Gezonde Smoothies

Laatste Update: 2 maart 2017

Veel gestelde vragen over groene smoothies beantwoord

Groene smoothies zijn helemaal in! En daar is natuurlijk een goede reden voor, groene smoothies is een geweldige manier om je inname belangrijke voedingsstoffen te verhogen. Echter, ik kan mij voorstellen dat je met een aantal vragen zit. Vandaar dat dit artikel alleen zal gaan over de meest gestelde vragen wat betreft groene smoothies.

Laten we maar direct beginnen met de basis:

1.     Wat zijn groene smoothies eigenlijk?

Groene smoothies zijn een geweldige manier om je inname groente en fruit per direct te verhogen. Niet geheel verwonderlijk bestaat een groene smoothie voornamelijk uit een mix van gezonde bladgroenten, water en wat fruit. Vervolgens doe je alle ingrediënten in een blender of slow juicer en je hebt een heerlijke gezonde drank om direct je gezondheid een boost te geven.

Wat ik persoonlijk het beste aan een groene smoothie is dat het veel makkelijker wordt om bladgroenten te consumeren. Want laten we eerlijk zijn, niet iedereen zit erop te wachten om elke dag een groot bord bladgroenten te eten.

Nog meer salades eten? Liever niet!

Vandaar dat ik van mening ben dat een groene smoothie het antwoord is.

2.     Wat heb je allemaal nodig?

Helemaal niet veel! Een goede blender (of slow juicer) en biologisch fruit / groente. Zodoende weet je dat er minder bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Nu moet ik wel zeggen dat een goede blender zeker de investering waard is. De minder krachtige blenders kunnen ingevroren groente/fruit niet altijd aan, daarnaast is het ook handig wanneer de blender geschikt is voor de vaatwasser.

Op dit moment heb ik een smoothie maker en bevalt best goed. Echter, ik merk zelf wel dat deze minder geschikt is voor grotere hoeveelheden. Het beste is een slow juicer doordat er minder warmte vrijkomt bij het blenden.

3.     Uit welke hoeveelheid groente/fruit moet mijn groene smoothie bestaan?

Nu zijn groene smoothies zeker gemakkelijk te maken. Toch moet je je aan een aantal spelregels houden. Het is namelijk wel de bedoeling dat je de juiste ingrediënten maakt. Vergeet niet dat je met een beetje fruit vrijwel de gehele smaak van groente kunt neutraliseren.

Persoonlijk hou ik bij de meeste recepten een ratio van 50/50 aan. Echter, als je net begint is het aan te raden iets meer fruit te gebruiken zodat je aan de smaak en kleur kunt wennen. Een ratio van 60% fruit en 40% groente is dan aan te raden.

Indien je een gevorderde bent kun je het aandeel groente nog wat omhoog schroeven tot zelfs 60% groente en 40% fruit.

De basis zal dus bestaat uit groente/fruit. Nu kun je zelf natuurlijk ook prime experimenteren met een beetje volle yoghurt, ongezoete of zelfgemaakte amandelmelk of zelfs kokosnootwater. Gaandeweg kun je steeds meer Superfoods en speciale kruiden toevoegen om ze nog gezonder te maken!

4.     Moet ik nu alleen nog maar groene smoothies drinken?

Het maakt niet uit of je een dieet volgt of bezig bent met een groene smoothie challenge. Je doel moet zijn om groene smoothies te drinken als een goede aanvulling op je voedingspatroon. Zelfs wanneer je niks aan je huidige voedingspatroon doet en alleen 1x per dag eeen groene smoothie drinkt zet je al een grote stap naar meer gezondheid in je leven.

Indien je groene smoothies gaat gebruiken als een vervanger voor een maaltijd, zorg dat je dan altijd wat eiwitten toevoegt en gezonde vetten zoals een avocado.

Voor meer tips over gezonder leven raad ik je aan om zo min mogelijk bewerkt te eten. Pure voeding is vrij van geraffineerde suiker / transvetten!

5.     Zit er niet te veel nitraat in groene smoothies?

De basis van een groene smoothie bestaat uit bladgroenten. In bladgroenten zitten natuurlijk nitraten. Echter, nitraat is pas schadelijk (bij grote hoeveelheden) voor de gezondheid wanneer het omgezet wordt in nitriet. Dit zal alleen gebeuren via warmte en aangezien je groene smoothies niet verhit hoef je je geen zorgen te maken over de hoeveelheid nitraat. Ik moet wel zeggen dat afwisseling wel belangrijk is en je niet elke dag dezelfde groente neemt.

