Darmflora

Laatste Update: 4 april 2017

Wat je ontlasting kan zeggen over je gezondheid

toiletEen gênant onderwerp waar veel mensen liever niet over praten. Maar toch is het belangrijk om zo nu en dan eens even achterom te kijken als je naar het toilet bent geweest. De kleur, vorm en geur van de ontlasting kan je heel veel vertellen over je gezondheid.

Zet je gêne even opzij, en lees snel verder!

De kleur van je ontlasting

Als je even snel achterom kijkt nadat je naar het toilet bent geweest, valt eerst de kleur op. Als het goed is, dan heeft de drol een kleur die lijkt op een kleur die ergens tussen melkchocolade en een sigaar zit. Dus van lichtbruin tot midden-bruin is prima. Maar soms kan het gebeuren dat je een andere kleur ziet. Hierbij even een overzichtje van de verschillende kleuren en de mogelijke problemen waarvan dit het gevolg kan zijn:

Een groene kleur

Als je ontlasting een groenige tint heeft, zal er in de meeste gevallen sprake zijn van een te hoge concentratie gal in je darmen. Maar let op: De groene kleur kan ook komen van het feit dat je net spinazie hebt gegeten. Is het dus maar één keer, nadat je spinazie gegeten hebt, dan hoef je je nergens zorgen over te maken.

Een rode kleur

Als je ontlasting een rode kleur heeft, zal dat in de meeste gevallen het gevolg zijn van het feit dat je net rode bieten hebt gegeten. Geen probleem dus, want dat gaat vanzelf weer over. Maar als je géén rode bieten gehad hebt, en je hebt helderrode strepen in je ontlasting, dan is er sprake van een bloeding aan het einde van je darmen.

De kleur van het bloed geeft aan dat het vers is. Als je ontlasting donkerrood van kleur is, dan duidt dit op ouder bloed. Dan zal er sprake zijn van een bloeding aan het begin van je spijsverteringskanaal. In beide gevallen moet je direct contact opnemen met je huisarts.

Een gele kleur

Een gele kleur kan duiden op verschillende dingen. Ten eerste kan er een probleem zijn met je galblaas zelf. Ook kan het zijn dat de voedingsstoffen te snel door de galblaas gaan, waardoor de galblaas zijn werk niet kan doen. Als laatste kan dit ook wijzen op de aanwezigheid van de parasiet giardia.

Een grijze kleur

Als er sprake is van een grijze kleur, kan ook dit te maken hebben met de afwezigheid van gal. Een andere mogelijkheid is dat je last hebt van gisting van je eten, dus dat uiteindelijk je eten veel te langzaam het hele spijsverteringskanaal doorloopt, waardoor het gaat gisten.
Een nagenoeg witte kleur, of heel erg lichtbruin

Ook deze kleur kan vaak wijzen op een fors tekort aan gal in je systeem. De aanmaak van gal kan (tijdelijk) minder zijn als gevolg van een galsteen, of als je een keer veel te vet gegeten hebt. Soms kan het ook het gevolg zijn van een probleem met de alvleesklier, bijvoorbeeld door een gebrek aan lipase, een enzym die gemaakt wordt door de alvleesklier wat verantwoordelijk is voor het opsplitsen van vet.

Een zwarte kleur

Als je ontlasting een hele donkere kleur heeft, wat neigt naar het zwarte, dan geeft dit in de meeste gevallen aan dat er aan het begin van het spijsverteringsproces een probleem is. Dit kan te maken hebben met de 12-vingerige darm, de maag of met zelfs met de slokdarm. De zwarte kleur geeft dan aan dat er sprake is van een bloeding op één van die plaatsen, een bloeding als gevolg van een ontsteking of zweren.

Ook kan deze kleur ontlasting er op duiden dat je te veel alcohol hebt gedronken. Als dat een eenmalig gebeuren was, zal de kleur van je ontlasting ook snel weer veranderen naar de normale kleur. De zwarte kleur kan ook het gevolg zijn van een overdaad aan het mineraal ijzer in je lichaam.

