Detoxen

Laatste Update: 9 mei 2017

DETOX SPECIAL #1: De waarheid over ‘Detox Formule’ + 3 detox-tips

Hoewel het onlangs een trend is geworden en veel aandacht heeft gekregen, is het ontgiften van het lichaam echt niets nieuws. Er was altijd al behoefte aan het kwijtraken van gifstoffen, die zich kunnen ophopen in het lichaam, maar vaak nemen we nauwelijks de tijd om daarover na te denken.

Het was pas onlangs dat mensen echt begonnen te begrijpen wat dit zelfs maar betekende, want eerder gingen we ervan uit dat gifstoffen alleen het lichaam binnenkwamen door roken of door slechte gewoonten in je levensstijl.

Hoewel daar zeker een deel van waar is, krijg je elke dag meer giftige stoffen binnen dan je je realiseert. Je ademt milieu-toxines in, maar waarschijnlijk zitten ze ook in je eten en drinken, dat je elke dag consumeert. Na een tijdje, kan dit echt te belastend voor je gezondheid worden wat de noodzaak om te ontgiften alleen nog maar verder benadrukt!

Dus hoe kun je het lichaam echt ontgiften? Is het genoeg om gewoon te stoppen met roken of om te proberen om beter te eten ? Betekent dit dat je je op de lange termijn je gewoonten moet veranderen? Je zou het in eerste instantie waarschijnlijk niet willen horen, maar om op een effectieve manier te kunnen ontgiften, is een totale verandering van je levensstijl erg belangrijk. Het is niet genoeg om alleen maar beter te eten want als je geen oefeningen doet en zorgt voor holistische methoden om beter voor jezelf te zorgen, dan pak je eigenlijk maar een deel van het probleem aan.

Waarom zou je je lichaam willen ontgiften?

Wanneer je het hebt over een echt gezonde levensstijl, betekent dat dat je veel aan lichaamsbeweging doet en oude en slechte gewoontes vervangt met nieuwe en goede gewoontes. Het betekent dat je voor jezelf zorgt en dat je nadenkt over de manier waarop je je leven elke dag leeft.

Dus als we kijken naar wat het betekent om te ontgiften, zijn er veel verschillende strategieën, die je kunnen helpen om dit te bereiken. Hoewel het uitvoeren van elk van deze wijze, je zal helpen om het lichaam te ontdoen van gifstoffen zal het toepassen van meer dan één wijze tegelijk de allerbeste resultaten geven.

Als je bezig bent met het veranderen van je levensstijl zul je merken dat het beoefenen van deze methodes je meteen een beter gevoel zal geven

Je beschermt namelijk ook je gezondheid op de lange termijn en je zorgt ervoor dat je een betere fysieke, mentale en emotionele gezondheid bereikt.

Dat is ook erg belangrijk omdat je niet op je best kunt zijn, als je niet elk aspect van je gezondheid aanpakt. Als je jezelf gelukkig en evenwichtig voelt, zul je merken dat dat ook enorme voordelen voor je lichamelijke welzijn heeft!

Het is belangrijk om op te merken dat het tijd zal kosten en daarom is het echt belangrijk om deze tijd te creëren en ondertussen een gezonde levensstijl te handhaven.

Detox Formule, één van de vele detox producten

Als je op Google zoekt naar detox producten, krijg je ongelooflijk veel resultaten. Zoals gebruikelijk, belooft de één nog meer dan de ander, en zitten er ook behoorlijke prijsverschillen tussen de diverse producten.

De grote vraag is natuurlijk: Zijn al deze geweldige aanbiedingen legitiem? Krijg je waar voor je geld? Wie zitten er achter deze producten? En dan natuurlijk de belangrijkste vraag: Werken deze middeltjes ook echt? Wordt je lijf inderdaad ontgift? Volgens sommige producten zou je je lichaam moeten ontgiften (met hun product natuurlijk) om uiteindelijk kilo’s kwijt te raken: Heel snel, heel veel kilo’s.

Klinkt dit allemaal te mooi om waar te zijn?

