Rusteloze Benen

Laatste Update: 7 april 2017

Wat kan ik tegen onrustige benen doen? RLS!

Het hebben van onrustige benen is een chronische aandoeningen die steeds meer mensen treft. DE medische term voor onrustige benen is het “restless legs syndrom”. Men schat dat er ongeveer (in Nederland) maximaal 10% van de bevolking hier last van heeft. Die percentage is de afgelopen tien haar fors gestegen. Dit syndroom wordt vaker bij vrouwen dan bij mannen aangetroffen.

Het rustloze benen syndroom is een neurologische aandoening waarvan niet vele mensen weten wat het is en hoe je het kan herkennen. Laat staan dat men weet hoe je dit op komt lossen. Sterker nog, is het eigenlijk wel op te lossen?

Onrustige benen syndroom

Het syndroom wordt gekenmerkt door een irriterend en branderig gevoel verspreid over de benen. Zowel de bovenbenen, kuiten en de voeten kunnen geïrriteerd raken. Ondanks dat het een “benen syndroom” wordt genoemd kan het ook je armen treffen.

Deze aandoening wordt niet pijnlijk bevonden, echter kan het irriterende gevoel op lange termijn er lastig en vervelend zijn!

Willen bewegen

Je zou denken dat je de hele tijd wilt krabben wanneer je benen irriteren, dit is echter niet het geval. Vooral het constant willen bewegen van je voeten is aan de orde! Dit komt omdat het irriterende gevoel vooral blijkt te verminderen wanneer je beweegt. Hierdoor ga je automatisch bewegen zonder dat je dit door hebt. Erg vervelende wanneer je bijvoorbeeld in bed ligt en je benen bewegen voortdurend.

Slaapproblemen

Doordat de symptomen erger worden wanneer je niet beweegt, zal je onbewust de hele tijd je benen bewegen, ook wanneer je in bed ligt. Logischerwijs kan dit op lange termijn slaapproblemen opleveren. Ondanks dat het syndroom niet pijnlijk is, zijn de gevolgen niet mis. Denk maar eens aan de gevolgen van een slechte nachtrust!

Diagnose

Wanneer heeft iemand last van dit syndroom? Wanneer kan er bij iemand een label op geplakt worden? De RLS (afkorting) diagnose is niet zomaar vast te stellen. Vooral de onderstaande 4 criteria worden onderzocht.

 1. Voordurend willen bewegen van je benen (drang om te bewegen) in combinatie met een onplezierig gevoel in de benen.
 2. Wanneer je benen rusten, worden de klachten alleen maar erger.
 3. Wanneer je beweegt worden de klachten minder
 4. In de avond zijn de irritaties in de benen een stuk erger dan overdag!


Wanneer je de bovenstaande 4 criteria ervaart, is de kans aanwezig dat je last hebt van RLS

Oorzaken van onrustige benen?

Wanneer we de oorzaken weten van ziekten en aandoeningen kan men aan de oplossing werken. Tot op dit moment is men nog steeds niet zeker wat nu precies de oorzaak is van RLS.

Men denkt het te kunnen wijden aan niet goed werkende zenuwcellen in een bepaald deel van de hersenen. Die bepaalde delen van de hersenen zorgen voor de aanmaak van dopamine. Deze heeft een belangrijke functie is het overdragen van signalen tussen zenuwcellen.

Andere aandoeningen

Er zijn schijnen bepaalde aandoeningen te zijn die RLS kunnen veroorzaken. Echter dit is nog niet voor 100% hard te maken. Wel ervaart men dat de kans op RLS groter is bij de volgende situaties (aandoeningen, medicijnen, omstandigheden)

 • Reuma
 • Diabetes
 • Zwangerschap
 • Antidepressiva
 • Koffie
 • Roken
 • ADHD
 • Erfelijkheid
 • Bloedarmoede
 • Tekort aan ijzer
 • Ouderdom
 • Spataderen
 • Bepaalde zenuwstoornissen
 • Etc.

Wat kan ik er tegen doen: Behandeling

Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar ik kan me voorstellen dat niemand op RLS zit te wachten. Er zijn mogelijke behandelingen en deze zijn onder te verdelen in 2 groepen. Medische behandelingen en natuurlijke behandelingen. Allereerst van ik de medische behandeling voorleggen.

