Rusteloze Benen

Laatste Update: 28 november 2016

Acupressuur en EFT tegen rusteloze benen

Acupressuur is een techniek die kan gebruikt worden om je slaapkwaliteit te verbeteren en de pijn in je rug of benen te verminderen. Eén van de mogelijke vormen van acupressuur is EFT, kort voor Emotional Freedom Techniques, deze technieken worden voornamelijk toegepast voor fysieke klachten die veroorzaakt worden door emotionele problemen.

Er bestaan 14 energielijnen die ons lichaam doorkruisen en die volgen de Chinese traditionele geneeskunde ervoor zorgen dat we gezond blijven. Indien er zich echter een blokkade voordoet in één van deze lijnen kunnen bepaalde gezondheidsproblemen zich manifesteren.

Volgens deze filosofie is het de galblaas en de de 'blaaslijnen' die de energie doorsturen die het RBS-syndroom zouden veroorzaken. Deze punten op het lichaam aanraken en onder druk zetten zou je lichaam dan kunnen helpen om van dit probleem te genezen. Het herprogrammeren en verwijderen van de geblokkeerde energie die de rugpijn veroorzaakt kan ook leiden tot pijnloze benen.

Tekorten en omstandigheden die RBS kunnen veroorzaken

Het rusteloze benen syndroom is een probleem waar veel mensen mee te maken hebben en soms kan het een eenvoudige oorzaak hebben, zoals ijzertekort, medicatie tegen verkoudheden, cafeïne of teveel tabak of alcohol. Ook Parkinson, perifere neuropathie, diabetes of nierproblemen kunnen een oorzaak zijn voor het rusteloze benen syndroom.

Hoewel acupressuur in veel gevallen een oplossing kan bieden voor RBS is dit niet altijd het geval. Indien de RBS bijvoorbeeld het gevolg is van medicijnengebruik zal acupressuur hier weinig aan verhelpen.

Wat is acupressuur?

Acupressuur is dus zoals gezegd gebaseerd op de Chinese theorie dat er 14 energielijnen het lichaam doorkruisen. Deze lijnen worden meridianen genoemd. Je kan ze voorstellen als elektrische leidingen met zekeringen op verschillende punten. Deze 'zekeringen' zijn nu exact de punten waar acupressuur op gaat werken indien er ergens energie geblokkeerd zit.

Door het uitoefenen van de nodige druk op deze punten wordt de switch als het ware weer aangezet en kan de energie terug vrij doorlopen. Indien de energie geblokkeerd blijft zal het lichaam hier immers op reageren met ziekte-symptomen. Negatieve gedachten, trauma's en stress worden ingebed in de meridianen en zijn daardoor dikwijls de oorzaak van bepaalde blokkeringen. Acupressuur wordt uitgeoefend door de vingertoppen zachtjes te laten drukken of tikken op bepaalde punten (de zekeringen van je elektriciteitslijnen of meridianen dus).

Dezelfde punten worden trouwens ook door acupunctuur bewerkt maar dan met naalden. Soms wordt er ook gewerkt met magneten, maar dan enkel voor grotere problemen die een constante behandeling vereisen.

Wat is EFT?

EFT is een vorm van acupressuur of meridiaan-therapie die vooral gebruikt wordt om patiënten te helpen bij het oplossen van emotionele en fysieke problemen. EFT is gemakkelijk toe te passen in die zin dat de patiënt zichzelf kan behandelen zonder uit te moeten zoeken welke meridiaan nu juist verantwoordelijk is voor z'n probleem. Op verschillende internetfora zijn er getuigenissen te vinden van mensen met het rusteloze benen syndroom die verklaren dat EFT hun probleem heeft helpen oplossen.

Uiteraard is dit geen wetenschappelijk bewijs maar doordat het zo een lichte en gemakkelijke therapie is zonder enige bijwerkingen, is het zeker het proberen waard. EFT zelf kan erg goed helpen maar om het genezingsproces te versnellen wordt toch aangeraden bijkomend ook acupressuur-sessies te doen. In de basis EFT-behandeling ga je alle 14 meridianen aanpakken.

Elk acupressuur-punt wordt ongeveer zeven keer aangetikt, de probleem-meridiaan wordt nog eens een 40-tal keer extra aangetikt of bewerkt. Kijk eens rond op internet om een overzicht te vinden van welke punten juist moeten bewerkt worden, je vindt op verschillende websites afbeeldingen die je wegwijs kunnen maken.

Ondanks dat EFT en acupressuur al eeuwenlang wordt toegepast is er dus nog weinig objectieve of wetenschappelijke informatie over te vinden. Wel een groot aantal getuigenissen van mensen bij wie het voor allerlei klachten een oplossing gebleken is. We willen graag bijdragen aan het debat over deze methodes en appreciëren  het dan ook erg om jouw mening hierover te kennen. Laat je reactie bij ons achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Rusteloze Benen en thetahealing

  Thetahealing,in combinatie met Body Talk Access,heeft mij van mijn rusteloze benen bevrijd.In de 18 jaar ervoor heb ik alle mogelijke geneesmiddelen geprobeerd met zeer matig succes.
  Info kan via [email protected].

  1. Esculaforce van A Vogel is mijn wonder pil 2: in de ochtend en 2 s'avonds géén last meer, nu zijn ze op ellende, maar vrijdag komt er nieuwe lading.suc,6.

 2. Ik heb nog in geen enkele opmerking horen spreken over het gebruik van DAFLON een reeds lang bestaand medicijn zonder bijwerkingen.....ik neem 1 uur voor het slapen gaan 2 tabletten. Net voor het slapen gaan neem ik nog wisselbaden voor de benen en altijd eindigen met koude waterstraal. Dan rustig naar bed..... ik tracht me zo te behelpen om te voorkomen zware medicijnen te gebruiken.....acupunctuur en accupresuur zijn ook zeer goede alternatieven. En tot slot koop massage crème indien je ‘s avonds last krijgt en masseer zelf je benen van beneden aan de voet tot aan de knieën.....5 minuten per been

 3. de uitleg is hoopgevend voor mij ben alle avonden en nachten geplaagd met rusteloze benen
  het is verschrikkelijk ni te doen
  ga nu proberen hulp te zoeken uit je uitleg
  ik hoop dat ik iets vind

  dank

  oliva

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share