• De voor- en nadelen van vitamine A

De voor- en nadelen van vitamine A

2018-05-08T12:51:58+01:00mei 16th, 2018|Vitamines en Mineralen|0 Reacties

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die ook een krachtige antioxidant is. Vitamine A speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezond zicht, een goede neurologische functie, een gezonde huid en nog veel meer. Vitamine A is - zoals trouwens alle antioxidanten - betrokken bij het verminderen van ontstekingen omdat het de schade van vrije radicalen kan bestrijden. Het consumeren van een dieet met veel antioxidanten is een manier om veroudering op natuurlijke wijze te vertragen.

Antioxidanten, zoals vitamine A, zijn ook verantwoordelijk voor het opbouwen van sterke botten, het reguleren van de genregulatie, het handhaven van een gezonde en heldere huid, het faciliteren van celdifferentiatie en het ondersteunen van de immuunfunctie. Enkele van de beste bronnen van vitamine A zijn eieren, melk, lever, wortelen en gele of oranje groenten zoals pompoen, spinazie en andere groene bladgroenten.

Bronnen van vitamine A

Vitamine A wordt in twee primaire vormen gevonden: actieve vitamine A en bèta-caroteen. Actieve vitamine A is afkomstig van dieren en wordt ook wel retinol genoemd. Deze ‘voorgevormde’ vitamine A kan direct door het lichaam worden gebruikt en het hoeft dus niet eerst de vitamine om te zetten.

Het andere type vitamine A, dat wordt verkregen uit kleurrijke groenten en fruit, komt in de vorm van ‘pro vitamine A’ ook wel carotenoïden genoemd, die nadat het voedsel is ingenomen wel door het lichaam moeten worden omgezet in retinol. Bèta-caroteen, een type carotenoïde dat voornamelijk in planten voorkomt, moet om door het lichaam te kunnen worden gebruikt eerst worden omgezet in actieve vitamine A.

Onderzoeken hebben herhaaldelijk aangetoond dat antioxidanten zoals vitamine A van vitaal belang zijn voor een goede gezondheid en een lang leven; ze zijn goed voor de gezondheid van de ogen, versterken de immuniteit en bevorderen de celgroei. Voedingsdeskundigen en artsen raden aan om antioxidanten zoals vitamine A zoveel mogelijk via een uitgebalanceerd dieet met veel fruit, groenten en volkoren voedingsmiddelen binnen te krijgen in plaats van door het in supplementvorm in te nemen.

Symptomen van een vitamine A-tekort

Vitamine A is essentieel voor een normaal zicht, evenals voor een goede botgroei, een gezonde huid en de bescherming van de slijmvliezen van de spijsverterings-, ademhalings- en urinewegen tegen infectie. Mensen met langdurige malabsorptie van vetten zijn erg vatbaar voor het ontwikkelen van een vitamine A-tekort.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen, die malabsorptie van vitamine A veroorzaken, zijn glutengevoeligheid, het lekkende darm syndroom en auto-immuunresponsen, inflammatoire darmaandoeningen en aandoeningen aan de pancreas. Alcoholisten, bij wie de overmatige toxiciteit lage vitamine A-spiegels heeft veroorzaakt, lopen ook een veel groter risico op een tekort.

Vitamine A-deficiëntie is in meer dan de helft van alle landen, vooral in Afrika en Zuidoost-Azië, een probleem voor de volksgezondheid geworden en met name voor jonge kinderen en zwangere vrouwen worden hierdoor getroffen.

Dit kan voor kinderen een ernstig probleem zijn omdat het gebrek aan vitamine A ernstige visuele beperkingen en blindheid veroorzaakt en het verhoogt ook het risico op het krijgen van ernstige ziekten en zelfs het risico op overlijden stijgt aanzienlijk. Kinderen kunnen zo ook veel vatbaarder zijn voor veel voorkomende kinderinfecties zoals diarree en de mazelen.