Uitstellen van vervelende klusjes (zoals een probleem oplossen) zal leiden tot meer stress, waardoor je méér gaat uitstellen. Een vicieuze cirkel waar je doorheen moet breken.

Het resultaat, Vaak zijn die vervelende klusjes helemaal niet zo vervelend als je eerst gedacht had. Het is een kwestie van een positieve instelling en de klus positief benaderen.

7. Start met mediteren

Mediteren geeft je lichaam en geest heel veel rust. Rust die je nodig hebt om je lichaam te ontstressen en weer op te laden voor de volgende uitdaging. Ga iedere dag minimaal 10 minuten mediteren, of eventueel yoga-oefeningen doen. Je zult zien dat je vrijwel direct resultaten boekt!

Je bent dan in staat om je vaak verwarde gedachten te ordenen, prioriteiten te stellen en deze ook daadwerkelijk uit te voeren. Je hoofd zal uiteindelijk helderder worden.

8. Leeg je hoofd

Een andere manier om stress te vermijden en een helder overzicht te houden over je leven, is het opschrijven van je gedachten en ideeën. Zorg dat je altijd iets bij je hebt om te schrijven: een blocnote en een pen, of eventueel je smartphone of tablet. Schrijf steeds je gedachten op.

Met name die ongeordende gedachten die je soms zomaar te binnen schieten, dingen die je vandaag nog ‘even’ moet doen. Schrijf het op, dan ligt dat vast en blijft het niet rondzweven in je gedachten. Een leeg hoofd heeft ruimte om orde op zaken te stellen en prioriteiten te stellen.

ToDo lijstje maken

Voordat je gaat slapen, kun je je hoofd leegmaken door een ToDo lijstje te maken voor de volgende dag. Schrijf dit zo systematisch mogelijk op, het liefst in volgorde van prioriteit of in volgorde van tijd. Het gevolg is dat je hoofd leeg is als je gaat slapen, waardoor je de volgende dag uitgerust en met nieuwe energie je lijstje af kunt werken.

En laten we eerlijk zijn: Er is niets zo bevredigend dan na ieder klusje te strepen in je lijstje. En natuurlijk mag je een beetje vals spelen door een onverwacht klusje wat je gedaan hebt achteraf op het lijstje te schrijven en direct door te strepen. Je zult er verbaast over zijn wat je dan allemaal in een dag kunt doen.

Om eerlijk te zijn, dit is de werkwijze die ik al jaren hanteer, en ik ben er erg tevreden over.

Zet iedere dag een grote pot groene thee

Groene thee heeft heel veel goede eigenschappen en is daardoor een grote hulp voor je lichaam. De voedingsstoffen in de groene thee voorkomen versnelde veroudering, versterken je immuunsysteem, helpen bij het verbranden van vet, zorgen dat de spijsvertering beter functioneert en helpt om problemen met je hart te voorkomen.

Een hele lijst waar je van kunt profiteren door het regelmatig drinken van Groene Thee. Zorg er wel voor dat je ECHTE groene thee koopt. De groene thee van de bekende merken in de Supermarkt zijn goedkoop, maar daar is de kwaliteit ook naar. Koop je thee bij de natuurwinkel of in een speciaalzaak. Even aandacht besteden aan het zetten van de thee, en je hebt er een moment van genieten bij, iedere dag weer!

En nu: ACTIE!

Ok, ik heb je nu op weg geholpen. Het is nu aan jou om te beginnen met het kiezen van een doel, en te starten gedurende 1 maand. Het zal soms niet gemakkelijk zijn, maar toch kun je veel bereiken mits je de aanbevelingen uit het vorige artikel ter harte neemt.

Wat zal jouw keuze zijn, en waarom?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin
Share6