Suiker

Laatste Update: 6 maart 2017

Voedingsmiddelen met héél véél suikers

suiker

Suiker wordt altijd in verband gebracht met gezellig, lekker en lief. Het is niet voor niets dat er uitdrukkingen zijn ontstaan zoals ‘Sweet as Sugar’ en dat suikerhoudende producten vaak worden gegeten als troost. Door suiker te eten probeer je je lichaam een ‘happy’ gevoel te geven. Maar suiker is helemaal niet zo ‘lief en gezellig’ als we denken.

Dat er veel mis is met suiker, weten we allemaal. Maar dat we allemaal véél te véél suiker eten is zorgwekkend. Vaak sta je er niet bij stil hoeveel suiker er in een product zit. Wist je bijvoorbeeld dat er in 1 Snickers-reep maar liefst 8 suikerklontjes zit? Lees snel verder voor nog meer verrassingen!

Wat doet suiker met je lichaam?

Wellicht een herhaling, maar ik kan het niet vaak genoeg benadrukken in hoeverre suikers één van de grootste vijanden is voor je lichaam. Tuurlijk, het is lekker, maar daar is dan ook alles mee gezegd. We zijn gewend om suiker te eten, want het wordt ons al letterlijk met de paplepel ingegoten. Potjes babyvoeding waar toegevoegde suikers inzitten bijvoorbeeld. Volledig nutteloos, maar een manier om het kind, en dus de latere volwassene, afhankelijk te maken van suikers. Klinkt misschien schokkend, maar ook suiker is een verslavend product, net als nicotine en alcohol.

Om even heel kort de effecten van suiker op je lichaam uit te leggen

Op het moment dat je suiker inneemt, en dan spreken we over geraffineerde suikers zoals deze aanwezig zijn in heel veel producten. Na de inname van de suiker gaat je bloedsuikerspiegel heel erg snel en heel extreem stijgen. Op dat moment reageert het lichaam door insuline aan te maken. Het gevolg is dat je een piek insuline te verwerken krijgt. Je bloedsuikerspiegel gaat hierdoor weer dalen naar een lager niveau dan voorheen, waardoor het lichaam weer naar suiker gaat vragen waardoor er wederom insuline aangemaakt wordt. Deze pieken en dalen slopen letterlijk je lichaam.

Daarnaast is er nog een ander probleem: Op het moment dat je meer suiker (=energie) inneemt dan dat je op dat verbruikt (beweging), dan is er een overschot aan suikers. Dit overschot wordt door het lichaam opgeslagen in de vorm van lichaamsvet voor eventueel later gebruik. De eerste plek waar dit vet opgeslagen wordt is de buikstreek.

Verrassende producten met suiker

suikerverslaving

Dan volgt natuurlijk de vraag waarom de fabrikanten suikers toevoegen aan hun producten. Als het dan slecht is voor het lichaam, dan is het toch beter om dit maar achterwege te laten? Maar hier zitten natuurlijk vooral commerciële redenen achter, de macht van de grote fabrikanten. In de meeste gevallen wordt suiker toegevoegd om de smaak enigszins vlakker te maken. Een beetje suiker zorgt er al voor dat met name zure en bittere voeding of dranken ‘lekkerder’ gaat maken. Wie weet nog wat de originele smaak is? Door de toevoeging van suiker verandert (onnodig) de smaak.

Natuurlijke zitten er in snoepgoed hele grote hoeveelheden suiker, maar er zijn ook verrassende producten waar suiker in zit. Producten waarvan je het niet zou verwachten. Het zijn kleine hoeveelheden, maar alles bij elkaar opgeteld zorgt dit toch voor een forse hoeveelheid suiker per dag. Hierbij even een lijstje van producten waar suiker in zit, verrassende producten. Ook al gaat het hier om kleine hoeveelheden, naar mijn mening is het nog altijd veel te veel, en in de meeste gevallen beslist niet nodig:

Soep in blik: Waarschijnlijk niet verwacht, maar in zowel soep in blik, als in pakjes soep zitten toegevoegde suikers. Naast deze onnodige suikers, zit er vaak ook veel te veel zout in. Ga gewoon lekker zelf soep maken: Veel lekkerder en vooral beter voor je gezondheid!

Ketchup: Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tomaten supergezond zijn. Maar tomatenketchup is een heel ander verhaal. De meeste soorten hebben vaak weinig meer met tomaten te maken. Maar het ergste is de toevoeging van suikers. Wist je dat in 1 normale fles tomatenketchup maar liefst 45 klontjes suiker toegevoegd zijn? Dat is identiek aan 180 gram suiker!!!!

Knakworstjes: De suiker die aan knakworstjes wordt toegevoegd, is puur een kwestie van ‘smaak’. In het algemeen wordt er vaak glucosestroop of dextrose aan vleeswaren toegevoegd. Niet alleen voor de smaak, maar ook voor de houdbaarheid.

