• onrustige benen, wat kan je er tegen doen?

Wat kan ik tegen onrustige benen doen? RLS!

2017-04-07T10:37:57+01:00juni 18th, 2012|Rusteloze Benen|53 Reacties

Laatste update: door

Wat kan ik tegen onrustige benen doen?

Het hebben van onrustige benen is een chronische aandoeningen die steeds meer mensen treft. DE medische term voor onrustige benen is het “restless legs syndrom”. Men schat dat er ongeveer (in Nederland) maximaal 10% van de bevolking hier last van heeft. Die percentage is de afgelopen tien haar fors gestegen. Dit syndroom wordt vaker bij vrouwen dan bij mannen aangetroffen.

Het rustloze benen syndroom is een neurologische aandoening waarvan niet vele mensen weten wat het is en hoe je het kan herkennen. Laat staan dat men weet hoe je dit op komt lossen. Sterker nog, is het eigenlijk wel op te lossen?

Onrustige benen syndroom

Het syndroom wordt gekenmerkt door een irriterend en branderig gevoel verspreid over de benen. Zowel de bovenbenen, kuiten en de voeten kunnen geïrriteerd raken. Ondanks dat het een “benen syndroom” wordt genoemd kan het ook je armen treffen.

Deze aandoening wordt niet pijnlijk bevonden, echter kan het irriterende gevoel op lange termijn er lastig en vervelend zijn!

Willen bewegen

Je zou denken dat je de hele tijd wilt krabben wanneer je benen irriteren, dit is echter niet het geval. Vooral het constant willen bewegen van je voeten is aan de orde! Dit komt omdat het irriterende gevoel vooral blijkt te verminderen wanneer je beweegt. Hierdoor ga je automatisch bewegen zonder dat je dit door hebt. Erg vervelende wanneer je bijvoorbeeld in bed ligt en je benen bewegen voortdurend.

Slaapproblemen

Doordat de symptomen erger worden wanneer je niet beweegt, zal je onbewust de hele tijd je benen bewegen, ook wanneer je in bed ligt. Logischerwijs kan dit op lange termijn slaapproblemen opleveren. Ondanks dat het syndroom niet pijnlijk is, zijn de gevolgen niet mis. Denk maar eens aan de gevolgen van een slechte nachtrust!

Diagnose

Wanneer heeft iemand last van dit syndroom? Wanneer kan er bij iemand een label op geplakt worden? De RLS (afkorting) diagnose is niet zomaar vast te stellen. Vooral de onderstaande 4 criteria worden onderzocht.

  1. Voordurend willen bewegen van je benen (drang om te bewegen) in combinatie met een onplezierig gevoel in de benen.
  2. Wanneer je benen rusten, worden de klachten alleen maar erger.
  3. Wanneer je beweegt worden de klachten minder
  4. In de avond zijn de irritaties in de benen een stuk erger dan overdag!


Wanneer je de bovenstaande 4 criteria ervaart, is de kans aanwezig dat je last hebt van RLS

Oorzaken van onrustige benen?

Wanneer we de oorzaken weten van ziekten en aandoeningen kan men aan de oplossing werken. Tot op dit moment is men nog steeds niet zeker wat nu precies de oorzaak is van RLS.

Men denkt het te kunnen wijden aan niet goed werkende zenuwcellen in een bepaald deel van de hersenen. Die bepaalde delen van de hersenen zorgen voor de aanmaak van dopamine. Deze heeft een belangrijke functie is het overdragen van signalen tussen zenuwcellen.

Andere aandoeningen

Er zijn schijnen bepaalde aandoeningen te zijn die RLS kunnen veroorzaken. Echter dit is nog niet voor 100% hard te maken. Wel ervaart men dat de kans op RLS groter is bij de volgende situaties (aandoeningen, medicijnen, om