Hormonen

Laatste Update: 20 september 2015

Tips tegen een dip en depressie voor vrouwen

Tips tegen een dip en depressie voor vrouwenEr wordt vaak gezegd dat een vrouw zijn niet makkelijk is en ik geef je geen ongelijk. Ondanks onze vooruitstrevende maatschappij is er nog steeds ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wat betreft de carrièrekansen. Dit kan erg frustrerend zijn.

Daarnaast heb je als vrouw ook nog eens te maken met allerlei hormonale schommelingen die de boel er niet altijd beter op maken. Door al deze omstandigheden kun je last krijgen van een dip of zelfs een daadwerkelijke depressie.

Daarom bespreek ik in dit artikel hoe je een dipje en een depressie het beste te lijf kunt gaan.

Een dip kan altijd voorkomen. Soms heb je gewoon het gevoel dat het allemaal niet zo gaat als je wilt en heb je eigenlijk nergens zin in. Een dipje kan meerdere oorzaken hebben, die kunnen liggen bij je werk, je relatie of bij je familie.

Dip door het werk

Als je jouw promotie op het werkt gemist ondanks al je harde werken is dat een hele normale reden om even in een dipje te raken. Maar ook alle hectiek kan aan een dip bijdragen. Door een te hoge werkdruk kun je gevoelens van stress ervaren die ervoor zorgen dat je een dip krijgt. Je gaat dan bijvoorbeeld met tegenzin naar je werk.

Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om een dip door je werk tegen te gaan.

Zeg eens nee

Te veel taken die je moet uitvoeren in te weinig tijd waardoor je elke dag gaat overwerken. Dit helpt natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen en nee te zeggen tegen taken die gewoon niet in jouw taakomschrijving passen.

Je kunt een nee verzachten door iemand anders aan te dragen die de taak ook kan uitvoeren.

Ontspan bewust na je werk

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen stress van het werk mee naar huis nemen, terwijl mannen zich na hun werk beter kunnen ontspannen. In dit onderzoek ging het om kantoorwerk. Bewust ontspannen kun je doen door meditatie of yoga. Bij meditatie ga je zittend of liggend rustig ademhalen en probeer je alles langs je heen te laten gaan. Het is heel normaal dat er allerlei gedachten door je hoofd spoken. Die kun je laten komen en weer laten gaan. Als je dit een lastige vorm van meditatie vindt kun je ook yoga gebruiken waarbij je naast je ademhaling je ook moet focussen op de pose. Dan heb je ook gelijk je half uur lichaamsbeweging gehad.

Een wandeling door een park of in de natuur kan je ook helpen met ontspanning en de lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging helpt namelijk ook tegen stress doordat het ervoor zorgt dat je hormonen aanmaakt waarvan je gelukkig wordt.

Dip door je relatie

Soms kun je in je relatie het gevoel krijgen dat je langs elkaar heen begint te leven. De sleur komt erin en er kan van alles aan de hand zijn. Gelukkig kun je ook stappen ondernemen om een dip door je relatie te doorbreken.

Maak een taakverdeling

Na het werk ga je gelijk eten koken, de was doen en zelfs de kinderen klaarmaken om naar bed te gaan. Terwijl je partner lekker op de bank zit te chillen. Dit kan een verklaring zijn waarom je stressniveau niet daalt na je werkdag. Het onderzoek dat laat zien dat vrouwen de stress mee naar huis nemen na het werk geeft aan dat de huishoudelijke taken en zorg voor de kinderen die vrouwen meestal uitvoeren een mogelijke verklaring voor het niet dalen van de stresshormonen kan zijn.

Als dit een herkenbaar beeld is, is het belangrijk om het hier met je partner over te hebben zodat je minder taken hebt. Als de een de kinderen naar bed brengt, moet de ander die avond de was doen en eten koken. Probeer een echte 50/50 verdeling te maken, zodat jij ook sneller kunt ontspannen op de bank.

Ga iets leuks doen met zijn tweeën

Vooral als je het gevoel hebt dat je in een sleur komt en langs elkaar heen gaat leven is het belangrijk om de connectie tussen jullie twee weer sterker te maken. Ga daarom weer eens op een date met elkaar. Vind je dit lastig omdat je elkaar gewoon niets te vertellen hebt, door de sleur, ga dan ergens heen waarover je kunt praten. Een film, een museum, een theatervoorstelling en een concertbezoek zijn goede manieren om een gespreksonderwerp te vinden en geen rare date in een restaurant te hebben.

