Slapen

Laatste Update: 31 augustus 2023

Tips om beter te slapen voor een goede nachtrust

Wie kent het ochtend debat?

Misschien ken je de term niet (is ook niet echt een bekende term), maar wanneer ik je het ochtend debat uitleg weet ik zeker dat iedereen zich er in kan vinden.

Hoe vaak komt het voor dat de wekker gaat en je moet eigenlijk opstaan. Maar je bedje ligt zo lekker en is warm en comfortabel dat je met jezelf in conclaaf gaat dat je best nog 5 minuutjes kan blijven liggen.

Het figuurtje op je rechtschouder geeft je redenen zodat je lekker kan blijven liggen en op je linkerschouder staat het zelfde figuurtje je over te halen om wel uit het bed te gaan.

Zelf wordt ik ongeveer 2 keer per week geconfronteerd met deze situatie. Vaak na 5 minuten ga ik dan toch het bed uit, maar in principe blijft dit een “nare” situatie. Ik gebruik het woordje “naar” omdat het ochtend debat eigenlijk een teken is dat je niet een optimale nachtrust hebt gehad.

Dit word ook wel "execution failure" genoemd. Je hebt de intentie om uit bed te gaan, maar irrationeel genoeg doe je dit gewoon niet (1).

Slechte nachtrust

Je hebt te lang, te kort of te onrustig geslapen. Wat de reden hiervoor ook mag zijn, de meest ideale situatie is dat wanneer de wekker gaat (beter is zonder wekker) dat je 100% bent uitgeslapen. Ik weet zelf als geen ander dat dit in de praktijk best moeilijk, maar het belang van een goede nachtrust is bij iedereen wel bekend lijkt me!

In dit artikel geeft ik je een aantal handige tips om een betere nachtrust te ontwikkelen, zodat je elke ochtend vol met energie aan de dag kunt beginnen. Deze tips zal ik opsplitsen in verschillende onderwerpen:

 • Zetten van de wekker
 • Het “malen” wanneer je in bed ligt
 • Voldoende slaap
 • Wat niet te doen


Probeer elke week 1 van de onderstaande tips in je slaappatroon te ontwikkelen. Doe je dit? Dan zal dit resulteren in een super goede nachtrust!

Zetten van de wekker

Het begint allemaal met het zetten van de wekker. Het meest ideale is natuurlijk dat je vanzelf op het goede tijdstip wakker wordt, maargoed deze luxe hebben veel mensen niet.

  • Het is misschien wel de vervelendste functie op een wekker: de snooze functie. Zelf druk ik deze maar al te graag in. Het simpelste wat je kunt doen is om deze functie nooit meer te gebruiken. Wanneer je veel “snoozed” zal dat alleen maar een slechtere nachtrust bevorderen.  Zet je wakker daarom ook niet naast je bed. Maar zet hem op een kastje ver weg van je bed. Om de wekker uit te zetten moet je het bed uit. Wanneer je het bed uit bent, is de kans groter dat je ook daadwerkelijk uit het bed blijft!

 • Keer je wekker om! Hierdoor kun je niet zien hoeveel tijd je nog hebt om te slapen. Anders wordt je alleen maar geconfronteerd met het feit hoeveel uur je nog in bed kan liggen.

Er zijn nu zelfs manieren om een wekker te hebben die afgaat op het moment dat het voor jou het makkelijkst is om wakker te worden, omdat deze kan signaleren in welke fase van de slaap je bent (2).

Het “malen”wanneer je in bed ligt

Wanneer je in bed ligt en je kunt niet direct slapen begin je over vanalles en nog wat na te denken. Dit zijn in de meeste gevallen zaken waarom je kunt malen. Dit zal stress opleveren wat resulteert in een minder goede nachtrust. Je gaat in bed liggen omdat je wilt slapen en niet omdat je wilt gaan piekeren. Ga stress dus asap tegen.

Klik hier voor een speciale 4 weken stress cursus!

Niet alleen een stress cursus kan ervoor zorgen dat je minder gaat malen. Ook ontspanningsoefeningen zoals yoga of pilates kan wonderen voor je doen!

