Voedingsadvies

Laatste Update: 18 mei 2016

Groente dieet: Het gezondste dieet voor een langer leven en een slankere lijn

Groente dieet: Het gezondste dieet voor een langer leven en een slankere lijngroente dieet

Vraag jij je ook wel eens af wat nou echt het gezondste dieet is? We horen en lezen zoveel tegenstrijdigheden dat het soms wel lijkt alsof niemand echt het antwoord hierop weet. De ene dag wordt er gezegd dat het Atkins dieet de beste en gezondste manier is om af te vallen, vervolgens lees je in een of ander tijdschrift weer dat vetarm toch de beste manier is. De ene bron zegt dat kokosolie het gezondste vet op aarde is, terwijl de andere bron juist weer het tegenovergestelde beweerd.

De kans is dan ook groot dat je soms even wilt schreeuwen en je de haren uit je hoofd wil trekken. Toch is dat nergens voor nodig. Hoewel er namelijk veel tegenstrijdigheden bestaan, is de wetenschappelijk verrassend duidelijk. Het is met name de media die tegenstrijdigheden schept door bijvoorbeeld nieuwe studies verkeerd te interpreteren. In dit artikel wil ik het hebben over een relatief onbekend dieet, het zogenaamde 'Nutritarian Diet' geschapen door Dr. Joel Fuhrman. Jammer genoeg zijn er maar weinig mensen die hier ooit van hebben gehoord, maar juist omdat ik het persoonlijk als gezondste dieet beschouw, wil ik hier graag wat meer aandacht aan besteden. Lees dus snel verder!

Wat is het groente dieet?

groente dieet

Hoewel de naam wellicht de indruk geeft dat je alleen groente eet tijdens het dieet van Fuhrman, is dit natuurlijk verre van waar. Het klopt wel dat je veel meer groente eet dat je normaal gesproken zou doen. Het Nutritarian Diet is is grotendeels veganistisch dieet en is gebaseerd op de voedingswaarde per calorie. Dat wil zeggen dat het dieet de voorkeur geeft aan voedingsmiddelen die de meeste micro-nutriënten bevatten per calorie, waaronder mineralen, vitaminen en fytonutriënten. De beste voedingsmiddelen die dus in ruime hoeveelheid mogen worden gegeten zijn onder andere boerenkool, spinazie, rode kool, broccoli en bloemkool, gestoofde tomaten en uien, sinaasappels en bessen. Natuurlijk zijn vrijwel alle groenten en vruchten gezond, maar deze verdienen de voorkeur vanwege hun hoge voedingswaarde.

Het programma van Fuhrman is toegespitst op verschillende ziekten en zijn programma bevat dan ook kleine verschillen voor ziekten zoals diabetes, hartziekten en obesitas. Echter, het standaard programma volgt dezelfde principes. Vervolgens kun je het programma aanpassen aan je eigen behoeften door bijvoorbeeld meer calorieën toe te voegen wanneer je al op een gezond gewicht bent.

Wat kun je dagelijks eten op het groentedieet?

Het programma dient er in de praktijk als volgt uit te zien. Eet hiervoor elke dag:

 • 1 pond rauwe groenten
 • 1 pond gekookte groenten
 • Tenminste 4 porties fruit, bij voorkeur ook bessen
 • 1 eetlepel lijnzaad voor de belangrijke omega-3 vetten
 • 30 gram noten of zaden (bovenop het lijnzaad)
 • 1/2 avocado
 • Maximaal 1 kop granen of zetmeelrijke groenten (aardappelen, zoete aardappelen, enz.)
 • Minimaal 1 kop bonen of linzen
 • Maximaal 2 eetlepels gedroogd fruit

Dat is behoorlijk wat voedsel en toch krijg je maar weinig calorieën binnen, omdat je juist zoveel groente en fruit eet. Maar natuurlijk zijn er ook dingen die je niet mag eten. Dat zijn de volgende:

 • Alle dierlijke producten, dus geen melk, eieren, vlees of vis
 • Geen olie of boter, geen enkel bewerkt vet (het enige vet dat je mag toevoegen is uit noten, zaden, olijven en avocado, maar dus geen olie of ander vet)
 • Geen suikers, zoals witte suiker of honing (ook geen bewerkte producten met suiker - wil je iets zoeten doe dat dan met een kleine hoeveelheid gedroogd fruit of gewoon fruit)
 • Geen bewerkte voeding uit de fabriek
 • Geen zout (ja, dat lees je goed!)
 • Geen geperst vruchtensap, ook niet als het vers is -- behalve in kleine hoeveelheden als smaakmaker in bepaalde gerechten

Daarnaast legt Fuhrman ook nog de nadruk op de zogenaamde G-BOMBS, wat staat voor Greens, Beans, Onions, Mushrooms en Seeds - dus groene groenten, bonen, uien, champignons en zaden. Dit zijn volgens hem de voedingsmiddelen die de grootste bescherming bieden tegen de moderne ziekten zoals obesitas, kanker en diabetes en daarom ook dagelijks gegeten dienen te worden.

