Supplementen

Laatste Update: 27 april 2017

De voor- en nadelen van Milk Thistle (Mariadistel)

mariadistel

De mariadistel is een rechtopstaande distel met bladeren die enigszins leerachtig aanvoelen. De tekening op de bladeren is groen met een witte tekening in de vorm van aderen en vlekken. Aan de rand bevinden zich gelige stekels. De stelen van deze distel is tussen de 70 centimeter en de 150 centimeter lang. De kop van de plant meet 3-5 centimeter in doorsnede en heeft bloemen in een rood-paarse kleur. Als de distel uitgebloeid is, beginnen zich glanzende, zwarte zaden te vormen met witte haren.

Oorspronkelijk kwam de Mariadistel voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Ook in Australië komt de Mariadistel voor, maar niet in het wild. In Australië wordt de Mariadistel als sierplant en geneeskrachtige plant gekweekt.

Het is leuk om te weten hoe de Mariadistel aan haar naam komt: Volgens de overlevering is de tekening op de bladeren, in de vorm van aderen en vlekken, doordat de druppels melk van de Heilige Maagd Maria langs de bladeren naar beneden droop. Aan deze legende dankt de plant haar naam. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in de Latijnse soortnaam kun je dit terugvinden: Marianum.

Nu zou het waarschijnlijk niet meer onze eerste keuze zijn, maar in vroeger tijden werd de Mariadistel gekweekt als groente, waarbij niets verloren ging: De bladeren hingen in de sla of werden verwerkt tot een soort spinazie, De wortelen werden gekookt en gegeten zoals schorseneren, en de bloemkoppen werden gekookt als een soort artisjokken. Dat is nog eens efficiënt gebruik van een groente!

Het gebruik van de Mariadistel als medicijn dateert al van vele jaren terug. Meer dan 2000 jaar geleden werd de distel al gebruikt bij het genezen van obstructies in de lever of het genezen van geelzucht. Ook is het inmiddels een bekend medicijn voor dieren die lekker hebben gegeten van de paddenstoel Amanita Phalloïdes, ofwel de groene knol-amoliet. Dit zal onherroepelijk leiden tot de dood van het dier, tenzij deze binnen 48 uur een extract van de Mariadistel ingespoten krijgt. Door deze inspuiting komen de levercellen en de leverenzymen weer op gang. Dit wordt in sommige gevallen ook wel in het ziekenhuis toegepast wanneer er sprake is van een hele ernstige vergiftiging van paddenstoelen bij mensen.

Ok, tot zover de achtergrond en de leuke verhalen. Wat kan de mariadistel uiteindelijk voor ons, mensen, doen?

De werkzame stoffen in de Mariadistel

De werkzame stoffen van de Mariadistel zitten eigenlijk alléén in de zwarte zaden, dus zonder de pluisjes. In deze zaden zit Silymarine, een verzamelnaam voor hele sterke stoffen die weer onderverdeelt wordt in de stoffen Silydianine, Silycristine en Silybine. Deze laatste is het sterkst vertegenwoordigd in de Silymarine van de Mariadistel. Naast de Silymarine komen er nog meer stoffen voor in de zwarte zaden: Histamine, Tyramine, Etherische olie, Bitterstoffen en Tannine ofwel Looistof.

Wat doet je lever?

De lever is een erg belangrijk orgaan voor het lichaam. Natuurlijk is alles belangrijk, maar de lever heeft toch wel hele speciale functies, onder andere het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam. Niet onbelangrijk!

De huid is je grootste orgaan, maar direct daarna komt de lever. Deze weegt maar liefst anderhalve kilo en zit direct onder het middenrif, aan de rechterkant. De lever wordt beschermd door de ribben, tenminste de onderste paar ribben.

De lever heeft de uitzonderlijke capaciteit om zichzelf te herstellen en aan te oppassen aan de omstandigheden. Als, door wat voor oorzaak dan ook, de lever voor een deel verwijderd is, kan de lever zichzelf weer herstellen door weer aan te groeien tot de volle grootte. Regenererend vermogen noemen we dat. Ook kan een deel van de lever prima extra capaciteit aan, mocht een ander deel van de lever niet optimaal functioneren. Al deze fantastische eigenschappen hebben ook een nadeel: Een probleem met de lever wordt vaak in een erg laat stadium ontdekt doordat de lever in staat is om zélf eerst de problemen op te lossen.

We hebben het al even gehad over het vermogen van de lever om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Laten we het complete lijstje met functionaliteiten even opnoemen:

 • Aanmaak van stoffen die de stolling van het bloed reguleren.
 • Het in balans houden van het bloedvolume.
 • De productie van gal, wat het lichaam nodig heeft voor het verteren van vetten.
 • Het afbreken en verwijderen van giftige stoffen die het lichaam binnen komen.
 • De lever speelt een belangrijke rol in de stofwisseling.
 • De lever is onontbeerlijk voor de opslag van koolhydraten, eiwitten en vetten.


Na het voorgaande lijstje mag het duidelijk zijn dat je erg zuinig op je lever moet zijn, zeker gezien het feit dat problemen vaak in een (te) laat stadium aan het licht komen.

De effecten van Mariadistel op je lever

Maar de Silymarine is toch wel de meest belangrijke stof. Deze is in staat om allerlei gifstoffen te neutraliseren. Gifstoffen die de lever aan kunnen tasten. Denk hierbij maar eens aan medicijnen, drugs en alcohol. Maar ook het gif uit de groene knol-amoliet wordt door de Silymarine geneutraliseerd. Daarnaast worden ook de gifstoffen die we binnenkrijgen uit ons milieu, uitlaatgassen e.d. aangepakt.

De Silymarine heeft een hele sterke en positieve werking op je lever, en wel op twee manieren:

 • Silymarine is in staat om de externe laag van de levercellen te wijzigen, zodat eventueel aanwezige giftige stoffen de levercellen niet meer binnen kunnen dringen.
 • Silymarine zal de eiwitsynthese optimaliseren en de productie van RNA bevorderen, waardoor er meer nieuwe levercellen aangemaakt worden. Hierdoor wordt het regenererend vermogen (zelf herstellend vermogen) van de lever verhoogd.