Medische behandeling

Er zijn verschillende medicijnen aanwezig die kunnen helpen bij RLS. Echter het is niet zeker dat door het nemen van deze medicijnen daadwerkelijk de klachten minder worden. Ik zal niet alle medicijnen voorleggen echter deze zijn onder te verdelen in 4 groepen:

 1. Opiaten
 2. Medicijnen tegen epilepsie
 3. Slaapmedicatie
 4. Middelen tegen Parkinson


Welke van de 4 medicijnen werken tegen RLS is afhankelijk van de mate en vorm van RLS. Daarom is het altijd zaak om te overleggen met je eigen huisarts.

Natuurlijke behandelingstips

Voeding: het mag duidelijk zijn dat gezonde voeding is must is. Toch zijn er een aantal middelen die je echter altijd moet mijden! De 2 grootste zijn alcohol en cafeïne.

Slaap: Een goede nachtrust is van belang. Hieronder een link voor meer tips voor een goede nachtrust

Slapen is belangrijk

5 symptomen van slapeloosheid

Beweging: Minimaal 30 minuten per dag bewegen is noodzakelijk. Het is verschillend welke oefeningen goed werken. Dit is persoonsgebonden. De ene raadt af om vlak voor het slapen gaan oefeningen te doen, de ander boekt juist op die manier resultaten.  Wandelen, fietsen en stretcht oefeningen schijnen goed te werken.

Ga echter niet te hard sporten! Dit werkt averechts.

Overige

 • Stop met roken
 • Zit niet te lang stil
 • Koude of warme kompressen
 • Houdt uw geest bezig, train uw hersenen. (afleiding)
 • Meditatie, yoga etc.

[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte heer Boekhorst,

  Ik had last van onrustige benen. Jaren lang. Na lang zoeken en het uitproberen van diverse middelen en oefeningen heeft EFT mij geholpen.

  U heeft zeker wel eens van die techiek gehoord of gelezen.

  Mvgr Oscar

 2. Bedankt voor het artikel. Ik heb er zelf ook veel last van maar gebruik soms ook een massage techniek bij mijn heup spier. Deze masseer ik dan krachtig met een bal (mijn voorkeur is ene harde stuiterbal) of met mijn ellekboog. Werkt vooral goed als ik geen medicatie heb genomen.

  Ben ook erg benieuwd naar de EFT behandeling? Kan ik daar meer informatie over vinden?

  1. Ik zal over EFT behandeling meer aandacht schenken op de blog. Verder heb ik even gezocht met google en blijkbaar is er een EFT behandeling in Eindhoven. Wellicht is dat een goede tip voor u.

   Succes!

  1. hier een antwoord op u vraag
   ikzelf heb ook rls , maar sins ik nieuwe medicijnen heb van mijn nueroloog ben ik ervan verlost
   ik heb meer dan 35 jaar geworstelt dag en nacht zowel in mijn benen als in mijn armen.
   ik heb nu ropinirol act ret 4mg tab mva, deze tabletten werken 24 uur, en hoef maar 1tabled om de 24uur ingenomen te worden, ik neem ze om 6uur s,avonds in en dan weer de volgende dag om 6 uur
   .ik voel mij als herboren,kan weer op de bank rustig tv kijken en lekker slapen.
   mijn advies ga naar huisarts en vraag naar dit medicijn.
   voor reactie zie mijn mail hierboven, en veel sucses.

   1. ik heb al 3 maanden schokkende bewegingen van armen en benen - word er moe van - in de slaap geen last - met bezigheden ook niet - fietsen etc - wel met autorijden en heel erg met stilzitten en praten met iemand - bij de neuroloog geweest die schuift het denk ik op stress - die stuurde mij naar de fysio - maar na 2 bezoeken konden die ook niets voor mij doen - nu wordt er overlegd met de fysio en huisarts - heb zelf aangegeven weer naar de neuroloog te willen - voor meer onderzoek - ben alleen globaal getest bij de neuroloog - heb ook vaak steken in hoofd en zwaar hoofd - wat zal het zijn ?

    1. zeer herkenbaar .. heb het zelf ook in benen maar met name in m'n armen schouders. Ik heb een geode neuroloog in Zwolle en slik nu Gabapentine en dat helpt redelijk goed. Maar merk wel dat je lijf hier aan went en ben dus op een dubbele doses over gegaan, maar de klachten zijn zeker verminderd. Zoek een geode neuroloog die wat wil testen.

