Stress

Laatste Update: 21 november 2016

Wanneer heb je chronische stress?

Het is bekend dat een vermindering van stress een zeer positieve bijdrage kan leveren voor je gezondheid. Verschillende onderzoeken tonen aan  dat stress zeker niet onderschat mag worden in het drukke leven van nu.

Maar wanneer heb je te veel stress? Of wat is chronische stress?

In dit artikel ga ik het hebben specifiek over  wanneer je teveel stress hebt en wat de verborgen symptomen zijn! 

Vechten of vluchten?

Bij veel stress komt er een verscheidenheid aan emoties op. Van oudsher had stress een zeer belangrijke rol bij het overleven. Angst kan zeker een bondgenoot zijn om het lichaam te beschermen tegen gevaar. Op tijd angst voelen en handelen kon het verschil zijn tussen overleven of opgegeten worden door een tijger.

[pullquote]Echter, de tijger is tegenwoordig vervangen door een drukke baan, deadlines, recessie etc.[/pullquote]

Maar het effect op het lichaam is in al die tijd ongewijzigd gebleven. Ongelooflijk eigenlijk als je er over nadenkt. Wanneer er inderdaad sprake is van stress reageert het lichaam hierop door twee hormonen los te laten.

Adrenaline en het stresshormoon cortisol. Deze hormonen zorgen ervoor dat het hart meer bloed door het lichaam gaat pompen en dat er meer energie (glucose) beschikbaar is in de hersenen.

Met andere woorden, het lichaam is zich aan het voorbereiden om te vechten of vluchten! Dit kan vluchten voor een tijger zijn of een strakke deadline halen.

[pullquote]In beide gevallen worden de hormonen adrenaline en cortisol vrij gelaten.[/pullquote]

Stresshormonen in actie

Zowel adrenaline als cortisol hebben een directe invloed op het lichaam. Dit is ook heel logisch omdat het lichaam ‘’denkt’’ dat het om overleven gaat. Verschillende lichamelijke processen hebben een verminderde prioriteit gekregen zoals het immuunsysteem en spijsvertering om er maar een paar te noemen.

Daarbij wordt de productie van cholesterol ook verhoogd. Cholesterol wordt voor ongeveer 2/3 door de lever zelf gemaakt voor energie en het repareren van beschadigde cellen. Het grote probleem hierbij is dat bij langdurig veel stress,  de lever cholesterol blijft aanmaken.

Daarbij heeft het lichaam deze extra brandstof helemaal niet nodig. Hierdoor is er dus een overcapaciteit aan cholesterol  in het lichaam en kan op lange termijn tot hart- en vaatziekten leiden.

Tevens wordt de extra brandstof (afgeleiden van suikers) omgezet in vetweefsel. Hierdoor neemt de stofwisseling af en is het eenvoudiger om overgewicht te krijgen. Je kunt van chronische stress zelfs overgewicht krijgen!

Wanneer heb je te veel stress

De vraag is natuurlijk wanneer heb je te veel stress? Dit kan erg verschillen per persoon en de tolerantie van stress. Het belangrijkste is om tijdig door te hebben wanneer het je allemaal even te veel wordt. Je lichaam geeft duidelijke signalen af bij chronische stress.

Hieronder een aantal waarschuwingen dat je wellicht te veel stress in je leven hebt:

stress symptomen

Onderzoek moet nog steeds bevestigen dat er een overduidelijk verband bestaat tussen stress en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Echter, de invloed van de stresshormonen op het lichaam lijken inmiddels doorslaggevend te zijn.

Over het algemeen zijn mannen meer vatbaar voor stress en het krijgen van hartproblemen dan vrouwen.

Vrouwen lijken beter te kunnen omgaan met stress, meer onderzoek is zeker nodig om de rol van stress en gezondheidsklachten definitief te bevestigen!

Naast een vergroot risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten kan langdurig veel stress ook voor de volgende klachten zorgen:

Verzwakt immuunsysteem

Chronische stress heeft meer invloed op het immuunsysteem dan dat je ooit voor mogelijk houdt. Allereerst, is het lichaam vatbaarder geworden voor infecties en virussen. Dit komt doordat je lichaam de prioriteit anders instelt, wat invloed heeft op het immuunsysteem. Het resultaat is een verminderde hoeveelheid T-cellen om het lichaam gezond te houden.

Overgewicht

Stress kan veel invloed hebben op het voedingspatroon van een individu. Wanneer er veel stress in iemands leven is kan er een ‘’ongezond’’ eetpatroon ontwikkelen. Men kan een grote drang krijgen naar suikers, zout en vet eten. Het resultaat kan overgewicht zijn. Daarbij heeft het stresshormoon cortisol een regelrechte werking op extra vetweefsel.