Als de lever dus beschadigt is, bijvoorbeeld door een té straf gebruik van alcohol waardoor vervetting van de lever of cirrose kan ontstaan, kan de schade beperkt worden als je mariadistel gaat gebruiken. Natuurlijk heeft de mariadistel het grootste effect als er gelijktijdig gestopt wordt met het beschadigen van de lever, dus gestopt wordt met overmatige alcoholconsumptie. Goed nieuws voor mensen die een hekel hebben aan een kater, na een nachtje flink doorhalen: Het schijnt dat mariadistel bij overmatig alcoholgebruik, dus niet chronisch alcoholgebruik maar incidenteel, hoofdpijn en een kater kan voorkomen. Ook kan de mariadistel leververvetting voorkomen naar aanleiding van de inname van narcosemiddelen. Door de inname van narcosemiddelen komen er namelijk heel veel triglyceriden in je lichaam, wat leververvetting als gevolg kan hebben.

Naast de positieve werking van Mariadistel op de lever, heeft deze plant nog meer voordelen:

 • Uit een recent onderzoek is gebleken dat de mariadistel ook helpt om zenuwschade te voorkomen. Daarnaast schijnt het onze hersenen in conditie te houden. Volgens de uitslagen van het onderzoek zouden bepaalde werkzame stoffen in de mariadistel diverse soorten cellen in de hersenen beschermen tegen schadelijke aanvallen van zogenaamde vrije radicalen. Dit kan dan op zijn beurt weer voorkomen dat er (minimale) bacteriële infecties in de hersenen op kunnen treden. Dit zijn bekende gevolgen van aandoeningen zoals bijvoorbeeld obesitas en overgewicht.
 • Een ander onderzoek heeft zich ook op de hersenen gefocust, namelijk de plak-vorming als indicator van bijvoorbeeld ziekte van Alzheimer en Dementie. Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat de Mariadistel het lichaam helpt om deze plak op te lossen, voordat deze werkelijk ernstige schade aan kan richten door de communicatie tussen de cellen te verhinderen.

De bijwerkingen van Mariadistel

Mariadistel heeft, net als heel veel natuurlijk producten, weinig tot geen bijwerkingen. In sommige gevallen kan de gebruiker last krijgen van de maag, wel of niet in combinatie met diarree. Als zich dit voordoet, is het verstandig om de inname voor een aantal dagen te stoppen. Bij ernstige reacties van het lichaam, moet je direct je arts waarschuwen!

Ook kunnen er ongewenste bijwerkingen ontstaan als Mariadistel wordt ingenomen in combinatie met reguliere medicatie. Hoewel er geen onderzoek naar deze interactie gedaan is, wordt in de medische wereld aangenomen dat de volgende medicijnen in combinatie met Mariadistel ongewenste reacties en bijwerkingen kunnen geven:

 • Statines (Bijvoorbeeld Altoco of Mecavor)
 • Anxiolytica (bijvoorbeeld Valium, Xanax of Ativan)
 • Anticoagulantia (bijvoorbeeld Coumadin of Plavix)
 • Fenytoïne (bijvoorbeeld Dilantin)
 • Fexofenadine (bijvoorbeeld Allegra)
 • Antipsychotica (bijvoorbeeld Chloorpromazine, Haloperidol, Promethazine of Flufenazine)

Dosering van mariadistel

Mariadistel kun je op twee manieren innemen:

Het pure zaad, dus vers

Aangezien de werkende voedingsstoffen in het zaad heel slecht oplosbaar zijn in water, is Mariadistel-thee zetten niet zo’n goed idee. Deze bevat niet het maximum aan werkzame bestanddelen. Het is beter om de de zaden te malen. De gemalen zaden kun je dan zo opeten, of in de morgen uitstrooien over je Cruesli. Normaal gesproken zou je binnen een paar weken de positieve effecten moeten kunnen merken, hoewel het bij chronische aandoeningen wat langer kan duren.

Als extract, dus als pilletje of capsule

Als voedingssupplement vind je mariadistel heel vaak in combinatie met andere voedingsstoffen of planten zoals de paardenbloem. Vaak kun je uit de productnaam al afleiden waar het voor dient: Levercomplex. Ook de term ‘lipotropische factoren’ wordt vaak gebruikt. Let er wel op dat je een goede kwaliteit koopt voor het beste effect. De dosering van het supplement ligt op 3 x per dag 200 mg. extract, wat ongeveer 75% Silymarine bevat. Lees dus goed het etiket. Niet alleen voor de juiste kwaliteit, maar ook voor de juiste dosering van dat betreffende product.

Heb jij ervaring met Mariadistel? Zo ja, waarvoor? Ik stel een reactie heel erg op prijs!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb gelezen over dexe medicijn . Ik woon in Suriname . Is milk thistel in tablet zo ja hoe kan ik ze krijgen via het net.

 1. Duidelijk verhaal. Dank je.
  Wat is het gebruik als je de gemalen mariadistelzaad gebruikt. Hoeveel gram of lepels mag je per dag?

 2. Prachtige plant!!!!!
  Waar, hoe kan ik deze bestellen om ook in mijn tuin te planten?
  Groetjes en dank

  1. Alida,
   Heb je inmiddels al een mariadistelplant? Omdat ik veel zaad heb was ik aan het googlen en vond jouw reactie.
   Als je nog wilt heb ik zaad om zelf te zaaien,
   groet, jeanne

   1. Hoi Jeanne, ik heb wel interesse in wat zaden 🙂 als je mij je adres door mailt zal ik je een gefrankeerde envelop toesturen?

    Mvg, Marja

 3. Sinds een paar dagen Mariadistel gebruikt in capsule vorm.
  Door hoog medicijn gebruik, leek mij dit een goede neutralisatie voor de lever.
  Nog geen resultaten bekend uiteraard, maar wel reactie op het gebruik (denk ik).
  Sinds een paar dagen behoorlijke pijn rechtsonder in mijn lichaam en toch al een paar dagen aan de diarree.
  Ik blijf de dosis van 1 capsule per dag aanhouden, maar houd het goed in de gaten.
  Ik ga er van uit dat deze verschijnselen een reactie zijn op de " ontgifting" van de lever, dus zou het na een paar dagen over moeten zijn.