 3. OPLOSSING GEVONDEN TEGEN BEWEGENDE BENEN!

  Restless Legs Syndrome is een klacht waarbij trekkende benen ontstaan. De klachten worden ook wel RLS klachten genoemd. Deze klachten waartegen nog geen gerichte medicijnen zijn gevonden houden dagelijks wereldwijd miljoenen mensen uit hun slaap.

  Restless legs-syndroom (RLS) het ziektebeeld dat letterlijk vertaald, rusteloze benen betekent, is ook wel bekend onder de naam Wittmaack–Ekbom syndroom. Het gaat om vervelende gevoelens in de benen, die vooral 's avonds optreden, net voor het slapen gaan. RLS komt voor bij ongeveer 8 á 10% van de wereldwijde bevolking en de klachten nemen meestal toe naarmate we ouder worden.

  Maar nu is er door twee bedrijven die zijn gaan samenwerken een oplossing gevonden. ‘RLS Trilsokken! Sokken van katoen waarvan de vezel moleculair zodanig is gewijzigd dat de extra toegevoegde trilling een instant kalmerende werking op de benen heeft. Een geweldige en verbazende oplossing waarbij geen batterij, magneet en- of stroomdraad te pas komt.

  Trillingen het medicijn van de toekomst!
  Ook in de hedendaagse medische wetenschap maken we dankbaar gebruik van trillingen, denkt u daarbij maar eens aan het gebruikt van een EEG of een ECG, waarbij we met trillingen de trillingen van de organen meten om ziektes op te sporen. Maar ook in het dagelijks leven en het huishouden maken we gebruik van trillingen onder andere door gebruik te maken van de telefoon of de magnetron.

  Op dit moment zoekt Stringenergy.com contact met distributeurs voor de RLS sokken. Heeft u interesse, bel of mail naar [email protected]

 4. Bedankt voor het artikel. Bij mij doet het zich vooral door als ik vermoeid ben.

  Het is voor mij dus belangrijk voldoende te slapen.

  Wat mij helpt is valeriaan. Misschien een goede tip voor anderen.

   1. Hallo,

    Ik neem aan dat je de sokken bedoeld die in een ander commentaar naar voren kwamen?
    Zoals in datzelfde commentaar staat, kun je deze kopen bij http://www.stringenergy.com

    Wil er wel even bij zeggen dat ik, noch de website, enig belang heb bij de verkoop van deze sokken. Eventuele aankoop en werking gaat volledig buiten mijn verantwoordelijkheid om.

    Heel veel succes,
    Jack

    PS: Hou je me op de hoogte of het werkt?

    1. Ik heb de sokken aangeschaft en gebruikt.....helaas geen enkel verschil. Ik heb inmiddels al een aantal jaren last van rls maar tot nu toe met alles weinig succes. Hopelijk komt er ooit een medicijn voor dit verschrikkelijke ongemak. Iedereen succes. De sokken raad ik bij deze af. Ze zijn groot, slobberen en je mag er niet mee op stenen of vloerbedekking of laminaat lopen....dit kan de invloed enorm beperken. In bed is het niet fijn met sokken slapen, maar toch geprobeerD een aantal weken. Helaas, het voeld niets anders dan gewone badstofsokken. Duur geintje 39.95. Geen aanrader dus.

     1. Erg spijtig om dit te horen, Jo.
      Jammer dat het voor jou niet gewerkt heeft. Helaas reageert iedereen anders, dus wil dit niet zeggen dat andere mensen er geen profijt van kunnen hebben.

      Zijn er nog meer lezers die deze sokken geprobeerd hebben? Graag hoor ik jullie ervaringen hierover.

  1. Ik heb de sokken aangeschaft en gebruikt.....helaas geen enkel verschil. Ik heb inmiddels al een aantal jaren last van rls maar tot nu toe met alles weinig succes. Hopelijk komt er ooit een medicijn voor dit verschrikkelijke ongemak. Iedereen succes. De sokken raad ik bij deze af. Ze zijn groot, slobberen en je mag er niet mee op stenen of vloerbedekking of laminaat lopen....dit kan de invloed enorm beperken. In bed is het niet fijn met sokken slapen, maar toch geprobeerD een aantal weken. Helaas, het voeld niets anders dan gewone badstofsokken. Duur geintje 39.95. Geen aanrader dus.

