Voedingsadvies

Laatste Update: 4 april 2017

De voor- en nadelen van Chia-zaden

chiazadenKen jij de Chiazaadjes? Een zogenaamd superfood wat een aantal jaren geleden over is komen waaien uit Amerika. Het is nu gemakkelijk om te zeggen “…daar is weer zo’n geweldig product, het zal allemaal wel…” Ik kan me deze reactie voorstellen, maar het is toch verstandig om even stil te staan bij wat Chiazaadjes mogelijk voor je lichaam kunnen betekenen.

Ik zet de voordelen voor je gezondheid even op een rijtje, maar wil je tegelijkertijd waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen in combinatie met bestaande medicijnen.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Waar komt Chiazaad vandaan?
2: Chiazaad en je gezondheid
3: Bloedsuikerspiegel
4: Opbouw van je spieren
5: Opname van calcium
6: Omega 3
7: Afvallen
8: Mogelijke bijwerkingen!
9: Het gebruik van chiazaden
10: Tot slot + video

Waar komt Chiazaad vandaan?

Chiazaad is een product van de Chiaplant, in het Latijn de Salvia Hispanica. Dit is familie van de ons bekende muntplant, alleen deze versie komt voor in Guatemala en in het zuiden en midden van Mexico. Voor wat betreft de Chiazaadjes, gaat het uiteindelijk om de bloem van de Chiaplant. In deze bloem zitten de bekende Chiazaadjes, die qua kleur en vorm wel iets lijken op maanzaad.

Het waren heel vroeger de Azteken en de Maya’s die de Chiaplanten kweekten, en dus ook de Chiazaadjes aten om hun gezonde eigenschappen. In die periode werden de zaadjes met name gegeten doordat de zaadjes het lichaam een échte energieboost geven, waardoor het uithoudingsvermogen groter werd. Uit opgravingen is gebleken dat krijgers die een lange reis moesten maken, wat ze meestal hardlopend aflegden, altijd een voorraadje Chiazaadjes meekregen voor de broodnodige energie.

Sinds een aantal jaren zijn de Chiazaadjes ook steeds populairder geworden in Nederland. Laten we eens gaan kijken wat de Chiazaadjes kunnen bijdragen aan je gezondheid.

Chiazaad en je gezondheid

Als we de oude Azteken en de Maya’s mogen geloven, dan moeten er veel gezondheidsvoordelen aan de Chiazaadjes worden toegedicht. En dit is inderdaad waar. Uit verschillende onderzoeken(1) is gebleken dat de Chiazaadjes indrukwekkende hoeveelheden vezels, kalium, ijzer, selenium, eiwitten, calcium, Omega-3, antioxidanten, borium, foliumzuur en magnesium bevatten. Volgens de medische wetenschappers is deze combinatie van stoffen speciaal geschikt voor vrouwen van 40 jaar en ouder, omdat deze groep vaak een tekort heeft aan precies die belangrijke voedingsstoffen.

Het is dus niet alleen de hoeveelheid voedingsstoffen in de Chiazaadjes, maar ook met name de unieke combinatie hiervan. Laten we eens op een rijtje zetten wat al deze gezonde voedingsstoffen voor je lichaam kunnen betekenen:

Bloedsuikerspiegel

Chiazaadjes zijn in staat om de transformatie van koolhydraten naar glucose fors te vertragen. Hierdoor kun je de bloedsuikerspiegel beter in balans houden, wat weer als gevolg heeft dat er minder insuline aangemaakt hoeft te worden om de pieken in je bloedsuikerspiegel aan te kunnen pakken. Té veel pieken in je bloedsuikerspiegel, samen met de pieken in je insuline, kunnen uiteindelijk de oorzaak zijn van onder andere diabetes type 2.

Maar een bloedsuikerspiegel die in balans is, is ook belangrijk om je hormoonhuishouding beter in balans te houden, wat natuurlijk een belangrijk punt is voor vrouwen die in de overgang zitten.

Opbouw van je spieren

Wat veel mensen niet weten is het feit dat spieren niet alleen goed zijn voor kracht, maar ook voor je lijn. Spieren gebruiken namelijk calorieën, zelfs als ze in rust zijn. Dat moet je als muziek in je oren klinken! Om spieren op te bouwen moet je natuurlijk trainen, maar heb je ook de juiste voedingsstoffen nodig om de spieren te versterken en te onderhouden.

Chiazaadjes leveren deze voedingsstoffen in de vorm van eiwitten.

