Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

10 tips om prostaatklachten te voorkomen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

10 tips om prostaatklachten te voorkomen

glas rode wijnWe kennen allemaal de prostaat. Dat orgaan bij mannen waar met name de heren op leeftijd vaak last van krijgen. Maar wat de prostaat nou precies doet in je lichaam is minder bekend.

De prostaat is een klier die de grootte heeft van een kastanje. Dit orgaan is gelegen vlakbij de uitgang van de blaas en kan op latere leeftijd voor aardig wat klachten zorgen.

In dit artikel ontdek je de meest voorkomende prostaatklachten plus 10 tips om klachten te voorkomen.

Meest voorkomende prostaatklachten

Veel mannen zullen op latere leeftijd, in meer of mindere mate, te maken krijgen met prostaatklachten. De twee meest voorkomende klachten zijn de volgende:

Prostaatontsteking (Prostatitis)

Een ontsteking in de prostaat is zelden iets wat op zichzelf staat. In de meeste gevallen is het een gevolg van een blaasontsteking. Als er sprake is van een acute blaasontsteking, en deze wordt niet direct behandeld, dan zal de ontsteking zich uitbreiden naar de vlakbij gelegen prostaat waardoor een (chronische) prostaatontsteking ontstaat.

Ook kan een prostaatontsteking ontstaan door een infectie aan de urinewegen. Hierbij geld hetzelfde principe: De infectie aan de urinewegen kan zich uitbreiden naar de vlakbij gelegen prostaat, waardoor de ontsteking in de prostaat ontstaat.

Prostaatontsteking is niet zozeer aan leeftijd gebonden, in tegenstelling tot prostaatvergroting.

Je kunt een prostaatontsteking (chronisch of acuut) herkennen aan de volgende symptomen:

 • Pijn tijdens het plassen
 • Moeilijk kunnen plassen
 • Heel vaak grote aandrang bij het plassen
 • Plas moeilijk op kunnen houden
 • Plots optredende koorts, in combinatie met koude rillingen.

Daarnaast kunnen er andere symptomen optreden, maar dit is niet altijd het geval:

 • Pijnlijk gevoel tussen de anus en de balzak
 • Tijdens een ejaculatie voel je pijnsteken in de liezen
 • Pijn in de lage rug
 • Bloed in de urine
 • Tijdens en vlak na het plassen voel je een jeukend en/of brandend gevoel.

In de meeste gevallen bestaat de behandeling uit een antibioticakuur die in zijn geheel afgemaakt moet worden. Als je voortijdig stopt met deze kuur, kunnen de bacteriën die de ontsteking veroorzaken resistent worden tegen de antibiotica waardoor binnen korte tijd weer een nieuwe prostaatontsteking om de hoek komt kijken.

Vaak wordt een prostaatmassage ook aangeraden, uiteraard in combinatie met de antibiotica. Hierbij masseer je de prostaat totdat deze geleegd is en weer soepel aanvoelt. Voor veel mensen voelt dit als een opluchting. Je prostaat masseren kan door een arts gebeuren, maar kun je ook zelf doen.

De beste manier om dit te doen is tijdens het douchen. Gebruik hiervoor eventueel een medische handschoen. In combinatie met glijmiddel breng je je wijsvinger via de anus naar binnen. Ongeveer 4 centimeter naar boven vind je dan de prostaat, aan de buikzijde.

Wrijf er stevig overheen met je wijsvinger, en druk er op. Door deze massage ga je merken dat de prostaat weer soepel wordt. Het kan gebeuren dat je wat zaadvocht verliest via je penis, maar dat is helemaal niet erg.

Prostaatvergroting (Prostaathypertrofie)

Een vergroting van de prostaat overkomt alle mannen, zeker op leeftijd. Maar dat wil niet zeggen dat je er last van krijgt. Ongeveer een derde van de mannen krijgen op latere leeftijd problemen met onder andere plassen.

Zoals eerder gezegd ligt de prostaat om de urinebuis heen. Op het moment dat de prostaat zich vergroot, drukt het op de urinebuis, waardoor het steeds moeilijker wordt om te plassen. Je hebt vaak aandrang, maar als je dan gaat plassen duurt het even voordat de straal urine naar buiten komt. En dan is het vaak een dunne straal en soms zelfs druppelsgewijs.

