Jicht

Laatste Update: 11 november 2016

Wat is Pseudo-jicht en secundaire jicht

Je gewrichten zwellen, de pijn komt op en je beweging wordt beperkt.

Ja,  je hebt jicht. Of heb je het niet?

Studies hebben aangetoond dat er meer dan één verklaring is voor de geest afstompende pijn in de gewrichten, en het is niet altijd te wijten aan het hoge urinezuurniveau in het bloed. Dit artikel geeft je een overzicht van wat jicht is, en wat niet.

Ontstekingsreactie

Het is een ontstekingsreactie op de kristallen die de pijn van jicht veroorzaakt. In het verleden was dit een ziekte die het rijke deel van de bevolking trof, omdat zij in staat waren om de soorten voedsel die jicht veroorzaakt te eten. Vandaag zijn er meer dan 2 miljoen mensen die zijn getroffen door jicht. Zowel mannen als vrouwen zijn gevoelig voor de ziekte, vrouwen meestal na de menopauze.

Acute aanval

Een acute aanval van jicht kan zich plotseling voordoen. De aanval kan worden versneld door bepaalde voedingsmiddelen, alcohol of een zelfs een trauma als gevolg van slecht passende schoenen. Het kan ook worden veroorzaakt door stress of genetische aanleg. Het gebied dat getroffen wordt is kloppend, ontstoken, rood, glanzend en gezwollen. De acute aanval kan een paar dagen duren en de patiënt is in ondraaglijke pijn. Als de aandoening niet wordt verzorgd kunnen de aanvallen steeds vaker voorkomen en zal uiteindelijk ontwikkelen tot chronische jicht.

Mogelijke diagnose

De diagnose kan gemakkelijk worden gemaakt door middel van onderzoek, Xray en een bloedtest. Iedereen heeft urinezuur in het bloed, en dat urinezuur is afkomstig van de dagelijkse omzet van cellen in het lichaam. Het is echter alleen wanneer de niveaus te hoog zijn dat deze kristallen hun weg naar de gewrichten vinden. Zonder interventie kan je er zeker van zijn dat er na de eerste acute aanval nog zullen volgen.

Als de aandoening niet behandeld wordt in een vroeg stadium en voortgang kan maken, kan dit leiden tot ernstige schade aan de nieren en kan levensbedreigend zijn. Een eenvoudige uitleg voor jicht is dat het veroorzaakt door een overmatige hoeveelheid urinezuur in het bloed. Dit urinezuur moet worden opgeheven door de nieren. Er zijn gewoonlijk twee redenen voor een sterke ophoping van urinezuur in het bloed. Een daarvan is dat het lichaam te veel urinezuur vormt, en de andere is dat de nieren goed en snel genoeg elimineren, waardoor er een  overvloed van urinezuur in het bloed blijft.

Pseudo-jicht

Pseudo-jicht is een aandoening die vergelijkbaar is met jicht, maar wordt veroorzaakt door een ander type kristal in het bloed, namelijk calciumpyrofosfaat kristallen. Pseudo-jicht komt meestal voor bij oudere personen, terwijl jicht kan voorkomen bij mensen die jonger zijn. Pseudo-jicht is veroorzaakt door andere randvoorwaarden zoals een zieke schildklier of bijschildklier. Pseudo-jicht is makkelijker te behandelen dan jicht door het gebruik van anti-inflammatoire geneesmiddelen. Jicht wordt over het algemeen behandeld met medicatie die het eiwit afbreekt die het urinezuur veroorzaakt.

Er zijn bepaalde dieet beperkingen als je  jicht of pseudo-jicht hebt

1. Alcohol, in het bijzonder bier dient te worden vermeden.
2. Bacon of spek.
3. Orgaanvlees zoals lever en nieren.
4. Sardines en ansjovis.
5. Champignons.
6. De boon familie zoals lima bonen en bruine bonen.
7. Spinazie.

Naast het vermijden van bovengenoemde voedingsmiddelen, is het belangrijk om veel water te drinken, zo spoel je de nieren van urinezuurkristallen en voorkom je de toegang tot de bloedbaan.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share