Slapen

Laatste Update: 4 februari 2014

Vijf tips om sneller in slaap te vallen

lekker slapenEén van de best verkopende categorieën medicijnen zijn slaappillen. Het lijkt wel of slapeloosheid is uitgegroeid tot een ware epidemie. Het feit dat we in een erg stressvolle maatschappij en een ‘24 uur-economie’ leven zal daar zeker toe bijdragen. Maar medicatie kan hooguit een tijdelijke oplossing zijn, uiteindelijk moeten we toch natuurlijke methodes vinden om makkelijker in slaap te vallen.

Daarom hieronder de beste tips om natuurlijk in slaap te vallen!

Bereid je lichaam voor

Als je tot net voor het slapengaan het nog druk hebt met allerlei zaken dan ben je mentaal en fysiek niet ontspannen genoeg om meteen in slaap te vallen. Het kost ons dan al snel een uur of langer aan nachtrust om wel ontspannen raken, een uur dat we liggen te woelen in ons bed. Om die tijd in te korten kan je een aantal eenvoudige ontspanningsoefeningen doen. Die kunnen je op korte tijd helemaal ontspannen en slaperig maken.

Een voorbeeld van een klassieke ontspanningsoefening is deze: Concentreer je even op elk van je spieren en ledematen en probeer deze op te spannen en weer te ontspannen. Begin met je tenen en werk vandaar op naar je bovenlichaam. Elke spier span je eerst even in en ontspan je vervolgens helemaal en dit liefst een paar keer per spiergroep.

Probeer je aan een vaste routine te houden voor het slapengaan

Als je kinderen hebt weet je hoe belangrijk slaaproutines kunnen zijn. Even tv kijken, dan in bad en vervolgens een verhaaltje bijvoorbeeld. Maar dat werkt voor volwassenen even goed. Het is een manier om aan je lichaam en geest te laten weten dat ze zich mogen beginnen voorbereiden op de slaap.

Vermijd televisie- en computerschermen voor je in bed kruipt

Licht heeft een sterke invloed op de aanmaak van melatonine, een hormoon dat onze biologische klok regelt. Als er daglicht is zal dit hormoon minder aangemaakt worden dan wanneer het donker is, dat is logisch. Maar we brengen dit hormoon en ons lichaam in de war doordat we tegenwoordig vaak tot ’s avonds laat voor een lichtbak zitten. Het licht van een televisie- of computerscherm is zo sterk en schijnt zo direct in onze ogen dat ons lichaam het aanziet voor daglicht.

Een uur voor het slapengaan zou je eigenlijk de tv en computer moeten uitzetten om dit effect te vermijden.

Zet de zorgen uit je hoofd

Heel veel mensen beginnen na te denken over alles waar ze zich zorgen over maken op de moment dat ze in bed kruipen. We doen dit uiteraard niet bewust. Het heeft vooral te maken met het feit dat pas eens we in bed liggen we de tijd krijgen om hierover na te denken.

Je kan dit vermijden door dit soort momenten ergens in de loop van de dag in te plannen. Neem voor jezelf een uurtje per dag waarin je nadenkt over zaken die je om één of andere reden onrustig maken. Eens je gaat slapen probeer je vervolgens je gedachten te focussen op iets aangenaams. Stel jezelf de plek voor waar je laatst op vakantie geweest bent bijvoorbeeld. Maak ook hiervan een soort routine, elke avond probeer je jezelf opnieuw die plek voor te stellen. Je zal merken dat je hoe langer hoe sneller wegdroomt bij het doen van die oefening.

Natuurlijke slaapmiddeltjes

Heb je al het bovenstaande al uitgeprobeerd en kan je toch nog steeds de slaap niet vatten? Vraag dan eventueel bij de natuurwinkel, een homeopaat of de drogist om een natuurlijk slaapmiddel. Er zijn veel kruidenpreparaten en andere middeltjes die ook op lange termijn onschadelijk zijn en die je kunnen helpen om makkelijker in slaap te vallen. Denk daarbij aan sint-janskruid, hop, valeriaan, melatonine… En wist je dat zelfs gewoon een kop warme melk een bewezen slaapverwekkend effect heeft?

Heb jij zelf slaapproblemen? Welke natuurlijke methodes ken jij om beter in slaap te vallen? Deel ze met ons en onze lezers en laat je reactie hier achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share