Ik kan je direct al uit de droom helpen: Het is inderdaad te mooi om waar te zijn. In mijn optiek is ieder detox-product overbodig, en dus altijd te duur. Er zijn betere, goedkopere, en meer natuurlijk manieren om je lijf te ontgiften, maar daarover later meer.

Ik heb je wat te vertellen over Detox Formule, de bekende capsules met allerlei ‘natuurlijke’ ingrediënten, en ik heb je wat te vertellen over detox-producten in het algemeen. Laat ik met het laatste beginnen:

Detox producten kunnen gevaarlijk zijn bij een overdosering

Ik kan niet spreken voor alle detox producten, maar er zijn producten op de markt die in potentie gevaarlijk kunnen zijn als deze in een té hoge dosis ingenomen worden. Natuurlijk is het advies van de producent om het product in grote hoeveelheden in te nemen. Hoe meer, hoe beter, hoe meer er verdient wordt…

De grote vraag hierbij is natuurlijk hoe het mogelijk kan zijn dat dit soort producten verkocht worden. Dit ligt in het feit dat detox-kuren niet onderhavig zijn aan enige controle. Niet van Nederland, en ook niet van Europa. Er is dus duidelijk een gebrek aan regelgeving in deze markt. Niet omdat er persé regels moeten zijn, maar meer om jou, als consument, te beschermen tegen twijfelachtige, en soms gevaarlijke, producten.

Ook schijnen er regelmatig problemen te zijn met de etikettering: De inhoud komt dan niet overeen met wat er op het etiket beschreven staat.

Een langdurige detox-kuur hou je niet lang vol

Een detox kuur kun je prima vergelijken met een crashdieet: Een kuur die je koopt staat nooit op zichzelf. Er wordt altijd aangeraden, voor het maximale effect, om de kuur te combineren met véél minder eten (daling tot soms wel 500 kilocalorieën per dag!). Stel je eens voor hoe je lichaam hiermee om zal gaan: Dit is een extreem stressvolle ervaring voor je lijf. Door de lage calorie-inname heb je geen energie meer, je bent moe, en je hebt al helemaal geen puf meer om lekker te gaan sporten. En je werk? Ben je nog in staat om optimaal te functioneren in je dagelijkse leven, als je maar 500 kilocalorieën per dag eet?

Natuurlijk zul je je tijdens de eerste paar dagen heel goed voelen, maar dat is het eerste effect van enerzijds het vermijden van alcohol en koffie, en anderzijds het veel meer drinken van water.

Een situatie als deze ga je beslist niet lang volhouden, daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn om dit te begrijpen.

Wetenschappelijk is de werking niet aangetoond

Er is helemaal geen wetenschappelijke onderbouwing voor de werking van de aangeboden detox-producten. De aanbieders van deze producten hebben (vaak extreme) claims, maar je ziet nooit een goede onderbouwing van deze beweringen.

Maar het vreemde is: Als je het internet afzoekt, dan kom je toch best wel veel mensen tegen die een positieve ervaring hebben met een bepaalde detox kuur.

Dit is wel te verklaren:

Al op het moment dat je na begint te denken over een detox kuur, denk je automatisch ook meer na over gezonder eten, en gezonder leven. Natuurlijk begin je dan met de detox-kuur, maar daarnaast begin je ook gezonde en voedzame drankjes te drinken, je stopt met roken en je drinkt veel minder alcohol. Daarnaast ga je veel gezonder en bewuster eten en begin je waarschijnlijk ook nog eens wat meer te bewegen.

Je kunt je voorstellen dat je je dan beter gaat voelen. Want al deze aandachtspunten zijn stuk voor stuk heel goed voor je lijf en je gezondheid. Door deze resultaten raak je meer en meer gemotiveerd, en waarschijnlijk ga je nog een paar verpakkingen detox-capsules bestellen.

Je moet je natuurlijk afvragen of de vooruitgang van je gezondheid te danken is aan het detox-kuurtje, of dat dit het gevolg is van een omslag in je eigen denken en leven, een verandering van levensstijl, op een andere manier naar eten kijken.