Een bruine kleur

Als je ontlasting een midden-bruine tot lichtbruine kleur heeft, dan is er niets aan de hand. Tenminste niet iets wat invloed heeft op de kleur van je ontlasting.

De vorm van je ontlasting

Niet alleen aan de kleur van je ontlasting kun je zien of er iets aan de hand kan zijn. Ook de vorm zegt iets over je gezindheid. Dit heeft dan in het bijzonder te maken met het wel of niet optimaal functioneren van je spijsverteringsstelsel. Hieronder zie je de zogenaamde Bristol Stool Chart(1), een duidelijk overzicht van alle vormen ontlasting die je tegen kunt komen. Dit varieert van hele harde, losse drolletjes tot extreme diarree.

In principe heb je een gezonde ontlasting als je type 3, 4 of 5 hebt. In de meest ideale situatie heeft je ontlasting de vorm van type 4 op de

Bristol Stool Chart.

Bristol Stool Chart

Wat kun je nog meer zien of merken?

Je kunt aan je ontlasting nog veel meer zien, merken of ruiken, behalve de vorm en de kleur. Ik zet de 9 meest voorkomende kenmerken even voor je op een rijtje:

Windjes laten

Zo nu en dan een windje laten is heel erg gênant, maar heel normaal. Iedereen doet dit, anders zou je door de gasvorming in je darmen uiteindelijk als een ballon opgeblazen worden, met alle gevolgen van dien. De overdruk aan gas in de darmen wordt automatisch uitgedreven door de anus.

Als alles goed is, dan hebben de meeste windjes geen vervelende geur, en in de meeste gevallen merk je het niet eens. Pas als je er last van krijgt, en de windjes ruiken iedere keer heel sterk, dan is er wat aan de hand. In de meeste gevallen ligt dit dan aan een disbalans van je darmflora door het eten van teveel eiwitten of koolhydraten.

In bepaalde gevallen kan er ook sprake zijn van een te lage productie van spijsverteringsenzymen.

Diarree

Als je je niet lekker voelt, kun je last krijgen van diarree. Iedereen heeft hier weleens last van. Met de juiste medicatie of slimme huismiddeltjes uit grootmoeders doos, is dit vaak snel opgelost. Misschien overbodig te zeggen, maar als je té lang last hebt van diarree, is het belangrijk om contact met je arts op te nemen.

Het gevaar van uitdroging is dan heel sterk aanwezig. Dit geldt in het bijzonder voor jonge kinderen. Er zijn ook mensen die heel vaak last hebben van diarree. Dan is er sprake van chronische diarree. Als er nog niet een direct aanwijsbare reden voor is, kan het zijn dat er sprake is van een intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen.

Ook kan chronische diarree het gevolg zijn van gebruikte medicijnen of stress. Ook kan er sprake zijn van een overactieve schildklier.

Obstipatie

Iedereen heeft wel eens last van verstoppingen. Naar het toilet gaan wordt dan heel erg moeilijk. Hier kunnen een aantal oorzaken aan ten grondslag liggen: Ten eerste een gebrek aan beweging. Dit is natuurlijk altijd algemeen beter voor je lichaam, maar bovendien worden je darmen hierdoor gestimuleerd om de pomp- en kneedbewegingen te maken die noodzakelijk zijn voor het transporten van de ontlasting, en voor het soepel maken (en houden) van de ontlasting.

Dit laatste bevordert natuurlijk een gemakkelijke stoelgang. Een andere oorzaak kan liggen in het feit dat we te veel industrieel voedsel eten. Al die vreemde stoffen in bewerkte producten zijn vreemd voor je lichaam, en speciaal voor je spijsverteringskanaal. Normaalgesproken ga je 1 tot 2 x per dag naar het toilet. Maar als dit daalt naar 1 tot 3 keer per week, dan kan dit een negatieve invloed hebben op je lichaam.