Is het groente dieet realistisch?

groente dieet realistisch

Als je voor het eerst naar de lijst kijkt van dingen die je elke dag moet eten en dingen die je niet mag, dan word je hier waarschijnlijk niet blij van. De opgesomde lijst is echter alleen bedoeld voor de eerste zes weken voor mensen die echt lijden onder overgewicht en hier zo snel mogelijk van af willen. Ben je al op gewicht, voeg hier dan gerust nog een of meer porties complexe koolhydraten en een of meer porties noten en zaden aan toe. Op deze manier is het gemakkelijk aan te passen aan je eigen behoeften.

Ook mag je na deze 6 weken weer kleine hoeveelheden dierlijke producten toevoegen aan je dieet en zelfs af en toe zondigen. Volgens Fuhrman is het de bedoeling dat je 90% van je dieet eet volgens de regels. De andere 10% mag je besteden aan dierlijke producten en wat ongezondere gerechten. Hij geeft dit in zijn boeken ook aan met een handig voorbeeld: heb jij als actievere vrouw bijvoorbeeld 2000 calorieën nodig per dag, dan mag je 10%=200 kcal besteden aan dierlijke producten en/of producten die bewerkt zijn, zoals kleine hoeveelheden suiker of witte bloem, of producten die hiervan gemaakt zijn. 200 kcal is echter niet heel veel, hier kun je bijvoorbeeld alleen een klein stukje zalm van eten en dan heb je je grens al bereikt.

Bedenk wel: dit is niet aan te raden, maar toegestaan. Ben jij iemand die het niet bij een chocolaatje kan laten, of een koekje, dan is het beter deze producten geheel te vermijden omdat de kans groot is dat je helemaal losgaat.

Ondanks dat het dieet streng klinkt, is het stevig gezeteld in modern onderzoek. Zo is er uit talloze onderzoeken gebleken dat een hoge vleesconsumptie kankerverwekkend werkt en dat je het beste zoveel mogelijk plantaardig kunt eten. Bovendien werken met name groente bladgroenten, kruisbloemige groenten (zoals broccoli en bloemkool) bonen, bessen en noten en zaden sterk beschermend tegen kanker en andere ziekten. En juist daar wordt een grote nadruk op gelegd.

Toegevoegde suiker en zout zijn niet toegestaan en hoewel dit extreem lijkt, zijn dit toch bewerkte voedingsmiddelen die niets aan gezondheid toevoegen. Na enkele weken zullen je smaakpapillen hieraan gewend zijn geraakt en zul je volop kunnen genieten van natuurlijke voedingsmiddelen. Azijn is overigens een goede vervanger voor zout en is bovendien gezond!

Dagelijks dien je tevens bijna een kilo groenten te eten, dit lijkt veel maar valt eigenlijk wel mee. Zorg ervoor dat je lunch uit een grote salade bestaat en je avondeten uit twee grote porties gekookte groenten en dan heb je al twee pond binnen. Hieronder zal ik een voorbeeldmenu zetten, zodat je een goed voorbeeld hebt van wat je dagelijks kunt eten.

De voor- en nadelen van het groente dieet van Fuhrman

voor en nadelen

De voordelen van dit dieet zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Hier zijn echter de belangrijkste:

 • Beschermt tegen kanker, diabetes en hart- en vaatziekten
 • Zorgt voor een optimaal gewicht
 • Meer energie
 • Beter concentratievermogen
 • Gaat constipatie tegen
 • Zorgt voor een beter immuunsysteem
 • Verlengt je leven
 • Geen hongergevoel

Het is dan ook niet voor niets dat ik het groente dieet van Fuhrman beschouw als het optimale dieet voor vrijwel iedereen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet ook nadelen aan verbonden zijn. De voornaamste nadelen zijn als volgt:

 • Moeilijk langdurig vol te houden gezien het niet de 'norm' is
 • Kan duur zijn in verband met de vele verse groenten
 • Kan zorgen voor extra stress tijdens de maaltijden als familieleden niet op dezelfde manier eten
 • Meer werk door de grote hoeveelheid groenten

Mijn eigen ervaring met het groente dieet

resultaten groente dieet

Persoonlijk ben ik een grote fan van dit dieet. Niet alleen worden de aanbevelingen duidelijk onderstreept door de wetenschap, ik spreek ook uit persoonlijke ervaring wanneer ik zeg dat je je echt helemaal goed voelt wanneer je dit dieet volgt.