 5. Het zou ook iets te maken kunnen hebben met het dragen van synthetische kleding, dat werkt in op het verfijnde zenuwstelsel.

 6. Ik zelf heb na mijn zwangerschap last van onrustige benen en naarmate ik ouder word, word het erger. Heb er in de winter minder last van. Nou waren wij op vakantie in Turkije en daar werd ik dus gek van de onrustige benen, lag tot vroeg in de morgen wakker daardoor. Dus daar naar een apotheek gegaan en het uitgelegd. Volgens die vrouw had het te maken met een slechte doorstroming van het bloed. Heb toen pillen gehad, venoruton forte en vanaf die tijd helemaal geen last meer gehad van onrustige benen. Nou blijkt dat je die pillen gewoon op internet kunt bestellen en niet eens zo duur.

  1. Hallo, kun je me vertellen op welke site je deze tabletten aanschaft? Zou ze graag willen proberen. Alvast dank voor uw antwoord. Mvg Jo

 7. Bedankt voor alle info Robert Jan Hendriks en alle reageerders.
  Zelf heb ik ook erge last van rusteloze benen, wellicht door medicatie die ik neem voor CRPS type 2.
  Vorige week heb ik in het Erasmus mc een QST meting en aanvullend onderzoek gehad, dit om aan te tonen welke zenuwvezels bij mij beschadigd zijn. Door de intense prikkels en aanrakingspijn zit ik nu op een score 10 op de pijnschaal en heb ik extreem veel last van RLS.
  Ik doe mijn best om te blijven bewegen, traplopen gaat inmiddels niet zo goed meer. In het begin kon ik nog wel 10 x de trappen op tot aan zolder, nu lukt me dat hooguit 1 x per dagdeel. Dan loop ik maar 'n keer extra de tuin in, want ik wil blijven bewegen en (nog) niet eindeigen in een rolstoel 🙁

  Fijn weekend verder.
  Hartelijke groeten, Monique

  1. Hoi Monique,
   Weet jij hoe hoog jouw B12 en vit D3 waarden zijn? Als je laag in je B12 zit (minder dan 450 nmol/l) zou ik vragen om extra onderzoek (je MMA en Holo-TC) om uit te sluiten dat er sprake is van B12 deficientie. Mijn oom ook erge RLS en die bleek groot tekort aan B12 te hebben. Vitamine D3 is betrokken bij ontstekingsmodulering in het lichaam (je zou idealiter boven 75 nm/l moeten hebben in je serum). Suppletie gaat je misschien niet genezen maar kan wel ondersteunend werken en wat klachten verminderen. Succes!

 8. Ik heb er in de zomer vaak last van. Mijn moeder ook, het is een erfelijke aandoening. Wat helpt is kou. Bijvoorbeeld koude douche voor 10 minuten op de benen, en daarna niet meer rondlopen maar meteen in bed gaan liggen. De kou doet ontzettend pijn maar je kan tenminste slapen daarna. Iets anders dat helpt is cannabis met voldoende CBD. Ik heb zelf een hasholie van een wietplant met hoog CBD-gehalte, en als ik daar een klein beetje van inneem zijn de stuipen na 20 minuten weg. Zonder dat ik het in mijn hoofd merk, dus zonder 'high'. Maar koud afspoelen zou je dan evengoed nog moeten doen omdat je daarmee de oorzaak ook aanpakt, en met CBD-medicatie pak je alleen de effecten aan.

   1. Daar ben ik ook wel benieuwd naar!
    Ik heb er i.i.g. geen baat bij gehad, ik probeerde de medische variant voor pijnvermindering van de CRPS type2, het maakte het allemaal wel iets draaglijker, in je hoofd, maar de pijnklachten en RLS werden er niks minder van, helaas.