Detox-kuren zorgen voor enorme stress in je lijf

Het ontgiften van je lichaam met behulp van een detox-kuur, is minder gezond dan je in eerste instantie zou zeggen. Natuurlijk is er op de korte termijn een positief effect waar te nemen, maar op de langere termijn verdwijnen deze effecten als sneeuw voor de zon.

Je zou een detox-kuur kunnen vergelijken met een crashdieet. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat, na een langere periode van lage inname van calorieën, het lichaam veel grotere hoeveelheden Cortisol aan gaat maken. Cortisol is het bekende stress-hormoon.

Je vecht namelijk continue tegen alle verleidingen van lekker eten, en tegen het constante gevoel van honger. Dit geeft zowel aan je lijf als in je geest een enorme stress! En, zoals we allemaal weten, is stress een heel raar iets, met verregaande gevolgen voor het functioneren van je lichaam.

Een gezond lichaam reinigt zichzelf

Logischerwijs zou je kunnen redeneren dat een lichaam, net zoals iedere draaiende ‘machine’ zo nu en dan even goed schoongemaakt moet worden. Net zoals bijvoorbeeld een auto regelmatig een grote beurt moet hebben, zou je dit ook toe kunnen passen op je eigen lichaam.

Maar hier is een groot verschil: Een automotor heeft geen opties voor zelfreiniging. Die heeft geen onderdelen die specifiek gemaakt zijn om alle andere onderdelen continue schoon te maken.

detox-special-2

Het menselijk lichaam heeft dat wel! Je nieren, je longen, en je lever zijn continue bezig om je lichaam te ontgiften, en dus gezond te houden.

Alle schadelijke stoffen die je gedurende dag binnenkrijgt wordt door je lichaam afgebroken en opgenomen in je bloedbaan. Je lever reinigt het bloed continue, en haalt al deze schadelijke stoffen weer uit je bloed en voert deze af via de natuurlijke weg.

Natuurlijk zijn er situaties denkbaar dat je lichaam de giftige stoffen niet goed afvoert, of niet goed mee kan afvoeren, maar dan is er meer aan de hand. Dan helpt een detox-kuur niet meer, en moet er onderzoek gedaan worden om de onderliggende oorzaak te vinden.

Het plezier zal niet lang duren…

Mensen die een detox-kuur volgen, zijn in het begin vaak heel enthousiast. Ze verliezen gewicht en voelen zich beter. Maar dat gewicht verliezen heeft niks te maken met vet verbranden. het is alleen maar vocht wat je heel snel verliest. Natuurlijk, ook dat zijn kilo’s, maar dat is niet waar het allemaal om draait!

Een detox-kuur heeft uiteindelijk hetzelfde effect als een crash-dieet: In korte tijd voel je je veel beter, en ga je inderdaad veel kilo’s verliezen. Maar na een poosje raakt je lichaam in de stress, en gaat helemaal in de spaarstand.

En dan nog een laatste feit: Je kunt niet je leven lang een detox-kuur nemen, dus op het moment dat je stopt, zullen de verloren kilo’s er twee keer zo hard weer bij komen.

Juist, dat noemen we het ‘jojo-effect’!

En dan de ‘Detox Formule’ zelf

Over de werking van ‘Detox Formule’ verwijs ik naar de eerder genoemde punten over detoxen in het algemeen.

Maar met Detox Formule is meer aan de hand. Als je de websites van 'Kassa' en 'Radar' nakijkt, dan komen er regelmatig klachten binnen over het bedrijf achter dit product.

Met name het feit dat mensen (soms ongevraagd) een proefpakket krijgen, schiet veel consumenten in het verkeerde keelgat. Een proefpakket? Dat is toch gratis? Dat is toch om producten uit te proberen? Nee, het bedrijf achter Detox Formule denkt daar duidelijk anders over. Al snel komt er een rekening van bijna 60 euro, en snel daarna een aanmaning en een incassobureau.

