Dieet

Laatste Update: 18 januari 2017

Voordelen voor de gezondheid van een alkaline dieet (deel 3)

Vier voordelen voor de gezondheid van een alkaline dieet 

Het zuur alkalisch dieet is speciaal ontworpen om mensen te helpen hun pH-balans in het lichaam te herstellen. Zoals al eerder aangegeven moet ons bloed licht alkalisch zijn met een gezonde balans tussen de 7,35 en 7,45.

Volgens voorstanders van dit dieet moet om het evenwicht te bewaren onze voedselinname ongeveer 75 procent alkalisch en slechts 25 procent zuur zijn.

De meeste verse vruchten, groenten en kruiden hebben een alkalisch effect op je lichaam. Daarentegen zijn dierlijke eiwitten, suiker, verwerkte voedingsmiddelen, alcohol en cafeïne zuur voor het lichaam. Volgens de voorstanders van het dieet kan teveel zuur eten ziektes veroorzaken.

Dit komt omdat een zure omgeving een ideale plek is voor schadelijke bacteriën om snel te kunnen groeien en zich te vermenigvuldigen. Er zijn echter nog andere voordelen aan verbonden.

Gewicht kwijtraken

Een van de eerste voordelen die mensen snel merken nadat ze overstappen op dit dieet is het feit dat ze gewicht beginnen te verliezen zonder dat ze extra lichaamsbeweging nodig hebben. Dit komt voornamelijk vanwege de vele vezels in fruit en groenten.

Deze helpen ons spijsverteringssysteem schoon te maken en verhogen op die manier onze stofwisseling.

Met een betere stofwisseling is het gemakkelijk om overtollig gewicht te verliezen. Daarnaast helpt het ook dat de meeste voedingstoffen die wel mogen in een alkalisch dieet minder calorieën bevatten dan voedingsmiddelen die niet mogen.

Extra energie

Een ander voordeel dat veel mensen bijna onmiddellijk merken is de hoeveelheid energie die ze hebben. Zodra het spijsverteringsstelsel in staat is om goed te functioneren merken de meeste mensen dat ze geen last meer hebben van giftige stoffen die ervoor zorgen dat jij je constant lusteloos en vermoeid voelt.

Veroudering tegengaan

Volgens de voorstanders van het alkalisch dieet zijn gifstoffen de voornaamste oorzaak voor de snellere veroudering van onze huid. Wanneer deze giftstoffen zich ophopen in het lichaam beginnen de cellen te verslechteren; hierdoor verschijnen er eerder rimpels op de huid.

Wanneer de antioxidanten in groenten en fruit ervoor zorgen dat de giftige stoffen uit onze cellen worden verwijderd kunnen deze cellen weer gezond worden.

Sterke tanden en botten

Als er te veel zuur in het bloed zit dan zal het lichaam er alles aan doen om het evenwicht te herstellen naar het punt waar het zou moeten zijn. Om dit te kunnen doen gebruikt ons lichaam mineralen die zijn opgeslagen in onze botten. Ons lichaam breekt deze mineralen af om ze op die manier opnieuw in de bloedbaan op te kunnen nemen.

Deze mineralen zijn onder andere calcium, kalium en magnesium. Dit zorgt ervoor dat de botten zwak worden en kan uiteindelijk zorgen voor osteoporose. 

Nadelen van het volgen van een alkaline dieet

In beperkte mate is een alkalisch dieet niet slecht, het richt zich voornamelijk op gezond eten en veel groenten en fruit. Echter, het dieet raad aan bepaalde gezonde voedingsmiddelen niet te eten. Mensen krijgen bepaalde vetten en oliën niet binnen met een alkalisch dieet, dit zijn essentiële vetzuren die nodig zijn om ons immuunsysteem te onderhouden en zorgen voor gezonde cellen.

Ook veel bonen en peulvruchten worden afgeraden, dit terwijl ze vaak een goede bron zijn voor eiwitten voor mensen die geen vlees eten en ook nog eens zorgen voor nuttige fytonutriënten. Deze fytonutriënten kunnen ons immuunsysteem stimuleren en het risico op het ontwikkelen van kanker beperken.