  1. Hoi Bert,

   Op het moment dat je lichaam aan het ontgiften slaat, kunnen er soms heftige reacties optreden. Het is vervelend, maar laat het gewoon gebeuren. Hou je me op de hoogte van de ontwikkelingen?

   Succes,
   Jack

 4. Ik gebruik de mariadistel van dokter Vogel, hier zit naast mariadistel ook andere goede stoffen in voor lever en gal.
  Alleen maar 1,8% mariadistel. Heeft dit zin voor herstel? Heb al tijden last van pijn rechter bovenbuik rondom ribben en trekt naar onderrug.
  Soms is het volledig weg. Heb met de feestdagen meer alcohol gedronken, ben bang dat het de lever is.

  1. Hoi Ria,
   Ik lees net je bericht op de site - optimale gezondheid - ! Als ik je klachten zo lees kan het heel goed zijn dat je
   problemen hebt met je galblaas. Ik heb er helaas ervaring mee. Galstenen/galsteen veroorzaken een dergelijke pijn zoals jij beschrijft met als toppunt een galblaaskoliek. Je vindt er natuurlijk meer over op internet. Ga voor een goede diagnose naar je huisarts!
   Veel sterkte en succes!
   Pim

  2. Ria, de symptomen, ja dat is de lever. Ik spreek uit ervaring. Ook weet ik wanneer n paar dagen feesten, stressvolle periode of 'n zware ziekte weer achter de rug zijn, dat de lever zich weer wonderbaarlijk aanpast, en niet meer drukt. n Lever kan tijdelijk vergroot zijn , en dat doet pijn. Sterkte***

 5. Hi Jack!

  Fantastisch artikel! Dank je wel! Als amateur mycoloog was ik nog in de veronderstelling dat een Amanita phalloides vergiftiging onomkeerbaar was, maar nu weet ik dat Mariadistel een krachtig antigif is, wow!

  Hier op Kreta groeit zij te kust en te keur maar de schone gifzwam ben ik nog niet tegen gekomen.

  Overigens is de spel checker een killer soms want A.phalloides heet in het Nederlands 'Groene Knolamaniet' dat even terzijde. (-:[=

 6. Ik mis een stukje informatie.
  Mariadistel zou niet mogen worden gebruikt door mensen met oestrogeengevoelige borstkanker en prostaatkanker.
  Lijkt me wel belangrijke informatie dus wellicht even er in verdiepen en toevoegen in je artikel.

   1. Hallo Jack, Is er ook bekend waarom dit het geval is? Ik werd net enthousiast over het gebruik maar als dit klopt mag ik het niet. Zijn er alternatieven die wel zijn toegestaan?
    Bedankt!

  1. Beste Erica.

   Enorm bedankt voor je waarschuwing van 8 maart 2015.
   Ik heb zojuist Mariadistel besteld, omdat ik op een andere site gelezen had, dat
   deze distel heel goed is bij o.a. kanker. Het zou de foute celdeling juist positief
   beïnvloeden.
   Echter jouw waarschuwing neem ik ter harte. Ik heb namelijk te maken met prostaatkanker.
   Bedankt! Groeten.

   1. Voor prostaatkanker heb ik heel goede resultaten door toe te passen wat in het boek( het verzwegen verhaal over kanker ) staat. Van Brian peskin. 5 soorten kruiden in capsulevorm en 2 soorten olie. Na 3 maand was psa waarde gezakt van 17 naar 3.5.

    1. Hallo Frans,

     Zou je mij ook kunnen vertellen waar je deze capcules kunt kopen tegen prostaatkanker.
     Je kunt mij altijd mailen.

     Alvast bedankt voor je medewerking.

    2. Beste Frans , zou je mij ook kunnen mailen waar je de capsules koopt tegen prostaatkanker. Bedankt bij voorbaat.

     1. Beetje laat maar.... Caretenoiden hebben een goede werking tegen darm en prostaatkanker. Dus wortelsoorten. Verder doen de lookfamilie en de kruisbloemigen ook goede zaken tegen prostaatkanker. Zo is de combi peterselie en knoflook ook een goede.

  2. Ik heb juist Mariadistelzaad gekocht om m'n lever te ontgiften, maar waarom mag ik dit niet gebruiken als ik prostaatkanker heb?.

  1. Hallo Mirjam,

   Hier is moeilijk een richtlijn voor te geven. Dit is voor iedereen weer anders. Maar ik zou niet meer dan 6 kopjes per dag innemen.
   Luister hierbij goed naar je lijf! Als je bijwerkingen zou krijgen, dan direct de dosis naar beneden brengen. Overigens is dit erg zeldzaam, maar je weet maar nooit...

   Succes,
   Jack

 7. Ik gebruik mariadistel als homeopathisch geneesmiddel, heb na inname een aantal dagen extra buikklachten. Pijn, opgeblazenheid, tragere darmwerking (die toch al traag is). Kan dat ook een effect zijn van de mariadistel?

  1. Hallo Petra,

   Het zou kunnen zijn dat je te veel mariadistel inneemt. Luister bij dit soort natuurlijke middelen altijd naar je eigen lichaam. Als je lichaam hier té sterk op reageert, dan is de dosis te hoog. Verlaag je dosis en bouw het langzamer p zodat je lichaam hieraan kan wennen.

   Succes,
   Jack

  1. Mariadistel heeft een hele sterke werking op de leverfuncties. Ik heb nog nooit gehoord van een negatieve bijwerking met betrekking tot hartproblemen en medicatie hiervoor.
   Om helemaal zeker hiervan te zijn, raad ik je aan om dit even te overleggen met je behandelend arts.

   Veel succes,
   Jack

 8. Hoi,

  Ik drink sinds kort af en toe thee van mariadistel.
  Lekker, en heeft een positieve invloed op m'n spijsvertering.

  Vraag me nu af hoe je mariadistel ook in de keuken kunt gebruiken bij het bereiden van gerechten?

  Kan u me hier informatie bezorgen?

