Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm Zomer Weekmenu!

Cholesterol

Laatste Update: 25 mei 2021

Wat is beter voor Cholesterol: Soya of Melkproducten

Men wist al dat bepaalde melkproducten je slechte LDL cholesterol kon verlagen en je HDL kon verhogen(1). Melk van de koe (en geit) is gezond doordat er vitaminen in zitten, zoals vitamine A, D, B12, foliumzuur en natuurlijk de mineralen calcium en kalium. Deze vitaminen en mineralen hebben goede eigenschappen voor je immuunsysteem, bloedplaatjes, hersenen en je botdichtheid.

Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan melk, gelukkig niet aan alle melkproducten, maar wel aan sommige.

Niet alle melkproducten zijn namelijk goed voor je cholesterol. Volle melk is bijvoorbeeld goed voor kinderen in de groei (zeg maar van 2 jaar), maar niet goed voor volwassenen.

Daarbij is volle melk erg vettig wat je cholesterol geen goed doet. Dus helaas ondanks dat volle melk zo lekker is, laat het vooral staan om je cholesterol een plezier te doen.

Als kind kun je het beste voorkomen dat je een hoog cholesterol krijgt of overgewicht door de vetten uit melk. Daarom is in Amerika een onderzoek uitgevoerd naar het geven van magere melk aan kinderen tussen de 2 en 19 jaar. Vervolgens is in de gaten gehouden of ze nog wel genoeg van alle voedingswaarden binnen kregen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat hoewel ze minder calorieën kregen de kinderen geen voedingsstoffen tekort kwamen. Door magere melk te drinken voorkom je dat je lichaam te veel vet opneemt(2).

Effect van soya op het cholesterol

Soya producten worden gemaakt van soya bonen. Het is een peulvrucht die veel door veganisten wordt gebruikt. Dit komt omdat de vrucht een relatief groot vetgehalte heeft van 19% vet en ook relatief veel plantaardige eiwitten heeft, namelijk 35 procent. Vooral in oost- en zuidoost-Azië wordt dit plantje veel gebruikt voor de voeding. Soya olie wordt wereldwijd het meest geconsumeerd.

Niet alleen veganisten hebben de soyaboon en soyamelk ontdekt. Ook steeds meer mensen die bezig zijn met hun gezondheid gebruiken soya producten, bijvoorbeeld als vleesvervanger en ook als melkvervanger.

Maar onlangs is er een onderzoek geweest dat beweert dan soya producten een beter effect hebben op het cholesterol gehalte dan melkproducten(3). Omdat soya van een plant komt zitten er sowieso geen verzadigde vetten in en ook geen dierlijke eiwitten. Er zit ook geen cholesterol in dat al uit het dier zelf komt, zoals bij normale melk.

De plantaardige eiwitten in de soyamelk kunnen ervoor zorgen dat het HDL cholesterol hoger wordt en het LDL cholesterol lager wordt. Uit een onderzoek waarbij deelnemers of 12 weken koeienmelk moesten drinken of 12 weken soyamelk bleek dat de deelnemers die soyamelk dronken hierna een 5% lager LDL cholesterolgehalte (slecht cholesterol) hadden dan de groep die koeienmelk had gedronken.

Niet alleen je cholesterol "gezondheid" zal een boost krijgen, het heeft ook nog eens een groot effect op de rest van de algemene gezondheid van je lichaam.

Het gebruik van soyaproducten kan de bloedlipiden verlagen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een verlaging van de bloedlipiden voor een verlaagde kans zorgt voor hart- en vaatziekten. In combinatie met het effect van soya op de HDL/LDL ratio levert dit een aanzienlijke lagere kans op, om hart- en vaatziekten op te lopen

Teveel soya producten
Zoals met alle producten, moeten ook soya producten met mate worden gegeten. Het gevaar is dat wanneer mensen denken dat soya je cholesterol verlaagt mensen dan massaal soya producten gaan eten. Een teveel aan deze producten belemmert echter de opname van o.a.

Dit komt omdat soya fytinezuur bevat, dat de opname van de hierboven genoemde mineralen tegengaat. Dit is erg jammer omdat deze mineralen weldegelijk noodzakelijk zijn.

 • Magnesium is bijvoorbeeld belangrijk voor je zenuwstelsel. Een tekort aan magnesium kan er zelfs voor zorgen dat je depressief wordt.
 • Koper is belangrijk voor het pigment in je lichaam, je rode bloedcellen en zelfs de vorming van je botten.
 • IJzer is belangrijk voor het zuurstoftransport in je lichaam. Als je daar een tekort aan hebt kun je je vermoeid voelen.
 • Calcium is belangrijk voor je botten en gebit.
 • Zink is belangrijk voor enzymen in je lichaam die de stofwisseling verbeteren, een erg essentieel mineraal waar je geen tekort van wilt hebben.

Daarnaast bevat soya ook nog eens mangaan, en bij overmatig gebruik kan dit zelfs leiden tot neurologische schade. Ook kan soya de vertering van eiwitten vertragen waardoor darm- buik- en maagklachten kunnen ontstaan. Dit komt doordat soya trypsineremmers bevatten.

Tevens zit er in soya een stofje dat lijkt op oestrogeen. Als je hier als vrouw te veel van neemt kun je hierdoor vruchtbaarheidsproblemen krijgen, je menstruale cyclus kan bijvoorbeeld door de war geschopt worden. Daarbij kan het als het je wel lukt om zwanger te worden de ontwikkeling van je foetus vertragen.

Kinderen kunnen er ook een vertraging van de ontwikkeling door krijgen en meisjes kunnen erdoor vervroegd in de pubertijd komen. Te veel soya lijkt invloed te hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Daarbij kan de vruchtbaarheid schade die meisjes oplopen permanent zijn terwijl bij volwassenen minder soya dit probleem kan oplossen. De onomkeerbare ontwikkeling is natuurlijk niet wat je wilt.

Conclusie
Wanneer je te hoge cholesterol waarden hebt, kunnen soya producten je helpen om je cholesterol onder controle te krijgen. Dit betekent niet dat alleen soyaproducten eten of drinken voldoende is om je cholesterolniveau te verlagen. Hier komt veel meer bij kijken. Naast het drinken van soya of magere melk moet je ook letten op:

 • Gezond eten
 • Voldoende groeten en fruit
 • Laat alcohol staan
 • Niet roken
 • Voldoende sporten

Als je alleen soyaproducten gebruikt om minder vlees te eten ben je er nog niet. Je moet eigenlijk je hele voedingspatroon in kaart brengen. Eet je bijvoorbeeld veel kaas? Dan is dat ook een factor die je cholesterol kan verhogen. Drink je dagelijks een aantal biertjes? Dan heb je weer een cholesterol verhogende factor te pakken. Probeer daarom gezond te eten, ook als je overgaat op soyaproducten en laat de alcohol staan. Probeer daarnaast ook niet te veel soya te eten of drinken. Laat het bij 1 portie per dag en geef je kinderen gewoon magere melk.

.
Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/002191508190071X
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1499404614007556
 3. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/soya-products-and-serum-lipids-a-metaanalysis-of-randomised-controlled-trials/180FD802B992EE018ED5763CD7F73ECB

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share