Opname van calcium

Vroeger moesten we altijd melk drinken voor de broodnodige calcium. Dat verhaal blijkt inmiddels iets genuanceerder te liggen, want melk onttrekt juist calcium aan je botten. Chiazaadjes kunnen je hierbij helpen, want één van de mooie eigenschappen van deze zaadjes is het feit dat het de opname van calcium door je lichaam juist bevordert.

Dit is belangrijk, want als de jaren beginnen te tellen, wordt het steeds belangrijker om goed op je botten te passen om te voorkomen dat je later last krijgt van bijvoorbeeld botontkalking, of osteoporose.

Omega-3

We kennen natuurlijk allemaal Omega-3, het gezonde onverzadigde vetzuur wat voor je lichaam sterk ontstekingsremmend werkt waardoor de kans op het krijgen van hart- en vaatziektes fors naar beneden kan worden gebracht. Ook is omega-3 heel goed voor het in balans houden van je hormoonspiegel.

Alweer een pluspunt voor met name vrouwen die in de overgang zitten. Daarnaast doet Omega-3 ook wonderen voor je hersenen. Er zijn vast wel eens van die momenten dat je hoofd niet helemaal lekker voelt, dat je het gevoel hebt dat je een baal watten in je hoofd hebt. Laat wat Chiazaadjes wellen in een glas water en drink het op. Daarna nog een glas puur water, en je zult merken dat je weer een stuk helderder kunt denken.

Sowieso het drinken van voldoende water is goed voor je lijf, en speciaal voor je concentratievermogen, maar met de voedingsstoffen die de Chiazaadjes je kunnen bieden gaat dit nét even een stapje verder.

Afvallen met Chiazaadjes

Chiazaadjes kun je ook prima gebruiken als je wat overtollige kilootjes kwijt wilt raken. Chiazaadjes hebben namelijk de eigenschap om heel veel water op te kunnen nemen. Dus als je regelmatig Chiazaadjes in je eten en/of drinken verwerkt, heb je veel sneller een ‘vol’ gevoel in je maag. Daar komt nog bij dat de Chiazaadjes helemaal gevuld zijn met gezonde vezels, wat zorgt voor een optimale spijsvertering en stoelgang. Ook dit kan een hulpmiddel zijn bij het afvallen.

Ik wil hier wel even een belangrijke opmerking over maken: Ondanks deze logische gevolgtrekkingen, is het (nog) nooit wetenschappelijk bewezen dat Chiazaadjes zouden helpen bij het afvallen. Aan de andere kant: Het kan natuurlijk helemaal geen kwaad om het te proberen.

LET OP: Mogelijke bijwerkingen

Ook al klinkt het allemaal vrij onschuldig, toch kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van Chiazaadjes. Voor het gebruik van al dit soort ‘superfoods’ geldt altijd dat je naar je lichaam moet luisteren. Je lichaam is, en blijft, altijd de beste raadgever. Door de grote hoeveelheid vezels die in de Chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel. Maar het zijn juist die vezels die gezond voor je zijn.

Als je bij het gebruik van Chiazaadjes last krijgt van de eerder genoemde bijwerkingen, bouw het dan langzaam op. Op deze manier kan je lichaam hieraan wennen, en profiteer je na een paar weken volledig van de werking van de vezels voor je spijsvertering. Het is dan wel belangrijk om voldoende water te drinken: niet alleen goed voor je hele lichaam, maar vooral ook voor een gezonde spijsvertering en stoelgang.

In theorie kunnen Chiazaadjes ook allergische reacties opwekken. Tenminste, als je daar gevoelig voor bent. Luister dus altijd naar je lichaam en doe daar iets mee.

Het is erg belangrijk om te weten dat Chiazaadjes een bloeddruk verlagende (dus bloed verdunnende) werking hebben. Daarom is het beslist niet verstandig om Chiazaadjes te gebruiken als je van je arts al vocht afdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen.

Je kunt natuurlijk wel overleggen met je behandelend arts of je de medicijnen af kunt bouwen, en de Chiazaadjes als natuurlijk medicijn kunt gebruiken. Dit zal ongetwijfeld beter voor je lichaam zijn dan al die chemische medicijnen.

Het gebruik van Chiazaad

Net als allerlei andere zaden en ongebrande noten, hebben Chiazaadjes een laagjes enzymen als mantel. Deze laag is heel erg lastig om te verteren in je darmen. Door deze slechte vertering kun je last krijgen van allerlei klachten met je darmen. Dit probleem kun je relatief gemakkelijk vermijden als je de Chiazaadjes eerst even laat weken in water.

De enzymen lossen dan op in het water, zodat de Chiazaadjes gemakkelijker te verteren zijn. Na het weken in water, ontstaat er een soort gelachtige substantie. Deze kun je prima gebruiken in je yoghurtje met muesli, in een smoothie en zelfs als dressing voor een lekkere salade.