  Mvg

 9. Ik heb nog nooit zo'n uitvoerige, prachtige uitleg, oorsprong en werking van Mariadistel gelezen. Mooi Jack. Mijn volgende stap na tientallen operaties is de lever reinigen. Hij is al vergroot en vervet(narcoses ,veel operaties met medicijnen, en bergen stress ) ook de alvleesklier heeft 'n optater gehad, is ook vergroot. ok Aan de slag. Ik heb bij de Balsemien, 'n prima kruidenzaak 'n flinke zak Mariadistelzaad gekocht.En betaalbaar ! In de koffiemolen , en dan , wat jij zegt 15 gram oplossen. Hoeveel is dat in eetlepels? Ik heb geen kleine weegschaal in huis. Zij die opgeven zullen nooit weten hoe kort ze bij hun doel waren. Dit las ik ergens jarengeleden, en t zit in mn kop, vaak wanhopig, maar toch door. Ik wens bij deze alle crohn - colitis patienten , en mensen met burnout en C.V.S. heel veel sterkte toe, en n spoedig herstel.

 10. Dag Jack,

  Als ik de zaden in de koffiemolen kort maal of met de vijzel kneus hoeveel en hoevaak
  mag ik dan per dag gebruiken om thee van te zetten?

  1. Hier is niet echt een voorschrift voor, Janna. Ik raad je aan om maximaal 6 kopjes thee per dag te drinken. Luister hierbij wel heel goed naar je lichaam. Mariadistel kan bijvoorbeeld laxerend werken. Merk je negatieve veranderingen aan je lichaam? Dan de dosering naar beneden toe bijstellen en rustig aan opbouwen. Op deze manier kan je lichaam wennen aan de mariadistel.

   Veel succes,
   Jack

   1. Beste Jack,

    Bedankt voor de mooie uitleg, ik heb op de website gevonden dat men Mariadistelzaad kan aankopen in zaadvorm en eveneens gemalen. Is het beter om de zaden in zaadvorm te kopen, zodat er geen belangrijke waarden verloren gaan of maakt het eigenlijk niet uit. Of m.a.w. is het even geneeskrachtig om gemalen
    Mariadistelzaad te kopen ?

     1. Beste Jack
      Ik gebruik al 12 jaar berry blaster omdat ik 2x kanker gehad heb veel narcoses en medicijnen. Mijn vraag is of ik genoeg heb aan mariadistel en artisjok extract, want de berry blaster kan ik eigenlijk niet meer betalen.
      Met vriendelijke groet Erica

     2. Of jij genoeg hebt aan Mariadistel en artisjok extract, kan ik hier vandaan niet bepalen, Erica.

      Om dat te kunnen bepalen, kun je het beste even contact opnemen met een natuurgeneeskundige.

 11. Alweer 'n paar operaties en onderzoeken verder; ik mag GEEN mariadistel en GEEN grapefruit en broccoli meer eten, cytochroom p 450 -n leverenzym- heb ik niet. Er zijn veel mensen met dit gemis. Dan wordt je ziek van medicijnen, de lever kan ze niet afbreken. Nu ik 54 ben komt n arts er opeens achter. 'n Goede arts, dat wel, eindelijk. Grapefruit en mariadistel zijn ontgifters die de lever in mijn geval niet aankan........................nouw zeg. Ik ben gaan lezen (zoals altijd) en er weer 'n nieuwe wereld voor me opengegaan. LITERS grapefruitsap gedronken mn levenlang, ik wist t niet !

  1. Ook ik heb last gekregen nadat ik Mariadistel (gemalen zaad) innam. Ik kreeg er hartkloppingen/hartritmestoornissen van. Ik ben er na 5 weken nog steeds niet vanaf. Belangrijk is dus idd of je lever het wel ziet zitten. Overigens nam ik er wel een volle theelepel per dag van. Maar na 2 keer was ik er al mee gestopt want het prikte uiteindelijk erg op mijn tong en dus vooral ook vanwege de hiervoor genoemde problemen.

 12. Duidelijk verhaal. Hoe lang mag je Mariadistel gebruiken, weken, maanden? Is het verstandig om ieder jaar een paar weken een kuur te gebruiken? Zelf gebruik ik dit kruid nu ter ondersteuning van de leverontgifting na amalgaamverwijdering.

  1. Je mag Mariadistel ook voor langere tijd gebruiken, zonder enig nadelig effect. Luister hierbij wel goed naar je lichaam en verlaag de dosis als je lichaam dit aangeeft!

   Veel succes,
   Jack

 13. Beste
  Ik gebruik al enkele maanden Prunus L12 forte van Pfluger, die zou per 3ml z'on 45mg mariadistel bevatten?
  Is dit voldoende, daar ik reeds de eerste tekenen van cirrose heb?
  Kan het zijn dat ik van mariadistel maagbloedingen krijg?
  Mijn bloedleverwaarden zijn quasi normaal geworden, en de bloeddruk is optimaal.
  Ik ben wel gestopt met elke morgen een halve citroen met een halve sinaasappel op de nuchtere maag te drinken.
  Graag enige reactie.
  Grts Hugo

 14. Door een te traag werkende schildklier is mijn stofwisseling uit balans. Ik heb het gevoel dat de lever hierbij wel een steuntje kan gebruiken. Is het goed om mariadistel te gebruiken naast mijn reguliere medicatie (Thyrax) ?

 15. Hoi Jack,

  Ik gebruik sinds mei 2015 de pilletjes van dokter Vogel, omdat ik het gevoel had dat mijn lever niet in orde was. Hoopte dat het tijdelijk was en ik het hiermee kon verlichten. Inmiddels ben ik gediagostiseerd met en word ik behandeld voor leverkanker (en gal, en nog wat uitzaaiingen). Ik heb net twee chemokuren gehad en ben gecomplimenteerd met de leverwaarden in mijn bloed. Waar bij veel patiënten de waarden juist verslechteren door de chemo, gaan die van mij er juist op vooruit! Met dank aan de mariadistel denk ik dus. Kreeg onlangs de tip om hier eens naar te kijken, maar bleek het dus al te slikken. Al kijkende stuitte ik op jouw site, helder en compleet!

 16. Hallo,
  Ik gebruik ook mariadistel maar heb die al proberen kapot stampen, in de blender iets of wat gelukt. veinzel heb ik niet en ook geen koffiemolen, iemand andere tips ?