Fruitsappen: Het klinkt allemaal heel erg gezond als je producten ziet met de naam ‘Smoothie’ of ‘Fruitsap’, maar schijn bedriegt. Ook in deze drankjes zit veel suikers, met sommige als uitschieter met méér suiker dan er in een blikje normale frisdrank zit. Ok, de vergelijking is niet helemaal eerlijk, want in fruitsap zit natuurlijk wel meer vitamines dan in frisdrank. Maar op het niveau van suiker, is het geen goede keuze.

Sausjes: Alweer voor de smaak.  Denk maar eens aan cocktailsausjes of aan satésaus. Maar vergeet vooral niet de pastasauzen en de tomatensauzen.

Chips en Toastjes: Schokkend is het feit dat ook hier suiker aan toegevoegd wordt. Zal wel weer met de smaak te maken hebben, maar ik ben er van overtuigd dat chips zonder suiker minstens zo lekker is. Wel eens over nagedacht om zelf chips te bakken? Is niet moeilijk, maar dat is misschien ooit voor een ander artikel.

Problematiek als je minder suiker wilt eten

Natuurlijk zou je kunnen roepen STOP!, maar wat dan? Geen suikers meer willen eten heeft verregaande consequenties, om maar niet te zeggen dat het nagenoeg onmogelijk is. In nagenoeg alle producten die je in de winkel kunt kopen zitten in meer en mindere mate suikers verwerkt. De enige mogelijkheid zou zijn om letterlijk alles zelf te maken, en geen reeds bereide producten meer te kopen. Maar ook dat is niet erg realistisch.

Een betere optie is om gewoon suiker te minderen. Ok, het zal in beginsel niet gemakkelijk zijn, omdat je zo gewend bent geraakt aan die gezoete smaak. Wees gerust, als je géén suiker meer in de koffie doet, zal dat een paar dagen wennen zijn, maar daarna wil je niet anders meer. En dat geldt ook voor heel veel andere producten: Even wennen, maar dan wil je niet anders meer.

Voedingsmiddelen met gigantische hoeveelheden suikers

Een goed begin zou kunnen zijn om de producten te mijden die onevenredig veel suikers bevatten. Vaak zijn dat ook alleen maar de producten die niet direct nodig zijn, en zeker niet passen binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Een ander gemeenschappelijk kenmerk van al deze producten is het feit dat je het gemakkelijk kunt vervangen door een gezonder product, of door iets wat je zelf maakt. Vervang bijvoorbeeld het flesje chocolademelk eens met échte, zelfgemaakte chocolademelk. Of het flesje Minute Maid vervangen door lekkere, zelf geperste jus d’orange.

Suikers in voedingsmiddelen

Is er een alternatief?

Zoals al eerder gezegd, is het nagenoeg onmogelijk om ALLE geraffineerde suikers te mijden. Dit is met name de schuld van de fabrikanten die ons om onduidelijke redenen afhankelijk maken van suiker. Vermijden kunnen we het dus niet, maar duidelijk minderen is heel goed mogelijk. En voor de momenten dat je toch een zoetstof nodig mocht hebben, om wat voor reden dan ook, dan beveel ik je van harte de zoetstof Stevia aan. Nee, ik heb geen aandelen in het bedrijf, maar Stevia, een natuurlijke zoetstof die geen effect heeft op je bloedsuikerspiegel, is een zoetstof die duizendmaal beter is dan de bekende geraffineerde suiker.

Stevia is een 100% natuurlijke zoetstof  met een ongekende zuiverheid. Stevia is dan ook meer dan 100x zoeter dan de traditionele suiker. Stevia kent niet de nadelige effecten voor de gezondheid. Er zitten bijvoorbeeld geen calorieën in, er zitten geen koolhydraten in en tijdens verhitten blijft het stabiel. Je kunt Stevia dus ook zonder problemen gebruiken bij het koken en bij het bakken.

Conclusies en aanbevelingen

De volgende keer dat je boodschappen gaat doen, is het verstandig om eens kritisch wat etiketten te bekijken. Als je dit vergelijkt, en de producten neemt waar niet (of minder) toegevoegde suikers in zitten, dan heb je de eerste stap al gezet. Vermijd in ieder de onnodige snacks die allemaal stuk voor stuk een onevenredige hoeveelheid suikers bevatten.

Geraffineerde suiker, dus niet alleen de witte suikerklontjes maar bijvoorbeeld de gezond ogende rietsuiker, zijn gewoon slecht voor je lichaam, zeker als je er té veel van eet. Het kan leiden tot een slecht werkend immuunsysteem, hormonen die in onbalans raken en een verstoorde bloedsuikerspiegel.

Dus: Let op wat je eet, en ga eventueel zelfgemaakte alternatieven proberen!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. moet je wel echt de natuurlijk stevia gebruiken. de groene variant. de rest is allemaal bewerkt of het is aangemaakt met maltidextrine.
    stevia heeft een erg bittere smaak waardoor veel mensen er niet voor kiezen.
    er zijn nog meer mogelijkheden, zoals ongeraffineerde suiker. bv. kokosbloesemsuiker, palmsuiker, ahornsiroop en koudgeslingerde honing.

  2. als je die alternatieven gebruikt, werken die dan niet net zoals geraffineerde suikers? Stevia heeft een heel vieze nasmaak.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin
Share3