Ik heb het dieet 6 weken gevolgd en ben 5 kilo afgevallen. In tegenstelling tot andere dieetprogramma's ben ik na het dieet niet meer bijgekomen. Bovendien probeer ik ook nu nog zoveel mogelijk de aanbevelingen te volgen zoals hier boven beschreven. Naast het gewichtsverlies had ik ook veel meer energie en ik voelde alsof ik met mijn hoofd eindelijk uit de mist stapte, waar ik elke ochtend vaak last van had.

Ik at vaak zelfs 4 pond groente per dag, naast een goede hoeveelheid fruit en bonen, en had ook nooit honger. Wel was het even wennen om geen zout meer te eten, maar ook hier wen je aan op een gegeven moment. Zoetigheid miste ik eigenlijk niet omdat ik altijd fruit kon eten. Kortom, het was een bijzonder positieve ervaring en ik ben dan ook van plan veel van de richtlijnen op dagelijkse basis te blijven volgen.

Voorbeeld dagmenu

voorbeeldmenu groente dieet

Je menu op het dieet van Fuhrman hoef zeker niet saai of onsmakelijk te zijn. Hieronder is een simpel dagmenu. Let er wel op dat je geen extra zout en suiker hieraan toevoegt.

Ontbijt:

 • 1 snee volkoren speltbrood met een halve avocado geprakt, bestrooid met een lepel lijnzaad
 • 1 appel
 • 1 banaan

Lunch:

 • Grote salade met tomaat, bladgroenten, ui en 1 kop witte bonen met een dressing van 2 eetlepels tomatensaus, 1 eetlepel tahini en 1 eetlepel balsamicoazijn
 • 1 bakje bessen

Avondeten:

 • 1/2 kop volkorenrijst
 • 1 pond spinazie met water gestoofd in knoflook en een bakje champignons
 • 1 banaan

Zoals je ziet is dit een behoorlijke hoeveelheid voedsel, er is dus geen reden om honger te lijden! Heb je echter nog behoefte aan snacks, kies dan voor rauwkost met hummus of wat fruit. Drink ook genoeg water!

De eerste week zul je waarschijnlijk wat hoofdpijn hebben, maar dit gaat al snel over. Fuhrman belooft dat je tot 20 pond kunt afvallen in de eerste 6 weken.

Tot slot...

Ik heb al vele verschillende dieetprogramma's in mijn leven geprobeerd en ook al is dit een van de meest uitdagende programma's, de resultaten zijn het meer dan waard. Je voelt je simpelweg gezond. Bovendien wijzen onderzoeken ernaar dat deze levenswijze ook echt je leven kan verlengen, iets dat het zeker waard is.

Eigenlijk is het geen dieet, het is simpelweg onze natuurlijke manier van eten en een levenswijze die ons de mogelijkheid geeft om lang en gezond van ons leven te kunnen genieten.

Dus heb je overgewicht, diabetes of lijd je aan andere aandoeningen OF wil je gewoon zo gezond mogelijk leven, geef het groente dieet van Fuhrman dan zeker eens een kans!

Bronnen:

http://www.bmj.com/content/349/bmj.g4490

http://www.drfuhrman.com/library/what-is-a-nutritarian-diet.aspx

hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/

http://jn.nutrition.org/content/136/10/2588.full

http://care.diabetesjournals.org/content/27/12/2993.full

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16443039

http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cruciferous-vegetables-fact-sheet

 

 

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik eet nu ook 2 weken alleen maar groente.
  3 x per dag peulvruchten .
  Met sla of witlof. Maar ook met bv bloemkool, broccoli of prei, andyvie.
  Moet zeggen heb nooit honger en ik voel met fit .
  Als je peulvruchten eet begin dan met iedere dag 1 eetlepel zodat je geen last krijgt van winderigheid. Niet iedereen krijgt er last van.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

14 Shares
Tweet
Pin14
Share