De volgende symptomen zijn van toepassing op een prostaatvergroting:

 • Gedurende de nacht meerdere keren moeten plassen
 • Last met het ophouden van de plas
 • Brandend gevoel tijdens, en vlak na, het plassen
 • Nadruppelen
 • Het duurt even voordat de eerste plas komt
 • Plassen gaat met een dunne, zwakke straal. Soms druppelsgewijs.

De behandeling hiervan kan, naar het oordeel van de arts, op verschillende manieren gebeuren:

 •  Met behulp van medicatie, meestal de Alfa 5 blokkers die de prostaat verkleinen
 • Soms Alfa 1 blokkers, zogenaamde ruimte-scheppende medicatie
 • Een combinatie van de voorgaande twee medicijnen.
 • Via de plasbuis met behulp van een lasermethode
 • In ernstige gevallen een operatieve ingreep via de buikwand.
 • Ook zijn er therapieën op basis van kruiden beschikbaar.

10 tips om je prostaat in top conditie te houden

Uit al het voorgaande mag duidelijk zijn dat het van groot belang is om je prostaat vanaf jonge leeftijd in goede conditie gehouden moet worden. Op deze manier kun je het vergoten van de prostaat, met alle problemen van dien, zo lang mogelijk uitstellen of zo miniem mogelijk maken.

Ik heb 10 tips voor je:

Rode wijn drinken

Jawel, rode wijn is ook goed voor je prostaat. Uit een onderzoek (1) is gebleken dat mannen die iedere dag maximaal 1 glas rode wijn drinken, ongeveer 40% minder kans hebben op prostaatkanker als gevolg van een prostaatvergroting. Het is wel belangrijk om RODE wijn te nemen. Witte wijn heeft veel minder effect.

Vitamine D3

Door veel buiten te zijn, wordt er door je lichaam vitamine D aangemaakt. Met name de Vitamine D3 beschermt je tegen een kwaadaardige prostaatvergroting.

Vis op je bord

Door regelmatig vette vis te eten, krijg je veel goede vetten binnen, met name Omega-3 vetzuren. Niet alleen goed voor de gezondheid van je prostaat, maar voor heel veel meer zaken rondom je gezondheid. Aan de andere kant bleek dat mensen die vaak rood vlees eten, een iets grotere kans hebben op het krijgen van prostaatkanker.

Zink

Zink is een mineraal wat goed is voor je lichaam. Maar uit een recent onderzoek is gebleken dat té veel zink een negatief effect heeft op de gezondheid van je prostaat. Met name door de voedingssupplementen wil een overdosis aan zink nog wel eens voorkomen. Meer dan 100 milligram per dag is al ongezond. Overigens is het zo dat bij een gevarieerd en gezond voedingspatroon, een supplement zink helemaal niet nodig is.

Selenium

Selenium is een stof wat heel weinig meer voorkomt in Europa, waardoor het ook niet meer voorkomt in de voeding die op Europees grondgebied geteeld wordt. Om een tekort te voorkomen kun je bijvoorbeeld denken aan vette vis, eieren, zilvervliesrijst en noten. Selenium biedt bescherming tegen prostaatkanker, wat gebleken is uit verschillende, onafhankelijke, wetenschappelijke studies (2).

Regelmatig broccoli op je bord

Broccoli is een groente wat enorm rijk is aan ontzettend sterke antioxidanten. Maar in de broccoli zit ook een stof genaamd Sulforafaan. Deze stof beschermd tegen prostaatkanker, en kan zelfs een bestaande tumor verkleinen.

Eet fruit

Ok, een open deur intrappen, maar door de antioxidanten in het fruit krijg je een sterker immuunsysteem wat natuurlijk ook voordelen heeft voor de prostaat.

Lekker bewegen

Deze tip is hetzelfde: een inkopper, maar wel ontzettend belangrijk. Uit een recent onderzoek is gebleken dat mannen die regelmatig bewegen ongeveer 30% minder kans hebben op problemen met de prostaat (3). Deze zelfde mannen hadden ook minder problemen bij het krijgen, en behouden, van een erectie.