Ook zijn er gevallen bekend van mensen die onbedoeld een maandabonnement hebben afgesloten, waardoor ze maandelijks voor grote bedragen aan producten toegestuurd krijgen, mét bijbehorende rekeningen. Tsja, en zie daar maar eens af te komen!

Al met al raad ik je niet aan om met dit bedrijf in zee te gaan. Overigens raad ik je aan om helemaal geen detox producten te kopen. Het ontgiften van je lichaam, en daarmee kilo’s verliezen, kan op een veel betere manier: Een natuurlijke manier, zonder jojo-effect!

3 belangrijke tips om je lijf te reinigen

Als jij je lichaam wilt reinigen, heb ik een flinke lijst tips voor je. Hieronbder geef ik je vast 3, en in een volgend artikel heb ik er nog eens 11 voor je.

En als je al die tips doorleest, dan moet het je opvallen dat ze allemaal nagenoeg gelijk zijn aan een gezond levenspatroon. En dat is natuurlijk geen toeval: Zoals ik al eerder gezegd heb, reinigt een gezond lichaam zichzelf.

Het is dus belangrijker om je lichaam gezond te maken en te houden, zodat deze zichtzelf kan reinigen. Een detox-kuur, zonder dat je iets aan het onderliggende probleem (gezondheid van je lichaam) doet, heeft helemaal geen zin.

Detox Tip 1: Drink meer water

Je beseft je waarschijnlijk niet hoe belangrijk water is. De meesten van ons hebben gelukkig de neiging om de hele dag door water te drinken, maar de kans is groot dat je toch nog niet voldoende drinkt. Vaak gaan we pas opletten hoeveel water we drinken als we proberen om gewicht te verliezen of als we onze eetlust willen beteugelen, maar de waarheid is dat het drinken van voldoende schoon water een essentieel element van een echt gezonde levensstijl is.

Als het specifiek om ontgiften gaat, is water veruit één van de belangrijkste manieren om je te helpen te ontdoen van de giftige stoffen, die zich na verloop van tijd in je lichaam hebben opgebouwd. Ga niet af op de standaard hoeveelheden die je te horen krijgt want dit is echt nog niet voldoende.

Hoewel het drinken van 8-10 glazen water per dag een goed uitgangspunt is, heb je aanzienlijk meer water nodig als het gaat om het ontgiften van het lichaam en het maken van een fris en nieuw begin. Een goede vuistregel is, als je je echt wilt richten op ontgiften, om ongeveer 2,5 liter water per dag te drinken.

Dit zal uiteraard afhankelijk zijn van je geslacht, omdat grootte en lichaamsbouw kunnen variëren, maar het geeft je een goed uitgangspunt.

Deze hoeveelheid moet zelfs nog meer zijn als je regelmatig sport. Probeer in gedachten te houden dat je niet alleen water drinkt om gehydrateerd te blijven, maar dus ook om die giftige stoffen uit je lichaam te kunnen spoelen.

Dit betekent dat hoe meer water je drinkt, hoe beter je nieren en je lever zullen werken om je lichaam schoon en gezond te houden. Je moet deze hoeveelheid natuurlijk niet in een keer opdrinken; verdeel je waterverbruik over de hele dag.

Water is echt je beste vriend bij het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam en om je organen goed te laten functioneren.

Je zult meteen de positieve effecten voelen en je zult merken dat je lichaam binnen een mum van tijd gewend raakt aan de nieuwe hoeveelheid vocht die het aangeboden krijgt.

Detox Tip 2: Zweet het eruit in een sauna

Je zult het misschien niet geloven omdat dit erg voor de hand liggend is, maar het is echt waar. Hoewel je zeker niet elke dag vanwege de extreme hitte waaraan je wordt blootgesteld in de sauna moet gaan zitten, doet één á twee keer per week echt wonderen.

