• de voordelen en nadelen van frisdrank

Voor- en nadelen van frisdrank(light)

2016-10-30T10:34:22+01:00september 29th, 2011|Voedingsadvies|12 Reacties

Laatste update: door

Voor- en nadelen van frisdrank

Frisdrank staat vooral bekend om de lekkere smaak en de negatieve invloed op je gezondheid. Maar is dit eigenlijk wel goed onderbouwt? In dit artikel wordt uitgelegd wat er nu precies slecht is aan frisdrank! Wat zijn de voor- en nadelen, wat is het effect op lange termijn en wat zit er nu eigenlijk in frisdrank? Er wordt tegenwoordig teveel negatief gepraat over de koolzuurhoudende dranken en i.p.v. frisdrank, drinkt men tegenwoordig vruchtensapjes, deze zijn weliswaar gezonder, maar bevatten ook erg veel suiker.

Eerst even een korte opfrisser over de geschiedenis van frisdrank. Deze term wordt al 55 jaar gebruikt en het staat voor koolzuurhoudende limonade. Sportdranken en energiedranken vallen niet onder deze term maar wordt door de Nederlandse Warenwet wel als frisdrank beschouwt. Samen samenstelling van frisdrank is meestal:

 • Water
 • Suikers
 • Aroma's
 • Soms worden er vruchtextracten aan toegevoegd.

Nadelen van frisdrank

Ik zal met het slechte nieuws beginnen, hieronder een klein rijtje met een aantal nadelen van frisdrank:

 • Frisdrank bevat veel calorieën
 • Grotere kans op diabetes 2
 • Verhoogd risico op jicht
 • Vergrote kans op mentale stoornissen
 • Vergrote kans op hartziekten
 • Prikkelt de ontwikkeling van alvleesklierkanker
 • Frisdrank bevat fructose wat de kans op gewichtstoename bevordert.
 • Frisdrank tast het tandglazuur aan
 • etc. etc.

Dit zijn natuurlijk niet alle nadelen, maar wel de meest voorkomende nadelen. Door de vele calorieën in frisdrank wordt je simpelweg sneller dik! Een glas Coca Cola bevat al snel meer dan 100 calorieën en daarom wordt frisdrank gezien als een van de grotere oorzaken van overgewicht. Ieder jaar drinkt de gemiddelde Nederlander nog net geen 100 liter frisdrank per jaar (95 liter) en het is dus ook niet zo gek dat er steeds meer mensen rondlopen met overgewicht.

Een onderzoek onder 5500 studenten toonde aan dat wanneer je veel frisdrank drinkt de kans op mentale gezondheidsproblemen erg toeneemt. Angsten, gespannenheid, hyperactief, slapeloosheid en het gevoel van hopeloosheid (depressie) wordt geprikkeld door een teveel aan frisdrank.

Door de vele suikers dit wordt de kans ook verhoogd op hart- en vaatziekten. Ook diabetes 2 kan geprikkeld worden. Dit is het resultaat onder ongeveer 90.000 Amerikanen.

Naast suiker bevat frisdrank ook nog eens een bepaald zuur, wat je tandglazuur aantast. Er is een test geweest waarbij ze tanden in een glas frisdrank hadden geplaatst. Na 25 uur is er gemiddeld 100 micrometer tandglazuur beschadigd.

Frisdrank Light!

Door de steeds groter wordende negatieve indruk van frisdrank hebben de producten iets slims bedacht, namelijk frisdrank light! Denk maar eens na, ongeveer 80% van alle frisdranken heeft een "light" versie wat suggereert dat deze vorm wel gezond(er) is dan de originele.  Maar is dit eigenlijk wel zo? Er zitten inderdaad een stuk minder calorieën in maar dit betekent niet dat je ze mag beschouwen als gezonde drank. Alle fabrikanten van de light versie hebben dit idee wel zo weten over te brengen door sluwe reclames. Er zijn vele reclamefilmpjes te vinden op het videokanaal YouTube waarbij je na het kijken de indruk krijgt dat ze zelfs gezond zijn voor je.

Light varianten zitten vol met kunstmatige zoetstoffen die weliswaar geen calorieën bevatten maar toch zoetig smaken. Aan deze kunstmatige zoetstoffen zitten veel nadelen verbonden. Het grootste nadeel is, is dat wanneer je veel kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgt, je meer zin krijgt in suiker! Je lichaam reageert op de zoete smaak van de frisdrank en verwacht dat het insulineniveau in je lichaam gaat stijgen. Door de toch ontbrekende suikers in je lichaam gaat je lichaam verlangen naar suikers. In sommige gevallen in het zelfs zo erg, dan men de hele dag door kan eten!