Actie tussen de lakens

Regelmatig seks houdt je prostaat gezond en alert. Op het moment dat je geen seks meer hebt, of veel minder seks, dan zal de prostaat gaan protesteren. Uit een onderzoek is gebleken dat mannen die 5 x per week een ejaculatie hebben, ruim 30% minder kans hadden op prostaatproblemen in het algemeen. Hou dus je prostaat in conditie met regelmatig seks.

Graspollen

Als je van natuurlijke oplossingen houdt, kun je een extract van graspollen innemen. Uit een onderzoek is gebleken dat de graspollen er voor zorgden dat het nachtelijke plassen verbeterde en dat de prostaat in omvang afnam.

Cranberry

Ditzelfde geld ook voor cranberrypoeder. Het dagelijks innemen van 1500 milligram cranberrypoeder helpt je bij het beter en krachtiger uitplassen.

Tot slot

Nog een laatste tip: Wacht niet met het in conditie brengen en houden van je prostaat totdat je er last van krijgt. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe effectiever de maatregel.

[/vc_column_text][vc_toggle title="Onderzoeken:" open="false"]1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19521962
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20924966
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15157121[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. de prostieplex is me 10 jaar geleden aanbevolen door een therapeut en daar vaar ik nog steeds wel bij. echt nergens geen last van ondanks mijn oplopende leeftijd van 65. het beste wat je kunt doen is preventie denk ik. zorg dat je de ellende voor blijft dat heb ik ook gedaan en het werkt

 2. Ik heb een vergrootte prostaat,ik gebruik Firide1mg,wanneer ik het niet gebruik kan ik niet plassen,het nare is dat ik soms in mijn broek plas zonder dat ik het weet.Ik moet soms rennen naar het toilet,mijn urine is mooi helder geel.Ik woon inThailand daar is het iedere dag 35graden genoeg vitamine D. Ik eet iedere dag Gember ,Knoflook. Kurkima, cinnamon honing chillipeper Brocoli centrumvitamine van A tot Z..
  Vitamine B12 verse vis en kip.Ik ben 83 jaar oud 1 meter 70 weeg 85 kg maar als ik in mijn broek blijf plassen durf ik de deur niet meer uit.
  Door het gebruik van Firide heb ik wel een geweldige hoofd haar en baard gekregen.

 3. Kan je dat alles toch nog gebruiken als je geopereerd bent voor een vergrote prostaat, kan je dit dan nu gebruiken om verder te voorkomen in de toekomst

  1. Eerlijk gezegd zie ik niet waarom dat niet zou kunnen. Maar om helemaal zeker te zijn, zou ik even met je behandelend arts overleggen.

 4. Eigenlijk heb ik nagenoeg geen klachten. Overdag kan ik prima plassen met een voldoende krachtige straal, kan mijn plas ook erg lang ophouden en meteen helemaal leeg plassen. Alleen moet ik elke nacht wel een keer uit bed om te plassen. Ook als ik de hele avond niets gedronken heb. Vaak duurt het dan een paar seconden voordat het op gang komt en het leegplassen duurt ook nog even. (druppelen). Zin in sex is de laatste maanden wel afgenomen. PSA waarde was prima in orde.
  Zo maar laten? Met extracten starten? Of toch met de huisarts overleggen?

  1. Hallo Eric,

   Als je geen klachten ervaart, is er gelukkig ook geen reden om langs de huisarts te gaan. Een lager libido kan door verschillende redenen ontstaan en hoeft ook niet abnormaal te zijn. Ook het 's nachts moeten urineren is geen abnormaal teken. Als je het niet vertrouwt, dan kan een huisartsbezoek nooit kwaad. Als je verder echter geen klachten ervaart, zoals pijn bij urineren of overdag ook moeite met uitplassen/druppelen, dan is de kans op problemen met de prostaat ook erg klein.

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

  1. Dag Andre, De werking van het kruidengeneesmiddel zaagbladpalm bij een vergrote prostaat is nog niet bewezen. Je kunt natuurlijk altijd met je behandelend arts kunnen overleggen of dit een passend middel is. Tomaten bevatten de zeer krachtige anti-oxidant lycopeen, lycopeen zou de groei van kankercellen kunnen remmen en ze zelfs kunnen vernietigen. Ook dit is nooit bewezen maar het kan nooit kwaad om tomaat te eten voor de vele gezondheidsvoordelen die het met zich mee brengt! In dit artikel vind je meer over de helende werking van tomaat. Heel veel succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share