Er wordt misschien wel gezond gegeten met een alkalisch dieet, maar er worden ook belangrijke producten weggelaten.

Welke aandoeningen kunnen door een zuur dieet verergeren?

Voedingszuren komen van nature in veel van ons voedsel wat we elke dag eten voor. Er worden ook veel zuren toegevoegd bij veel van onze gerechten om de smaak te verbeteren en ervoor te zorgen dat voedingstoffen langer goed blijven.

Hoewel voedingszuren als veilig voor de consumptie worden beschouwd, zijn er wel verschillende nadelen bij zowel natuurlijke en toegevoegde voedingszuren.

Deze nadelen kunnen erger worden wanneer je een al bestaande aandoening hebt.

Tandbederf

Verschillende artsen beweren dat voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte onomkeerbare tanderosie zouden kunnen veroorzaken. Voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte zijn; ingemaakte producten, fruit, wijn, frisdrank, en zelfs sommige jams. Om deze tandheelkundige valkuil te kunnen omzeilen zou je zure dranken met een rietje moeten drinken, hierdoor omzeilt de vloeistof de tanden.

Het is ook belangrijk dat je 30 minuten voor het eten van zure voedingsmiddelen je tanden poetst. Als je dat namelijk hierna doet dan kun je het probleem verergeren door het zuur tegen de tanden aan te forceren. Het is ook een goed idee om de zuren op de tanden te proberen te neutraliseren door een glas water te drinken, fluoride in de mond rond te laten gaan, of het eten van een zuivelproduct, zoals kaas.

Maagproblemen

Als je maagproblemen hebt zoals brandend maagzuur of gastro-oesofageale reflux dan kunnen voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte de pijn en het ongemak nog erger maken. Het beperken of vermijden van voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, tomaten, en zelfs pizza kunnen helpen bij het vermijden van maagzuurproblemen.

Als je al last hebt van maagpijn als gevolg van een zure maaltijd dan kun je een antacidum nemen om het zuur te neutraliseren.

Jicht

Jicht wordt veroorzaakt door verhoogde hoeveelheden van urinezuur in de bloedstroom. Deze  verhoogde hoeveelheden van urinezuur trekken richting de gewrichten en veroorzaken ontstekingen en pijn. Daarom is het een goed idee om de hoeveelheid urinezuur in het dieet te beperken.

[pullquote]Urinezuur zit in grote hoeveelheden vlees, gist, paddenstoelen, bonen, linzen en veel groene groenten zoals broccoli en spinazie.[/pullquote]

Nierproblemen

Bepaalde voedingszuren, zoals fosforzuur, kunnen veel onnodige stress op onze nieren veroorzaken. Dit kan leiden tot nierstenen en andere nierproblemen. Fosforzuur vinden we veel terug in frisdrank, zowel de normale en de light frisdrank, evenals bij veel zuivelproducten.

Houd de nieren gezond door de hoeveelheid frisdrank te beperken en meer water te drinken.

Allergie

Hoewel het ongebruikelijk is zijn er wel mensen die last hebben van een allergie of intolerantie voor de citroenzuren die van nature worden aangetroffen in sinaasappels, pruimen, meloenen, en een scala aan andere zure vruchten. Citroenzuren worden ook gebruikt als smaakversterker in veel bewerkte voedingsmiddelen en in frisdrank.

Een allergie of gevoeligheid voor citroenzuren kan zich op elk moment voordoen. Symptomen zijn onder meer mondzweren, netelroos, droge huid, misselijkheid, diarree en in uiterst zeldzame gevallen, anafylaxie.

Als je kort na het eten van citrusvruchten een van deze symptomen opmerkt, raadpleeg dan snel een arts.