    Hartelijke groet, Monique

   2. Canabis gebruik ik niet, op de een of andere reden reageer ik extreem slecht op softdrugs
    Maar, heel tegenstrijdig als je kijkt naar alle artikelen, alcohol voor het slapengaan helpt wel als ik op de bank het al voel aankomen
    het zorgt ervoor dat ik direct in slaap val in in ieder geval en het irriterende gevoel merk ik niet

   3. Ik heb er alles aan, na een joint heerlijk slapen en rust in de benen.
    Geen joint is 1000 keer draaien in bed en een hopeloze partner.

  1. sinds 2,5 maand gebruik ik Magnesium Spier Complex van Vitalize / Vitstore en ben gestopt met de Sifrol medicatie en ik heb geen last meer. Zelfs in het begin van de avond c.q. overdag had ik soms last en enkele keren zo erg dat ik niet kon autorijden maar daar heb ik in het geheel geen last meer van.
   Ik nodig u van harte uit om het ook te proberen!

 9. Hallo mensen.

  Ik heb er al een heel lange tijd last van.
  ben 30 jaar oud en mijn arts heeft me pramipexol 0,018mg voorgeschreven.
  Dit helpt goed en totaal geen last meer van rls.
  Wanneer ik het een keer niet neem Door te laat nieuwe medicatie bestellen of vergeten heb ik er na en kwartIer in bed te liggen meteen weer erge last van. Het is en blijft een ontzettend H vervelend gevoel waardoor ik gewoon niet meer in slaap kan komen.
  De ene avond treedt het op aan de linker kant en de volgende dag aan de andere kant van het onderbeen.

  Met vriendelijke groet.

  Stephan.

 10. Beste meneer Boekhorst,
  Ik ben 69, heb al zo'n 40 jaar last van bewegende benen wat alleen maar erger wordt ondanks dat ik sinds enkele jaren Ropinirol 1mg (eerst 1 tabletje maar nu 2 vóór het slapengaan!). Het vervelende 'electrische' gevoel manifesteert zich in de avond (altijd in één van de benen en soms óók een arm) wat het uitzitten van bijv. een concert bijzonder onaangenaam maakt. Soms neem ik 's-nachts als ik hierdor niet in slaap kan komen ook nog een Diazepam 10mg maar de laatste tijd neem ik hier vóór het slapengaan 2 van in, samen de Ropinirol zodat ik behoorlijk gedrogeerd in bed kruip en snel in een 'bewusteloze' slaap val..
  Zelf heb ik de indruk dat het probleem door een te hoge hersenaktiviteit ontstaat en hersendelen verkeerde impulsen afgeven of ontvangen want zelfs de gedachte van 'ik hoop dat mijn benen zicht rustig houden' als ik in bed ga werkt al averechts.
  Mijn partner heeft de bewegingen vaak geregistreerd en zegt dat het fenomeen zich elke 8 à 10 sekonden herhaalt.
  Ik vraag me af of het mogelijk is die verhoogde hersenaktiviteit te bïnvloeden is of zelfs te blokkeren want het berooft mij van mijn slaap en maakt mij erg nerveus.
  met vriendelijke groet,
  Hans Peter

   1. Beste Jack,
    bedankt voor jouw reaktie en de link en ik ben benieuwd naar jouw artikel volgende week.
    Grappig is dat de reaktie van Robert Vervloet, d.d. 12-03-215, mijn vermoeden m.b.t. hersenaktivieteit min of meer wordt gedeeld c.q. bevestigd.
    m.vr.grt.
    Hans Peter

     1. Beste Jack,

      Ik heb, voorlopig, een niet zo gebruikelijke manier gevonden om gewoon rustig te kunnen slapen. Nadat ik 2 Ropinirol 1mg heb ingenomen, normaliter een ½ uur voordat ik ga slapen, rook in een joint van marihuana. Ik doe dit nu een week of 2 en het is zalig om zo snel in dromenland te geraken en ik heb geen last van mijn benen, zelfs niet als ik er even aan denk.
      Dus voorlopig geniet ik een weldadige nachtrust.

      H.P.

 11. Volgens de slaapkliniek had ik een zeer zware vorm van rusteloze benen.Ik heb alle medicatie, behalve opiaten, in alle mogelijke doseringen en combinaties uitgeprobeerd gedurende enkele jaren. Niets hielp echt;Ook toevoegen van ijzer,hoge doses magnesium en volledige stop alcohol en koffie hielpen mij niet.
  Uiteindelijk helpt mij nu een combinatie van 2 alternatieve helingsvormen: Thetahealing samen met Body Talk helpen mij om mijn rusteloze benen onder controle te houden.Daarnaast wel weinig koffie en alcohol en 1 tablet Sifrol nog,maar vroeger was dat 5 tabletten Sifrol en daarbij 20 druppels Rivotril om enigszins te kunnen slapen!!!