   1. Misschien kan je het proberen om de zaden in een doek te doen en met een hamer erop te slaan totdat ze fijn zijn.

 17. Hallo Robert Jan,
  Ik heb met belangstelling je artikel met goede uitleg gelezen. Daar ik in Frankrijk woon koop ik hier de Chardon Marie als capsule. Ik heb laatst in Nederland een flinke diarree opgelopen en mijn darmen kwamen maar weer traag opgang met een stoelgang die niet makkelijk was. Ineens schoot daar weer de mariadistel in mijn hoofd. Ik ben begonnen met een capsule per dag en het verbeterde al meteen. Ik heb nog even gecontroleerd hoeveel mg er in een capsule zit en dag is 390 mg. Een grotere hoeveelheid dan ik lees in jouw artikel waarin je schrijft over 200 mg . Ik neem er nu een per dag en tot nog toe bevalt dat goed ik kan altijd nog verhogen. Als ik hier al een etentje heb gehad en dat is meestal copieus met de nodige wijn neem ik 's-avonds altijd 1 capsule mariadistel en inderdaad de volgende ochtend geen last van hoofdpijn en een goede spijsvertering hoort daar ook bij.
  Voor mij een prachtig wonder dat de natuur ons geeft je moet het alleen weten.
  Hartelijk dank voor je uitgebreide uitleg en succes met je verdere activiteiten.

  1. Geen dank, Wilhelmine!
   Fantastisch dat Mariadistel een positief effect heeft op jouw lijf.

   Fijne dag!

 18. Bedankt voor de goede informatie,
  heb een vraag. mijn galblaas is verwijderd, mag ik toch gebruiken?

  1. Je mag het gebruiken, maar uiteraard profiteer je dan niet van alle voordelen van Mariadistel voor je galblaas.

 19. Ik geloof zonder meer in de goede werking. Maar het nadeel is dat het product niet onder de geneesmiddelenwet valt en daarom niet gecontroeerd. Zoek je naar het produkt, kom je tientallen fabrikanten tegen. Hoe weet je of er niet ik weet niet hoeveel landbouwgif is gebruikt. Ik kwam net een artikel tegen over rode rijstgist korrels, het blijkt dat in Amerika onderzoek is gedaan en bij 4 van de 12 producten bleek dat citrinine gevonden is. Deze stof kan nierschade opleveren. Of citrinine ook in Nederlandse rode-rijstproducten voorkomt, is niet bekend. Dat zelfde geldt natuurlijk ook voor mariadistel, of het oijfboomextract dat ikzelf gebruik ter ondersteuning van de alvleesklier. De verkopers hebben zelf ws geen idee waar hun producten vandaan komen, laat staan of ze in een lab zijn onderzocht.

  1. Dat weet je inderdaad niet, Carolien. Tenminste, je bent nooit zeker. Je moet op de blauwe ogen van de fabrikant of de verkoper af gaan.
   Heb je al eens navraag gedaan in de natuurwinkel? Wellicht dat ze je daar verder kunnen helpen om toch de juiste kwaliteit te krijgen.

   Succes!

  2. oplossing: zelf zaaien, zelf oogsten, en vervolgens dat zaad gebruiken voor je olie 😛 as je een jaartje hebt 😉

 20. Goed verhaal. Ik heb net als Donna (april 2016) een capsule-machine en ik gebruik het niet alleen voor de Maria-distel poeder maar ook om o.a geelwortel poeder met zwarte peper capsules te maken. Bij "Pit en Pit" koop ik het mariadistel zaad per kilo in een pot en maal het vervolgens met een staafmixer. De vijzel kost teveel kracht. Erg makkelijk om in te nemen op deze manier, je weet dat het puur is en uiteindelijk ook goedkoper. Ik houd het op 1 capsule per dag.

  1. Wat een fantastisch idee, Eliz!

   Zijn er meer mensen die eenzelfde oplossing hebben? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

   1. Beste, als ik de zaden met de "123" kort maal, krijg ik ook kleine stukjes kaf, die zeer hard zijn. Hebben jullie een tip om deze te scheiden van de stukjes zaad? Dank bij voorbaat.

 21. Ik gebruik mariadistel vegacaps sinds ongeveer een week, echter, ik merk er niks van.
  Ik ga ervan uit dat het z'n werk wel doet natuurlijk, maar ik had gehoopt dat het mijn spijsvertering/stoelgang merkbaar zou verbeteren.
  Als ik lees dat sommigen van 1 capsule al diarree krijgen; ik neem er dagelijks 3, zoals aanbevolen en stoelgang is net zo moeilijk als voorheen.
  Ik blijf het wel gebruiken, al was 't maar ter ondersteuning v.d. lever.

  1. Je moet wat meer geduld hebben, Lisa....Ieder lichaam reageert weer anders. Bij de één duurt het ook langer dan bij de ander, voordat er een merkbaar effect is.

  2. Ik weet niet of je bekend bent met wei, produkt dat overblijft bij kaasmaken, werkt erf laxerend,tenminste bij mij.Ieder mens is anders maar wellicht iets om te proberen?

 22. Ik nam 2 keer 15 ml per dag en op eerste dag kreeg ik last van hartkloppingen. Is dit een bijwerking of heb ik te veel ingenommen?

  1. Ik kan niet zeggen of dit te veel is, of niet. Dat verschilt van persoon tot persoon.
   In jouw geval, gezien je reactie, zou ik de dosis fors naar beneden bijstellen, en heel rustigen opbouwen.
   Het belangrijkste is om naar je lijf te luisteren!

 23. Misschien is de vraag al langsgekomen, waar kan ik kwalitatief goede, biologisch mariadistelzaad kopen om zelf te malen en te eten?

 24. Santi-shop is een hele goede webwinkel en betrouwbaar evenals Pit&Pit , prima kwaliteit en redelijk snelle levering (resp. Luxemburg en Belgie).
  De capsulemachine bij Pit&Pit is goud waard!

 25. Dag,
  Ik ben benieuwd naar de werking van mariadistel omdat ik sinds half december rond 4 uur wakker wordt en dan tot 6 a 7 uur niet meer kan slapen.
  Ik dacht dat het aan mijn hormonen en zeangerschap lag. Ik ben inmiddels 33 weken zwanger.
  Mijn haptonoom wees mij op de mogelijke relatie met de lever.
  Maar nu is mijn vraag: mag ik de mariadistelcapsules wel slikken bij zwangerschap?