Je darmen gaan dan weer proberen de voedingsstoffen uit je ontlasting te halen, in principe allemaal gifstoffen die slecht zijn voor je lijf. De klachten die hierdoor kunnen ontstaan: huidproblemen, hoofdpijn en een algemeen gevoel van sufheid.
[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/tip-van-de-dag/tip-van-de-dag-45.mp4" width="640" height="360" description="verstoppingen tegen gaan player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Plakkende ontlasting

Als je ontlasting heel erg plakkerig is, dus als er regelmatig resten in het toilet blijven liggen waardoor je met de wc-borstel moet gaan poetsen, dan verwerkt je lichaam het vet niet goed. Plakkerige ontlasting is dan ook een duidelijk teken dat je lichaam bepaalde vitamines’ die in vet oplosbaar zijn, minder goed op kan nemen.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan de vitamines K, E, D en E.

Drijvende ontlasting

Ook drijvende ontlasting heeft met vet te maken. Als er té veel vet in je ontlasting zit, gaat het drijven. Dit kan duiden op een probleem met de pancreas (alvleesklier) of een probleem met de productie van gal.

Sterk ruikende ontlasting

Ontlasting ruikt eigenlijk altijd. Maar als de geur heel extreem is, dan heeft dit natuurlijk een oorzaak. Deze oorzaak moet in de meeste gevallen gezocht worden in je eten. Als je extreem veel eiwitten gegeten hebt, dan krijgt je lichaam niet de kans om dit helemaal te verwerken en af te breken. Het resultaat is dan een geur van rotte eieren.

Een zure lucht heeft te maken met een overdaad aan koolhydraten. Als deze stoffen niet voldoende door het lichaam afgebroken worden, gaat het rotten en ontbinden, waardoor de gênante lucht ontstaat.

Voedselresten in de ontlasting

In je ontlasting horen geen zichtbare voedselresten te zitten. Is dit wel het geval, dan ligt de oorzaak meestal in het feit dat je niet goed kauwt. Dit zit tegenwoordig een beetje in onze cultuur, want we hebben altijd haast en nemen voor het eten niet voldoende tijd. Snel schrokken we de warme hap naar binnen, en gaan weer verder met het werk wat nog af moet voor die dag.

Er komen dan grote brokken eten in de maag, waar de spijsvertering zich geen raad mee weet. Door flink te kauwen breek je de brokken voedsel in kleine delen en wordt het vermengd met enzymen uit je mond waardoor het verteringsproces al kan gaan beginnen.

Wetenschappers zeggen dat je minimaal 25 keer moet kauwen voordat je doorslikt. Is wel heel erg veel, maar meer dan 10 keer is toch wel het minimum!

Ontlasting met witte streepjes of puntjes

Bij kleine kinderen kan het wel eens voorkomen dat er witte puntjes of streepjes in de ontlasting voorkomen. Dit kan betekenen dat je kind last heeft van wormpjes in het spijsverteringskanaal. Even contact opnemen met je huisarts voor een oplossing!

Slijmerige ontlasting

Ontlasting die er erg slijmerig uitziet is vaak het gevolg van een ontsteking aan de darmwand. Mensen met bijvoorbeeld darmkanker of de ziekte van Crohn hebben hier heel veel last van.

Hoe zorg je voor een goede spijsvertering ?

Je ontlasting hoort gewoon bruin te zijn. Niet te licht, maar ook zeker niet te donker. De vorm zou een lange drol moeten zijn, stevig maar niet té stevig. Qua reuk kan de ontlasting natuurlijk wat stinken, maar dit mag niet extreem zijn. Vooral een geur van zwavel of een zure geur zijn foute signalen.

Een gemiddeld persoon laat, bewust of onbewust, ongeveer 12 windjes per dag. Dit is helemaal niet erg, maar kan natuurlijk wel gênant zijn.

