Gezondheidsklachten

Laatste Update: 24 november 2014

Wat is prostatitis of prostaatontsteking?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wat is prostatitis of prostaatontsteking?

pijnProblemen met de prostaat wordt heel vaak in verband gebracht met heren op leeftijd. Bekende symptomen zijn natuurlijk de minder krachtige straal bij het plassen. Ondanks het feit dat oudere mannen hier vaker last van hebben, kunnen ook jongeren hier problemen mee krijgen

Maar eerst even een uitleg over de functie van de prostaat, want het blijkt dat veel mensen dit niet weten.

Wat is de functie van de prostaat?

De prostaat is een klier die alleen in het mannelijke lichaam aanwezig is. Vaak wordt de prostaat bestempeld als een orgaan, maar dat is een misvatting. Het is een verzameling van het veel kleine kliertjes die gezamenlijk, in normale omstandigheden, de grootte hebben van een walnoot.

Deze klier ligt vlak onder blaas, rondom de plasbuis die de blaas verbindt met de penis. Hert is belangrijk om er op te wijzen dat de prostaat RONDOM de plasbuis ligt. De plasbuis loopt dus dwars door de prostaat, wat direct al verklaard waarom mannen met een vergrote prostaat moeilijkheden hebben met het plassen: De prostaat drukt tegen de plasbuis aan, waardoor de doorvoercapaciteit beduidend minder wordt. Een vergrootte prostaat hoeft niet tot grote problemen te leiden. Nagenoeg iedere man heeft hier last van op latere leeftijd.

De prostaat wordt vaak in verband gebracht met seksualiteit, maar dat is niet de belangrijkste functie. De functie waar de prostaat voor bedoeld is moet meer gezocht worden in de vruchtbaarheid. Het is waar dat een prostaatmassage, zowel intern als extern, bij sommige mannen voor opwinding zorgt, maar er is meer.

In de prostaat ligt de verbinding tussen de teelballen en de plasbuis. Het sperma wat aangemaakt is in de teelballen wordt getransporteerd naar de prostaat waar zogenaamd prostaatvocht hieraan wordt toegevoegd. De zaadcellen en het prostaatvocht vormen samen het sperma wat via de plasbuis naar buiten komt als de man klaarkomt.

Het prostaatvocht heeft als functie om de zaadcellen te beschermen, en dus zo lang mogelijk in leven te houden, in de lange reis via de penis naar de vagina en de uiteindelijke bevruchting van de eicel in het lichaam van de vrouw. Als de man klaarkomt, of eigenlijk al als er sprake is van een erectie, dan is de plasbuis afgesloten om te voorkomen dat het sperma terugvloeit naar de blaas, of dat urine zich gaat vermengen met het sperma.

Symptomen van Prostatitis

Prostatitis kent een aantal algemene symptomen. Deze symptomen zijn vrij gemakkelijk herkenbaar en met name door de combinatie hiervan kan vrij snel en eenvoudig de diagnose gesteld worden. Laten we deze symptomen even op een rijtje zetten:

  • De plek tussen het scrotum, ofwel de balzak, en de anus is plotseling veel gevoeliger dan normaal. Deze plek is bij sommige mannen in seksueel opzicht al vrij gevoelig, maar deze gevoeligheid is sterker en heeft niets meer met opwinding en seksualiteit te maken.
  • Vaker moeten plassen dan normaal en de plas komt maar moeizaam op gang. Het vaker moeten plassen is niet alleen overdag, maar vooral ook in de nacht.
  • Het plassen gaat samen met een branderig gevoel.
  • Vaak is er een combinatie met spierpijn, een rillerig gevoel en koorts.
  • Samen met de ontsteking van de prostaat, is ook altijd de plasbuis en de blaas in meer of mindere mate ontstoken.
  • Er is soms ook sprake van een ongewone afscheiding die uit de penis komt.
  • Pijn in de bilnaad, balzak, anus en algehele genitale gebied.

Soorten prostatitis

Prostatitis kent twee verschillende vormen. Beide vormen ontstaan door de aanwezigheid van bepaalde bacteriën in de prostaat, maar de impact hiervan is verschillend:

Acute Prostatitis

Zoals de naam al zegt, gaat het hier om een acute ontsteking. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die via de plasbuis bij de prostaat kunnen komen. De eerder genoemde symptomen verschijnen vrij plotseling.