Voedingsmiddelen die ons dieet zuurder maken

Wat zijn de zure voedingsmiddelen? Het frustrerende is dat bijna elk boek dat ik heb met informatie over zure en alkalische voedingsmiddelen af en toe enigszins tegenstrijdige informatie heeft over dit onderwerp. Over het algemeen zorgen de meeste vleessoorten, granen, kaas, noten, en peulvruchten voor de productie van een zuur nadat ze worden opgenomen door het lichaam.

De volgende voedingsmiddelen worden over het algemeen weergegeven als zuur:

 • Vlees/vis – Al het vlees, inclusief spek, bacon, rundvlees,  ham, lamsvlees, varkensvlees en kalfsvlees, kip, vis, eieren
 • Noten / pinda’s – Paranoten, pinda's, pindakaas, en walnoten.
 • Granen en gewassen – Brood (wit, rogge, volkoren), taart, cake, witte rijst, geraffineerd meel, havermout, geraspte tarwe, gepofte rijst, cornflakes, en macaroni
 • Zuivel – Kwark en kaas
 • Uitzonderingen groenten en fruit – De meeste groenten en fruit zijn alkalisch behalve de volgende: veenbessen, pruimen, granaatappels en aardbeien. Bij de groenten zijn dit asperges, spruitjes, en maïs

Conclusie

Over het algemeen worden de meeste granen, zuivel, vlees, zaden, peulvruchten en noten als zuur afgebroken in het lichaam. De meeste groenten en fruit worden echter als alkalisch afgebroken. Gekookt voedsel heeft de neiging om meer alkalisch te zijn dan rauw voedsel.

Veel mensen die er een holistische levenswijze op nahouden geloven dat de moderne westerse diëten over het algemeen te zuur zijn voor een goede gezondheid. De schuld hiervan is volgens hen een gebrek aan groenten en fruit. Ze benadrukken vaak het belang van een gewijzigd dieet om zo een beter evenwicht tussen zuur en alkalisch eten te bereiken.

Er zijn vele factoren die de pH-waarden van het menselijk lichaam beïnvloeden. Mensen die bijvoorbeeld veel mineraalwater drinken, supplementen nemen, of erg veel alkalische voedingsmiddelen eten zoals paardenbloemen, groenten, of aardappelen, kunnen een alkalisch niveau hebben dat veel te hoog is.

Voor mensen met een holistische levenswijze is het dan ook aanbevolen een speciaal soort pH papier te kopen dat kan worden gebruikt om de pH op basis van urine of speeksel te testen.

Voedingsmiddelen, zoals sinaasappelsap en citroensap zijn van nature zuur, maar worden alkalisch nadat ze in het lichaam zijn verwerkt. Als zodanig worden ze als dieetvoeding meestal als alkalisch vormende voedingsmiddelen beschouwd, ondanks het feit dat ze vóór consumptie nog wel zuur zijn.

[pullquote]De meeste vruchten zijn alkalisch.[/pullquote] Deze vruchten worden geclassificeerd als zuren omdat ze zuren bevatten die het lichaam niet kan verwerken.

Uiteindelijk is er niet veel daadwerkelijk bewijs dat een alkalisch dieet de zogenaamde Fontein van de Eeuwige Jeugd zou kunnen opleveren. Wat echter wel waar is dat veel van de voedingsmiddelen en principes van dit dieet, minder suiker eten, minder verwerkte voedingsstoffen eten en meer groenten en fruit binnenkrijgen allemaal wel goed voor ons is.

Het is uiteindelijk waarschijnlijk gezonder te streven naar een evenwichtige tussenweg van alkalische en zure voedingsmiddelen en ervoor te zorgen dat we een gezonde, gevarieerde voeding binnenkrijgen.

Heb je zelf ervaring met het alkaline dieet? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Ik ben op zoek naar alkalische recepten. Kent u websites waar dergelijke recepten opstaan?
  Ik heb ook gemerkt dat sommige types brood sterk verzurend zijn. Zijn er types brood die alkalisch zijn?

  Dank bij voorbaat

  Mvg,

  Luc

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share