  1. Beste Robert,
   Jouw reaktie geeft aan dat ik niet op het verkeerde pad zit met mijn vermoeden dat het iets heeft te maken met hersengolfaktiviteit (theta). Ik heb dit mijn arts ooit verteld mar dat leidde tot opgetrokken wenkbrouwen.
   Het stoppen met koffie en alcohol leidde ook bij mij niet tot vermindering van de klacht en drink gewoon weer 2 koppen koffie 's-morgens en 1-2 glazen wijn na 10:00uur 's-avonds.
   Het vervelende is echter dat ik een volledige aversie heb tegen tegen welke vorm van 'spirituele healing' dan ook, het is me allemaal te zweverig; een psycholoog/hypnotiseur heeft me zelfs geweigerd te behandelen omdat ik zodanig 'tegenwerk' dat een behandeling volkomen zinloos is.........
   m.vr.grt.
   Hans Peter

 12. Ik heb al jaren last van schokkende voeten, om de halve minuut en
  brandend jeukende onderbenen.
  om een andere reden ben ik ongeveer een maand geleden begonnen
  met het slikken van b12 vitamines en langzamerhand verdwijnt de kwaal.
  Wellicht is het ook voor andere mensen te proberen.
  Mario

 13. Dank voor de vele tips!
  Ik lijd al jaren aan insomnie en rls.
  Een afschuwelijke combinatie!
  Heb nu sifrol mva. Veel bijwerkingen.
  O.a. innerlijke onrust, kramp in benen en voeten, gewichtstoename en heftige jeuk.Neuroloog heeft nu neupro-pleisters voorgeschreven. Maar ik wil
  nu medicinale cannabis proberen, niet in de vorm van een joint maar opgelost in thee.
  Heeft iemand daar ervaring mee?
  Alvast dank voor reakties.!
  En FIJN dat er " OptimaleGezondheid.com" bestaat !

  1. Beste N. Bouwman,
   Ik vermoed dat u geen roker bent óf dat binnenshuis niet kan worden gerookt en dan is thee van cannabis een heel goed alternatief. Een manier om thee te maken vindt u onder deze link: http://www.ncsm.nl/hoe-gebruik-ik-cannabis/cannabis-thee.
   Als u op internet zoekt kunt u hierover meer en erschillende informatie vinden.
   'k Wens u veel verlichting
   vriendelijke groet, Hans Peter

 14. Ik heb sinds gisteren geen rust meer in mijn benen, vooral de achterkant van de bovenbenen doen erg zeer! Ik dacht ik ga eens kijken op het Internet! Niet echt hoopvol! Ga het eerst maar eens afwachten!

 15. Marius (21juni 2015) je zegt dat de kwaal langzamerhand verdwijnt. Kan je langzamerhand meer omschrijven?
  Alvast bedankt