Chronische Prostatitis

Als er ooit sprake is geweest van een acute prostatitis, dan kan het zijn dat er een aantal bacteriën in de prostaat achterblijven. Deze laatste resten zijn dan niet onschadelijk gemaakt door het afweersysteem en zullen ‘sluimerend’ achterblijven. Zelfs als je eerder een antibioticakuur hebt gehad, kan dit gebeuren.

Dit ligt aan het feit dat antibiotica heel slecht door kan dringen in de prostaat. Deze sluimerende bacteriën hoeven helemaal geen problemen op te leveren, tenminste als je een gezond gestel hebt. Een goede weerstand zal de sluimerend bacteriën onder de duim houden. Maar als er sprake is van een tijdelijke verzwakking van het immuunsysteem, bijvoorbeeld door vermoeidheid en/of ziekte, kunnen de bacteriën weer de kop opsteken en zal er weer een ontsteking van de prostaat plaatsvinden, samen met alle eerder genoemde symptomen.

Het vreemde is dat in veel gevallen in een onderzoek niet aangetoond kan worden dat er bacteriën in de prostaat aanwezig zijn. Het is een sluimerende toestand die regelmatig last kan geven, tenminste als je niet op je algemene gezondheid let.

Wat zijn de oorzaken van een prostaatontsteking

Een prostaatontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de bacteriën Proteus, Klebsiella, Chlamydia of E.Coli(1). Dit zijn dezelfde bacteriën die vaak ook verantwoordelijk zijn voor een ontsteking van de blaas. Deze bacteriën kunnen het lichaam op verschillende manieren binnenkomen. Om je een idee te geven, even een paar voorbeelden:

  • Er kan een complicatie opgetreden zijn na een biopsie van de prostaat
  • De patiënt heeft een slechte hygiëne in het algemeen, maar speciaal rondom de geslachtsorganen.
  • Er kan sprake zijn van een infectie die via de bloedstroom de prostaat bereikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tandabces of een ontsteking op een totaal andere plek in het lichaam.
  • Ook kan een SOA aan de basis liggen van een prostaatontsteking.

Wat kun je zelf doen?

Op het moment dat je last krijgt van een acute prostaatontsteking, dan kun je naar de huisarts gaan om een antibioticakuur. Als er sprake is van een chronische prostaatontsteking, dus een ontsteking die regelmatig weer de kop opsteekt, dan heeft het weinig zin om direct naar de huisarts te gaan.

De zoveelste antibioticakuur zal weinig effect meer hebben. Laat in ieder geval even de fiets staan, want zitten op een zadel zal de prostaat alleen maar verder irriteren en zal de genezing dus beslist niet bevorderen. Om de genezing te bevorderen kun je bijvoorbeeld wel een lekker warm bad nemen. In het bad kun je proberen om de prostaat te masseren om deze enigszins tot rust te brengen.

In de meeste gevallen zullen de klachten na een paar dagen weer afzakken. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het zaak om toch weer een afspraak te maken met je behandelend arts. In ieder geval is het zaak om veel, heel veel, water te drinken om de doorstroming te bevorderen. Hierdoor moet je waarschijnlijk nog vaker plassen, maar dat is alleen maar positief. Hierdoor worden de urinewegen zo veel mogelijk schoongespoeld (2).

Daarnaast is het een goede tip om regelmatig een warm bad te nemen, dit heeft een positief effect op de doorbloeding waardoor de klachten wat afnemen. 

Naar de huisarts?

Als het gaat om een acute prostaatontsteking, dan is het zaak om direct naar de huisarts te gaan. Deze zal de diagnose stellen door met een vinger via de anus de prostaat te onderzoeken. Tijdens dit onderzoek zal de arts dan vaststellen dat de prostaat pijnlijk is en opgezwollen is. Ook een onderzoek van de urine zal een verhoogd aantal ontstekingscellen en bacteriën aantonen.

Om de bacteriën in de prostaat zo snel mogelijk onschadelijk te maken, zal de huisarts vaak een langdurige antibioticakuur voorschrijven om de kans op de ontwikkeling van een chronische prostaatontsteking zo klein mogelijk te houden.

Bij een chronische prostaatontsteking ga je pas naar de huisarts als de symptomen na een paar dagen niet vanzelf weer overgaan. De arts zal dan een kweek maken van je urine, waarbij hij vast kan stellen of er andere bacteriën aanwezig zijn die ook een rol kunnen spelen in de ontsteking. In de meeste gevallen is dit al eerder gedaan, en samen met de oude uitslagen zal de arts besluiten of het wel of niet nuttig is om een nieuwe antibioticakuur voor te schrijven.