Als je eenmaal begint te praten komen de andere gespreksonderwerpen ook weer aan bod.

Depressief na seks

Dit is een klacht die vaker voorkomt dan je denkt. Wetenschappelijk gezien wordt trauma dat niet verwerkt is vaak als schuldige aangewezen voor depressieve gevoelens na de seksuele daad. Als je hier last van hebt is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen.

Er zijn gelukkig ook andere manieren om depressieve gevoelens na het bedrijven van de liefde tegen te gaan.

Doe aan voorspel en laat je partner weten dat je dit wilt

Voorspel is erg belangrijk om een depri gevoel na de seks tegen te gaan. Je kunt namelijk depri worden als je seks hebt gehad terwijl je er lichamelijk en psychologisch niet klaar voor was. Je moet wel in de stemming zijn. Laat je partner weten dat je weleens depri bent na de seks en dat je hier wat aan wilt doen door meer voorspel. Een romantisch etentje en een massage voordat je de liefde bedrijft kan wonderen doen.

Angst om de reactie van je partner verminderen

Er zijn meerdere angsten waarvan je last kunt hebben. Misschien zit je met de gedachte dat je niet mooi bent of dat je partner je verlaat direct na de seks. Ik kan je vertellen dat als je niet mooi bent het liefde bedrijven ook niet gaat lukken. Dus dat is een zorg die je niet hoeft te hebben na de seks, want het is gebeurd en dus vindt je vriend(in) je mooi. Bedenk je dat dus de volgende keer als je een dipje krijgt dat is namelijk helemaal nergens voor nodig.

Vraag anders eens aan je vriend(in) wat hij/zij mooi aan je vindt zonder de dingen op te noemen die jij lelijk vindt. Je kunt beter letterlijk naar complimentjes vissen dan subtiel.

Merk je dat deze angsten niets te maken hebben met je postcoitus dip, maar dat juist de connectie met je partner weg is dan is de tip om iets leuks te doen met zijn tweeën belangrijk om die connectie weer te maken, zodat je ook van dit deel van je relatie weer kunt genieten.

Dip door je familie

Vrouwen en mannen reageren verschillend op stress in verschillende situaties. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat als een vrouw met haar kind naar de eerste hulp rijdt ze meer stresshormonen aanmaakt dan de vader. Uit andere onderzoeken blijkt ook dat mensen die zorgen voor familieleden eerder een depressie hebben dan andere mensen. Dit geldt dus ook voor mantelzorgers.

Verdeel de mantelzorg taken

Als jij voor een ouder zorgt kan dat een grote impact hebben. Als jij meerdere broers en zussen hebt die ook mantelzorg kunnen uitvoeren is het belangrijk om dit bij hen aan te kaarten voordat je last krijgt van een burn-out.

Verdeel de huishoudelijk taken

Schoonmaken, koken, boodschappen doen en meer het zijn allemaal taken waarvan je niet echt kunt ontspannen. Ik ken iemand die gewoon echt chagrijnig wordt als ze iets moet schoonmaken. Om hier zo min mogelijk last van te hebben kun je de huishoudelijke taken verdelen en ook je kinderen hierbij betrekken. Je kunt ze taken geven die passen bij hun leeftijd.

Een to do list voor iedereen is daarvoor ook een goed hulpmiddel.

Dip door PMS

Als je last hebt van PMS heb je ook dertig procent kans op depressieve gevoelens die daarbij horen. Erg vervelend. Pre menstruaal syndroom komt voor door de hormonale schommelingen die te maken hebben met de menstruatie. Gelukkig kun je op een vrij eenvoudige wijze PMS klachten verminderen.

Eet meer vitamine E

Vitamine E kan je helpen om een beter humeur te krijgen als je last hebt van PMS. Om meer vitamine E te eten kun je een avocado, noten en 100% pindakaas toevoegen aan je dieet.