Soms moet je er even wat uitzweten en dit kan bijzonder nuttig zijn als je je ziek voelt, weinig energie hebt of iets onder de leden hebt. Je zult zelfs merken dat het op een regelmatige basis zweten in een sauna je helpt om ziekten te voorkomen of je herstel te bespoedigen; dit komt omdat deze procedure als een detox-strategie werkt.

detox-special-3

Een belangrijk ding om te onthouden is om de tijd die je in een sauna zit, te beperken zodat je uiteindelijk geen schade aanricht terwijl je probeert iets goeds voor je lichaam te doen. Het kan heel goed werken om na een zware training in een sauna te stappen, omdat dat de resultaten van de oefening verbetert en ze naar een volgende niveau kan brengen. Tijd doorbrengen in een sauna betekent dat je wordt blootgesteld aan hete, droge lucht, wat de perfecte omgeving is voor het opheffen van de giftige stoffen in je lichaam en het wegwerken van hen in je systeem. Simpel gezegd zweet je eigenlijk alle giftige stoffen uit je lichaam als je in die warme omgeving gaat zitten.

Hoewel te veel van deze directe blootstelling aan hitte schadelijk zou kunnen zijn, kan dit wel als een zeer effectieve detox-strategie werken, zolang je de tijd en de hoeveelheid hitte maar beperkt. Als je klaar bent met je sessie in de sauna, zul je je gezonder en evenwichtiger voelen. Het kan een beetje ongemakkelijk zijn om in die hitte te zitten, maar weet dat er goede dingen gebeuren want tijdens deze procedure trekken alle slechte giftige stoffen uit je systeem en worden direct door je huid afgevoerd.

Detox Tip 3: Laat die medicijnen staan

Ja, in sommige gevallen is er behoefte aan medicatie en daar kom je gewoon niet onder uit. Maar in veel gevallen kunnen die medicijnen die je zonder recept kunt kopen en inneemt voor hoofdpijn of andere veel voorkomende kwalen echter meer kwaad dan goed doen. Als je je richt tot huismiddeltjes zoals kruidensupplementen of zelfs huishoudelijke artikelen, kun je de verlichting krijgen die je nodig hebt en ervoor zorgen dat jouw lichaam niet al die giftige stoffen binnenkrijgt: dit is hoe je op een regelmatige basis je lichaam ontgift!

Het probleem is dat, terwijl deze medicijnen je tijdelijke verlichting geven als je ziek bent, ze er ook voor zorgen dat de giftige stoffen zich in je lichaam opbouwen. Hoewel deze medicijnen een tijdelijke oplossing bieden, weet het lichaam niet wat het na het gebruik ervan met de stoffen aan moet. Als je niet genoeg water drinkt, zul je deze potentieel schadelijke stoffen niet afvoeren en zullen deze zich dus ergens in je systeem ophopen.

Als je sommige van deze meest voorkomende en mogelijk onnodige medicatie met huismiddeltjes vervangt, bied je je lichaam een meer natuurlijke remedie die je lichaam kan gebruiken en waarvan het het overschot gemakkelijk kan uitscheiden.

Door het maken van die switch, zorg je voor een meer natuurlijke oplossing maar nog belangrijker dan dat, je helpt bij het ontgiften van je lichaam en bij het voorkomen van toekomstige gezondheidsproblemen. Denk na over wat je inneemt en vraag jezelf af of het echt nodig is; houd altijd in je achterhoofd dat deze stoffen een potentieel gevaar in de toekomst zouden kunnen vormen.

Als de medicatie echt nodig is kun je misschien een gezondere substitutie zoeken of overstappen op natuurlijke producten als een natuurlijke methode om je lichaam te helpen ontgiften.

Tot slot…

Hiervoor heb je 3 belangrijke tips gehad. Tips voor een gezond lijf zonder gifstoffen. Wil je meer tips? Dat kan! In deel 2 van deze special over detoxen, vind je nog 11 extra tips!

Heb jij last van overgewicht, en wil je verder gaan dan de voorgaande tips? Dan raad ik je aan om mijn nieuwste ebook ‘Bye Bye Buikvet’ eens te bekijken. Je hebt niks te verliezen, alleen maar kilo’s!

Bronnen

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25522674

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22884574

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20368473

kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/winkels-webshops/misleid-door-detox-formule

kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/winkels-webshops/gratis-proefpakket-detoxformule

radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?t=164495

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share