Chiazaadjes zijn verkrijgbaar bij de betere natuurwinkel. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar puur biologische Chiazaadjes, maar dat is een persoonlijke keus.

Tot slot + video

Chiazaadjes kunnen we prima scharen in het rijtje zogenaamde ‘superfoods’. Maar het is belangrijk om te beseffen dat dit soort voeding niet gezien mag worden als een aanvulling op je voedingspatroon als je alleen maar junkfood eet. Je kunt het dus niet gebruiken om alle slechte voedingsgewoonten weer goed te maken.

Het eten van Superfoods, dus ook het eten van Chiazaadjes, is alleen nuttig als aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. En ik zeg duidelijk ‘aanvulling’, want ook met Chiazaadjes moet je nooit overdrijven. Wissel het regelmatig af met andere gezonde voeding. Pas dan heb je het maximale effect van deze oeroude ontdekking van de Azteken en de Maya’s.[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518271/[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat is de aanbevolen hoeveelheid van b.v chiazaad? is zoute haring ook vette vis? Hoeveel avocado's per week

  met vr groet miel.Ps mijn huisarts heeft mijn boek te leen hij wilde het graag lezen en komt er einde deze week op terug in een gesprek met mij.

  1. Beste Miel,

   Ik adviseer altijd om niet teveel voeding te nemen wat heel veel vezels bevat, als je spijsvertering er niet aan gewend is kun je buikpijn krijgen. Een goede hoeveelheid om mee te beginnen is 1 of 2 keer per week een eetlepel chiazaad door de yoghurt. Het is aan te raden om elke dag fruit te eten. Je kunt dus elke dag een avocado nemen, maar het is veel beter om gevarieerd te eten. Dus ik adviseer om elke dag fruit te eten en dan kun je twee tot drie avocado's in de week eten. Zoute haring is ook een erg vette vis, het bevat natuurlijk wel meer zout als andere vette vis.

   Groet,
   Jack

 2. Ik was superblij dat ik Chiazaad "ontdekt" had en heb het nu 2x met yoghurt gegeten. .......Las net dat je het beter niet kunt nemen als je bloedverdunners gebruikt!
  Ik vraag mij af of verlaagde bloeddruk inhoudt dat je bloed dunne wordt.......
  Had ik nog nooit van gehoord n.l

  1. Nee, dat heeft niet direct iets met elkaar te maken. Bloedverdunnende middelen worden vaak voorgeschreven als er sprake is van half-verstopte bloedvaten waar het normale, dikke bloed slecht kan passeren.

   1. Let op!
    Bloedverdunnen gaat niet met bloedverdunners! De zogenaamde bloedverdunners zorgen dat bloedplaatjes niet op de ontstekingen blijven plakken in bijv. onze aders. Ze kunnen daardoor minder goede doorstroming of zelfs een verstopping veroorzaken!
    Je ziet deze plaatjes weleens als zich een laagje vormt op een bloeddruppel!
    Geniet van je chia en andere zaadjes en mix ze in je smoothie met bijv. Aloë Vera, cocosolie en honing met kaneel!
    Gezonde groeten,
    Harrie

 3. bij mij in de supermarkt wordt chiazaad voordelig aangeboden, twee bakje voor de prijs van 1, maar . . . . deze chiazaadjes zijn lichtgeel of cremig van kleur. Zou het wel in orde zijn?

  1. Allereerst excuses voor de late reactie. Door de vele waardevolle reacties, loopt het beantwoorden enigszins achter.

   Chipzaadjes zijn normaal zwart, of in ieder geval erg donker van kleur.
   Persoonlijk ben ik geen voorstander van dit soort aanbiedingen. je weet niet waar het vandaan komt en wat er nog over is van de gezonde voedingsstoffen die erin horen te zitten.
   Als ik jou was zou ik wat meer geld uitgeven voor kwalitatief goede chipzaadjes. Dan weet je tenminste zeker dat je er iets aan hebt.

   Heel veel succes!

 4. Hoi, kleine tip: Vraag naar chiazaadjes bij je groente boer (sws is het vaak goedkoper om daar je groente en fruit te kopen) die van ons verkoopt ook veel zaden en toen ik ernaar vroeg ook Chiazaden. Ik had een ons voor ongeveer 2euro. Een stuk goedkoper dan in de supermarkt (de helft voor 3euro). Ik gebruik het in mijn cake ipv boter! Werkt perfect en dan eet je cake met voordelen ipv nadelen

 5. Ik heb een lage bloeddruk en het gekke is als ik chiazaad eet dan heb ik na een paar uur kramp in mijn kuit.
  Kan het een met het ander te maken hebben of is het puur toeval.
  Omdat ik volgens een scan ietwat ischgemie heb dacht ik dat chiazaad zou kunnen helpen.
  Bedankt voor een eventueel antwoord.