Eet meer vitamine B6

Ook vitamine B6 helpt om een beter humeur te krijgen als je last hebt van PMS. Vitamine B6 speelt namelijk een belangrijke rol bij de regulering van hormonen. Deze vitamine zit in graanproducten, melk, eieren en groenten. Met een gevarieerd dieet komt je er dus al.

Eet meer calcium

Calcium wordt vooral in verband gebracht met sterke botten, maar heeft ook positieve effecten op het verminderen van PMS klachten. Calcium zit vooral in zuivelproducten.

Eet meer omega 3

Omega 3 is een vetzuur dat je lichaam nodig heeft, maar die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Omega 3 is vooral bekend vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen, maar het is ook belangrijk voor de werking van je hersenen. Uit onderzoek blijkt ook dat omega 3 in je dieet helpt tegen PMS klachten. Omega 3 zit vooral in vis en ook in olijfolie.

Zwangerschapsdepressie

Het lichaam verandert ook de hormoonhuishouding als je zwanger bent. Helaas kun je ook door omstandigheden angstig, gestrest en depressief raken tijdens je zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat baby’s dan lichter zijn tijdens de geboorte dan baby’s die gedragen zijn door een niet angstige, gestreste of depressieve moeder. Het is dus belangrijk om je zwangerschapsdip of -depressie aan te pakken voor de gezondheid van je kind. Veel van de oorzaken zijn het verantwoordelijkheidsgevoel, je financiële situatie en de band met de vader van het kind.

Tel je zegeningen

Als je stress krijgt van het idee dat je straks te weinig geld hebt om je kind te kunnen verzorgen is het belangrijk om eens in kaart te brengen hoeveel geld je hebt en hoeveel kinderbijslag je krijgt. Met die informatie kun je een goede financiële planning maken en zien wat je allemaal wel kunt doen. Daarbij kun je ook de hulp van vrienden en familie vragen.

Op Pinterest kun je ook inspiratie opdoen om rond te komen van een klein inkomen.

Verminder je stressniveau met gezonde voeding

Magnesium is belangrijk om je stressniveau te verminderen. Dit is namelijk goed voor je hersenen waardoor je makkelijker oplossingen kunt vinden voor je problemen. In groente, graanproducten en melk zit veel magnesium. Met een gevarieerd dieet kom je dus al heel ver. Daarbij krijg je door gezonde voeding ook veel vitaminen en andere mineralen binnen die niet alleen goed zijn voor jou, ze zijn ook goed voor je ongeboren kind.

Verminder je zwangerschapsdip met yoga

Voor deze tips is het verstandig om naar yogalessen te gaan speciaal voor zwangere vrouwen omdat niet elke pose geschikt is voor iemand die zwanger is. Yoga is een vorm van meditatie die ook je spieren traint. Super handig als je verder niet meer goed kunt sporten door je zwangerschap. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat yoga en Thai Chi tijdens de zwangerschap depressie, stress en slaapproblemen verminderen. Dus kun je in jouw buurt geen yoga klas voor zwangere vrouwen vinden, dan kun je ook opzoek naar een Thai Chi klas.

Verminder zwangerschapsstress met mindfulness

Mindfulness is een middel om in het hier en nu te leven. Zwangerschapsstress heeft vaak te maken met (negatieve) verwachtingen in de toekomst waar we ons nu al druk om maken. Mindfulness is nu iets dat onderzocht wordt om zwangerschapsstress te verminderen en uit een aantal onderzoeken blijkt dat dit al binnen 6 weken stress kan verminderen.

Postnatale depressie

Het is heel vervelend als je wilt genieten van je gezinsuitbreiding en dit door een postnatale depressie niet goed lukt. Maar liefst 10 tot 15 procent van de vrouwen kan last krijgen van een postnatale depressie doordat het lichaam weer een grote hormonale verandering doormaakt. Gelukkig kun je veel doen om een postnatale depressie te voorkomen of verminderen.

Gebruik Cognitieve Gedrags Therapie technieken

Uit onderzoek is gebleken dat cognitieve gedragstherapie een significant verschil kan maken in het verminderen van postnatale depressie. In dit onderzoek kregen de vrouwen in groepsverband therapie.

Eet gezonde voeding

Helaas is er ook een verband tussen overgewicht en het krijgen van een postnatale depressie. Het verminderen van dit overgewicht kan helpen om de depressie te verminderen. Door gezond te eten kun je veel doen om je zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Sla niet direct aan het sporten want je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na de bevalling.

