Triglyceriden

Laatste Update: 10 november 2016

Waarheid over dierlijke vetten en wat de invloed is op cholesterol en triglyceriden

Waarheid over dierlijke vetten en wat de invloed is op cholesterol en triglyceriden

Het doel van een cholesterol of triglyceriden dieet is het bereiken en handhaven van een gezond aanbod van bloedvetten. Dit zal leiden tot een lagere kans op hart- en vaatziekten, zoals beroertes en hartaanvallen en circulatie problemen.

Een gezond lichaam en gewicht bereiken en behouden door het maken van bewuste voedselkeuzes is erg belangrijk. Overgewicht wordt immers in verband gebracht met een hoog cholesterol en triglyceriden level. Deze laatste 2 onder controle houden heeft dus (in)direct invloed op je gezondheid.

Bepaalde soorten vezels verlagen de cholesterol en triglyceriden waarden. Deze omvatten de
vezels in haver (havermout en haverzemelen), gerst, fruit, peulvruchten, gedroogde erwten, bonen en linzen. Gebruik dit vezelrijke voedsel in aanvulling op volkorenbrood, granen en groenten.

Door het gebruik van minder dierlijk vet in je dieet kan je ook betere cholesterol en triglyceriden niveaus bereiken.

Verzadigde vetten versus onverzadigde vetten:

  • Verzadigde of dierlijke vetten verhogen het cholesterol gehalte en de triglyceriden spiegels. Ze zijn te vinden in vette en zeer gemarmerd vlees zoals spek, rauwe ham, spiering koteletten maar ook in boter, volle melk, room, gewone kaas, en imitatiezuivelproducten, zoals koffieroom. Cacao, kokos en palmolie zijn ook hoog in verzadigde vetten.
  • Plantaardige vetten zijn cholesterol en triglyceriden armen zitten onder meer in pinda's, olijfolie, koolzaadolie, maïs en soja.

Hoewel alle vetten een geconcentreerde bron van calorieën zijn en kunnen bijdragen aan gewichts toename, is verzadigd vet dus de meest schadelijke vorm van vet. Verzadigd vet is de belangrijkste oorzaak vaneen hoog cholesterolgehalte in het bloed. Wanneer je te veel verzadigd vet of dierlijk vet eet,  reageert je lichaam door meer cholesterol op te slagen dan het nodig heeft, en het overschot komt in je bloed terecht.

Dierlijke voedingsmiddelen

Alleen dierlijke voedingsmiddelen bevatten cholesterol, plantaardige voedingsmiddelen bevatten geen cholesterol. Zowel bij dieren als bij mensen is cholesterol een deel van de cellen en dient voor vele belangrijke functies maar teveel is dus ook écht teveel.

Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, gevogelte, vis, eieren of melk  bevatten cholesterol. Over het algemeen zijn voedingsmiddelen met hoog dierlijk vet, ook hoog in cholesterol.

Twee uitzonderingen op deze generalisatie zijn lever en eieren, die niet veel vet bevatten maar rijk zijn aan cholesterol.

In welk opzicht verschilt een triglyceriden dieet van een cholesterol-dieet?

In vele opzichten zijn deze twee diëten hetzelfde. Triglyceriden en cholesterol zijn beide vetten die circuleren in de bloedbaan en kunnen worden opgeslagen door het lichaam, maar diëten die het verlagen van deze 2 onderdelen tot einddoel hebben, hebben meestal een aantal verschillen:

1. Een triglyceriden dieet beperkt de suikers en koolhydraten in de voeding, terwijl een cholesteroldieet de dierlijke vetten in het dieet vermindert. De meeste diëten en vormen van gezonde voeding moeten slechts kleine hoeveelheden van zowel dierlijke vetten en suikers bevatten, en beide soorten moeten bijdragen tot het verminderen van de vetten in de bloedbaan.

2. Een ander verschil tussen een triglyceriden dieet en een cholesterol dieet is het voedsel dat opgenomen mag worden. Een cholesterolverlagend dieet kan meer vezels bevatten, omdat deze stof helpt om cholesterol uit het lichaam te halen. Deze diëten richten zich opvoedingsmiddelen die goede cholesterol stimuleren (hdl cholesterol).

3. Een laag triglyceride dieet elimineert vooral suikers zoveel mogelijk en kiest complexe koolhydraten ten opzichte van de eenvoudige variant.

alcohol4. Een ander verschil in het dieet is de alcoholfactor. Met een dieet bedoeld om de cholesterol te verlagen is een glas rode wijn toegestaan om de andere dag of twee, door de voordelen ervan. De link tussen hoge triglyceriden en alcoholgebruik betekent dan weer dat zelfs een glas wijn of andere alcoholische drank negatief is op het triglyceride niveau.

Dus rode wijn is verboden in triglyceriden diëten, maar in veel gevallen toegestaan in cholesterol verlagende diëten.

5. Een triglyceriden dieet beschouwt eenvoudige suikers dan weer meer schadelijk dan dierlijke vetten, terwijl een cholesterol dieet, dierlijke vetten gaat beschouwen als meer schadelijk. Een laag vet en suiker dieet verlagen beide types vet in het bloed.

Sommige triglyceriden voedingsmiddelen die te vermijden zijn, zijn onder andere zetmeel, zoals aardappelen, witte pasta's en bananen. Simpele suikers kunnen worden geminimaliseerd door het vermijden van frisdrank, snoep, gebak, ijs, koekjes en andere zoetigheden.

Kies daarom volkoren brood, bruine rijst en volkoren pasta's boven de witte variëteit.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen komt er nog wel wat bij kijken en ik kan mij goed voorstellen dat je even door de bomen het bos niet meer kunt zien. Maar toch is het heel goed mogelijk door de juiste bewuste voedingskeuzes te maken om je totale cholesterol flink te verlagen.


Voor meer tips om dat te doen kun je het beste starten met mijn methode, of door je in te schrijven voor de cholesterol verlagen nieuwsbrief.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share