  1. Hier is de medische wetenschap erg over verdeeld. Sommigen hebben daar geen bezwaar tegen, anderen raden het af.
   Mijn advies: Neem het zekere voor het onzekere, en neem geen mariadistel.

 26. Ik heb al een tijdje last van steken in de rechter en linkerzijde. Ik neem geen grote hoeveelheden alcohol in, maar drink 's avonds wel graag een glas rode wijn... Over een hele avond kan dat tot 3 glazen zijn, ook minder. Omdat ik hoge familiale cholesterol heb neem ik sinds kort rode gefermenteerde rijst in visolie in. Uit schrik dat ik last van mijn lever zou hebben drink ik ook niets meer sinds 5 dagen. Graag zou ik mariadistel willen proberen omdat ik sinds 3 dagen merk dat mijn stoelgang pindakaaskleurig is. Ik neem een betablokker en asaflow in. Mag dit in combinatie met mariadistel?

  1. Ik zie niet een reden waarom je dit niet zou kunnen combineren met Mariadistel. Maar overleg, voor de zekerheid, even met je behandelend arts.

 27. Duo-Liver is mij aanbevolen. Is dat een goed supplement? En Kaardebol erbij, kan dat geen kwaad? Ik schijn lyme te hebben, merk het voornamelijk in m'n hoofd en last van ogen, laatste tijd. duizelingen etc. Is dat verantwoord om samen in te nemen?

 28. Ik slik sinds een week Duo-Liver. Na een dag kreeg ik al wat uitslag in mijn liezen. Nu zit mijn hele lichaam onder licht jeukende uitslag. Weet iemand of dit bij de ontgifting hoort of ben ik ergens allergisch voor?

  1. Dit zal waarschijnlijk de ontgifting zijn. Als je er na een paar weken nog steeds last van hebt, zal het een allergische reactie zijn.

  2. Ik denk eerder dat het een lever-reactie is! Ik heb pukkels als ik leverproblemen heb!...overal jeuk!
   Ik zou eens denken aan een darmspoeling ! Dat regels erg veel!! Daar beginnen de meeste problemen bij...geen reine darmen, klachten beginnen en ziekten erna!,
   Dus beginnen bij het begin!

 29. Mariadistel-extract poeder van Bulkpowders:
  Het mariadistel-extractpoeder van BULK POWDERS™ is een hoogwaardige vorm van dit krachtig supplement dat de lever ondersteunt. Het is een van de sterkste en meest effectieve mariadistel-extracten op de markt en bevat maar liefst een inhoud van 80% silymarine (silymarine is het actieve ingrediënt van de mariadistel).
  De mariadistel is voornamelijk bekend voor de positieve effecten die het heeft op de gezondheid van de lever. Studies tonen aan dat personen met leverziekten die aan alcohol gerelateerd zijn veel baat hebben bij het gebruik van de mariadistel. Mariadistel wordt ook vaak gebruikt door mensen die prestatieverhogende supplementen gebruiken om de lever te beschermen.
  Minder bekende voordelen van de mariadistel zijn dat het onder andere de cholesterolniveaus verlaagt en meer bescherming biedt tegen insuline.
  Het mariadistel-extractpoeder van BULK POWDERS™ is niet alleen van de allerhoogste kwaliteit, ook heeft het een ongekende prijs-kwaliteitsverhouding ten opzichte van andere mariadistel-supplementen.
  GEBRUIK
  Mix 1 lepel (ca. 250mg) met 50 ml water. Neem dagelijks 2-3 porties.
  SYNERGISTEN
  Mariadistel-extract laat zich goed combineren met andere supplementen die de lever ontgiften, zoals: N-acetyl-L-cysteïne, inositol en cholinebitartraat.

 30. Hallo Robbert Jan,
  is het mogelijk dat je van het gebruik van Mariadistel gewicht verliest?
  Tesamen met dunnere ontlasting?
  Vriendelijke groet, D. Hagedoorn

  1. Ieder mens reageert weer anders op natuurlijke kruiden, maar dit verbaast me niets!

 31. "Dit zal onherroepelijk leiden tot de dood van het dier, --mits-- deze binnen 48 uur een extract van de Mariadistel ingespoten krijgt."
  mits klopt niet moet tenzij zijn.

  hopelijk help ik je hiermee voor latere artikelen. geweldige info trouwens! hartelijk dank.

 32. Jos 5-5-2017

  Ik gebruik al een poosje Mariadistel,Ik ben in het verleden aan mijn galblaas geopereerd,dus ik heb gekozen voor het rijnige
  van de lever met mariadistel.
  De stoelgang is er beter door geworden,dat is goed voor de lever,en ik voel mij beter!!
  Met vriendelijke groet

  1. Bedankt voor het delen van jouw ervaringen met Mariadistel.
   Zijn er nog meer lezers die hun ervaringen willen delen?

 33. Er is steeds meer gebruik van Mariadistel bij prostaatkanker.
  In vitro onderzoek toont aan dat silymarin en silibinin antiproliferatieve effecten bezitten op androgeen gevoelige prostaat kanker cellen.

  Onderzoek door Schroder, F. H., Roobol, M. J., Boeve, E. R., de Mutsert, R., Zuijdgeest-van Leeuwen, S. D., Kersten, I., Wildhagen, M. F., and van Helvoort, A. Randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study in men with prostate cancer and rising PSA: effectiveness of a dietary supplement. Eur Urol 2005;48(6):922-930.

  http://www.sohf.nl/nutrient/mariadistel

 34. Bedankt voor alle adviezen,

  als ik een migraineaanval voel aankomen neem ik een theelepeltje, zelfgemalen, Mariadistel, en de aanval zet niet door.

  Zal wel niet bij iedereen helpen, maar het is het proberen waard.

  1. Zeker het proberen waard, Pien. Maar helaas reageert iedereen weer anders op dit soort middelen.
   Zijn er meer lezers die baat hebben bij Mariadistel bij een opkomende aanval van migraine?

   1. ik neem het nu op aanraden van mijn voetrefkex therapeut. hebn een ontregelde gal en lever meridiaan. ben benieuwd of dit de lever en gal extra ondersteuning geeft. over 2 weken heb ik een nieuwe behandeling.