Een manier om af te vallen na de bevalling zonder dat je kind hieronder lijdt is door ongezonde voeding te vervangen voor gezonde voeding. Op die manier voorkom je dat je honger gaat leiden. Dus veel groenten, fruit, noten en vis. Minderen met koolhydraten en zuivelproducten kan ontzettend helpen. Het paleodieet is ook aan te raden. Daarbij helpt gezonde voeding je ook om extra energie te krijgen, iets dat je nu zeker wel kunt gebruiken.

Depressie na de overgang

Een ander moment waarop vrouwen een grote verandering in hun hormoonhuishouding doormaken is tijdens de overgang.

Lach meer

Uit een onderzoek naar lachtherapie blijkt dat het lachen helpt tegen de depressieve symptomen van een depressie door de menopauze. Als ander voordeel heeft de lachtherapie een verbeterend effect op je zelfvertrouwen en optimisme. Een onderdeel van de lachtherapie is om 3 keer voor vijftien seconden te lachen, te lachen voor een spiegel en ook daarbij te dansen. Een beetje zoals meisjes dat doen in de pubertijd.

Als je dit lastig vindt kun je opzoek naar een lachtherapeut bij jou in de buurt.

Doe aan yoga

Net als bij een zwangerschapsdepressie helpt yoga ook bij een depressie na de overgang en ook om slaapproblemen tegen te gaan.

Algemene vrouwelijke depressie

Ben je depressief en is dit niet te linken aan je hormonen. Dan is er nog 1 oplossing die te maken heeft met je dieet. Uiteraard kun je daarnaast ook alle voorgaande tips gebruiken om je depressie aan te pakken.

Eet meer zink

Uit onderzoek blijkt namelijk dat als vrouwen te weinig zink eten ze relatief vaker last hebben van een depressie dan mannen. Zink zit in vlees, kaas, noten, graanproducten en in schelpdieren en vis. Uit groente en fruit kun je zink dus niet halen.

Depressie symptomen van de vrouw

Weet je niet zeker of je last hebt van een dip of een depressie? Dan heb ik een aantal depressie symptomen voor je op een rij gezet.

  • Gevoel van hopeloosheid en hulpeloosheid.
  • Je drinkt meer alcohol dan normaal en neemt meer risico’s.
  • Minder interesse in vrienden en activiteiten die je eerder leuk vond.
  • Je bent sneller geïrriteerd of agressief dan normaal.
  • Je kunt je negatieve gedachten niet controleren.
  • Je bent altijd vermoeid.
  • Je slaappatroon en trek is veranderd.
  • Het is lastig om je te concentreren en eenvoudige taken zijn opeens lastig.

Tot slot…

Een dip is heel vervelend om te hebben, vooral als het lang duurt. Vaak is stress hier de oorzaak van en dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals drukte op het werk, thuis of je eigen zelfvertrouwen. Gelukkig kun je met voeding en feedback van familie en vrienden al veel doen.

Een depressie is nog vervelender en die komen ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Sommige depressievormen hebben een duidelijke oorzaak, zoals een grote hormonale veranderingen en andere vormen zijn weer lastiger te verklaren. Met voeding, yoga en lachen kun je al een stuk minder last krijgen van depressieve gevoelens.

Bronnen:

http://www.hormonebalance.org/images/documents/Lundberg%2005%20Stress%20hormones%20health%20illness%20PNEC.pdf

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19317611.2010.509689

http://gerontologist.oxfordjournals.org/content/29/4/449.short

http://journals.tubitak.gov.tr/medical/issues/sag-10-40-4/sag-40-4-9-0812-2.pdf

http://search.proquest.com/openview/66703af211f15e54a8277b7af54dda79/1?pq-origsite=gscholar

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4447112/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388112000801

http://anp.sagepub.com/content/49/3/236.short

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0018506X15300428

http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4471-2831-1_6

http://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.4069/kjwhn.2012.18.4.248

http://www.jad-journal.com/article/S0165-0327%2811%2900565-9/abstract

http://journals.lww.com/menopausejournal/abstract/2012/02000/yoga_decreases_insomnia_in_postmenopausal_women__.13.aspx

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share