Voedingsadvies

Laatste Update: 3 augustus 2022

Rode wijn en je gezondheid

Is rode wijn nu wel goed voor je gezondheid of juist niet? Het weekend dronk ik een lekker glaasje "merlot" en ik had het er met een vriend over of dit nu gezondheid is of niet. Ik heb wel eens gelezen dat het geen kwaad kan, mits je niet teveel glazen per week drinkt. Sterker nog, heb kan zelfs je gezondheid verbeteren. Wat is nu de gouden middagweg, mocht deze uberhaupt bestaan?

Wat zit er in rode wijn? Welke druiven zijn er gezond of zijn er ook druiven die minder gezond zijn? In dit artikel zal ik het een en ander over rode wijn en je gezondheid "ontrafelen"

Er bestaan nogal wat onderzoeken die bevestigen dat rode wijn een grote invloed heeft op je gezondheid. Zo zou je langer leven en de kans op hart- en vaatziekten (o.a hoge bloeddruk) enorm verlagen (1). Maar wat zit er nu in rode wijn dat ons zo gezond kan maken?

Rode wijn en polyfenolen

In rode wijn zitten erg veel polyfenolen (2). Normaal gesproken komt deze chemische verbinding voor in planten. Deze polyfenolen hebben een ontstekingremmende werking in een menselijk lichaam. In de dagelijkse voedingsmiddelen komen polyfenolen vooral voor in: Bier, wijn, thee, zwarte bessen, pinda’s, olijfolie en verschillende soorten groeten. Je zou denken, mooi toch? Dan kan ik de hele dag bier drinken. Dit is helaas niet het geval omdat bier ook slechte stoffen bevat wanneer dit overmatig gedronken wordt.

Polyfenolen beschermen ons lichaam tegen de zogenaamde vrije radicalen en zorgen ervoor dat lichaamcellen effectief gebruikt worden. Een studie geeft zelfs aan dat wanneer je regelmatig vruchtensappen drinkt met polyfenolen dat de kans op Alzheimer met 76% wordt verlaagt.

Ook je immuunsysteem krijgt een enorme boost waardoor kans op algemene ziektes zoals de griep verkleint wordt. Erg belangrijk voor de mensen op leeftijd.

Resveratrol
Wij bevat ook resveratrol. De schillen van blauwe druiven bevat deze stof. Deze stof geeft de stofwisseling van de man een opkikker en daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat de vetopslag in de cellen wordt verminderd. Ook doet het iets met anti-aging (3). Handig wanneer je iets wilt afvallen...

Hoeveel rode wijn mag ik drinken?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Wanneer je een halve fles rode wijn per dag drinkt zullen je hersenen beter functioneren op korte termijn , vooral vrouwen profiteren hiervan. Maar om nu elke dag een halve fles wijn te drinken lijkt me overdreven omdat het relatief gezien hoog in de alcohol zit. Wanneer je meer dan 4 flessen per week drinkt zou je hersenactiviteit kunnen afnemen. Een glas rode wijn per dag zal voor de meeste mensen niet schadelijk zal, juist het tegenovergestelde.

Er is niet echt een gouden middenweg. Zoals altijd is dit persoongebonden. Dat rode wijn je lichaam gezonder kan maken is al lang bekend, maar hoeveel wijn dit dan is, is per lichaam anders. Zelf drink ik 3 tot 4 glaasjes rode wijn per week (in het weekend).

Kook tip!
Koken met behulp van rode wijn is ook nog eens erg lekker. Marineer vlees bijvoorbeeld een half uur in speciale rode wijn. Hierdoor bevat het vlees 88% minder kankerverwekkende stoffen. Ook pastasaus kan met behulp van rode wijn worden klaargemaakt!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://www.mdpi.com/1420-3049/24/19/3626
  2. https://www.mdpi.com/1420-3049/23/7/1684
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/s10741-011-9234-6

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Wat betreft de pluspunten: cherrypicking. Proefondervindelijk vastgesteld: al het goede wordt tenietgedaan door de verhoging (!!!) van je bloeddruk. Misschien 1/2 glaasje aan het begin van de avond....

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share