  1. Dit is een vreemde reactie, de kramp in je kuiten.
   De enige manier om te ontdekken of dit toeval is, of niet, is door te proberen.
   En als blijkt dat het inderdaad aan de chipzaadjes ligt, moet je op zoek naar een alternatief hiervoor.

   Heel veel succes!

 6. Is het mogelijk dat Ciazaad ook migraine klachten en/of nervositeit kunnen geven. Ik was 2 dagen gestopt en deze klachten verdwenen?? Heeft dit mogelijk te maken met een antagonistische werking?

  1. Dit effect van chiazaadjes ken ik niet. Normaal gesproken zouden chiazaadjes juist problemen van migraine oplossen.

   Iemand van de lezers die dezelfde ervaringen heeft?

 7. Ja het eten van chia en andere zaden verstopping veroorzaken ik eet er elke dag ook hennep zonnebloem pompoen doe het nu twee maanden en heb d at nooit voorheen gehad was wel in erge mate

 8. Ik heb vandaag chia zaden gekocht, maar toen ik het bakje opende rook het naar aarde. Ik heb het geprobeerd te eten, maar het heeft een vieze aardgeur. Is dit normaal of waren de zaadjes al bedorven in de winkel? Ze zien er overigens normaal uit en er is geen schimmel te zien.

  1. Diazaadjes kunnen nagenoeg niet bederven, dus dat lijkt me wel ok.
   Misschien een idee om ze even goed te wassen. Eventueel even 10 minuutjes laten wellen, zodat de voedingsstoffen gemakkelijker door je lijf worden opgenomen.

 9. Ik had een vraagje, uit onderzoek naar lijnzaad is gebleken dat dit testosteron verlagend werkt. Dit wil ik als krachtsporter niet hebben. Nu was mijn vraag of er van chiazaad dergelijke bijwerkingen bekend zijn?

 10. Ik ben sinds kort begonnen met chia zaad en eet elke avond twee eetlepel chiazaad met blauwebessen en aardbei doorheen..!! Omdat ik met ramadan mee doe eet ik s'nachts zodat ik overdags energie heb..en het helpt echt..maar ik vroeg me af of het niet erg is ieder dag te eten???was bezig met sporten streng dieet en keihard trainen maar even stil gelegd ivm ramadan..!!na ramadan weer aan de slag,om de spieren niet kwijt te raken moet ik veel eiwitten in deze tijd eten en zo kom ik bij chiazaad terecht maar ook kip vis en groente is ook bij..!!dus kan het geen kwaad ieder s'twee eetlepel te eten of is het beetje teveel van het goede!!?? Mvg sali

  1. Dagelijks chipzaad is geen probleem, Sali. Maar blijf wel luisteren naar je eigen lijf. Als je iets vreemds voelt, direct stoppen of de dosis naar beneden bijstellen.

 11. kan dit ook een extreme reactie veroorzaken ? yoghurt met eiwit proteïne/ th l chiazaad/ kokossnippers/ 6 goji bessen/ zonnebloempitten. Daarna hevige buikpijn alsof niersteen aanval / gevoel tot flauwvallen/ overgeven. Veel dorst. Urine test bij dokter, waren geen nierstenen. Aanval duurde 4u, daarna over. Vandaag hetzelfde zonder eiwitten. Weer buikpijn. Kan dit een overgevoeligheid zijn, zelfs bij theelepel chiazaad ? Al eens eerder gedacht dat dit rosecea verergerde.

 12. Ik gebruik ook chiazaad , doe 1 eetlepel in de karnemelk. En laat dit 10 À 15 min wellen. Mag dat? Of moet dat perse in water geweld worden?

  1. Gewelde chia zaden zijn beter te verteren, Marina.
   Laat ze dus altijd wellen, minimaal 20 minuten.

 13. Hoi hoi 🙂

  Had een vraagje binnenkort ga ik beginnen met groene smoothie drinken. Het wordt meer eigenlijk een detox voor me van 21 dagen drinken en 1 week dr mee stoppen. Maar wil graag cia zaad extra bij doen moet ik wel eerst de ciazaad kweken in de water? En hoe kan ik dat beste doen?

  Alvast bedankt 🙂

  Gr,

  Ebru

  1. Het is beter om ze eerst even te laten weken, Ebru.
   Chiazaadjes hebben namelijk een enzymlaagje wat heel lastig te verteren is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin6
Share