6.     Kunnen kinderen ook groene smoothies drinken?

Natuurlijk! Groene smoothies zijn niet alleen gezond voor volwassenen. Het is juist heel goed om kinderen op jonge leeftijd al in contact te brengen met de gezondheidsvoordelen van groene smoothies. Wel kan ik je de tip geven om de ratio groente/fruit in het begin wat aan te passen. Om kinderen aan de smaak te laten wennen kun je in het begin beter wat meer fruit gebruiken. Een goede tip is bosbessen waardoor de smoothie een paarse kleur krijgt in plaats van groen.

7.     Zijn groene smoothies geschikt als je wilt afvallen?

Zeer zeker! Groente en fruit zijn niet rijk aan calorieën. Nu moet ik wel zeggen om meer groente te gebruiken dan fruit. Want fruit bevat natuurlijk wel fructose. Echter, het grootste voordeel zit in dat groene smoothies eetbuien goed tegen gaan, hierdoor wordt afvallen een stuk makkelijker.

8.     Ik sport veel, zijn groene smoothies dan geschikt?

De macronutriënten in groene smoothies zijn extra belangrijk als je veel aan sport doet. Zo sport ik zelf ook vaak en vrij intens. Ik voeg zelf magere kwark of eiwitten poeder (whey of plantaardig) toe om mijn groene smoothie te voorzien van extra eiwitten. Ik moet zeggen dat een groene smoothie ultiem is voor het hardlopen, echt een energie booster!

9.     Welke groente kan ik het beste nemen?

De essentie van een groene smoothie is en blijft bladgroenten! De reden hiervoor is dat bladgroenten geen zetmeel bevatten zoals andere groenten. Dit heeft als positief effect dat je minder snel maagklachten krijgt wanneer je bladgroenten gaat mixen met fruit. Het mixen van bijvoorbeeld gestoomde broccoli met een banaan zal waarschijnlijk niet goed vallen. Echter, dit verschilt erg per persoon en om veilig te zijn is het beter om alleen bladgroenten te gebruiken.

10.Hoe lang kun je groene smoothies drinken en hoeveel per dag?

In principe kun je altijd groene smoothies blijven drinken en meerdere glazen per dag. Zo ben ik zelf een tijd geleden begonnen met één groene smoothie en drink er nu twee. Het is aan te bevelen o goed te luisteren naar je lichaam en niet in één keer te veel groene smoothies te drinken, bouw het rustig op en kijk hoe het gaat.

11.Wat is de nummer 1 voordeel van groene smoothies drinken?

Naast het feit dat je lichaam in één keer veel meer belangrijke nutriënten binnenkrijgt denk ik dat de nummer 1 voordeel indirect is. Wanneer je start met het drinken van groene smoothies ga je vanzelf steeds gezonder en bewuster leven, een soort sneeuwbal effect. Na verloop van tijd gooi je geen ongezonde voedingsmiddelen meer in je winkelwagen maar juist groente en fruit (wat een positief effect zal hebben op je budget). Een gezonder leven is zeker een reis en groene smoothies kunnen je absoluut goed helpen!

Ga jij ook groene smoothies drinken?

Zoals je hebt kunnen lezen ben ik een grote voorstander van groene smoothies. Het is gemakkelijk, gezond en ook nog eens erg lekker! Zelfs als je verder niks doet qua gezond leven en drinkt alleen één groene smoothie per dag zul je al veel resultaat behalen.

Ga aan de slag met het drinken van groene smoothies en laat mij weten hoe het gaat!

Vragen en opmerking kun je hieronder achterlaten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo....

  IK heb een vraag waarbij ik hoop dat jullie kunnen helpen. Ik ben nu ongeveer 1 week geleden begonnen met groene smooties. 1 van de redenen waarom ik begonnen ben is omdat ik van nature niet echt een mooie gave huid heb. Vrij grove poriën en niet egaal. Flinke kringen onder mijn ogen. Last van onzuiverheden en puistjes. Dusssssss ben ik vol goede moed begonnen met 1 a 2 groene smooties per dag. Nu na een week merk ik dat mijn huid wel mooier is van kleur maar zie wel nog meer onzuiverheden en rimpels. Is dit normaal? Wordt t eerst erger voordat t beter wordt? Ook erg moe de laatste dagen. Hoop dat jullie kunnen antwoorden. Vriendelijke groet. Lisette

  1. Hallo Lisette,

   Niet alleen voor smoothies, maar eigenlijk voor alle veranderingen in je voedingspatroon, geldt dat je lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie. Ieder lichaam reageert hier weer anders op. Het is dus zaak om vol te houden, en dan ga je op een bepaald moment vanzelf verbeteringen zien.