Pijnklachten

Fibromyalgie, jicht, artritis en reumatische klachten worden velen malen verergerd door chronische stress. Het is een feit dat deze klachten op zich zelf al voor stress kunnen zorgen. Chronische stress kan de intensiteit van pijnklachten verhogen.

Slaapproblemen

De spanning dat je kan voelen door stress heeft zeker invloed op het slapen. Het is eenmaal veel moeilijker om in slaap te vallen wanneer er van alles door je hoofd spookt. Dit komt doordat stress REM slaap kan hinderen waardoor je nooit écht goed in slaap valt.

Seksuele problemen

Chronisch stress kan voor libidoproblemen zorgen. Daarbij heeft stress ook invloed op mannelijke geslachtshormonen en kan zelfs de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Huidproblemen

Stress kan nadelige invloed hebben op huidaandoeningen zoals acne, eczeem, psoriasis en rosacea. Het immuunsysteem is verzwakt waardoor huidklachten erger worden.

Concentratieproblemen

Stress heeft direct invloed op de hersenen. Bij langdurig stress kan het geheugen verminderen. Op korte termijn kan stress juist het geheugen verbeteren.

Naast de lichamelijke gevolgen van stress is er ook nog een persoonlijke factor wat stress zo gevaarlijk maakt. Chronisch stress gaat vaak samen met een aantal ongezonde gewoontes zoals overmatig veel alcohol, roken en ongezond eten.

Anti stress management absoluut noodzakelijk

Ik heb op de blog al veel aandacht besteed aan het onderwerp anti stress management. Het lichaam beschermen tegen de nadelige gevolgen van stress is noodzakelijk voor een lang en gezond leven.

Met name wanneer er sprake is van hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes en / of hart- en vaatziekten. Een combinatiebehandeling is het meest effectief. Denk aan ontspanningstechnieken (yoga, pilates, medicatie) of een wandeling maken na een drukke dag.

Oefening:

Pak pen en papier en maak een lijst wat bij jou stress veroorzaakt. Vervolgens zet een rondje bij de situaties die je kunt oplossen. En een kruisje bij de situaties die je NIET kunt oplossen en doe je best om het los te laten.

Heb je zelf nog goede anti stress tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Volledig mee bekend met alle info. Helaas gaat voor mij de gewichtstoename niet op......de kilo's vlogen eraf( zéér grote kans dat dat met zogenaamde"medicijnen" te maken heeft gehad. Verder is het voor mij een (te) bekend en begrijpelijk verhaal. Extra tip: sla een psychiater met bijkomende pillen af ,dat scheelt de rest van je leven

  1. Bij mij waren alle klachten( o.a. slapeloosheid en eczeem) verdwenen binnen een maand nadat ik uit de relatie ben gestapt met een Verborgen Narcist.

 2. Ga elke ochtend mediteren, Het hoeft maar 10 tot 15 min. het maakt je van binnen veel rustiger en leert je beter met bepaalde stress situaties om te gaan,en anders te gaan denken.
  Echt het werkt 100%

  1. Helemaal met je eens, Betty.
   Ook ik mediteer iedere dag. En het helpt me inderdaad om stress beter te beheersen en vaak zelfs te vermijden.

   Zijn er meer lezers die mediteren om stress de baas te zijn?

 3. Uithuilen wilt ook wel eens helpen. Heb je niemand om je verdriet te delen ga dan ergens heen waar het rustig en veilig is. Waar je dus niet bang hoeft te zijn dat iemand anders je hoort, als je je schaamt om eens echt hard uit te huilen. Niet dat ingehouden gedoe!

  1. Helemaal mee eens, Marco. Uit jezelf, en vooral: Durf jezelf te uiten! Het werkt zooooo bevrijdend!

 4. Ik heb veel stress van mijn bijna 7 jarig zoontje hij heeft autisme en heeft heel veel driftbuien heb al stress vanaf z'n geboorte en lopen overal tegen muren aan
  Je moet de oorzaak oplossen krijg ik steeds te horen
  Ik kan hem toch moeilijk het huis uit zetten

  1. In dit geval zou je er aan moeten werken om er in je hoofd anders mee om te gaan. In plaats van dat het je stress bezorgd, kun je ook de positieve kanten meer benadrukken. Ik weet het, dat is in jouw geval niet gemakkelijk. Heb je al professionele hulp ingeschakeld voor jezelf?

 5. Mijn volwassen zoon heeft mij al drie jaar niet meer bekeken (parental alienation), dat doet wat met een mens zijn lichaam. Ik voel duidelijk klachten in mijn hele lichaam ten gevolge van stress, vooral aan het hart. Cortisol heeft duidelijk een grote invloed op je lichaam zoals beschreven in het artikel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share