 35. Ik heb de artikelen en de reacties gelezen.
  Ik ben diabetes (type II) patiënt en gebruik Metformine.
  3 maanden geleden ben ik geopereerd waarbij mijn galblaas is verwijderd.
  Hierna bleef ik diarree klachten houden.
  Mijn diëtiste heeft aangeraden om Maria distel te gaan gebruiken omdat ik mijn bloedsuikerspiegel niet goed krijg.
  Zij geeft aan dat de lever waarschijnlijk grote problemen heeft om zowel mijn bloedsuiker als mijn aanmaak van gal (zonder galblaas) weer op orde te krijgen.
  Wat raden jullie mij aan, ik denk daarbij aan hoeveelheid, (capsules of poeder) en hoelang zou het kunnen duren eerdat er verandering naar tevredenheid optreedt.

  1. Ik kan, en mag, je in dit geval niets aanraden, Saskia. Sorry.
   Er zijn een aantal aandoeningen waar je last van hebt dit het bepalen van de hoeveelheid Mariadistel moeilijk maken.
   Mariadistel kan jou zeker helpen, maar ik raad je aan om de hoeveelheden te bepalen met je diëtiste en eventueel je behandelend arts.

 36. Ik heb tweemaal borstkanker gehad. En kreeg ter ondersteuning van de klassiek homeopaat o.a. Mariadistel van vitals. Mag dat dus wel!? Daarnaast ook selenium en chelidonium wegens afkick alcohol.ik heb daarnaast meerdere reguliere medicijnen

 37. Ik heb van de homeopaat mariadistel voor geschreven gekregen, evenals chelidonium en selenium. Ik gebruik daarnaast reguliere medicijnen en enkele supplementen, de laatste zijn ook voorgeschreven. Eerst genoemde medicatie om de lever te ondersteunen en te herstellen bij afkick van alcohol. Ik heb een hartkwaal en had eerder borstkanker. Mag mariadistel dan wel? Ik slk exemestaan om herhaling te voorkomen, dit drukt de oestrogenen. Graag uw advies.

 38. Mijn zoon heeft enkele psychoses achter de rug. Zitten nu eindelijk op het goede spoor via zelf veel info zoeken op internet en goede homeopaat/geneesheer. Neemt voorlopig nog antipsychoticum Abilify en een anti-depressivum. Gaat met anti-depressiviteit nu stoppen en homeopaat schreef Chardon-Marie (mariadistel dus) voor. Ik lees dat je moet opletten als je ook antipsychoticum neemt. Wat zijn precies de risico's ? Homeopaat schreef mariadistel (ampules) voor als tijdelijke vervanging anti-depressivum ( voor 2maanden )

 39. Beste Robert Jan,

  Ik kocht Maria Distel Thee van Jacob Hooy. Op de verpakking staat te lezen : kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. In welke zin kan Mariadistel onze bloedsuikerspiegel beïnvloeden ? Hoe werkt dat juist ?

  Alvast bedankt voor de info...

  Chris De Ceuster

  1. Mariadistel zal de bloedsuikerspiegel verlagen, Chris.
   Een mogelijke oplossing voor diabetici, minder goed voor mensen die een gewone bloedsuikerspiegel hebben. Belangrijk om dit in de gaten te houden!

 40. Mijn galblaas is weggenomen in 2009, nu heb ik soms terug pijn daar waar vroeger de galblaas zich bevond.
  Ik wil graag mariadistel gebruiken om de lever eens te reinigen, maar ik vraag me af of ik zonder galblaas dat product wel mag gebruiken?
  Alvast bedankt voor een antwoord.

 41. Welke vorm van mariadistel irriteert de maag het minst?
  Dit omdat ik met een maagzweer/gastritis zit, wat niet over wilt gaan?
  Ook nog tips voor maagzweer genezing misschien? Dat zou erg welkom zijn.
  en hoeveel is 15 gram. Is dat 1 theelepel per dag? Of 1 eetlepel?

  Mvg,

  Ellen

 42. Ik heb ernstige vermoeidheidsklachten van de verhoogde waarden van mijn lever. Kan Mariadistel hier in iets voor mij betekenen?

 43. Ik heb sinds 2 maanden last van een hoge pols/hartslag. Hartwerking is goed (prescan). Internist gooit het op de niet goed ingestelde schildklier. Inmiddels diagnose burn-out. Klinkklare onzin, maar laat maar. Deze week homeopatisch arts geraadpleegd. Lever/gal werken niet goed en daardoor problemen maag (zat de helicobacter pylori) en darmen.
  Op de verpakking van mariadistel van Arkopharma) staat een tekentje bij aanbevelingen, het lijkt op een hart.

  Mijn vraag: mag ik bij onverklaarbare hartkloppingen (schildklier/stress) wel mariadistel gaan gebruiken?

 44. Is er ook iets bekend v Maria distel tegen hepatitis C. Of het goed of slecht werkt en wat de voor en nadelen ervan zijn bij hepatitis C

 45. Ik heb borstkanker (hormoongevoelig en eiwitongevoelig). Ik heb chemokuren en de operatie achter de rug. Tijd om te ontgiften, dacht ik. Ik heb daarom mariadistel gekocht in theevorm. Maar als ik het zo lees, is dit helemaal niet de goede combinatie... Klopt dit?

  1. Dit klopt inderdaad, Agnes. Deze toevoeging van een lezer is helemaal correct!

 46. Vijf maanden geleden is de galblaas verwijderd en dat leek goed te gaan maar ik heb nu het gevoel dat gal zich ophoopt in de lever dat een naar gevoel geeft en een afschuwelijke bittere smaak. Kan mariadistel iets betekenen?

  1. In dit geval moet je het echt even overleggen met je behandelend arts, Heleen.

 47. Volgens de osteopaat waar ik onlangs ben geweest heb ik last van lever obstructie, dit ten gevolgen van veel medicijn gebruik ivm ziekte van Crohn, is mariadistel in mijn geval handig om te gebruiken?