 16. Hallo, ook ik heb al jaren last van RLS ben nu 28.
  Sinds ik ben gaan samenwonen is het sterk vermindert!
  Doordat ik ben gestopt met werken, ben thuisblijfmoeder, ik probeer elke dag in de ochtend een banaan met melk te drinken, daarnaast drink ik ook vaak zelfgemaakte smoothies, hier doe ik dan verse spinazie in met fruit, krijg je 'echte' energie van ipv koffie! Nooit geen koffie of alcohol voor mij! Heb zelf nooit gerookt. Dat je veel moet bewegen, is ook denk ik niet helemaal waar, want ik beweeg veel! Merk zelf ook dat ik er ook snel last van krijg als ik mezelf overbelast of als de darmen geblokkeert zijn door slechte voeding, voel ook mijn buik en rugspieren verslapt, als ik er last van heb!
  Heb een tijd gehad, toen ik nog bij mijn ouders woonde, het heel erg was. Elke nacht last van RLS, bijna nooit slapen en dan ook hevige krampen erbij. Heb toen ook burn out gehad, waardoor ik totaal niet meer kon lopen, liggen of zitten, liggen ging nog het best met ontiegelijk veel pijn, soort van zweepslag, 2weken lang.
  Ik heb hierdoor heel wat minder sociale contacten, gewoon omdat het niet gaat. Dokters helpen niet en laten je gewoon doen, zij weten niet wat voor inpact het heeft op je leven, want je bent toch voor de rest kerngezond!?
  Familie van mijn man woont in een ander land, waardoor ze dikwijls graag willen dat je bij ze komt overnachten, het lukt met zeer veel pijn en moeite en altijd een lach op mijn gezicht, want het wordt totaal niet begrepen! Lange reizen zijn eigenlijk niet te doen en ook in een ander bed slapen niet. Een goed matras is erg belangrijk. Heb zelf ook nog iets anders ontdekt...
  We zijn bezig met het zoeken van een nieuw huis en hebben al wat bezichtigingen gehad, elke keer als ik in een woning kom met een hardhoutenvloer, merk ik dit aan mijn benen, gelijk! Last van stijfheid, ongecontroleerde bewegingen en als ik niet uit kijk, krampen.
  Ik ben er soms zo gefrustreerd van, ben ik zo een zwak mens!? Ik kan niet buitenshuis werken, heb er dan ook zoveel last van. Het maakt me vaak ook erg verdrietig.

 17. Hallo allemaal mijn naam is Suzanne bij mij is de aandoening ook erfelijk ik heb het al sinds kind en nu nog steeds ik heb veel geprobeerd aan dieet houden dus strenge toezicht op mijn voeding maar hielp niks. Mijn slaap omgeving ritme aanpassen helpt ook niks medicijn gebruik heb inmiddels 3 soorten gehad helpen ook niet. Merk inderdaad dat in de zomer het erger is dan in de winter. En een koude slaap omgeving helpt maar ik vermoed dat dat kom omdat ik dan weer ga bewegen om mezelf warm te krijgen. Ik kan niet naar een bioscoop of een meeting waar ik te lang moet blijven zitten. Met mijn man intiem op de bank zit er helaas niet in knuffelen met mijn kindje gaat niet want binnen 2 minuten zit ik alweer te wiebelen tegen mekaar aanleggen in bed gaat niet. Vroeger met mijn moeder knuffelen ging ook niet. Slaap super slecht en ben ook altijd moe. Dit word met de jaren alleen maar erger en ongemakkelijker. Tijdens mijn zwangerschap was de aandoening zodanig ernstig dat ik 9 maanden met blauwe plekken heb gelopen omdat ik de jeuk in mijn benen gewoon niet aankon en als ik er op sloeg ging de jeuk weg en maakte plaats voor pijn wat ik veel beter kon verdragen. Stuk lopen wandelen strap lopen helpt voor 5 minuten en dan begint het weer. Mijn vader deed vroeger masseren en dat kon nog wel eens helpen. Maar nu kan ik dat ook al niet meer verdragen omdat dat gefriemel aan mijn benen het weer opwekt. Met een auto op vakantie is ook lastig maar dan kan er af en toe gestopt worden maar een vliegtuig is een hel en dus ook niet te doen. RLS beheerst mijn leven al van kids af aan en regelmatig vrij extreem als je het mij vraagt. Ik zou zo graag ooit er vanaf komen.

 18. Hoi, ook ik heb Els, jaren lang rivotril genomen , maar het helpt niet meer,
  Ik herken zo wat jullie schrijven, het is een hel, wat zelfs mijn dagelijkse dingen beïnvloed , omdat ik zo moe ben.
  Wat mij frustreerd is dat menigeen niet snapt wat het is, en het niet serieus genomen wordt!!!

 19. ben vandaag , na 3 jaar pramiprexole overgestaot op ropinirol 2mg op aanraden van huiusarts . ingenomen om 18.30;;;;
  uit frustratie ga ik nu maar even mijn huisje al dweilen of ik doe mijn eigen nog eens iets aan .
  die ellende en slapeloze nachten houd je niet vol. slaap mss al 2 maand niet meer dan 2 uur.
  Dit houd toch niemand uit !!!!Ik neem dan ook halve rivotril in de hoop even te slapen maar helpt ook niemeer veel.
  verschrikkelijk;;;hopelijk komlt er ooit iets afdoend op de markt

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share