Als er geen andere bacteriën aangetroffen worden, kan de arts ook medicijnen geven die voor ontspanning van de blaasbodem zorgen. Op deze manier kun je in ieder geval weer op een normale manier plassen.

Tot slot…Homeopathie als alternatief

Een belangrijk kenmerk van een chronische prostaatontsteking is het feit dat het sluimerend is. Soms steekt het even de kop op maar de klachten zijn niet extreem. Met name in dat soort gevallen kan homeopathie wellicht een oplossing bieden. Met name voor de mensen die geen baat meer hebben bij antibiotica of sowieso geen antibiotica in willen nemen. Veel gebruikte homeopathische middelen voor een prostaatontsteking zijn gebaseerd op Pulsatilla. Ook zijn er middelen die zijn gebaseerd op Chimaphilla Umbellata. Maar deze laatste is erg lastig verkrijgbaar, zelfs door de homeopaat zelf.

Ik wil er wel even op wijzen dat thuisdokteren in de homeopathie niet erg verstandig is. Om een maximaal effect te krijgen moet er een medicijn gezocht worden die niet alleen de klachten weg kan nemen, maar die ook bij jou persoonlijk past. Hierbij neemt de Homeopaat ook andere aandoeningen en je persoonlijkheid in overweging. Maak dus een afspraak met een erkend homeopaat.

Tenslotte, lijkt een aantal gezonde gewoontes ook verlichting te bieden voor een chronische prostaatontsteking. Met name regelmatig zwemmen, veel water drinken en zo gezond mogelijk eten lijken de klachten te verlichten.

Heb je zelf ervaring met een prostaatontsteking en een paar goede tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001547/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19192937[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Beste,
    ik heb een vraagje.
    Hoe komt het als ik een erectie heb dat ik pijn heb ter hoogte tss teelbalzak en de lies ?
    Wat zou de oorzaak kunnen zijn.
    Dagelijkes drink ik een 1,5 water +enkele cola's,koffie en neem ik s'avonds een warme douche.

    Mvg,

    Patrick

    1. Hier kan ik je geen antwoord op geven, Patrick.
      Lijkt me verstandig om even een afspraak met je huisarts te maken voor een onderzoek en diagnose.

      Hou je mee op de hoogte?

  2. Na een ernstige prostaat ontsteking en de behandeling met antibiotica (5 weken) en combodart zijn de symptomen verbeterd maar niet verdwenen na PSA test bleek ik 9 te hebben daarna prostaatbiopsie gehad waar uit bleek dat er geen kwaadaardig weefsel aanwezig is gevonden . Wel een vrij uitgebreide Lymfoplasmacytaire ontsteking . Vraag is wat wil dat zeggen in gewone taal?

  3. Hallo, is het mogelijk dat het enige symptoom is dat wanneer je op een bepaalde manier je billen afveegt, er dan vochtafscheiding op gang komt vanuit de prostaat naar buiten?
    Niet pijnlijk, wel erg onhandig (gaat namelijk na wc-bezoek nog een beetje door).

  4. Een tiental jaar geleden had ik enkele prostaatontstekingen die werden behandeld met antibiotica, nu heb ik me een 3 tal jaren een koersfiets gekocht, en heb
    regelmatig pijn aan de prostaat, ondanks dat ik al verschillende zadels heb geprobeerd,vorig jaar heb ik een onderzoek heb laten doen,en de uroloog spreek van een prostaat die verschrompeld, en een operatie is wenselijk na 5 a 10 jaar, ondanks dat mijn PSA altijd zeer laag is. Er is daarover weinig of geen info te vinden op het internet.Ik heb weinig info gekregen van de uroloog.Vraag is wie kan mij hierover meer info geven?

    1. Dat kan, maar kan ook een zwakke blaas zijn. Even naar de huisarts voor een definitieve diagnose.

  5. ik heb heel erg rood tot paars kleurige uitslag rondom mijn balzak en bij mijn onderbuik wat kan dit zijn

    1. Dat kan van alles zijn, Antoon. Daar kan ik zo 1-2-3 geen uitspraken over doen.
      Ga zo snel mogelijk even naar je huisarts voor een correcte diagnose en behandeling.

      Laat je me het resultaat weten? Ben wel erg benieuwd!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1