Conclusie

Over het algemeen is frisdrank niet verkeerd voor je, MITS je dit natuurlijk met mate drinkt. Er zijn mensen die elke dag flessen frisdranken leegdrinken en deze ervaren de gevolgen. Mijn advies is drink in plaats van frisdrank gewoon WATER!

Het enige voordeel wat ik kan vinden, is het feit dat een lekker glas Coca Cola of Fanta erg lekker op zijn tijd is! Weet iemand nog meer voordelen? Dan hoor ik dat graag:)
[MOWPOP id="128"]

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

12 Reacties

 1. Marianne Junte-Sagius 7 oktober 2011 om 13:12- Antwoorden

  Er wordt hier alleen gesproken over Coca Cola en Fanta.
  Ik mis hierbij de Cristal Clear !!

  Naar mijn idee kun je die dan nog beter drinken aangezien daar de minste calorieën inzitten.

  • Robert Jan Hendriks 14 oktober 2011 om 17:19- Antwoorden

   Alles wat onder de term frisdrank valt, kan (wanneer je dit overmatig gebruikt) slecht voor je zijn op langer termijn... Ook Cristal Clear valt hieronder

   • Marianne Junte-Sagius 14 oktober 2011 om 18:02- Antwoorden

    Wanneer je dit beperkt tot het weekend en je drinkt dan 2 glazen per dag ?????

    Zou ook graag antwoord hebben over de Braziliaanse pinda's !

    • Robert Jan Hendriks 14 oktober 2011 om 18:13- Antwoorden

     Dag Marianne,

     Wanneer je dit met mate drinkt is dit prima! Is het weekend is 2 glazen per dag geen probleem.
     Eigenlijk alle frisdranken zijn goed, wanneer je dit met mate drinkt.
     Zal je even wat informatie sturen naar je email over de pinda's

     fijn weekend

   • Coen Sluijter 21 september 2017 om 10:00- Antwoorden

    Alles waar je teveel van inneemt is slecht voor je. Ook water of fruitsappen. Frisdrank kan positieve invloede hebben op de productiviteit van mensen. In plaats van constant frisdrank af te kraken kijk eens goed om je heen. In kaas zitten even veel vetten als in een kroket en in ju dorange zitten even veel suikers als in cola.

    • Team OptimaleGezondheid 21 september 2017 om 10:25- Antwoorden

     Voor alles geld: Drink en eet, maar met mate.

     Voor wat betreft de vergelijking tussen jus d'orante en cola, voor wat betreft de suiker: Ben ik helemaal met je eens. Maar jus d'orante bevat nog zoveel meer gezonde voedingsstoffen die (deels) beletten dat de suiker direct opgenomen wordt. Hierdoor vermijd je een gigantische piek in je bloedsuiker.
     De suiker in Cola is kunstmatig. Voor de rest is Cola helemaal 'leeg', geen voedingsstoffen.Het enige wat rest is die gigantische piek in je bloedsuiker.

 2. Marianne Junte-Sagius 14 oktober 2011 om 14:55- Antwoorden

  Jammer dat er nog steeds geen reactie is op bovenstaande!!

  Wie kan me trouwens vertellen wat men bedoelt met "Braziliaanse pinda's"????

 3. Can Ali Demirci 7 mei 2013 om 07:16- Antwoorden

  waar zijn de Voordelen dan!!?

  • Robert Jan Hendriks 7 mei 2013 om 11:58- Antwoorden

   Hallo,

   De enigste voordelen die ik kan bedenken van frisdrank is dat het op zijn tijd erg lekker kan zijn.

 4. Hommé Katleen 4 augustus 2017 om 13:06- Antwoorden

  Ik heb de laatste tijd veel last van spierpijn en krampen zou dat komen omdat ik elke dag 1,5l cola zero drink en 1,5 liter spuitwater

  • Team OptimaleGezondheid 7 september 2017 om 16:53- Antwoorden

   Of dat de directe oorzaak is, kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen.
   Wat ik wel met zekerheid kan zeggen dat 1,5 liter Cola (ook al is het zero, wat minstens zo slecht is als 'normale' cola)dat dit op termijn problemen gaat geven, op wat voor manier dan ook.
   Je lijf zal beginnen met protesteren!

 5. Eicul 15 september 2017 om 11:58- Antwoorden

  Een vrouw,die een 1/2 liter cola per dag dronk,baarde een meisje,naar om te lezen,met een hydro-cephalus ( waterhoofd).

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
12 Shares
Tweet
Pin
Share12