Hieronder een aantal tips. Deze zijn niet alleen goed voor je algemene gezondheid, maar in het bijzonder voor je stoelgang:

 • Drink zo weinig mogelijk frisdrank met bubbels en onnatuurlijke zoetstoffen.
 • Vermijd zo veel mogelijk stress. Stress zorgt er voor dat de spijsvertering in een ‘stand-by’ stand wordt gezet. Stress is soms niet te vermijden, dus zorg er voor dat je regelmatig ontspanning hebt om je lichaam weer optimaal te laten functioneren.
 • Kauw je eten goed. Minimaal 10 keer, maar bij voorkeur meer.
 • Alcohol is heel slecht voor je spijsvertering. Probeer dit dus zo veel mogelijk te beperken.
 • Drink minimaal 2 liter water per dag. En nee, daar krijg je geen diarree van. Water is juist heel goed voor je spijsvertering.
 • Eet wat vaker voedsel zoals zuurkool. We hebben het dus over gefermenteerd voedsel. Hierin zitten goede bacteriën die een aanvulling zijn voor je darmflora.
 • Neem een paar keer per dag voldoende fruit en groente voor de broodnodige vezels.
 • Mocht je hier gevoelig voor zijn: vermijd zo veel mogelijk de inname van gluten.

Tot slot…

De stoelgang wordt vaak direct gerelateerd aan het soort voedsel wat je eet, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Bij een normale gezondheid is je lichaam prima in staat om het ingenomen voedsel af te breken en te scheiden in goede en slechte voedingsstoffen. Maar als je weerstand (tijdelijk) lager is, kan dit gevolgen hebben voor je lichaam, en dus ook voor je ontlasting.

Houd je lichaam dus in conditie met een gezond en gevarieerd voedingspatroon, dan zal je stoelgang ook geen problemen opleveren.

[/vc_column_text][vc_toggle title="Aanvullende informatie + bronnen" open="false"]1. http://en.wikipedia.org/wiki/Bristol_stool_scale

http://www.roosgoesgreen.nl/voeding/van-mond-tot-kont-wat-je-ontlasting-je-kan-vertellen-over-je-gezondheid/

http://www.spijsvertering.info/wees-alert/kijk-achterom/[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte,
  Laatste tijd ontlasting donkerder (bijna zwart). Gebruik geen medicijnen, eetgewoonte zoals altijd, niets bijzonders.
  Tegelijkertijd heb ik pijn acterrug ribben, erg branderige pijn, nu nog onaangename steken bij de ribben. Mijn hele lichaam alsof ik griep heb en dat heb ik niet. In het algemeen voel ik.me heel zwak, geen zin om naar de huisarts te gaan. Misschien nodig te zeggen dat ik ijzerstapelingsziekte heb, helaas!
  Ik dank u voor uw reactie en verblijf
  Met vriendelijke groeten,
  Katarina

 2. Beste Katarina,

  Toevallig zie ik uw reactie. Het is inmiddels al een reactie van bijna 2 maanden oud en hoop dan ook dat u en geen klachten meer heeft en al naar de huisarts geweest bent. Als ik dit zo lees zal ik toch adviseren om eens naar de huisarts te gaan. Anamnestische zwarte ontlasting, branderige/pijnlijk gevoel in de rug en daarbij algehele malaise en zwakte klinken niet normaal. Bij uw verhaal worden belangrijke gegevens niet genoemd, waaronder leeftijd, medische voorgeschiedenis, familie anamnese, overige ontlastingspatroon, gewichtsverlies etc etc. Daarnaast mist lichamelijk onderzoek.
  Hierbij komende dat u ook nog bekend bent met een ijzerstapelingsziekte lijkt het mij geen overbodige luxe om het toch eens te laten controleren bij uw huisarts cq MDL-arts.

  Met vriendelijke groet,

  van Maanen, basisarts

 3. De afgelopen twee maanden ben ik veel afgevallen door minder koolhydraten te eten, zeer gevarieerd te eten met veel groente. Ik voelde me fantastisch tot twee weken geleden. Ik dacht last te hebben van een griepje. Keelpijn, hoofdpijn en erg moe.
  Al gauw kreeg ik last van een donkere, plakkerige ontlasting die sterk ruikt. Daarnaast heb ik meestal later op de dag veel maag (?)/ buikpijn.
  Hiervoor had ik juist eerder last van obstipatie, terwijl de ontlasting nu aan de zachte kant is.
  Ik ben maar gestart met probiotica op de nuchtere maag. Ik ben niet ziek genoeg om in mijn bed te blijven, maar voel me belabberd.
  Kan dit met het afvallen te maken hebben?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share