Voldoende slaap

8 uur per dag slapen7 tot 8 uur slaap heeft iedereen per dag nodig. Natuurlijk kunnen sommige mensen met minder doen. Maar over het algemeen is dit toch wel het minimale. Slaap je veel langer dan 8 uur?  Dit is ook niet altijd even goed! (3)

Slaap altijd in je bed! Zelf val ik ook wel eens in slaap op de bank voor de tv. Je denkt misschien dat je dan ook goed slaap, maar niets is minder waar. De tv staan aan, de kamer is licht en je kunt niet optimaal slapen wanneer je op de bank zit! Een goede houding en een goed matras is van groot belang.

Wat niet te doen

 • Blijf niet te lang achter een computerscherm zitten vlak voor het slapen gaan. Je hersenen blijven een lange tijd nadat je het scherm uit zet nog actief.
 • Ga geen spannende films kijken voor het slapen gaan. Dit omdat ook hierbij je hersenen lang actief blijven. Hierdoor zul je minder goed kunnen ontspannen.
 • Slapen met een volle maag is ook niet goed. Er moet minimaal 2 uur tussen zitten. Anders is je maag bezig om al het voedsel te verteren terwijl jij lekker wilt slapen.
 • Licht in de kamer. Zorg dat je in een zo stil en donker mogelijke kamer ligt wanneer je gaat slapen. Hierdoor zul je het beste kunnen ontspannen.

Dit artikel zal ik de komende weken blijven aanvullen

Toevoegingen? Laat me dit zeker weten, dan zal ik deze er aan toevoegen!

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/algemeen/Tips om beter te slapen.mp4"
width="478"
height="360"
description="Tips om beter te slapen"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007/s11098-018-1083-x
 2. https://ieeexplore.ieee.org/document/9176320
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21966062/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte Heer Boeckhorst,

  Het belang van een goede slaapgewoonte is zeker niet te onderschatten, immers het spreekwoord zegt de uren voor middernacht tellen dubbel !

  Tenzij men niet in slaap kan komen door allerlei gedachten die door onze hersenen gaan, immers de indrukken van overdag worden door ons brein geregistreerd, en weergegeven onder de vorm wat wij ervaren als dromen.

  Gedachten vormen ook krachten en leven ook verder in het Universum.

  Wat ons uit onze slaap kan houden zijn bepaalde kunstmatige zoetstoffen en caffeïne, daarom is koffie drinken vlak voor het slapen gaan zeker niet goed ! Sommigen hebben baat bij Chia-Tsu, Relaxatietechnieken zoals Autogene Training, Biofeedback en Yoga !
  Anderen zoeken de stilte op van de natuur of luisteren naar een CD met natuurgeluiden.

  Dit alles dient ertoe om ons lichaam rust te geven en te ontspannen.
  Na een verkwikkende nachtrust, kunnen we de volgende dag ook beter beginnen met een ontspannen Geest en Lichaam.

  Mvg,

  Karel (VG-Consulent)

 2. Beste Jack,

  Ik ben heel blij altijd met je tips ed. maar werd na het lezen van het artikel over goede nachtrust toch een beetje onrustig...
  Als je slaapt lig je met een g, als het licht brand dan met ch...
  Ik weet dat Nederlands niet makkelijk is maar toch....

  Met vriendelijke pinkstergroet,
  Hilly Dam

 3. Als ik op bed ga bv na 22.00 uur danken ik niet slapen en begin ik te hyperventileren
  Ik wil dat niet
  Word dan Snachts vaak wakker en ben ochtends moe
  Heb je tip voor mij ?

  1. Beste Annemarie, wat vervelend dat je 's avonds voor het slapen gaat last hebt van hyperventilatie! Het lijkt erop dat je moeite hebt met slapen en dat dit leidt tot hyperventilatie en vermoeidheid in de ochtend. Je zou even kunnen kijken bij dit artikel om erachter te komen wat precies de oorzaak is van de hyperventilatie. Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om beter te slapen en je hyperventilatie te verminderen. Heel veel sterkte! Vriendelijke groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share