   Heel veel succes,
   Jack

 2. Hoi Jack,

  Vanwege mijn MS ben ik vaak erg vermoeid. Sinds vijf dagen drink ik elke ochtend 0.5l groente smoothie en wat ben ik opgeknapt zeg! Heb me, sinds twee dagen in 20 jaar niet zo goed gevoeld en heb energie de hele dag door. Ook de pijn die ik had, vanwege de Ms is een stuk minder. Nu merk ik weleens dat ik later op de dag ook het liefste nog een groene smoothie zou willen drinken, net alsof mijn lichaam er behoefte aan heeft. Mijn vraag is of dit kwaad kan?

  1. Natuurlijk alles met mate, zoals zo veel dingen in het leven. Maar een tweede smoothie zal beslist geen kwaad doen. Onnodig te zeggen, maar blijf natuurlijk wel luisteren naar je lichaam.

   Heel veel succes!
   Jack

 3. Hallo,

  Sinds 4 dagen drinken ik 2 smoothies van 700 ml per dag. Deze drink ik als ontbijt en lunch, meestal een fruit smoothie als ontbijt en een groente smoothie als lunch. Avond eten doe ik "normaal". Ook drink ik minstens 2 liter water per dag. Nu merk ik sinds vandaag dat ik last van hoofdpijn heb.. Heb gelezen dat dit door het detox effect komt? Kan dit kwaad? Of moet ik voedingsstoffen toevoegen aan mijn smoothies? Ik drink nu bijv: eenwortel, limoen, avocado, mango, munt smoothie (lunch), en vanmorgen : een banaan, aardbei, rode bessen, melk smoothie.

  Groetjes,
  Caroline

  1. Dit kan inderdaad het effect zijn van het doteren. Maar aan de andere kant vind ik wel dat je een beetje eenzijdig bezig bent. Gezond eten is OOK gevarieerd eten! Alléén door gevarieerd te eten krijg je de nodige voedingsstoffen binnen. In jouw geval voedingsstoffen 'toevoegen' aan je smoothie is een verkeerd uitgangspunt.
   Smoothies ok, maar alles met mate!

   Jack

 4. Kan ik de bladgroente ook eerst (kort!) koken voordat ik ze in de blender doe? Ik woon in de tropen en kan alleen rauwe bladgroente eten als ik het eerst 3 keer was, dan een kwartiertje in water met bleek zet en dan 2 keer met drinkwater afspoelen. Dat is me teveel werk. Maar als ik ze een paar seconden in kokend water gooi kan het wel.
  Wat denk je?

  1. Tijdens het kookproces gaan veel goede voedingsstoffen van de bladgroente verloren. Natuurlijk kun je het eerst koken, maar dan moet je het verlies voor lief nemen.

   Fijn weekend!

 5. Hallo;)

  Ik maak een smoothie van
  1 l chiazaad
  1l lijnzaad
  1kopje water
  1appel
  En 1l natuurhoning.
  Mijn vraag is hoe lang mag je nu eigenlijk deze smoothie gebruiken.voor het ontgiften van de darmen. En kan je er
  wek gewoon bij blijven eten?
  Neem er nu 1 per dag
  Vrienndeklijk grt Bea

 6. Boerenkool ananas 1plakje .halve banaan.
  Deze zaden gemikt in glazen pot waarvan 1 eetlepel.chia .maan.sesam lijnzaad.pompoenen zonnebloempit.havermout.toevoeg aan mn groentesmoothie
  Als olie walnoten avocado sesamolie.
  En gember met muntblaadje.
  En dan maak ik het af met Amandelmelk ongezoet.

 7. Ik neem al jaren lang 1 liter groente smoothie per dag.
  Als groente afwissellend spinazie,boerenkooll en andyvie.
  Als fruit overal de helft van ,citroen,sinasappel banaan stukje ananas,rode biet,pompoen en zomerfruit diepvries.
  Als olie neem ik sesam,walnoten avocado of amandelolie.
  Als zaden neem ik blauwe maanzaad sesam,lijnzaad,chiazaad,hennepzaad,pompoen en zonnebloempitten,
  dit als gooi ik bij elkaar in een grote pot ,en neem daar 1 volle eetlepel van
  Als kruiden neem ik stukje gember , muntblad of peterselieblad.
  En als ik trek heb een appel of peer tussen door.
  Dit alles bevalt mij prima om zo te leven.
  Voel met fit en gezond.

 8. Hallo drink nu zo,n 2 weken een smootie in de ochtend maar heb het gevoel dat ik het verkeerd doe in de smootie doe ik spinazie 2 handjes aardbeien blauwe bessen 1 banaan kokoswater chiazaad havermout spirulina hennepzaad soms ook kaneel . Misschien te veel fruit wissel wel af met groente dagelijks

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share