  1. In principe zou je mariadistel kunnen gebruiken, maar overleg dit voor de zekerheid wel even met je behandelend arts.

 48. Hallo,
  Mijn man heeft darmkanker met uitzaaiingen in de lever en levercirrose. Momenteel kunnen er door een te lage waarde van de bloedplaatjes geen kuren gegeven worden. Zou Mariadistel nog hulp kunnen bieden?
  Alvast hartelijk dank,
  Elke

  1. Kruiden zijn dan wel natuurlijk, maar niet altijd zonder gevaar of gegarandeerd resultaat.
   Het is verstandig om dit te overleggen met een herborist.

 49. Graag lees ik jullie ervaringen van het gebruik van Mariadistel en het gebruik van Thyrax.
  Is dit wel een goede combinatie

 50. De ontgifting gebeurt blijkbaar in 2 fases. Wanneer fase 1 te traag is, wordt mariadistel afgeraden omdat deze dit nog meer vertraagt. Aangezien we dit niet weten, vraag ik me af welke gevolgen dit kan geven als men dan toch dit kruid neemt.

 51. Hallo, ik neem elke dag een capsule met wilde oregano olie, is dat voldoende voor de verzorging van de lever of kan, mag ik daar ook nog mariadistel aan toevoegen ?

 52. Vraagje, mag mariadistel samen met escitalopran 5 Mg? Ik ben al heel lang licht misselijk en zwaar gevoel maagstreek ook lijkt het alsof het eten niet goed zakt, onderzoek maagklepje sluit niet helemaal , maagtabletten helpen wel maar die wil niet altijd slikken. Nu blijkt na bloedonderzoek dat mijn lever niet helemaal goed functioneerd dus Mariadistel voorgeschreven gekregen. Ik neem 2 capsules per dag Carduus speciaal van Phyto reform, twee weken nog geen resultaat heeft natuurlijk tijd nodig . Maar vraag me wel af of de maagklachten evt de lever ook veroorzaakt kunne zijn door gebruik Ecitalopran eerst 10 Mg nu afgebouwd naar 5 Mg .? Met vriendelijke groet

 53. Ik heb capsules gekocht van Nature's Beauty, slik nu 1 capsule met 80% Sillymarin per dag. Ik heb het alleen wel in de koelkast staan. Weet iemand of dit wat uitmaakt ?

  1. de meeste leveranciers van capsules zijn het hier niet over eens. Sommige beweren dat de maria\distel bij kamertemperatuur bewaard moet worden, anderen zeggen 'koel bewaren'. Geen enkele fabrikant spreekt van een koelkast. Dus mijn advies: inderdaad koel bewaren, maar niet in de koelkast. Dat is waarschijnlijk té koel....
   Maar om alle twijfel weg te nemen, kun je deze vraag even stellen aan de leverancier van de capsules.

 54. Af en toe doe ik eens een kuurtje met Maria Distel.Het geeft me meer energie en ook mijn down gevoel (zoals nu met dit grijze weer) verdwijnt ermee.Ook met de komende feestdagen zal ik er gebruik van maken.

 55. Al 3maanden gebruik ik mariadistelzaad.
  Ik heb een vage vorm van de ziekte van Meniere.
  Mijn acupuncturist had geconstateerd dat mijn lever en nierenergie laag was.
  Haar behandelingen leverde nagenoeg geen oplossing voor mijn probleem.
  Ik ben zzelf gaan zoeken op het net en kwam uit op de mariadistel.
  Ik maal het zaad met een kofffiemolen en maak daar thee van.
  Na 3 maanden ben ik van mijn pijn net onder mijn ribben ,rechts, af ,mijn ogen zijn stabieler en heb een veel minder
  dronken gevoel.
  Dus ik ga lekker door met mijn theetje
  groeten Ruud Lambooij

 56. Zou het ontkiemen van de zaadjes en ze dan eten als kiemgroente een optie kunnen zijn? Ik heb meteen een eetlepel in de week gezet, even uitproberen.
  In navolging van Ruud (bericht hierboven) zit ik op dit moment aan een glas thee van gemalen zaadjes. Grappig detail is wel dat het water witachtig kleurt (Engelse naam Milk Thistle).

 57. Ik neem op voorschrift van de osteopaat Mariadistel en Glutathion. In combinatie met antidepressiva en anxiolytica. Volgens de osteopaat is mijn lever al jaaaaren overbelast. Ik heb de dosis moeten halveren omdat ik enorm veel last heb van nausea, braken, hoofdpijn, draaierigheid, zweten en vooral huilen, huilen, huilen en zich woedend voelen. Ik neem dus maar 1 co Silyphyt van Nutrisan (Mariadistel) en 1 co Glutathion. En nog voel ik me ziek en moet ik braken. Een vriend van me maakte de opmerking dat ik moet opletten met Mariadistel, dat het de werking van mijn antidepressiva kan neutraliseren en ik me daarom moreel slecht voel. Graag uw mening hierover.
  Morgen ga ik voor de 2e keer bij de osteopaat. Zolang mijn lever niet ontgift is, kan hij mij niet adequaat helpen, volgens hem. Ik zit langs heel de rechterzijde van mijn lichaam geblokkeerd en het begint links ook al.

  1. hallo martine, als je je levert reinigt en zuivert is het normal dat je je onderdrukte woede naar boven haalt. Lijkt me contradictorisch, het gebruiken van antidepressiva = het onderdrukken van emoties en dan mariadistel om je lever ( de bron van woede en macht) te reinigen dus dwz dat de etterbuil open zal barsten......ik ben healer en psychotherapeut dus de co relatie tussen geest en lichaam is me maar al te vertrouwd.....als je rechtshandig bent dan staat een blokkade aan je rechterzijde voor conflicten met de buitenwereld/ partner..........linkerzijde voor conflicten met je jezelf, moeder en kinderen. ....... antidepressiva doet meer kwaad dan goed.......mariadistel ok als je bereid bent om je woede en onmacht onder ogen te zien en er iets mee te doen dan zal je lichaam je dankbaar zijn

 58. Beste Robert Jan,
  Sinds 2 jaar levercirrose met vergrote milt en poliep bloedingen van poortader en slokdarmader.
  Medicatie: bloeddruk verlagende medicijnen: lisinopril, propaponol en carvedidol
  Mag ik met deze medicijnen mariadistel proberen of heeft dit invloed op de hoge bloeddrukmedicatie

  Alvast bedankt voor uw reactie